Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Kopitnik / Šmihel - Kopitnik (mimo Skoznega)

Šmihel - Kopitnik (mimo Skoznega)

Natisni
Izhodišče: Šmihel (310 m)
Širina/Dolžina: 45,9508°N 13,7393°E
Ime poti: mimo Skoznega
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 619 m
Višinska razlika po poti: 715 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.640
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 52
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z vipavske hitre ceste se usmerimo na izvoz Vogrsko, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Tolmina in Ozeljana. Ko dosežemo staro cesto Ajdovščina - Nova Gorica, v semaforiziranem križišču nadaljujemo levo, nato pa že po nekaj metrih, v zaselku Tri Hiše, desno, na cesto, po kateri hitro prispemo v Ozeljan. Skozi Ozeljan sledimo oznakam za picerijo Grad, od picerije naprej pa glavni cesti oz. desnim odcepom, ki nas višje pripelje do naselja Šmihel. Ko prispemo v zgornji del naselja opazimo prve oznake za Skozno, ki nas usmerijo desno, nato pa hitro prispemo do pokopališča, ob katerem parkiramo.
b) Iz Nove Gorice se po stari ceste peljemo proti Ajdovščini, nato pa pri zaselku Tri Hiše (zaselek se nahaja pri semaforiziranem križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti naselju Vogrsko) nadaljujemo levo v smeri picerije Grad. Po omenjeni cesti hitro prispemo v Ozeljan. Skozi Ozeljan sledimo oznakam za picerijo Grad, od picerije naprej pa glavni cesti oz. desnim odcepom, ki nas višje pripelje do naselja Šmihel. Ko prispemo v zgornji del naselja opazimo prve oznake za Skozno, ki nas usmerijo desno, nato pa hitro prispemo do pokopališča, ob katerem parkiramo.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po levi zgornji strani pokopališča, kjer hodimo po slabši cesti, ki zavije v levo ter nas hitro pripelje do vodovodnega objekta. Za omenjenim objektom se pot spremeni v kolovoz, zavije desno in nas hitro pripelje na označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo po levem kolovozu v smeri naravnega okna Skozno (naravnost Trpinovšče), kateremu na nekaj manjših razpotjih sledimo v smeri markacij. Pri naslednji smerni tabli za Skozno, zapustimo kolovoz in vzpon nadaljujemo po bolj strmi planinski poti, ki se v glavnem prečno vzpenja proti levi. Malo višje, pri lovski opazovalnici, na manjšem razpotju, nadaljujemo naravnost, prečimo krajšo jaso, nato pa se nam občasno pričnejo odpirati razgledi proti Vipavski dolini in Trstelju v ozadju. Še nekoliko naprej se pot položi in prispemo do prijetne klopce, od katere se nam odpre lep razgled proti dolini, Sveti Gori in Alpam v ozadju.
Za klopco se pot polkrožno obrne proti desni, kjer se nam z leve priključi še pot iz naselja Ravnica.
Nadaljujemo desno v smeri Vitovelj in Skoznega, nato pa nekaj minut naprej desno navzdol proti naravnemu oknu Skozno, kjer se hitro spustimo do vpisne skrinjice.
Od vpisne skrinjice se vrnemo nazaj do markirane poti, ki vodi proti Vitovljam (lahko tudi po zahtevni poti, ki vodi skozi jamo Skozno), nato pa nadaljujemo proti Vitovljam (vmes se lahko sprehodimo še do naravnega mostu preko okna Skozno). Pot naprej nas vodi po Južnih obronkih Trnovskega gozda in se nadaljuje brez večjih sprememb višine. Za manjšo lovsko prežo, katero opazimo na desni strani, prispemo na razpotje, kjer na skali opazimo napis Vitovlje. Tu se desno navzdol odcepi pot, ki vodi do pokopališča v Šmihelu, mi pa nadaljujemo naravnost proti Vitovljam. V nadaljevanju, sicer redke markacije zamenjajo rdeče črte, nas pa pot vodi južno od vikend naselja - Trpinovšče. Dokaj zaraščena in v času od zgodnje pomladi do pozne jeseni, nas pot polna klopov pripelje do še enega razpotja, kjer se desno navzdol odcepi naslednja pot proti Vitovljam. Ponovno nadaljujemo naravnost, kjer gremo najprej mimo klopce, ki jo delno preraščajo trave polne klopov. Za klopco se pot kar nekaj časa zložno do zmerno vzpenja po Južnih obronkih Trnovskega gozda, nam pa so v pomoč še vedno dokaj pogoste neuradne markacije v obliki rdečih črt. Čez čas pot z roba planote zavije nekoliko bolj v desno, kjer preide na pobočja, nato pa se priključi markirani poti, ki vodi z Vitovelj proti Kopitniku.
Omenjeni poti sledimo v levo oz. naravnost, nato pa hitro dosežemo kolovoz. Na bližnjem razpotju nadaljujemo v smeri lovske koče, nato pa stopimo na širok kolovoz. Pri lovski koči se kolovoz spremeni v cesto, po njej pa se hitro vzpnemo do vzletišča jadralnih padalcev Kopitnik, od koder se nam odpre lep razgled po spodnjem delu Vipavske doline.
Šmihel - Skozno 1:00, Skozno - Kopitnik 2:00.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (oktober).
zemljevid poti - Kopitnik
Ob poti: Skozno (671m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Šmihel - Kopitnik1
Šmihel - Kopitnik2
Šmihel - Kopitnik3
Šmihel - Kopitnik4
Šmihel - Kopitnik5
Šmihel - Kopitnik6
Šmihel - Kopitnik7
Šmihel - Kopitnik8
Šmihel - Kopitnik9
Šmihel - Kopitnik10
Šmihel - Kopitnik11
Šmihel - Kopitnik12
Šmihel - Kopitnik13
Šmihel - Kopitnik14
Šmihel - Kopitnik15
Šmihel - Kopitnik16
Šmihel - Kopitnik17
Šmihel - Kopitnik18
Šmihel - Kopitnik19
Šmihel - Kopitnik20
Šmihel - Kopitnik21
Šmihel - Kopitnik22
Šmihel - Kopitnik23
Šmihel - Kopitnik24
Šmihel - Kopitnik25
Šmihel - Kopitnik26
Šmihel - Kopitnik27
Šmihel - Kopitnik28
Šmihel - Kopitnik29
Šmihel - Kopitnik30
Šmihel - Kopitnik31
Šmihel - Kopitnik32
Šmihel - Kopitnik33
Šmihel - Kopitnik34
Šmihel - Kopitnik35
Šmihel - Kopitnik36
Šmihel - Kopitnik37
Šmihel - Kopitnik38
Šmihel - Kopitnik39
Šmihel - Kopitnik40
Šmihel - Kopitnik41
Šmihel - Kopitnik42
Šmihel - Kopitnik43
Šmihel - Kopitnik44
Šmihel - Kopitnik45
Šmihel - Kopitnik46
Šmihel - Kopitnik47
Šmihel - Kopitnik48
Šmihel - Kopitnik49
Šmihel - Kopitnik50
Šmihel - Kopitnik51
Šmihel - Kopitnik52
Diskusija o izletu Šmihel - Kopitnik (mimo Skoznega)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki