Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Golici (1835 m)?
Glasuj
Gorovja / Pohorje, Dravinjske gorice in Haloze / Mariborska koča / Sp. postaja Pohorske vzpenjače - Mariborska koča (Jonatanka)

Sp. postaja Pohorske vzpenjače - Mariborska koča (Jonatanka)

Natisni
Izhodišče: Sp. postaja Pohorske vzpenjače (328 m)
Širina/Dolžina: 46,5339°N 15,5991°E
Ime poti: Jonatanka
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 758 m
Višinska razlika po poti: 820 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: gasilec
Ogledov: 34.492
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 12
Število komentarjev: 9
Dostop do izhodišča:
Spodnja postaja Pohorske vzpenjače se nahaja na južni strani Maribora v Radvanju. Do nje lahko pridemo iz več smeri, v Mariboru so na važnejših križiščih smerokazi ali ikone za Pohorje. Če se pripeljemo v Maribor po južni vpadnici, sledimo tej skozi Hoče in pri semaforiziranem križišču pri trgovskih centrih zavijemo levo (smer Radvanje), nadaljujemo po Lackovi cesti in sledimo smerokazom. Do spodnje postaje vozi tudi mestni avtobus št.6.
Opis poti:
Na zahodni strani parkirišča preko lesenega mostička prečimo potok, takoj nato po desni stani obidemo manjši ribnik in zavijemo v gozd. Za pravilno smer po številnih stezicah nam kot orientacijsko vodilo služi potok na naši levi strani, od katerega se lahko tudi oddaljimo, vendar ne preveč. Po poti se polagoma vzpenjamo skozi gozd, dokler ne pridemo do makadamske ceste (* 15 min).
Tu zavijemo na desno in v nadaljevanju poti hodimo po njej, prečimo traso kabinske žičnice nad nami, z desne strani ceste opazimo izvir potoka, po nadaljnjih 100 m poti pa zavijemo s ceste desno v gozd, kot nam označuje kažipot za Sv. Bolfenk in Bellevue. (* 5 min).
Steza se pne skozi bukov gozd navzgor in nas hitro privede do široke utrjene poti, po kateri zavijemo v desno. To traso uporabljajo za spust tudi gorski kolesarji, bodimo pozorni nanje, za njih so tudi nameščene skakalnice na desni strani. Sprva položna pot preraste v strmino in po levem robu prispemo na manjšo vzpetino nad 4. stebrom vzpenjače, katerega opazimo pod seboj (* 10 min).
S tega mesta imamo za nadaljevanje poti dve možnosti:
*** Lahko nadaljujemo kar naravnost po dobro vidni poti po trasi smučarske proge, imenovani Jonatanka, pot se najprej malce spusti, nato pa se začne kar strmo in neprekinjeno vzpenjati, dokler ne pridemo do gozdička, ki razcepi dosedanjo enotno traso v dve poseki v obliki črke Y. Gozdiček obidemo po desni strani in pridemo do kolovoza, ki pravokotno preči traso, vzporedno ob kolovozu teče potoček. Ta pot je sicer nekaj krajša od druge, v nadaljevanju navedene variante, vendar je tudi bolj strma ter dolgočasna.
*** Lahko pa zavijemo levo v gozd in sledimo stezici, ki se pne desno navzgor. Za orientacijo uporabimo poglobljen kolovoz na naši levi strani, ki poteka vzporedno s potjo. Na mestu, kjer se kolovoz konča, naša steza zavije desno. Pešpot postane bolj položna in nas privede do širše gozdne poti, kateri sledimo navkreber, dokler ne pridemo iz gozda na plano ter se priključimo poti iz predhodne variante malce pod razcepom (* 25min).
Za nadaljevanje poti od razcepa izberemo eno izmed variant:
*** Prečimo kolovoz, nekaj minut strmo navkreber, pot se nato malce izravna in s tega mesta že opazimo zgornjo postajo vzpenjače. Nadaljujemo po dobri vidni poti po poseki, sledi še zelo strm vzpon in mimo bivše tribune FIS-a prispemo do zgornje postaje vzpenjače. Nekoč so tu potekala tekmovanja ženskega smučanja, iz tega razloga se med pohodniki za ta del poti uporablja ime »stara Fiska«.
*** Lahko pa nadaljujemo skozi gozdiček levo navzgor po kolovozu, prispemo do Jonatanke, po kateri zavijemo desno navkreber in levo mimo spodnje postaje vlečnice Bolfenk. Po dobro vidni poti po travniku med zmernim vzponom ves čas sledimo robu gozda na naši desni strani, del poti je tudi vzporeden kolesarski poti (previdnost!), ko postane pot položnejša in zavije desno, zagledamo tudi zgornjo postajo vzpenjače. (* 20 min).
Od zgornje postaje vzpenjače sledimo markirani poti, ki nas vodi od zahodnega roba parkirišča po stezi, vzporedno s cesto, pot nato zavije desno v gozd. Ko prispemo do razpotja, kjer markirana pot zavija levo k Mariborski koči, mi izkoristimo priliko in nadaljujemo kar naravnost in po travniku navzgor do razglednega stolpa ( * 20 min). Pot nadaljujemo po položni markirani poti skozi gozd na zahod v smeri Areha, bodimo pozorni na označen odcep za Mariborsko kočo (* 5 min). Tukaj zavijemo levo navzdol in sledimo sicer redkim markacijam po dobro vidni poti, malce pred koncem prispemo do asfaltne ceste, v križišču desno in v nekaj minutah smo na cilju. (* 15 min).
zemljevid poti - Mariborska koča
Ob poti: Razglednik (1147m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Ruška koča na Arehu
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Sp. postaja Pohorske vzpenjače - Mariborska koča1
Sp. postaja Pohorske vzpenjače - Mariborska koča2
Sp. postaja Pohorske vzpenjače - Mariborska koča3
Sp. postaja Pohorske vzpenjače - Mariborska koča4
Sp. postaja Pohorske vzpenjače - Mariborska koča5
Sp. postaja Pohorske vzpenjače - Mariborska koča6
Sp. postaja Pohorske vzpenjače - Mariborska koča7
Sp. postaja Pohorske vzpenjače - Mariborska koča8
Sp. postaja Pohorske vzpenjače - Mariborska koča9
Sp. postaja Pohorske vzpenjače - Mariborska koča10
Sp. postaja Pohorske vzpenjače - Mariborska koča11
Sp. postaja Pohorske vzpenjače - Mariborska koča12
Diskusija o izletu Sp. postaja Pohorske vzpenjače - Mariborska koča (Jonatanka)
gasilec13. 10. 2009
V navedenem opisu je kot orientacijska točka naveden 4. steber Pohorske vzpenjače (slika št.4). Po porušitvi 8. stebra Pohorske vzpenjače (19.07.09)se je začela gradnja nove krožno-kabinske žičnice in sedaj so odstranjeni vsi nosilni stebri stare žičnice, tako da ima ta slika še samo "zgodovinsko" vrednost.Ko bo postavljen novi steber, bom sliko zamenjal.
Lep pozdrav!
pohodnik3820. 11. 2011
Včeraj v soboto pobegnil iz te turobne megle po tej poti ki jo jaz opravim malce drugače...več pa si lahko ogledate na tej povezavi.
pohodnik3824. 03. 2012
Danes 24.marca na lepo soboto pa sem ga ucvrl kar na Pohorje zaradi bolj slabe vremenske napovedi kar se je v drugi polovici dneva tudi potrdilo...pot brez problemov nikjer več snega tu in tam se pojavi kaka flehica in malo blata....nekaj slik pa na tej povezavi.
pohodnik3810. 12. 2012
Ker še ta pot ki poteka na Pohorje po transvezali ni na tem forumu opisana bo kar tule malo prilimal za ogled,slike bodo pa na blogunasmeh

VIDEO-Spodnje Radvanje-Razglednik-1147m(Pohorje)

Lp! Tone
pohodnik3812. 12. 2012
Kot sem obljubilnasmeh

Po transverzali na Pohorje-zimski pohod

Lp! Tone
potpodnoge3. 05. 2017
Uf, gledam letnico zadnjega zapisa. Če prideš z Gorenjske in želiš na Pohorje s tem, da začneš spodaj pri gondolski žičnici na Pohorje pa prideš pri zgornji postaji gondolske žičnice, kar je lepo videti na spletni kameri (druga slika kamere od zgoraj navzdol), a greš mimo Trikotne jase? Ta slika se mi zdaj pomladi zdi tako lepa, živo zelene barve, da ne bi smel iti mimo, brez, da bi se tu ustavil. Seveda je pa cilj zgornja gondolska postaja. Gornji opis, da grem mimo ribnika drži? Ali se začne nad hotelom Habakuk? Vem, da domačini to obvladate, saj je videti vsak dan izletnike, ampak za nas od malo dalj, pa ni vse skupaj tako enostavno, saj vemo, da je Pohorje širok pojem. Z avtom sem že bil zgoraj prelezel vse okoli do Mariborske koče, Areha in okolice, zdaj je pa treba to turo iz dna opraviti še peš, kar pa bo prvič. Hvala za odgovor.
martin43. 05. 2017
Hoj,
drži, pot se začne desno od ribnika ( parkirišče, če prideš iz smeri Mb je desno), pot je shojena, strma. Ko prideš iz gozda, pod gondolo, samo rahlo desno, potem boš hodil cca 5-7 min po ravnini, kjer se začne prava strmina Jonatan proge, če želiš nadaljevati v smeri stare zelo strme Fis proge(videl boš stari kontr. stolp), se držiš bolj desno, pot te bo pripeljala do Zg. postaje gond.žičnice.
dprapr5. 05. 2017
Če želiš mimo trikotne jase, je najboljša varijanta kar po smučarskih progah - od spodnje postaje vzpenjače po položni ali od hotela Arena po strmi, kjer prideš naravnost navzgor do jase.
Naprej lahko potem nadaljuješ kjerkoli. Ali po gozdnih stezicah, ki jih je veliko ali pa nadaljuješ po progi mimo koče Luka do zgornje postaje vzpenjače.
potpodnoge11. 05. 2017
Hvala lepa obema za napotke.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki