Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj

Solarji - Na gradu

Natisni
Izhodišče: Solarji (952 m)
Širina/Dolžina: 46,1803°N 13,6676°E
Čas hoje: 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 163 m
Višinska razlika po poti: 175 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 3.775
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 20
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Nove Gorice ali iz Tolmina se peljemo proti Bovcu. Le malo za krožiščem, kjer se združita poti iz Nove Gorice in Tolmina, pa prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Solarji in Kolovratu. Cesta nas nato pripelje ob rob Volč, kjer nas kažipot za preval Solarji usmeri desno na cesto, ki se za zadnjimi hišami prične strmeje vzpenjati. Naprej se peljemo po asfaltni cesti, ki nas po nekaj kilometrih vzpona pripelje na preval, kjer je tudi križišče cest. Tu nadaljujemo po levi spodnji cesti, ob kateri že po nekaj metrih parkiramo na večjem parkirišču (parkiramo tako, da ne oviramo morebitnih gozdarskih del).
b) Iz Bovca se peljemo proti Tolminu, mi pa cesti sledimo do mesta, kjer se v desno odcepi cesta proti Kolovratu (odcep je označen in se nahaja le malo pred krožiščem, kjer se razcepi cesta proti Novi Gorici in Tolminu). Cesta nas nato pripelje ob rob Volč, kjer nas kažipot za preval Solarji usmeri desno na cesto, ki se za zadnjimi hišami prične strmeje vzpenjati. Naprej se peljemo po asfaltni cesti, ki nas po nekaj kilometrih vzpona pripelje na preval, kjer je tudi križišče cest. Tu nadaljujemo po levi spodnji cesti, ob kateri že po nekaj metrih parkiramo na večjem parkirišču (parkiramo tako, da ne oviramo morebitnih gozdarskih del).
Opis poti:
S parkirišča se vrnemo do križišča, tam pa pri stop znaku opazimo začetek poti, ki vodi proti vrhu Na gradu. Pot se takoj prične vzpenjati, le ta pa nas sprva vodi skozi grmičevje (v jesenskem času bomo tu opazili zrele plodove leske). Naprej se hitro vzpnemo na neizrazit vrh Platene, s katerega se spustimo do bližnje asfaltne ceste. Sledi kratek del poti po cesti, nas pa oznake za vrh Na gradu hitro usmerijo levo na pot, ki se vzpne skozi pas nizkega gozda. Pot naprej nas pripelje do stare vojaške poti, po kateri se ob obrambnem nasipu povzpnemo do travnatega pobočja vrha Na gradu. Ob robu travnika se povzpnemo na manjše sedelce, od tam pa nadaljujemo levo ter po 2 minutah nadaljnje hoje stopimo na razgleden vrh.
zemljevid poti - Na gradu
Ob poti: Platena (1038m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Bivak Zanuso na Kolovratu ( 45 min), Trinški vrh ( 25 min), Nagnoj (1 h 10 min), Kuk (Kolovrat) (1 h 40 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Solarji - Na gradu1
Solarji - Na gradu2
Solarji - Na gradu3
Solarji - Na gradu4
Solarji - Na gradu5
Solarji - Na gradu6
Solarji - Na gradu7
Solarji - Na gradu8
Solarji - Na gradu9
Solarji - Na gradu10
Solarji - Na gradu11
Solarji - Na gradu12
Solarji - Na gradu13
Solarji - Na gradu14
Solarji - Na gradu15
Solarji - Na gradu16
Solarji - Na gradu17
Solarji - Na gradu18
Solarji - Na gradu19
Solarji - Na gradu20
Diskusija o izletu Solarji - Na gradu
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki