Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Snežnik / Snežniška Grda jama - Snežnik (čez Mali Snežnik)

Snežniška Grda jama - Snežnik (čez Mali Snežnik)

Natisni
Izhodišče: Snežniška Grda jama (1409 m)
Širina/Dolžina: 45,578°N 14,4196°E
Ime poti: čez Mali Snežnik
Čas hoje: 1 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 387 m
Višinska razlika po poti: 425 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 33.944
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 14
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Iz Cerknice ali Nove vasi na Blokah se najprej zapeljemo do Bloške Police, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Loža in Babnega Polja. V naselju Pudob zavijemo desno v smeri Snežnika, Ilirske Bistrice, Knežaka in bližnjega naselja Kozarišče. V Kozariščah nadaljujemo rahlo levo v smeri Snežnika ter tudi v naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Snežnika. Ko se Kozarišče končajo, se konča tudi asfalt, mi pa takoj za mostom preko Malega Obrha nadaljujemo levo v smeri Mašuna in Knežaka. Sledi dolgotrajna vožnja po makadamski cesti, po kateri po približno 19 km od Kozarišč prispemo do križišča, kjer se nam z desne priključi cesta z Mašuna. Tu nadaljujemo levo v smeri Sviščakov, do kamor imamo še približno 10 km makadama, v križiščih pa sledimo oznakam za Sviščake. Po približno 29 km makadamske ceste prispemo do Planinskega doma na Sviščakih, za katerim na križišču nadaljujemo levo v smeri Snežnika. Z vožnjo nadaljujemo po cesti, po kateri poteka tudi markirana pot na Snežnik, mi pa se po njej peljemo še približno 3,5 km, oz. do križišča, kjer se rahlo v levo odcepi gozdna cesta, ki je zaprta za javni promet. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Zapeljemo se v Pivko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. V Knežaku na označenem križišču nadaljujemo levo v smeri Mašuna ter naselja Bač in Koritnice. Malo naprej gremo desno v smeri Mašuna in Koritnic (naravnost Bač). Za Koritnicami se cesta prične vidneje vzpenjati, nato pa nas po 18 km od glavnega križišča v Knežaku pripelje do Mašuna, od koder z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Sviščakov, do kamor imamo še približno 12 km makadamske ceste. Ko prispemo do Planinskega doma na Sviščakih kakih 50 m nadaljujemo proti Ilirski Bistrici, nato pa nadaljujemo levo v smeri Snežnika. Z vožnjo nadaljujemo po cesti, po kateri poteka tudi markirana pot na Snežnik, mi pa se po njej peljemo še približno 3,5 km, oz. do križišča, kjer se rahlo v levo odcepi gozdna cesta, ki je zaprta za javni promet. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
c) Najprej se zapeljemo v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Sviščakom (odcep je sredi Ilirske Bistrice ter je označen, morda je le malo slabše opazen). Sprva se vzpenjamo po asfaltni cesti, nato pa po slabih 12 km vzpona asfalt zamenja makadam. Sledi še približno 7 km makadama, nato pa prispemo do križišča v neposredni bližini Planinskega doma na Sviščakih, kjer nadaljujemo desno v smeri Snežnika. Z vožnjo nadaljujemo po cesti, po kateri poteka tudi markirana pot na Snežnik, mi pa se po njej peljemo še približno 3,5 km, oz. do križišča, kjer se rahlo v levo odcepi gozdna cesta, ki je zaprta za javni promet. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na levo spodnjo cesto, ki nas pripelje do ostrega levega ovinka, kjer levo opazimo Snežniško Grdo jamo. Kmalu za tem pa se desno navzgor usmeri pešpot proti Malemu Snežniku (tu se nam z leve priključi markirana pot iz Grde drage).
Usmerimo se na to pot, ki se sprva strmo vzpne, nato pa nas v prečnici pripelje do mesta, kjer se nam priključi pot iz Mašuna.
Nadaljujemo desno, spet kar strmo navzgor skozi gozd, ki se kmalu spremeni v ruševje. Pot, ki postaja vse bolj razgledna nas po eni uri hoje od izhodišča pripelje na neizrazit vrh Malega Snežnika, od koder se nam že odpre lep razgled.
Pot naprej poteka po in ob širokem grebenu, povečini v rahlem vzponu. Slabih deset minut pod vrhom Snežnika, pa se nam z desne priključi pot katero uporablja večina obiskovalcev (pot s Sviščakov). Tu se pot nekoliko vzpne in nas brez tehničnih težav pripelje do Zavetišča na Snežniku.
Od zavetišča do vrha pa imamo le nekaj korakov.
Izhodišče - Mali Snežnik 1:00, Mali Snežnik - Snežnik 25 minut.
zemljevid poti - Snežnik
Ob poti: Mali Snežnik (1694m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Snežniška Grda jama - Snežnik1
Snežniška Grda jama - Snežnik2
Snežniška Grda jama - Snežnik3
Snežniška Grda jama - Snežnik4
Snežniška Grda jama - Snežnik5
Snežniška Grda jama - Snežnik6
Snežniška Grda jama - Snežnik7
Snežniška Grda jama - Snežnik8
Snežniška Grda jama - Snežnik9
Snežniška Grda jama - Snežnik10
Snežniška Grda jama - Snežnik11
Snežniška Grda jama - Snežnik12
Snežniška Grda jama - Snežnik13
Snežniška Grda jama - Snežnik14
Diskusija o izletu Snežniška Grda jama - Snežnik (čez Mali Snežnik)
andrej747. 05. 2011
Mogoče ni odveč pripomniti - za tiste ki pridejo sem prvič, da je najbolje priti do Sviščakov čez Ilirsko Bistrico. Pot je časovno hitrejša in bolj udobna - priporočljivo. nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki