Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Mišelj vrha (2350 m), vidi Veliki Draški vrh (2243 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Bavški Grintavec / Soča - Bavški Grintavec

Soča - Bavški Grintavec

Natisni
Izhodišče: Soča (500 m)
Širina/Dolžina: 46,3425°N 13,6693°E
Čas hoje: 5 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1847 m
Višinska razlika po poti: 1847 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 86.436
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 35
Število komentarjev: 96
Dostop do izhodišča:
Iz Trente ali Bovca se zapeljemo v vas Soča, kjer ob cesti opazimo cerkev. Začetek peš poti je 200-300m od cerkve proti Trenti, kjer ob cesti opazimo smerokaze in manjše parkirišče za 2-3 avtomobile.
Opis poti:
Iz vasi Soča se usmerimo na stezo za oznakami Bavški Grintavec. Pot se prične že na začetku precej strmo vzpenjati skozi gozd in nas v dobre pol ure hoje pripelje do planine oz. vasi Lemovje. Tu pot najprej zavije nekoliko v levo čez travnik, nato pa se kmalu obrne v desno in se prične ponovno strmo vzpenjati delno skozi gozd, delno čez strme travnike. Pot nato zavije v levo, kjer strmina rahlo popusti. Sledi prečenje strmih južnih pobočij pod Kolom (1924 m), ki nas pripelje do lovske koče na planini nad Sočo.
Na planini zavije pot v desno in se vzpenja čez travnata pobočja in mimo podrtih dreves. Pot se še naprej vzpenja čez visoko travo na južnih travnatih pobočjih, občasno pa se vzpenja tudi skozi gozd. Gozd kmalu preide v ruševje in pot se prične rahlo obračati v desno proti dolinici med Malim Grintavcem (2282 m) in Kolom. Po vzponu čez dolino nas pot pripelje do melišč pod Bavškim Grintavcem. Tu postane pot precej strma, v zadnjem delu pa tudi rahlo krušljiva in izpostavljena padajočemu kamenju. Opisana pot je po zahtevnosti najlažji pristop na Bavški Grintavec, vendar je lahko pot tudi zelo naporna saj je ves čas izpostavljena soncu.
zemljevid poti - Bavški Grintavec
Ob poti: Lemovje (856m), Planina nad Sočo (1400m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Soča - Bavški Grintavec1
Soča - Bavški Grintavec2
Soča - Bavški Grintavec3
Soča - Bavški Grintavec4
Soča - Bavški Grintavec5
Soča - Bavški Grintavec6
Soča - Bavški Grintavec7
Soča - Bavški Grintavec8
Soča - Bavški Grintavec9
Soča - Bavški Grintavec10
Soča - Bavški Grintavec11
Soča - Bavški Grintavec12
Soča - Bavški Grintavec13
Soča - Bavški Grintavec14
Soča - Bavški Grintavec15
Soča - Bavški Grintavec16
Soča - Bavški Grintavec17
Soča - Bavški Grintavec18
Soča - Bavški Grintavec19
Soča - Bavški Grintavec20
Soča - Bavški Grintavec21
Soča - Bavški Grintavec22
Soča - Bavški Grintavec23
Soča - Bavški Grintavec24
Soča - Bavški Grintavec25
Soča - Bavški Grintavec26
Soča - Bavški Grintavec27
Soča - Bavški Grintavec28
Soča - Bavški Grintavec29
Soča - Bavški Grintavec30
Soča - Bavški Grintavec31
Soča - Bavški Grintavec32
Soča - Bavški Grintavec33
Soča - Bavški Grintavec34
Soča - Bavški Grintavec35
Diskusija o izletu Soča - Bavški Grintavec
Prikaži starejša sporočila
Tiranozaver14.8.2016
Svoj prvi vzpon (in povratek) na ta mogočni vrh sem moral opraviti iz vasi Soča, saj je pot iz Zadnje Trente zaprta. Startal sem malo pred 6. uro, saj sem glede na zapise pričakoval vročo in dolgo pot. Pot se takoj strmo vzpne in ne popušča veliko, zato je tekaških delov do vrha zelo malo. S seboj sem imel 4 litre tekočine. 1,5 l plastenko sem ob vzponu pustil pri lovski koči na Planini nad Sočo in jo vzel ob povratku. Izlet je bil lep, a orientacijsko zahteven, saj so markacije in oznake poti precej zabrisane in zbledele. Pot skozi visoko travo je zahtevna, saj se skoznjo težko vidi ali je pod njo ravna pot, kamen ali luknja. Pred meliščem pod grebenom so zelo uporabni postavljeni možici, ki sem jih med potjo kar precej popravil in povišal, saj so bili podrti. Kljb temu sem malce skrenil s poti in se znašel na poti, ki jo uporabljajo gorske živali, zato sem se na greben pred vrhom povzpel precej bolj na levo stran, kjer mi plezanje po gruščastih skalah ni ušlo. Vrh sem dosegel pred 9. uro, kjer je bilo kljub sončnemu vremenu prijetno in ne pretoplo. Med spustom je bilo plezanje z grebena skozi žleb ponovno zahtevno, zato menim, da oznaka poti "lahka označena pot" ni primerna. Zagotovo je zelo lepa, a lahka ni, otrok sem zagotovo še ne bom peljal, vsaj brez pasov in varovalnih sistemov ne. Ob spuščanju v dolino se je dvigala tudi temperatura in vlaga, kar se je poznalo pri povečanem potenju in čeprav je bila ura ob prihodu na izhodišče šele 10.45, prave vročine še ni bilo. V dolino sem prinesel dober liter vode, če bi pa v gori ostal še kakšno uro ali dlje več, pa bi bila tudi ta voda potrebna, saj se sonce upre v pot z vso močjo. Zato se je na BG najbolje odpraviti zgodaj zjutraj in uživati v popoldanskem hlajenju nog v Soči.
dprapr14.8.2016
V petih urah tri litre tekočine?zmeden
redbull14.8.2016
to maš dost za 2 dnimežikanje
Tiranozaver14.8.2016
Jah, sem en od bolj žejnih jezik
grega_z_brega14.8.2016
a si per pil?
voda še za v čevelj ni dobra eek
viharnik15.8.2016
Če je pa Tiranozaver, a ni nič jasno Gregavelik nasmehmežikanje
Enka15.9.2016
Kako to, da vsem pripombam navkljub, ta pot ostaja označena kot lahka?
Tadej15.9.2016
Hvala za opozorilo. Sem spremenil na zahtevno pot.
mornar24.7.2017
Prosim za informacijo o stanju o poti na Bavški Grintavec iz vasi Soča. L.P.
juso24.7.2017
Pot je zaprta že več kot eno leto.
https://stanje-poti.pzs.si/
mirank24.7.2017
Če se kaj ne ohladi jo odsvetujem za ta čas; razen če startaš res še v temi. Studenec nad Lemovjem je takrat, ko sem šel še delal, zdaj pa ne vem, saj je sneg v vršnem delu zagotovo skopnel mežikanje. Take, odprte poti res niso za visoko poletje, sicer pa o stanju poti ni kaj pisati. V sredo sem nad planino Slapnik še po 12.30 srečeval norce, ki so se vzpenjali na Krn v tisti vročini sredi dnevazavijanje z očmi. Mislim, da so si stvar zapomnili.
mirank24.7.2017
Juso ne piši, če ne veš o kateri poti je govora. Zaprta je pot z druge strani.
juso24.7.2017
Res je ..se opravičujem za napačen komentar.
mornar25.8.2017
Prosim za informacijo glede žiga za Slovensko transvezalo na Bavškem Grintovcu.
maregol25.8.2017
Za vrh nimam informacije, vem oa da jr v TIC v Bovcu.
maregol25.8.2017
pa da je*
mornar27.8.2017
Danes bil na vrhu Bavškega Grintavca, o žigu na vrhu ne duha in sluha. Pot iz Soče katostrofalno označena, sramota za društvo, ki jo vzdržuje.
jaksetici28.8.2017
Bil na vrhu Bavškega Grintavca v soboto, 26.8.2017. Izhodišče dolina Bavšice mimo planine Bukovec, čez Kanjsko sedlo na vrh in potem preko Malega Grintavca nazaj proti Planini Bukovec in po soteski Tesna nazaj na izhodišče.
Pot čez Kanjsko sedlo je po mojem skromnem mnenju ZELO(!) nevarna in ni za slabo pripravljene hribolaznike! Samovarovalni komplet zelo zaželen, čelada pa sploh!
Glede na to, da je pot čez Kanjsko sedlo zaprta že od lanskega julija in zaradi splošne nevarnosti bi morali na tej poti FIZIČNO preprečiti prehod, dokler se le-ta ne sanira. Konec koncev je gora vpisana v Razširjeni slovenski planinski poti!

Za poplačilo vsega truda, ki si ga vložil v to, da si prišel na vrh, seveda ni nikjer žiga! Super, fino! Zanima me, koliko mesecev, let se že ve za vse te pomanjkljivosti, pa se ne premakne prav nič?!

Bolj kot na vse to, pa sem razočaran nad stanjem poti od vrha po grebenu do M. Grintavca in potem naprej v dolino Bavšice. Namreč, stanje markacij je milo rečeno KATASTROFALNO! Dvomim, da so bile kaj obnovljene v tem stoletju. Če že najdeš kakšno, je le-ta v zelo slabem stanju, barve zbledele, veliko se jih je zgubilo zaradi raznoraznih podorov skal itd. Sam sem najmanj 3x zašel iz smeri. Šele po večih poskusih in pogledih iz več smeri sem uspel najti dostojno označbo, ki me je peljala naprej. In to ob sončnem vremenu! Kaj bi šele bilo, če bi se pojavile meglice...???
Naj povem, da so označbe v Kamniško Savinjskih alpah lahko vzor, kako se označuje poti. O kakršnih koli križiščnih tablah pa lahko v tistem predelu le sanjamo.
TK7.10.2017
Dne 13.8.2017 se odpraviva po poti iz vasi Soča na Bavški Grintavec. Pot je zelo slabo označena z markacijami, še posebej v zgornjem delu bi bilo brez 'možicljev' težko ujeti pot proti vrhu. Tudi drugi planinci na poti so se pritoževali nad slabo označeno potjo.
Pri spustu sva srečala dve Nizozemki, ki sta prejšnji dan dosegle vrh, vendar sta na poti nazaj zgrešili pot in zaradi dolge poti sta morali prenočiti pri lovski koči.
Na poti nazaj, pod lovsko kočo smo zopet zgrešili pot in neoznačena steza nas je vodila v zelo nevaren rob. Na srečo smo imeli GPS, ki nas je obrnil nazaj na pravo pot. Pot je neprimerna za planince, ki niso dobro fizično pripravljeni. Posebej to velja za turiste, ker je pot zelo dolga in naporna. Gora je ena izmed točk planinske transverzale, zato je zelo obiskana v poletnih mesecih. Na izhodišču bi bilo dobro postaviti opozorilno tablo, ki opozarja, da na poti ni koče ali pitne vode.

Toliko v vednost, pot nujno potrebuje obnovo.
darinka41.11.2017
Nekdo je napisal , da na vrhu B. Grintovca ni žiga. Sedaj pa je. Vsaj 31. 10. ko sem bila gor je čisto nov žig, za katerega upam, da ne bo dobil nog.Tudi Kanski preval je v redu. Morda so zajle na začetku plezalne poti malce ohlapna, ampak povsem varne. Malo me je skrbel grušč, ki ga je na poti kar precej. Tam je treba biti previden in pazljiv, sploh pri sestopu.
B22.11.2017
Kovinski žig na Bavškem Grintovcu je bil nameščen 16. oktobra. Istočasno je bilo sanirano tudi kritično mesto na poti Kanski preval - vrh, ter zaradi lažjega prehoda in varnosti nameščenih nekaj novih klinov. Pot je bila zaradi tega mesta, do sanacije uradno zaprta.
raubšic3.11.2017
Vsi se samo nekaj pritožujete, kdor ne zna naj je doma! Pa bo mir.
flip3.8.2018
Dne 31.7.2018 smo ob 23h iz Soče (pri kapelici) štartal na pot proti Vrhu Bavškega Grintavca. Celo noč nas je spremljala luna in zvezdenasmeh in po poti ni bilo težav. Na vrhu smo počakali na sončni vzhod. Naslednja postaje je bila koča na Zavetišču pod Špičkom. Pri spuščanju proti Kanalskem prevalu smo naleteli na podor. Pot je zaradi tega podora uradno zaprta,(zemljevid, ki je označeval kje naj bi se podor zgodil pa je verjetno odpihnilo). Kljub opozorilu zaprta pot smo se spustili po poti in upali da je podor za razpotjem, kjer se v dolino spustimo po lažji poti. Seveda to ni bilo tako in smo na podor naleteli prej. Podor se ni zgodil na kritičnem mestu in smo ga lahko prečkali. Jasno mi je bilo zakaj so pot zaprli zaradi tujcev in neizkušenih planincev, ki se v te gore odpravljajo nepripravljeni (obutev, kondicija, strah pred višino,...). Ob 14h smo utrujeni dosegli Zavetišče pod Špičkom. Ta pešpot gre nad dolino Zapotok. Iz kamnite poti preide v zahtevno travnato pot, kjer neprestano iščeš markirne oznake. Ker je bilo vreme sončno nas je ves čas spremljalo sonce, kar je še otežilo pot ampak na koncu ko pri koči spiješ en hladen špricar na vse to pozabišnasmehnasmeh.
darinka43.8.2018
Kliko časa je približno hoje od Kanskega prevala do Špička?
djimuzl3.8.2018
Mihelič govori o treh urah in pol.. Lepa pot.
flip3.8.2018
Od Bavškega Grintavca do Špička smo rabili nekje 7h s postanki.
http://www.pespoti.si/izlet.php?id=7529
lukapet26.6.2019
Pot je normalno prehodna, na poti ni več snega, obnovljene so tudi markacije, tako da težav z orientacijo ni več. Je pa pot precej zaraščena (na zadnjem delu pred skalnim delom so borovci kar nadležni, nižje pa pot prerašča grmičevje, trava pa ni tako moteča), sicer uhojena.
darinka417.7.2019
Včeraj sva prehodila to pot Prvikrat, čeprav je bila že nekaj časa na seznamu. Voda je v zapuščeni vasici Lemovje. Pravzaprav se ne bi strinjala da je lahek pristop. Kondicijsko zahteven. Več kot pet ur. Dolga a lepa tura. Včeraj so bili še krasni razgledi. In krušljiv teren tudi s te strani.
bo_zl14.9.2019
Danes prehodil to pot. Zjutraj sveže, nato malo sonca in nato oblačn. Tehnično nezahtevna, kondicijsko pač. Dobro označeno in sledljivo. Vode v Lemovju ni bilo, zadosti pa v mojem nahrbtniku nasmeh še časovnica: izhodišče-Lemovje 40 min. Lemovje-Lovska koča 1uro 20 min. Lovska koča-vrh, 2 uri.
MPS18.6.2020
Pot je kopna in lepo sledljiva. Ker preči travnike in je tudi sicer kar zaraščena z podrastjo, je potrebno dobro impregnirati čevlje. Jaz sem imel čisto mokre. nasmehNa vrhu sta žig in vpisna knjiga. Več kako zgleda pot pa si lahko pogledate v videu na povezavi: Bavški Grintavec, 12.6.2020

Varen korak v hribih.
dprapr18.6.2020
Mirko, res dober video. Si moram pogledati še ostale tvoje, ko bom utegnil.
Običajno sicer ne gledam videov, ker so slabo posneti in polni balasta, tega bi bilo pa škoda zamuditi.
MPS20.6.2020
Drago, hvala. Me vesli, da vam je všeč. nasmeh
zokipoki15.7.2020
Res dober video! Srečno MPS!
alpigeo27.7.2020
Vzpon 26.07.2020. Oblačno, ne prevroče. Brez vode. Odlična markirne oznake na vrhu. Prelaz 1. stopnje na skali. Utrujen, a zelo zadovoljiv.
darinka427.7.2020
Voda oziroma špinja je v zaselku Lemovje.
padez27.7.2020
V Lemovju je voda dokler ne presusi.Vodo si je dobro natociti pol ure nizje v naselju Soca.
mirank27.7.2020
Ko sem šel jaz je tekla tudi na studencu nad Lemovjem a pred planino.
jela_s11.9.2020
Pozdravljeni! Da li bi savjetovali da ovim putem idemo s psom? Pas ima kondicije ali me skrbi složenost staze. Hvala na odgovoru.
ppegan11.9.2020
Da, pot je primerna za psa, sem jo z mojo psico prehodila sredi julija - po tej sva se spuščali. Edina težava je lahko vročina, saj gre pot ves čas po soncu (gozd je le v spodnjem delu). Res pa je tudi, da sedaj ni več tako vroče kot poleti.
tenorist5.9.2021 22:17:09
Lepo pozdravljeni.
V prihodnjih dneh načrtujem obisk Bavškega Grintavca. Zanima me kako je s potjo? Slišal sem, da naj bi bila v nekem odseku slabo označena zaradi plazu. Vsaka informacija bo dobrodošla. Hvala nasmeh
zwbgr6.9.2021 8:16:07
Nad lovsko kočo je plaz res deloma odnesel pot in lomil drevje, ampak je že uhojena nova steza, tako da orientacija in prehodnost nista težavna.
tenorist6.9.2021 22:23:41
Hvala za hiter odgovor. Varen korak v gorah nasmeh
darinka42.10.2021 7:16:49
Bila sva včeraj z Maksijem. Pot prav lepa. Nič težka. Tudi v žlebu sva šla brez težav.Se je čudil Jože , kako mu gre lepo v skalah. A kar je najvažnejše . Dan je bil prekrasen.
winni15.10.2021 17:50:33
Na tabli pri izhodišču je pot oznaćena kot zelo zahtevna, trikotnik s klicajem?!
Še enkrat več kako neuporabne in nezanesljive so te subjektivne oznake težavnosti na hribi.net... najprej je bila ta pot označena celo kot enostavna pot, potem vidim da se nekateri sprehajajo tudi s psi gor, in kot kaže tudi na PZSju nekoliko pretiravajo. No zdaj ko je sneg, je morda res primerna oznaka zelo zahtevna.
mirank15.10.2021 19:04:34
No neke tehnične zahtevnosti tu ni; vsekakor pa je kar nekaj fizične zahtevnosti tu prisotne. Višinska razlika med dolino in vrhom presega 1800m, kar v toplejših dneh ni zanemarljivo
darinka425.3.2022 9:13:23
Včeraj 24.3 sem šla iz Soče na Bavški Grintavec. Na vrh je nekdo prinesel nov križ. Sicer tura kar zahtevmna a nadvse lepa.
mornar11.6.2022 10:21:48
Kako je s potjo iz Soče in ali je žig na vrhuu.Hvala in lep pozdrav.
hribovc767.7.2022 23:25:59
Živjo. V soboto se z očetom nameravava odpraviti na B. Grintavec po tej poti. Zanima me, ali je pot v dobrem stanju in brez kakšnih večjih težav.
Vsaka informacija bi mi prišla prav velik nasmeh
Hvala in lep pozdrav, Jan
ločanka8.7.2022 5:27:11
hribovc768.7.2022 17:00:36
Hvala! velik nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki