Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kresišču (1839 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Škofje / Sovodenj - Škofje (skozi Miklavževo grapo)

Sovodenj - Škofje (skozi Miklavževo grapo)

Natisni
Izhodišče: Sovodenj (592 m)
Širina/Dolžina: 46,085°N 14,0386°E
Ime poti: skozi Miklavževo grapo
Čas hoje: 2 h 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 381 m
Višinska razlika po poti: 530 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 334
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 85
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Gorenjo vas v Poljanski dolini (do sem iz Škofje Loke, nove obvoznice, ki obide Škofjo Loko Horjula ali Polhovega Gradca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Žirem in Cerknem. Za naseljem Trebija in tik pred mostom preko Poljanske Sore, zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer v središču kraja parkiramo.
b) Zapeljemo se v Žiri (do sem z Vrhnike ali Logatca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Pred naseljem Trebija zavijemo levo, na cesto v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer parkiramo med trgovino in gasilskim domom.
c) Zapeljemo se v Cerkno, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Škofje Loke. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči cesti, ki nas skozi Planino pri Cerknem, po ovinkasti cesti pripelje do prelaza Kladje, od koder se cesta prične spuščati proti Sovodnju. Ko prispemo v Sovodenj, parkiramo na parkirišču sredi naselja.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti v smeri Ermanovca in Cerknega. Po nekaj minutah vzpona po glavni cesti prispemo do označenega križišča, kjer se v desno odcepi cesta na Ermanovec. Usmerimo se na omenjeno cesto, ki poteka ob slikovitem potočku in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do naslednjega križišča.
Nadaljujemo naravnost (desno Ermanovec po cesti) po cesti, ki še naprej poteka ob že omenjenem potoku. Cesta nato preko manjšega mostička preči potok in nas mimo manjšega zaselka pripelje do označenega razpotja.
Še naprej nadaljujemo po cesti (levo Ermanovec razgledna pot) kateri pa sledimo le še nekaj 10 m do bližnjega desnega ovinka. Na začetku ovinka, tik preden cesta preči potok, le to zapustimo in vzpon nadaljujemo po markirani planinski poti, ki se prične zložno vzpenjati skozi Miklavževo grapo. Pot se v nadaljevanju kar nekaj časa vzpenja ob robu potoka, nato pa zavije desno in se strmeje vzpne. Dobro markirana pot, nato nekajkrat preči kolovoz in se mu višje tudi priključi. Sledi nekaj minut nekoliko bolj zložnega vzpona po kolovozu, ki preide iz gozda na razgledna travnata pobočja, po katerih tudi prispemo do ceste. Nadaljujemo desno skozi manjši zaselek in cesta nas nato v zmernem vzponu pripelje do križišča v bližini Koče na Ermanovcu. Tu nadaljujemo levo (desno vrh Ermanovca) in po nekaj nadaljnjih korakih prispemo do omenjene planinske koče.
Od koče nadaljujemo v smeri Bevkovega vrha, po približno 5 minutah nadaljnje hoje po cesti, pa prispemo do označenega razpotja, kjer se nam z desne priključi pot iz Kopačnice.
Od križišča, ki se nahaja v glavnem grebenu 1005 m visokega Štora, nadaljujemo naravnost (desno Kopačnica) po dokaj razgledni asfaltni cesti, po kateri v nekaj minutah prispemo do informativne table rapalske meje in obnovljenega mejnega kamna iz leta 1920.
Nekaj korakov naprej nas oznake za bolnico Franja usmerijo desno, na makadamsko cesto, ki nas vodi skozi dvorišče bližnje hiše. Na drugi strani hiše nadaljujemo levo na kolovoz, po katerem čez travnato pobočje preidemo v gozd. Skozi gozd na nekaj razpotjih sledimo markacijam, pot pa se za zgradbo iz časa rapalske meje prične vidno spuščati. Nižje nas pot pripelje iz gozda, od koder se nam odpre lep pogled na Škofje. Še nekaj korakov nižje, pri zaselku nekaj hiš, stopimo na asfaltno cesto, ki vodi od Koče na Ermanovcu proti prelazu Kladje, mi pa ji kratek čas sledimo v desno, nato pa nas naslednje oznake za bolnico Franja usmerijo desno na kolovoz, ki se še naprej spušča. Sledi spust, najprej skozi gozd, nato pa preko razgledne senožeti do naslednjega dobro označenega razpotja, kjer se nam z leve priključi še pot s prelaza Kladje.
Pot nadaljujemo naravnost (desno Jeram - žig ICPP) po zložnem kolovozu, ki preči pas gozda, nato pa nas brez večjih sprememb višine v nekaj minutah pripelje do naslednjega označenega razpotja. Na razpotju le prečimo asfaltno cesto (levo navzdol Cerkno in bolnica Franja) in pot nadaljujemo čez krajše travnato pobočje v gozd (nadaljujemo po pešpoti in ne po bližnjemu kolovozu). Naprej se vzpenjamo ob robu gozda, pot pa nas vodi tik ob obsežnem travnatem pobočju Škofja. Višje nas pot pripelje iz gozda na razgledno travnato sleme, kjer le ta zavije v desno ter se naprej vzpenja po vse bolj razglednem grebenu. Sledi zložna in zelo razgledna hoja po travnatem slemenu (lep pogled na Kojco in Porezen), nato pa pot preide v gozd in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Škofja.
Sovodenj - Koča na Ermanovcu 1:20, Koča na Ermanovcu - Škofje 1:35.
zemljevid poti - Škofje
Ob poti: Koča na Ermanovcu (968m), Vrata (831m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Sovodenj - Škofje1
Sovodenj - Škofje2
Sovodenj - Škofje3
Sovodenj - Škofje4
Sovodenj - Škofje5
Sovodenj - Škofje6
Sovodenj - Škofje7
Sovodenj - Škofje8
Sovodenj - Škofje9
Sovodenj - Škofje10
Sovodenj - Škofje11
Sovodenj - Škofje12
Sovodenj - Škofje13
Sovodenj - Škofje14
Sovodenj - Škofje15
Sovodenj - Škofje16
Sovodenj - Škofje17
Sovodenj - Škofje18
Sovodenj - Škofje19
Sovodenj - Škofje20
Sovodenj - Škofje21
Sovodenj - Škofje22
Sovodenj - Škofje23
Sovodenj - Škofje24
Sovodenj - Škofje25
Sovodenj - Škofje26
Sovodenj - Škofje27
Sovodenj - Škofje28
Sovodenj - Škofje29
Sovodenj - Škofje30
Sovodenj - Škofje31
Sovodenj - Škofje32
Sovodenj - Škofje33
Sovodenj - Škofje34
Sovodenj - Škofje35
Sovodenj - Škofje36
Sovodenj - Škofje37
Sovodenj - Škofje38
Sovodenj - Škofje39
Sovodenj - Škofje40
Sovodenj - Škofje41
Sovodenj - Škofje42
Sovodenj - Škofje43
Sovodenj - Škofje44
Sovodenj - Škofje45
Sovodenj - Škofje46
Sovodenj - Škofje47
Sovodenj - Škofje48
Sovodenj - Škofje49
Sovodenj - Škofje50
Sovodenj - Škofje51
Sovodenj - Škofje52
Sovodenj - Škofje53
Sovodenj - Škofje54
Sovodenj - Škofje55
Sovodenj - Škofje56
Sovodenj - Škofje57
Sovodenj - Škofje58
Sovodenj - Škofje59
Sovodenj - Škofje60
Sovodenj - Škofje61
Sovodenj - Škofje62
Sovodenj - Škofje63
Sovodenj - Škofje64
Sovodenj - Škofje65
Sovodenj - Škofje66
Sovodenj - Škofje67
Sovodenj - Škofje68
Sovodenj - Škofje69
Sovodenj - Škofje70
Sovodenj - Škofje71
Sovodenj - Škofje72
Sovodenj - Škofje73
Sovodenj - Škofje74
Sovodenj - Škofje75
Sovodenj - Škofje76
Sovodenj - Škofje77
Sovodenj - Škofje78
Sovodenj - Škofje79
Sovodenj - Škofje80
Sovodenj - Škofje81
Sovodenj - Škofje82
Sovodenj - Škofje83
Sovodenj - Škofje84
Sovodenj - Škofje85
Diskusija o izletu Sovodenj - Škofje (skozi Miklavževo grapo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki