Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Sabotin / Solkan - Sabotin (severna pot)

Solkan - Sabotin (severna pot)

Natisni
Izhodišče: Solkan (100 m)
Širina/Dolžina: 45,9751°N 13,6484°E
Ime poti: severna pot
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 509 m
Višinska razlika po poti: 509 m
Zemljevid: Goriška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, svetilka
Priporočena oprema (zima): čelada, svetilka
Ogledov: 55.817
 6 osebam je objava všeč
Število slik: 21
Število komentarjev: 28
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Novo Gorico in nato z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu. Na koncu vasi Solkan, pa zavijemo levo na veliko parkirišče, ki se nahaja pred solkanskim mostom.
Iz Tolmina se peljemo proti Novi Gorici, a le do vasi Solkan. Na začetku vasi zavijemo desno in parkiramo na velikem parkirišču, ki se nahaja za solkanskim mostom.
Izhodišče se nahaja na parkirišču na koncu Solkana, do koder se lahko pripeljemo z mestnim avtobusom iz Nove Gorice ali Šempetra.
Opis poti:
S parkirišča prečimo solkanski most in nato na njegovi drugi strani opazimo planinske oznake za Sabotin (južna in severna pot). Za vzpon na Sabotin po severni poti se najprej spustimo pod most, nato pa hodimo po poti, ki poteka ob reki Soči in železnici navzgor. Zložna, oziroma vodoravna pot, pa nas nato pelje mimo HE Solkan in nas po približno pol ure hoje od izhodišča pripelje do planinskih smerokazov, kjer nadaljujemo levo navzgor. Pot naprej se zmerno vzpenja, po stari vojaški mulatjeri do lepega razgledišča s klopco. Tu pot zavije levo in nas po nadaljnjih nekaj minutah vzpona pripelje do razpotja poti, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti. Nadaljujemo desno v smeri Sabotina (levo Sabotin, mimo ruševin svetega Valentina), po poti, ki se postopoma začne vse strmeje vzpenjati. Vse bolj strma pot, pa nas pripelje pod pečine vršnega pobočja Sabotina. Pot nato s pomočjo jeklenice v zmernem vzponu preči strmo pobočje (nezahtevno) in se za tem vzpne do številnih Kavern (dobro je imeti s seboj svetilko, da se sprehodimo po rovih). Pred kavernami pot zavije levo in se ponovno s pomočjo jeklenice povzpne po stopnicah. Sledi strm vzpon skozi vojaške rove in pot nas pripelje do doma na Sabotinu. Od doma, nadaljujemo v smeri vrha in zmerno strma in vse bolj razgledna pot nas po 15 minutah hoje od doma, pripelje na razgleden vrh.
zemljevid poti - Sabotin
Ob poti: Dom na Sabotinu (560m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Solkan - Sabotin1
Solkan - Sabotin2
Solkan - Sabotin3
Solkan - Sabotin4
Solkan - Sabotin5
Solkan - Sabotin6
Solkan - Sabotin7
Solkan - Sabotin8
Solkan - Sabotin9
Solkan - Sabotin10
Solkan - Sabotin11
Solkan - Sabotin12
Solkan - Sabotin13
Solkan - Sabotin14
Solkan - Sabotin15
Solkan - Sabotin16
Solkan - Sabotin17
Solkan - Sabotin18
Solkan - Sabotin19
Solkan - Sabotin20
Solkan - Sabotin21
Diskusija o izletu Solkan - Sabotin (severna pot)
nofix21. 04. 2009
Za izhodišče severne poti lahko vzamemo tudi parkirni prostor pri solkanskem pokopališču. Nadaljujemo 100 m SV po asvaltni potki kjer se nam odpre pogled na železniško progo in v nadaljevanju na Solkanski most. Most brez najmanjšega strahu prečimo (tudi če nas preseneti vlak so na mostu stranski ograjeni prostori kamor se lahko umaknemo) in na drugi strani se priključimo že prej opisanemu poteku poti.
Kot drugo bi pa rad opozoril na veliko modrasov na Sabotinu v poletnih mesecih, zato takrat priporočam da ste malo bolj glasni, da ne bo presenečenj.

LP
pier22. 04. 2009
Hoja po solkanskem zelezniskem mostu je strogo prepovedana. Malce neodgovorno vabiti izletnike, da uporabljajo ta most, ko lahko brez nobene nevarnosti precijo navadni most.

LP
Enka22. 04. 2009
Pozdravljeni! Mika nas tale severna pot, ker pa na izlete hodimo s psičko, me zanima, ali je pot skozi rove primerna za psa (zlasti, da ni kakšnih lestev ali česa podobnega)? Za odgovore se najlepše zahvaljujem!
pier22. 04. 2009
V rovih ni problema so samo strme stopnice. Za psicko bi lahko bilo malo tezje v zadnjem delu pred kavernami (kratek del), kjer je pot strma in malenkost izpostavljena.

Lep pozdrav
ksena23. 04. 2009
Na Sabotin grem pogosto in to z mojo psičko, ki pot premaga brez problemov.Gor po severni in dol po južni strani, lahko pa tudi gor in dol po krožni poti severne strani. No, edini problem so na določenih mestih bolj ostri kamni, ki niso prijazni pasjim blazinicam. Ampak vseeno se hoji tam gor ne upira.
Enka24. 04. 2009
Pier in ksena, hvala! Mislim, da se bomo kar kmalu ojunačili, ker tele slikce kar vabijo nasmeh.
dsusnik23. 04. 2010
Res lepa in relativno lahka pot. b/p.
darh27. 04. 2010
Mi smo se v nedeljo po severni poti spustili v dolino. Zmotila so nas le sveža dela na odseku med cestnim mostom in točko, kjer se pot spusti iz gozda, kjer nas sedaj namesto pešpoti in kolovoza iz zgornjih slik pričaka sveže razrita cesta in gradbeni stroji. Več o naših vtisih si lahko preberete tule.
katjuša227. 04. 2010
darh-
tvoj blog sem si pa kar shranila.
Zelo lepo opisuješ poti.In tisti potopis o dolini Glinščice preizkusim v najbližnji prihodnosti.nasmeh
VanSims18. 10. 2010
Smerokaz za južno in severno pot je na prvi pogled zavajajoč. Zato še enkrat:

- za SEVERNO pot gremo POD MOST
- za JUŽNO pot gremo naprej
Enka22. 02. 2011
Tole je ena skrajno luštna pot na en skrajno lušten hrib. Ravno prav strma, da na vrhu čutiš, da si hodil, ravno toliko (mičkeno) zahtevna, da ni dolgčasnasmeh. In definitivno povsem primerna za pasje prijatelje (pier in ksena, še enkrat hvala za spodbudo izpred dveh let!). Toplo priporočam!
VanSims11. 04. 2011
ZA OBISK KAVERN še bolj kot svetilko priporočam ČELADO!!! Strop je res nizek in nevarnost udarca v glavo velika. Tudi sam bi se če me ne bi zaščitila čelada.

Pot je na začetku dokaj položna potem pa se kar strmo vzpne sicer bi pa rekel, da je lahka po tehnični plati.

Kar se tiče psov pa kaverna in izpostavljenost(ki ni ne vem kako blazna) še nista tako problematična, bolj se mi zdi drobir na poti za pasje tačke. Paziti moramo tudi da pes ne proži kamenja na spodaj hodeče.
Dimitri Tabaj13. 02. 2012
Bil gor včeraj! -8, sunki vetra do okoli 150! Soča pri jezu med Sabotinom in Sveto Goro je poledenela.cool
Ted29. 08. 2013
Vzpon po severni poti je po mojem mnenju boljši kot po južni strani.
Pohvaliti pa moram tudi oskrbnike doma za prijaznost in ustrežljivost saj so mi omogočili ogled muzeja kljub temu, da je bil zaprt.
Maja M.27. 09. 2014
Danes, 27.9.2014, sem na makadamskem parkiriscu ob tabli Obcina Brda pozabila svoje zlozljive gorniske palice mrk pogled. Najditelja prosim, da se javi. Zelo bom vesela.
dejan6816. 03. 2015
Eno vprašanje za poznavalce Sabotina. Če je v vipavski dolini burja prek100, kako je potem na Sabotinu, enako ali kaj manj? Lp Dejan
SuzanaM16. 03. 2015
Na samem grebenu lahko tako močno piha, da se težko obrdžiš na nogah. Koliko km/uro je to, pa težko rečem. V primeru hudega vetra se da it po poti, ki gre tik pod grebenom po italijanski strani. Že samo kak meter pod grebenom se da na južni strani normalno hodit, tudi če na vrhu piha za odnest. Večkrat preverjeno.
dejan6816. 03. 2015
Hvala.Tolko da vem kaj lahko pričakujemo če bo za vipavsko dolino napovedana moćna burja. Sicer pa nameeravamo po severni gor in juzni dol. Lp
Majdag8. 04. 2018

Krožna pot, pristop po severni in sestop po južni strani. Hoja po mejnem grebenu je lepa, je pa že vroče.nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2018/04/sabotin-park-miru-krozna-pot.html
Majdag9. 04. 2018

Hvala za info Carpinus, zelo zanimivo.
Marjas8. 06. 2020
Ali je pot po severni smeri primerna za otroka 6 let? Ali je zelo izpostavljena? Do te mere, da obstaja nevarnost zdrsa?
mirank8. 06. 2020
Sami najbolje poznate svojega otroka in njegove sposobnosti. Ta pot je dovolj široka in varna za normalno gibalno sposobne ljudi, o neki izpostavljenosti ni za govorit, v težave rinit pa se da skoraj povsod na tem svetu. Kar veselo na potnasmeh
dako8. 06. 2020
Severna pot se začne položno po kolesarski stezi Solkan-Plave, kjer se po dveh kilometrih levo odcepi na mulatjero. Pot po mulatjeri se zmerno vzpenja do razgledne točke in malo naprej odcepa kjer se odločimo;levo-Sv. Valentin in po grebenu na vrh ali desno-mimo kavern in na vrh. Po tem odcepu je pot mimo kavern kar strma , vendar ob upoštevanju varne hoje, neproblematična. Če je otrok vajen hribov mislim, da ne bi smelo biti težav. Lažja smer, v vseh pogledih, je južna pot.. Lp
jax9. 06. 2020
Najlažja pot na Sabotin je vzpon po severni poti do razpotja, nato pa po prečnici do Valentina. Tako si do grebena na nekakšni mulatjeri. Tam pa res ne bi smelo bit težav (no, potem na grebenu se malo popazi, ampak res ni nič takega).
Majdag5. 03. 2021


Sabotin -3.3... Po severni gor in po prečnici nazaj na jutranjo pot. jax imaš prav, najlažji pristop je po tej poti. Rožic je bolj malo in še te so le na začetku poti. Na vrhu le trije, koča pa je zaprta. Luštna pot..nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2021/03/sabotin-pot-spomina-in-opomina.html
Ted21. 01. 2023 12:51:56
Za gospo iz Jesenic, pot na Sabotin je normalno prehodna in suha.
Lp, družba iz vlaka
Majdag21. 01. 2023 16:35:28
Najlepša hvala, Ted.nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki