Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Jančah (792 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Bevkov vrh / Sovodenj - Bevkov vrh (položna pot)

Sovodenj - Bevkov vrh (položna pot)

Natisni
Izhodišče: Sovodenj (592 m)
Širina/Dolžina: 46,085°N 14,0386°E
Ime poti: položna pot
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 459 m
Višinska razlika po poti: 459 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 28.953
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 21
Število komentarjev: 11
Dostop do izhodišča:
a) Iz Ljubljane ali Kranja se zapeljemo v Škofjo Loko, od koder nadaljujemo proti Gorenji vasi. V Gorenji vasi nadaljujemo desno v smeri Cerknega in Žirov. Cesta nas nato pelje mimo vasi Trebija za katero zavijemo desno v smeri Cerknega (levo Žiri). Tej cesti nato sledimo do vasi Sovodenj, kjer parkiramo na parkirišču med trgovino in gasilskim domom.
b) Iz Tolmina se zapeljemo v Cerkno in cesti naprej sledimo proti Škofji Loki. Ko pridemo do vasi Sovodenj parkiramo na parkirišču med trgovino in gasilskim domom.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po levi cesti, ki nas pelje mimo gasilskega doma. Po nekaj korakih hoje pa se pri okrepčevalnici desno navzgor odcepi markirana cesta v smeri Bevkovega vrha. Cesta se sprva strmo vzpne in za prvim ostrim levim ovinkom izgubi asfaltno prevleko. Strmina ceste nato popusti in nas malo naprej pripelje do mesta, kjer se desno navzgor odcepi markiran kolovoz. Odcep je slabo označen!
Kolovoz se sprva vzpne skozi gozd nato pa nas čez travnata pobočja pripelje do vasi, kjer pridemo na cesto. Nadaljujemo desno in pot nas kmalu pripelje na razpotje poti, kjer nadaljujemo levo po cesti v smeri Bevkov vrh po SPP. Cesta nas po nekaj minutah pripelje do drugega dela vasi, kjer se levo na travnata pobočja odcepi markiran kolovoz. Kolovoz se zložno vzpne čez travnata pobočja in nas višje pripelje do naslednjega zaselka. Sledi kratek spust po cesti in pot nas pripelje na križišče, kjer nadaljujemo desno navzgor. Cesti naprej sledimo do naslednjih hiš, kjer se nam z leve priključi pot s Sivke.
Tu nadaljujemo desno navzgor mimo hiš na travnata pobočja čez katera se v zmernem vzponu povzpnemo. V zgornjem delu travnika pot zavije levo v gozd, kjer brez večjih vzponov in spustov preči pobočja Bevkovega vrha. Naprej sledimo poti, ki nas pripelje do propadajočih hiš, kjer opazimo oznake "žig pri kapelici". Naprej se povzpnemo mimo hiš do kapelice, kjer je žig.
Od kapelice pa se lahko povzpnemo še na z gozdom poraščen Bevkov vrh, ki je od tu oddaljen pet minut hoje v smeri Sovodnja.
zemljevid poti - Bevkov vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Sovodenj - Bevkov vrh1
Sovodenj - Bevkov vrh2
Sovodenj - Bevkov vrh3
Sovodenj - Bevkov vrh4
Sovodenj - Bevkov vrh5
Sovodenj - Bevkov vrh6
Sovodenj - Bevkov vrh7
Sovodenj - Bevkov vrh8
Sovodenj - Bevkov vrh9
Sovodenj - Bevkov vrh10
Sovodenj - Bevkov vrh11
Sovodenj - Bevkov vrh12
Sovodenj - Bevkov vrh13
Sovodenj - Bevkov vrh14
Sovodenj - Bevkov vrh15
Sovodenj - Bevkov vrh16
Sovodenj - Bevkov vrh17
Sovodenj - Bevkov vrh18
Sovodenj - Bevkov vrh19
Sovodenj - Bevkov vrh20
Sovodenj - Bevkov vrh21
Diskusija o izletu Sovodenj - Bevkov vrh (položna pot)
žerjavček1. 04. 2012
Samo kratka opomba: (V zgornjem delu travnika pot zavije levo v gozd, kjer brez večjih vzponov in spustov preči pobočja Bevkovega vrha.).
Mi smo po tej poti sicer sestopali. Trenutno je pot na krajšem odseku "zatrpana" s posekanimi debli, vejami. Obvoz je po levem pobočju.
frenk4512. 08. 2012
jaz kapelice danes nisem našel,a so jo podrli al kaj
balon22. 06. 2014
Ali je danes pot prehodna?

Balončkinasmeh
balon20. 07. 2014
Vceraj bili na vrhu, pot lustna, nic zahtevna, primerna za otroke vseh starosti. Izposttavil bi le dejstvo, da bi bila lahko kaksna markacija ali tabla vec.
nasmeh
Baloncki
KARAMELICA30. 12. 2014
Mi smo se na Bevkov vrh odpravili prejšnjo nedeljo in nismo mogli verjeti, da je lahko malo nad Sovodnjem tako čudovit razgled po okoliških hribih. Krasen pohod mežikanje. Strinjam pa se z balonom, da bi morala biti kakšna markacija ali tabla več. Mi smo imeli kar nekaj težav, da smo našli pravo pot na vrh. nasmeh
claire20. 06. 2015
Danes smo se s kolegicami odpravile na Bevkov vrh, a ga žal nismo osvojile. Krožile smo okrog "vrha" kot sateliti. Pot je zeloooo slabo markirana...Trava ni pokošena, psi so spuščeni, domačina pa skoraj nikjer nobenega. Upam, da se bodo markacije kmalu namestile in da naslednjič najdemo vrh.
navdušena31. 12. 2015
Že nekaj časa nisem bila na Bevkovem vrhu, grem pa 2.1. na pohod. V opravičilo glede slabih markacij naj povem, da je v tistih predelih močno "pustošil" žledolom in da je podrtih veliko dreves, verjetno tudi kakšno, na katerem je bila markacija. Vrh je v gozdu, žig pa je pri kapelici, malo pod vrhom - tako je vsaj bilo včasih...
garmont31. 12. 2015
In je še danes...
slavkoo3. 07. 2018
Je bil kdo pred kratkim na Bevkovem vrhu iz Sovodenj? Je dobro markirana pot? Žig?
Lisica3. 07. 2018
Jaz sem šla pred leti parkrat gor in sem vzela tale opis poti s sabo, pa je kar šlo brez problemov. Večji problem je bil, ko sem nadaljevala iz Bevkovega proti Sivki.
slavkoo4. 07. 2018
Danes sem se odpravil iz Sovodenj do Bevkovega vrha. Pot zanimiva, raznolika, žal pa, kot so že mnogi dejali, v vrhnjem delu slabo označena. Pohvala PD Sovodenj za malo leseno "kapelico s šankom in žganjico", lahko pa bi namestili še smerokaz za pravi Bevkov vrh. Jaz ga nisem našel.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki