Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Očna / Solarji - Očna (čez Ježo)

Solarji - Očna (čez Ježo)

Natisni
Izhodišče: Solarji (952 m)
Širina/Dolžina: 46,1803°N 13,6676°E
Ime poti: čez Ježo
Čas hoje: 1 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: -46 m
Višinska razlika po poti: 180 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.907
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 43
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Nove Gorice ali iz Tolmina se peljemo proti Bovcu. Le malo za krožiščem, kjer se združita poti iz Nove Gorice in Tolmina, pa prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Solarji in Kolovratu. Cesta nas nato pripelje ob rob Volč, kjer nas kažipot za preval Solarji usmeri desno na cesto, ki se za zadnjimi hišami prične strmeje vzpenjati. Naprej se peljemo po asfaltni cesti, ki nas po nekaj kilometrih vzpona pripelje na preval, kjer je tudi križišče cest. Tu nadaljujemo po levi spodnji cesti, ob kateri že po nekaj metrih parkiramo na večjem parkirišču (parkiramo tako, da ne oviramo morebitnih gozdarskih del).
b) Iz Bovca se peljemo proti Tolminu, mi pa cesti sledimo do mesta, kjer se v desno odcepi cesta proti Kolovratu (odcep je označen in se nahaja le malo pred krožiščem, kjer se razcepi cesta proti Novi Gorici in Tolminu). Cesta nas nato pripelje ob rob Volč, kjer nas kažipot za preval Solarji usmeri desno na cesto, ki se za zadnjimi hišami prične strmeje vzpenjati. Naprej se peljemo po asfaltni cesti, ki nas po nekaj kilometrih vzpona pripelje na preval, kjer je tudi križišče cest. Tu nadaljujemo po levi spodnji cesti, ob kateri že po nekaj metrih parkiramo na večjem parkirišču (parkiramo tako, da ne oviramo morebitnih gozdarskih del).
Opis poti:
Na nasprotni strani "parkirišča" opazimo planinsko smerno tablo z napisom Ježa in Planinski dom pod Ježo, ki nas usmeri na zložen ter razmeroma zaraščen kolovoz. Kolovoz se kmalu spremeni v pešpot, le ta pa se prične najprej zložno, nato pa vse strmeje spuščati. Pot naprej nas vodi mimo stare vojaške kaverne ter nas za njo pripelje do kratkega mesta, ki je varovano z jeklenico (nezahtevno). Sledi še kratek spust in pot nas pripelje do makadamske ceste, katero pa dosežemo ravno na manjšem križišču. Tu nadaljujemo po levi cesti, mi pa z nje že kmalu zavijemo desno na vzpenjajoč in sprva širok kolovoz. Kratek čas sledimo kolovozu, nato pa nas oznake za Ježo usmerijo desno na pešpot, ki se prične strmeje vzpenjati skozi gozd. Slabše uhojena in na nekaj mestih tudi bolj zaraščena stezica se višje položi in nas pripelje iz gozda na deloma razgleden vršni greben Ježe, po katerem se v nekaj 10 korakih sprehodimo do vpisne skrinjice.
Z vrha Ježe nadaljujemo po markirani poti v smeri Planinskega doma pod Ježo. Pot s samega vrha takoj preide v gozd, skozi katerega se spušča do označenega razpotja. Na razpotju nadaljujemo levo v smeri Očne (naravnost Planinski dom pod Ježo) ter pot nadaljujemo po vse bolj zaraščeni stezici. Po nekaj minutah se pri podrti smreki steza povsem izgubi, mi pa sledimo markacijam, saj nas te hitro pripeljejo do širokega kolovoza, kateremu pa sledimo v desno. Po nekaj korakih hoje po kolovozu se v levo odcepi označena pot na Deveti konfin (5 minut), mi pa kolovozu sledimo še nekaj minut, oz. vse do njegovega konca pri samotni leseni koči.
Od koče, ob kateri se nahaja tudi širok umetno izklesan rov, nadaljujemo po poti, ki se prične strmeje vzpenjati skozi gozd in pas grmičevja. Po krajšem vzponu po zaraščenem pobočju hitro prispemo do betonskega stebra na Očni.
Od stebra nadaljujemo še nekaj 10 korakov naprej in pot nas pripelje iz gozda na razgleden travnik.
zemljevid poti - Očna
Ob poti: Ježa (949m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Solarji - Očna1
Solarji - Očna2
Solarji - Očna3
Solarji - Očna4
Solarji - Očna5
Solarji - Očna6
Solarji - Očna7
Solarji - Očna8
Solarji - Očna9
Solarji - Očna10
Solarji - Očna11
Solarji - Očna12
Solarji - Očna13
Solarji - Očna14
Solarji - Očna15
Solarji - Očna16
Solarji - Očna17
Solarji - Očna18
Solarji - Očna19
Solarji - Očna20
Solarji - Očna21
Solarji - Očna22
Solarji - Očna23
Solarji - Očna24
Solarji - Očna25
Solarji - Očna26
Solarji - Očna27
Solarji - Očna28
Solarji - Očna29
Solarji - Očna30
Solarji - Očna31
Solarji - Očna32
Solarji - Očna33
Solarji - Očna34
Solarji - Očna35
Solarji - Očna36
Solarji - Očna37
Solarji - Očna38
Solarji - Očna39
Solarji - Očna40
Solarji - Očna41
Solarji - Očna42
Solarji - Očna43
Diskusija o izletu Solarji - Očna (čez Ježo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki