Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Sovodenj - Škofje (razgledna pot)

 
Izhodišče: Sovodenj (592 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,085°N / 14,0386°E
Cilj: Škofje (973 m)
Ime poti: razgledna pot
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 381 m
Višinska razlika po poti: 555 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 530
Ocena: 1 glasov
Število slik: 91
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Gorenjo vas v Poljanski dolini (do sem iz Škofje Loke, nove obvoznice, ki obide Škofjo Loko Horjula ali Polhovega Gradca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Žirem in Cerknem. Za naseljem Trebija in tik pred mostom preko Poljanske Sore, zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer v središču kraja parkiramo.
b) Zapeljemo se v Žiri (do sem z Vrhnike ali Logatca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Pred naseljem Trebija zavijemo levo, na cesto v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer parkiramo med trgovino in gasilskim domom.
c) Zapeljemo se v Cerkno, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Škofje Loke. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči cesti, ki nas skozi Planino pri Cerknem, po ovinkasti cesti pripelje do prelaza Kladje, od koder se cesta prične spuščati proti Sovodnju. Ko prispemo v Sovodenj, parkiramo na parkirišču sredi naselja.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti v smeri Ermanovca in Cerknega. Po nekaj minutah vzpona po glavni cesti pa prispemo do označenega križišča, kjer se desno odcepi cesta na Ermanovec. Usmerimo se na to cesto, ki poteka ob slikovitem potočku in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do naslednjega križišča.
Nadaljujemo naravnost (desno Ermanovec po cesti) po cesti, ki še naprej poteka ob že prej omenjenem potoku. Cesta nato preko manjšega mostička preči potok in nas mimo manjšega zaselka pripelje do označenega razpotja.
Nadaljujemo ostro levo v smeri Ermanovca po razgledni poti (naravnost Ermanovec skozi Miklavževo grapo). Naprej se vzpenjamo po kolovozu, ki že kmalu preide iz gozda na razgledna travnata pobočja. Nekoliko višje nas pot pripelje do manjšega zaselka, pri katerem tudi stopimo na cesto, po kateri nato nadaljujemo vzpon. Cesta nas nato mimo manjšega križa pripelje do križišča, kjer gremo desno v smeri Ermanovca. Cesta, ki se naprej rahlo vzpenja, pa nas hitro pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Ermanovca.
Z vse slabše ceste se le nekoliko naprej v desno odcepi markiran kolovoz, ki preči krajši pas gozda. Kolovoz, ki le preči pobočja, nato preide na nekoliko večjo jaso, za katero nas pripelje v strnjen gozd. Kolovoz se nato začne vzpenjati, višje preide iz gozda in nas za tem pripelje do asfaltirane ceste, po kateri se nato vzpenjamo.
Tu se nam z desne že kmalu priključi pot skozi Miklavževo grapo, cesta pa nas nato mimo manjšega zaselka pripelje do križišča v bližini Koče na Ermanovcu. Tu nadaljujemo levo (desno vrh Ermanovca) in po nekaj nadaljnjih korakih pridemo do omenjene planinske koče.
Od koče nadaljujemo v smeri Bevkovega vrha, po približno 5 minutah nadaljnje hoje po cesti, pa prispemo do označenega razpotja, kjer se nam z desne priključi pot iz Kopačnice.
Od križišča, ki se nahaja v glavnem grebenu 1005 m visokega Štora, nadaljujemo naravnost (desno Kopačnica) po dokaj razgledni asfaltni cesti, po kateri v nekaj minutah prispemo do informativne table rapalske meje in obnovljenega mejnega kamna iz leta 1920.
Nekaj korakov naprej nas oznake za bolnico Franja usmerijo desno, na makadamsko cesto, ki nas vodi skozi dvorišče bližnje hiše. Na drugi strani hiše nadaljujemo levo na kolovoz, po katerem čez travnato pobočje preidemo v gozd. Skozi gozd na nekaj razpotjih sledimo markacijam, pot pa se za zgradbo iz časa rapalske meje prične vidno spuščati. Nižje nas pot pripelje iz gozda, od koder se nam odpre lep pogled na Škofje. Še nekaj korakov nižje, pri zaselku nekaj hiš, stopimo na asfaltno cesto, ki vodi od Koče na Ermanovcu proti prelazu Kladje, mi pa ji kratek čas sledimo v desno, nato pa nas naslednje oznake za bolnico Franja usmerijo desno na kolovoz, ki se še naprej spušča. Sledi spust, najprej skozi gozd, nato pa preko razgledne senožeti do naslednjega dobro označenega razpotja, kjer se nam z leve priključi še pot s prelaza Kladje.
Pot nadaljujemo naravnost (desno Jeram - žig ICPP) po zložnem kolovozu, ki preči pas gozda, nato pa nas brez večjih sprememb višine v nekaj minutah pripelje do naslednjega označenega razpotja. Na razpotju le prečimo asfaltno cesto (levo navzdol Cerkno in bolnica Franja) in pot nadaljujemo čez krajše travnato pobočje v gozd (nadaljujemo po pešpoti in ne po bližnjemu kolovozu). Naprej se vzpenjamo ob robu gozda, pot pa nas vodi tik ob obsežnem travnatem pobočju Škofja. Višje nas pot pripelje iz gozda na razgledno travnato sleme, kjer le ta zavije v desno ter se naprej vzpenja po vse bolj razglednem grebenu. Sledi zložna in zelo razgledna hoja po travnatem slemenu (lep pogled na Kojco in Porezen), nato pa pot preide v gozd in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Škofja.
Sovodenj - Koča na Ermanovcu 1:40, Koča na Ermanovcu - Škofje 1:35.

zemljevid poti
Ob poti: Koča na Ermanovcu (968m), Vrata (831m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Sovodenj - skofje1
Sovodenj - skofje2
Sovodenj - skofje3
Sovodenj - skofje4
Sovodenj - skofje5
Sovodenj - skofje6
Sovodenj - skofje7
Sovodenj - skofje8
Sovodenj - skofje9
Sovodenj - skofje10
Sovodenj - skofje11
Sovodenj - skofje12
Sovodenj - skofje13
Sovodenj - skofje14
Sovodenj - skofje15
Sovodenj - skofje16
Sovodenj - skofje17
Sovodenj - skofje18
Sovodenj - skofje19
Sovodenj - skofje20
Sovodenj - skofje21
Sovodenj - skofje22
Sovodenj - skofje23
Sovodenj - skofje24
Sovodenj - skofje25
Sovodenj - skofje26
Sovodenj - skofje27
Sovodenj - skofje28
Sovodenj - skofje29
Sovodenj - skofje30
Sovodenj - skofje31
Sovodenj - skofje32
Sovodenj - skofje33
Sovodenj - skofje34
Sovodenj - skofje35
Sovodenj - skofje36
Sovodenj - skofje37
Sovodenj - skofje38
Sovodenj - skofje39
Sovodenj - skofje40
Sovodenj - skofje41
Sovodenj - skofje42
Sovodenj - skofje43
Sovodenj - skofje44
Sovodenj - skofje45
Sovodenj - skofje46
Sovodenj - skofje47
Sovodenj - skofje48
Sovodenj - skofje49
Sovodenj - skofje50
Sovodenj - skofje51
Sovodenj - skofje52
Sovodenj - skofje53
Sovodenj - skofje54
Sovodenj - skofje55
Sovodenj - skofje56
Sovodenj - skofje57
Sovodenj - skofje58
Sovodenj - skofje59
Sovodenj - skofje60
Sovodenj - skofje61
Sovodenj - skofje62
Sovodenj - skofje63
Sovodenj - skofje64
Sovodenj - skofje65
Sovodenj - skofje66
Sovodenj - skofje67
Sovodenj - skofje68
Sovodenj - skofje69
Sovodenj - skofje70
Sovodenj - skofje71
Sovodenj - skofje72
Sovodenj - skofje73
Sovodenj - skofje74
Sovodenj - skofje75
Sovodenj - skofje76
Sovodenj - skofje77
Sovodenj - skofje78
Sovodenj - skofje79
Sovodenj - skofje80
Sovodenj - skofje81
Sovodenj - skofje82
Sovodenj - skofje83
Sovodenj - skofje84
Sovodenj - skofje85
Sovodenj - skofje86
Sovodenj - skofje87
Sovodenj - skofje88
Sovodenj - skofje89
Sovodenj - skofje90
Sovodenj - skofje91
Diskusija o izletu Sovodenj - Škofje (razgledna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki