Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Zgornjega Kriškega jezera, vidi Bovški Gamsovec?
Glasuj

Smrečje - Goli vrh

Natisni
Izhodišče: Smrečje (708 m)
Širina/Dolžina: 46,0134°N 14,194°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 254 m
Višinska razlika po poti: 370 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 12.375
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 48
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Smrečje nad Vrhniko (do sem iz Vrhnike skozi Podlipsko dolino ali pa iz Horjula preko Šentjošta), kjer parkiramo na primernem prostoru v bližini cerkve. Parkiramo tako, da ne oviramo avtobusa, ki ima v bližini avtobusno postajo.
Opis poti:
Od cerkve nadaljujemo po asfaltirani cesti v smeri Vrha sv. Treh kraljev in Lavrovca. Po nekaj minutah prispemo na manjši preval, kjer nas oznake za Lavrovec usmerijo ostro desno na makadamsko cesto, po kateri nadaljujemo zložen vzpon. Nekoliko naprej se cesta spremeni v kolovoz, mi pa po njem hodimo le kratek čas, saj nas nato markacije usmerijo levo na pešpot, ki se naprej zmerno vzpenja skozi gozd. Po krajšem vzponu stopimo iz gozda, kjer po nekaj nadaljnjih korakih stopimo na cesto. Ko stopimo na cesto opazimo oznake za žig - levo (žig se nahaja v stanovanjski hiši bližnje kmetije), mi pa nadaljujemo po makadamski cesti, kateri nato sledimo nekaj minut. Višje nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se nato vzpne skozi pas strnjenega gozda. Pot naprej nas hitro pripelje iz gozda, kjer se nato čez travnato pobočje povzpnemo do bližnje domačije. Za domačijo ponovno stopimo na makadamsko cesto, kateri nato sledimo vse do vrha Lavrovca.
Z vrha se vrnemo nekaj korakov nazaj, nato pa pot nadaljujemo v smeri Golega Vrha. Pot naprej se prične spuščati ob robu travnatih senožeti, nato pa nas pripelje na makadamsko cesto, kateri sledimo v desno. Že kmalu pridemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo naravnost ter pot še naprej nadaljujemo po makadamski cesti, ki se zmerno spušča. Nekoliko naprej se priključimo asfaltirani cesti, po kateri se rahlo vzpnemo do bližnjega zaselka. Cesta se naprej vzpne med nekaj hišami, nato pa nas pripelje na manjši preval, ob katerem se nahaja kapelica.
Pri kapelici, ob kateri je križišče večih cest, zapustimo markacije in vzpon nadaljujemo po cesti v smeri Golega Vrha. Deloma asfaltirana cesta nas hitro pripelje v vas Goli Vrh, mi pa po njej nadaljujemo do mesta, kjer nas oznake za Štrajtovo grapo in Račevo usmerijo levo. Vzpon nadaljujemo po nekoliko bolj strmi cesti, ta pa nas hitro pripelje do manjšega zaselka. Cesti sledimo še nekoliko naprej, nato pa, ko nas ta pripelje na razgledno sleme, le to zapustimo ter vzpon nadaljujemo desno po zložnem kolovozu, ki se najprej vzpne čez travnato pobočje, nato pa se nadaljuje po obronkih gozda. Nekoliko naprej pot preide v strnjen gozd, skozi katerega se vzpnemo do neprepoznavnega vrha.
zemljevid poti - Goli vrh
Ob poti: Lavrovec (890m), Goli Vrh (900m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Smrečje - Goli vrh1
Smrečje - Goli vrh2
Smrečje - Goli vrh3
Smrečje - Goli vrh4
Smrečje - Goli vrh5
Smrečje - Goli vrh6
Smrečje - Goli vrh7
Smrečje - Goli vrh8
Smrečje - Goli vrh9
Smrečje - Goli vrh10
Smrečje - Goli vrh11
Smrečje - Goli vrh12
Smrečje - Goli vrh13
Smrečje - Goli vrh14
Smrečje - Goli vrh15
Smrečje - Goli vrh16
Smrečje - Goli vrh17
Smrečje - Goli vrh18
Smrečje - Goli vrh19
Smrečje - Goli vrh20
Smrečje - Goli vrh21
Smrečje - Goli vrh22
Smrečje - Goli vrh23
Smrečje - Goli vrh24
Smrečje - Goli vrh25
Smrečje - Goli vrh26
Smrečje - Goli vrh27
Smrečje - Goli vrh28
Smrečje - Goli vrh29
Smrečje - Goli vrh30
Smrečje - Goli vrh31
Smrečje - Goli vrh32
Smrečje - Goli vrh33
Smrečje - Goli vrh34
Smrečje - Goli vrh35
Smrečje - Goli vrh36
Smrečje - Goli vrh37
Smrečje - Goli vrh38
Smrečje - Goli vrh39
Smrečje - Goli vrh40
Smrečje - Goli vrh41
Smrečje - Goli vrh42
Smrečje - Goli vrh43
Smrečje - Goli vrh44
Smrečje - Goli vrh45
Smrečje - Goli vrh46
Smrečje - Goli vrh47
Smrečje - Goli vrh48
Diskusija o izletu Smrečje - Goli vrh
viharnik1. 06. 2010
Takrat ko sem se jaz s kolesom prepiral s tečnim kmetom na jasi Golega vrha,sem naprej iskal v gozdu vrh Golnega vrha.Po pregledu v radiju,markantnega vrha nisem našel.Bil je samo gozd,zato sem se še naprej in v levo po stečini spustil na makadam cesto pri zg.kmetiji.
Mate071. 06. 2010
Na vrhu je tudi lep razgled na Škofjeloško- Polhograjsko hribovje,...
ljubitelj gora12. 12. 2017
Le nekaj minut vožnje in že sem nad Suhim dolom, gor mimo porušenega stolpa in na vrh Kovčka. Nekaj več inf. o drugi svetovni vojni. https://www.mojaobcina.si/dobrova-polhov-gradec/novice/sosed-sosedu/meja-ni-samo-delila-zivljenja-ampak-tudi-jemala.html
SunnyDay8. 01. 2018
Če si prav predstavljam, tabel na sliki 38 in 39 ni več, odcep levo pa je asfaltiran. Zgleda takole: TAKOLE

Na vrh prideš tudi, če nadaljuješ mimo tega križišča naprej po cesti do vhoda v podzemno utrdbo Rupnikove linije, ob katerem se odcepi steza na vrh, vrneš pa se skozi gozd in travnik po kolovozu mimo kmetije na fotografiji 41.
saqartvelo5. 07. 2019
Pot je še lepša če jo začnemo že v Podlipi: pred leti so namreč obnovili staro romarsko pot čez gozd od Podlipe do cerkve v Smrečju.

Blizu Golega vrha pa se začne tudi krasna tematska pot, poimenovana "Pot skozi Zalo", ki vodi po krajih kjer se je odvijala Tavčarjeva povest "V Zali". Krožna pot je dolga okoli 12 km, ob njej pa je par čudovitih razglednih točk in starih domačij.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki