Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Sovodenj - Krog (Ledinski grič)

 
Izhodišče: Sovodenj (593 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,085°N / 14,0386°E
Cilj: Krog (Ledinski grič) (940 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 5 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 347 m
Višinska razlika po poti: 395 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 144
Ocena: 1 glasov
Število slik: 52
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Gorenjo vas v Poljanski dolini (do sem iz Škofje Loke, nove obvoznice, ki obide Škofjo Loko Horjula ali Polhovega Gradca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Žirem in Cerknem. Za naseljem Trebija in tik pred mostom preko Poljanske Sore, zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer sredi naselja parkiramo na večjem parkirišču v bližini trgovine Mercator.
b) Zapeljemo se v Žiri (do sem z Vrhnike ali Logatca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Pred naseljem Trebija zavijemo levo, na cesto v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer sredi naselja parkiramo na večjem parkirišču v bližini trgovine Mercator.
c) Glavno cesto Idrija - Straža-Želin, zapustimo pri odcepi za naselje Jazne, nato pa se vzpnemo do omenjenega naselja, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Sovodnju. Za manjšim prevalom, kjer se v levo odcepi markirana pot na Bevkov vrh, se cesta prične spuščati, mi pa se po njej peljemo do naselja Sovodenj, kjer parkiramo na večjem parkirišču v bližini trgovine Mercator.
d) Zapeljemo se v Cerkno, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Škofje Loke. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči cesti, ki nas skozi Planino pri Cerknem, po ovinkasti cesti pripelje do prelaza Kladje, za katerim se pričnemo spuščati proti Sovodnju. Ko prispemo v Sovodenj parkiramo na večjem parkirišču v bližini trgovine Mercator.

Opis poti:

Z izhodišča se sprehodimo do gasilskega doma PGD Sovodenj in Zadružnega doma Sovodenj, kjer že opazimo prve rumene oznake za Mrzli vrh. Oznake nas usmerijo na cesto, ki se nadaljuje ob potoku Javorščica. Že kmalu prispemo do križišča, kjer nadaljujemo naravnost po glavni cesti v smeri Mrzlega vrha in Sivke (levo reja piščancev, kmetija Korenine-Kržišnik). Asfaltna cesta nas nato vodi še mimo odcepa ceste v desno proti hiši s hišno št. Laniše 6, dolina po kateri hodimo pa se razširi in cesta nas pripelje do dela naselja Koprivnik. Skozi naselje nadaljujemo naravnost, ko se naselje konča pa nas pot vodi še mimo informativne table poti ob rapalski meji. Nekoliko naprej prispemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri Mrzlega vrha, Sivke, planinske koče in Javorjevega Dola (desno Jazne-Otalež). Pot se še naprej nadaljuje po asfaltni cesti, višje pa prispemo do nekaj hiš v naselju Javorjev Dol.
Ko višje asfaltna cesta zavije levo in iz doline preide na pobočje, pa mi nadaljujemo desno na stransko cesto v smeri Mrzlega vrha in domačije Likar. Po makadamski cesti se vzpenjamo prečno proti desni, za pasom gozda pa prispemo do hiše s hišno številko Mrzli Vrh 12, kjer zapustimo cesto in nadaljujemo ostro levo na pot proti Mrzlemu vrhu. Pot že po nekaj 10 korakih zavije desno in se kratek čas vzpenja vzporedno s cesto, nato pa zavije levo v gozd, skozi katerega se prične strmeje vzpenjati po kolovozu. Kolovoz se hitro položi, nato pa nas pripelje na manjši preval jugovzhodno od Likarjeve Sivke, kjer se priključimo markirani poti.
Nadaljujemo levo proti Mrzlemu vrhu (desno Bevkov vrh), tako da po levi strani obidemo domačijo Tušar. Nekoliko naprej se pot razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost (levo rumene oznake za Mrzli vrh, pot pa nas pripelje v bližino Planinske koče Mrzl'k). Sledi hoja ob robu razgledne senožeti, kjer na desni opazimo poraščeno Sivko, mi pa malo naprej stopimo na asfaltno cesto.
Ko stopimo na cesto nadaljujemo desno v smeri Sivke (levo Koča Mrzl'k in Sovodenj po asfaltni cesti). Pot naprej nas vodi mimo kmetije Vodičar, nekoliko naprej, pri bližnjem hlevu pa je naslednje razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Ledinice, Breznice in Žirov (rahlo desno Sivka in Ledine), pot pa kratek čas nadaljujemo po vse bolj razgledni cesti, nato pa ob desnem ovinku opazimo oznake za Mrzli vrh in informativno tablo Poti po rapalski meji.
Tu se rahlo v desno odcepi pot na Mrzli vrh, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se ob lepih razgledih spusti do manjšega prevala.
Tu se asfaltna cesta spusti desno navzdol, mi pa nadaljujemo rahlo levo do nekaj korakov oddaljene planinske smerne table, kjer se pot še enkrat razcepi. Rahlo levo se nadaljuje markirana poti proti Ledinici, mi pa nadaljujemo po neoznačeni poti, ki se nadaljuje po neizrazitem grebenu. Pot naprej nas vodi mimo hiške Na Krog, za njo pa se hitro vzpnemo na vrh Kroga.

Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Sovodenj - krog_ledinski_gric1
Sovodenj - krog_ledinski_gric2
Sovodenj - krog_ledinski_gric3
Sovodenj - krog_ledinski_gric4
Sovodenj - krog_ledinski_gric5
Sovodenj - krog_ledinski_gric6
Sovodenj - krog_ledinski_gric7
Sovodenj - krog_ledinski_gric8
Sovodenj - krog_ledinski_gric9
Sovodenj - krog_ledinski_gric10
Sovodenj - krog_ledinski_gric11
Sovodenj - krog_ledinski_gric12
Sovodenj - krog_ledinski_gric13
Sovodenj - krog_ledinski_gric14
Sovodenj - krog_ledinski_gric15
Sovodenj - krog_ledinski_gric16
Sovodenj - krog_ledinski_gric17
Sovodenj - krog_ledinski_gric18
Sovodenj - krog_ledinski_gric19
Sovodenj - krog_ledinski_gric20
Sovodenj - krog_ledinski_gric21
Sovodenj - krog_ledinski_gric22
Sovodenj - krog_ledinski_gric23
Sovodenj - krog_ledinski_gric24
Sovodenj - krog_ledinski_gric25
Sovodenj - krog_ledinski_gric26
Sovodenj - krog_ledinski_gric27
Sovodenj - krog_ledinski_gric28
Sovodenj - krog_ledinski_gric29
Sovodenj - krog_ledinski_gric30
Sovodenj - krog_ledinski_gric31
Sovodenj - krog_ledinski_gric32
Sovodenj - krog_ledinski_gric33
Sovodenj - krog_ledinski_gric34
Sovodenj - krog_ledinski_gric35
Sovodenj - krog_ledinski_gric36
Sovodenj - krog_ledinski_gric37
Sovodenj - krog_ledinski_gric38
Sovodenj - krog_ledinski_gric39
Sovodenj - krog_ledinski_gric40
Sovodenj - krog_ledinski_gric41
Sovodenj - krog_ledinski_gric42
Sovodenj - krog_ledinski_gric43
Sovodenj - krog_ledinski_gric44
Sovodenj - krog_ledinski_gric45
Sovodenj - krog_ledinski_gric46
Sovodenj - krog_ledinski_gric47
Sovodenj - krog_ledinski_gric48
Sovodenj - krog_ledinski_gric49
Sovodenj - krog_ledinski_gric50
Sovodenj - krog_ledinski_gric51
Sovodenj - krog_ledinski_gric52
Diskusija o izletu Sovodenj - Krog (Ledinski grič) ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki