Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankePoštarski dom pod Plešivcem / Slovenj Gradec - Poštarski dom pod Plešivcem
  

Slovenj Gradec - Poštarski dom pod Plešivcem

 
Izhodišče: Slovenj Gradec (413 m)
Cilj: Poštarski dom pod Plešivcem (805 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 392 m
Višinska razlika po poti: 415 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: ozbej5
Ogledov: 2090
Ocena: 1 glasov
Število slik: 0
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:

Iz smeri Velenja se pripeljemo po glavni cesti in tik pred Slovenj Gradcem v križišču zavijemo levo v smeri Kotlje, Podgorje, Center. Nato se peljemo naravnost skozi dve semaforizirani križišči in v krožišču izberemo tretji izvoz smer Ravne na Koroškem, Podgorje in parkiramo na velikem parkirišču na desni strani ceste.

Opis poti:

Pločniku ob glavni cesti sledimo 20 metrov, kjer naletimo na tablo za Uršljo goro in Poštarski dom.
Preko mosta prečkamo reko Suhodolnico in se usmerimo po asfaltirani cesti levo proti Staremu trgu.
V Starem trgu prečkamo cesto in nadaljujemo levo po pločniku prib. 140 m do župnišča, kjer pri kipu svetnika zavijemo desno po pločniku ali stopnicah.
Po krajšem vzponu spet zavijemo desno na stopnice in se povzpnemo do cerkve sv. Radegunde, jo zaobidemo po levi strani in mimo kapelice, ki označuje začetek križevega pota na grad prispemo na veliko parkirišče, ki lahko tudi služi kot izhodišče.
Tukaj zavijemo desno po križevem potu na Grad, vendar že pri prvi kapelici zavijemo levo, po na novo urejeni poti po Grabnu navzgor.
Tukaj je lepši del poti saj lahko ob poti opazujemo manjše slapove. Ko pridemo iz grabna nadaljujemo naravnost po makadamski cesti mimo dveh delavnic in manjše kmetije, kjer naletimo na asfalt, po katerem nadaljujemo do križišča.
Tukaj zavijemo levo in se spustimo po cesti do Kitajske restavracije. Tukaj naletimo na glavno cesto, tu zavijemo levo in jo prečkamo pri koncu pločnika.
Opozorilo, od tu naprej priporočam nepremočljive pohodniške čevlje, ali čevlje z velikim profilom, saj je pot pogosto blatna, in ob večjih nalivih ali daljšem deževju izredno težko prehodna!
Ob lepem vremenu se zaradi večjega števila pohodnikov vidi pohojena trava vzporedno s cesto, ki vodi na stezico v gozd, drugače pa je potrebno slabih 150 m po glavni cesti, ko se levo odcepi gozdna cesta. Zavijemo na gozdno cesto, ki se hitro zoži v stezico. Kmalu se razširi v domnevno nekdanjo Rimsko cesto in do kamnitega mostu, domnevno iz Rimskih časov. Za mostom gremo v prvem križišču še naravnost nato pa najdemo bližnjico na levo stran, prečimo gozdno vlako in se vzpnemo na vzporedno pot. Po nekaj akrobatskih vložkih čez večje predele luž in blata prečkamo še eno vlako in pridemo na vrh travnika. Tam zavijemo ostro levo nazaj v gozd, kjer se začnemo strmo spuščati proti dolini potoka Selčnica. Ko pridemo iz gozda naletimo na makadamsko cesto, ki nas popelje do Mehiške restavracije Saloon. Tu prečkamo cesto in se čez asfaltirano dvorišče sprehodimo do lesenega mosta čez potok Selčnico. (Lahko pa gremo tudi desno mimo cerkvice svetega Miklavža). Pot nadaljujemo ob manjšem potoku. Po nekaj korakih bodimo pozorni na planinsko tablo na drugi strani potoka, saj se lahko v nasprotnem primeru znajdemo na turistični poti Rimljanov (tudi po njej se sicer da priti do Poštarskega doma, ampak je zelo slabo vzdrževana in že precej uničena). Pri tabli prečimo potok in sledimo poti strmo navzgor v breg. Ko pridemo iz gozda se znajdemo na velikem travniku, kjer nadaljujemo pot proti edinemu drevesu sredi travnika. Za njim lahko zagledamo smerokaze, mi pa se napotimo proti osamljeni brezi, ki stoji na bregu na levi strani. Za njo zagledamo drobno stezico, ki preči breg in prečka rob pri tabli za pot Rimljanov. Pot nadaljujemo ob njivi koruze navzgor, prečkamo cesto in po manjšem travniku sekamo ovinek. Tukaj imamo še eno priložnost za ovinek po poti Rimljanov. Mi pa nadaljujemo pot po asfaltirani cesti levo, mimo cerkvice sv. Roka, kjer se nam pridruži Meškova pot, bara Klančnik, in do križišča kjer zopet zavijemo levo. Po krajšem vzponu zopet pridemo do križišča, kjer zavijemo desno po kolesarski poti okoli Uršlje gore. Po sveže asfaltirani cesti nadaljujemo naravnost do križišča za kmetijo Spanžel. Tukaj zavijemo levo proti kmetiji prečimo dvorišče in po kolovozu naravnost pridemo do travnika. Zaradi živine je možno da bomo morali prečiti par električnih pastirjev, vendar naj nas to ne ustavi, saj nas do našega cilja loči še samo prijeten sprehod po travniku navzgor (gremo po levi strani gozda). Za hitre je takšen sprehod vreden slabo uro in pol, tisti ki ste raje bolj komot pa računajte na dve uri. Z naše poti, pa tudi Poštarskega doma se odcepi veliko turistično-tematskih in planinskih poti. Omenil sem samo tri najbolj zanimive. Zemljevide teh poti lahko najdete na tudi internetu pod www.tematskepoti.si

Sv. Maše: www.pastir.si
(Glej:
Sv. Radegunda-Stari trg
Grad-Sv. Pankracij
Sv. Miklavž-Sv. Miklavž
Sv. Rok-Sele)

Kitajska restavracija na Klancu:
Od torka do nedelje: od 12.00-22.00 ob ponedeljkih zaprto
Mehiška restavracija in pizzerija Saloon
www.westsaloon.si
Bar Klančnik
Pon-Pet 15.00-22.00
Sob.-Ned 08.00-22.00

zemljevid poti
Ob poti: Cerkev sv. Radegunde (430m), Križev pot na Grad (430m), Slapovi v Grabnu (450m), Kitajska restavracija na Klancu (511m), Rimski most (500m), Mehiška restavracija Saloon (435m), Cerkev sv. Miklavža (435m), Cerkev sv. Roka (582m), Bar Klančnik (590m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Diskusija o izletu Slovenj Gradec - Poštarski dom pod Plešivcem ()
ozbej5     
20.8.2017
Pot je sedaj veliko boljše označena, tudi manjša popravila omogočajo prehod tudi v deževnem vremenu (z primerno obutvijo seveda)! (se pa opravičujem za manjši lapsus, pri gostilni na Klancu seveda zavijemo desno in ne levo)
ozbej5     
20.8.2017
Zahvala gre seveda markcistom Planinskega društva Pošte in Telekoma Maribor!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki