Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kamniški vrh / Slevo - Kamniški vrh (mimo lovske koče)

Slevo - Kamniški vrh (mimo lovske koče)

Natisni
Izhodišče: Slevo (650 m)
Širina/Dolžina: 46,274°N 14,5709°E
Ime poti: mimo lovske koče
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 609 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: Grintovci 1 : 25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Avtor: navrhu
Ogledov: 20.058
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 42
Število komentarjev: 10
Dostop do izhodišča:
Dne 29.10.2007 sem odšel na Kamniški vrh in sicer iz smeri Kamnika. Iz Kamnika sem se peljal proti vasi STAHOVICA. Iz Kamnika se po glavni cesti peljete do Stahovice in sicer 5 km. Po petih kilometrih prispete do konca vasi GODIC. Kjer se konča vas GODIC se prične vas STAHOVICA. Neposredno za prometno tablo »STAHOVICA« zavijte levo (pred odcepom boste na levi videli trgovino in gostilno) za smer ŽUPANJE NJIVE (glej smerno tablo). Po 200 metrih od tega odcepa je ponovno križišče. Desno se gre za ŽUPANJE NJIVE, levo pa za BISTRICICO. Vi zavijte levo za BISTRICICO (pred vami je še 2,6 km vožnje). Peljete se skozi vas BISTRIčICA in ko pridete do konca te vasi (glej prometno tablo za oznako naselja) se peljete še 500 metrov in na desni strani boste videli most čez potok ter tudi rdečo planinsko smerno tablo. Zapeljite čez most in nato parkirajte vozilo takoj za mostom na levi strani (če bo seveda prostor). Odsvetujem vožnjo z vozilom v hrib proti vasi SLEVO, saj je cesta precej strma ter ozka in prav lahko se vam zgodi (še posebej, če vas je v vozilu več ali niste ravno vešči vožnje po makadamu), da se vam bodo kolesa zavrtela v prazno, s tem boste uničili cesto pa še soočili se boste s problemom vzvratne vožnje po hribu navzdol. Jaz sem sicer šel z avtom do kamnoloma, vendar moram povedati, da imam že veliko let vozniških izkušenj, tudi po makadamu, v vozilu sem bil sam in še vozilo ima diesel motor. Zato tudi ne morem zapisati, koliko časa boste potrebovali peš do kamnoloma, od koder sem šel jaz. Mislim da cca 15 minut.
Opis poti:
Od kamnoloma vodita dve poti. Po eni greste takoj za kamnolomom levo (tam boste videli tudi planinsko smerno tablo, ki vam priporoča to smer). Po drugi poti pa morate iti desno in sicer od kamnoloma naravnost v gozd proti lovski koči. Jaz sem se odpravil po tej poti. V opisu tega izleta jo bomo poimenovali »leva« in »desna« pot. Leva je torej lažja in markirana in desna je težja in nemarkirana ter tista, po kateri sem šel jaz.
Desna pot do Kamniškega vrha je precej strma skoraj ves čas in tudi ni nikjer markirana. Torej od kamnoloma hodite po cca 1,5 metra široki poti (nekje se zoži do širine 1 meter) in ne skrenite s te poti. Prišli boste sicer do enega odcepa te poti, na tem odcepu pa vi zavijte levo navzgor (drugi del gre naravnost navzdol in vi tega ne uporabite). Meni je uspelo po 20 minutah hoje od izhodišča pri kamnolomu prispeti do lovske koče, kjer je nekaj objektov (bivak, kozolec, dve koči).
Pri stavbah, ki pripadajo lovski koči, zavijte ostro levo (nad kozolcem) in nadaljujte s hojo po ozki »kozji stezi«, kjer je prostora le za enega pohodnika. Tu boste tudi zapustili gozd in okoli vas bo le travnik in nizko grmičevje. Od lovske koče sem potreboval 10 minut in prispel do križišča »kozjih poti« in sicer se tukaj srečamo s potjo, ki prihaja iz lažje, »leve« smeri in potjo, ki vodi na Kamniški vrh. Na tem križišču torej zavijemo desno in po 5 minutah boste prispeli na lepo razgledno točko, kjer je tudi klopca. Če si do sedaj še niste odpočili, si vzemite nekaj minut za počitek in predvsem razgledovanje po okoliških hribih ter Ljubljanski kotlini.
Od tu gre pot le še v hrib in v smer Kamniškega vrha. Od te razgledne točke pa do razgledne točke neposredno pod vrhom sem potreboval 25 minut, s tem da sem med tem posnel tudi nekaj fotografij. Na Kamniškem vrhu (neposredno pod dejanskim vrhom) vas pričaka nekaj klopi, ki pa so v slabšem stanju, tako da pazite, da se ne prevrnete sedaj, ko ste varno prišli na hrib. Tu je tudi bivak, v katerega se lahko zatečete pred morebitnim dežjem, v skrajnem slučaju pa lahko v njem tudi prenočite. V njem je tudi zvezek, v katerega se lahko vpišete, a zvezek je tudi na neposrednem vrhu. Od razgledne točke in do najvišje točke Kamniškega vrha potrebujete 2 minuti in tudi tu vas čaka zvezek za vpis ter tudi štampiljke, s katerimi lahko v svoji planinski izkaznici potrdite prihod.
Glede na to, da ste eno pot že spoznali, je sedaj priložnost, da se spustite po drugi, daljši a položnejši poti. Nadaljujte pot proti zahodu, v tej smeri boste v jasnem dnevu tudi videli stolp na Krvavcu. Z vrha se tako začnete spuščati meni je uspelo v 5 minutah priti do sedla, kjer boste ponovno videli planinski smerokaz, ki vam ponuja nadaljevanje poti naravnost proti zahodu. Na njej je napis Osredek, Krvavec. Pri tem znaku se lahko vi odločite za spust po strmini in tako pridete nazaj na izhodišče do kamnoloma nad vasjo SLEVO. Jaz sem se odločil pot nadaljevati do planine OSREDEK. Tako sta bila pred menoj še dva vzpona. Eden na hrib, katerega ime ne pozna in nato še na malce višji hrib z imenom PLANJAVA.
V slabih 10 minutah sem bil od »križišča« oziroma »sedla« pod Kamniškim vrhom pa do najvišje točke na hribu PLANJAVA. Od tu pot vodi le še navzdol. Potreboval sem 15 minut za spust in ponovno prispel na naslednje križišče, od koder lahko pot nadaljujete neposredno proti hribu KRVAVEC. Na tabli piše PL. OSREDEK, SV. AMBROŽ, ŠENTURŠKA GORA. Tu sem jaz šel levo po hribu navzdol, torej v smer, ki jo priporoča planinska smerna tabla. To je tudi zadnja pot za povratek na izhodišče. In od tu naprej je pot markirana s planinskimi označbami.
Od tega križišča pa do planine OSREDEK (vsaj mislim da je bila to planina OSREDEK, saj sta tam stali dve planšarski koči) sem potreboval 5 minut in prispel do planšarskih koč. Nekaj časa sem si vzel, da sem naredil nekaj fotografij, nato pa nadaljeval pot proti izhodišču. Med potjo je križ oziroma božje znamenje, kjer lahko pustite kakšno svečo, čeprav jaz osebno ne priporočam uporab sveč, ki gorijo z ognjem. Elektronske so v tem primeru zaradi varnosti pred požarom več kot primernejše. Na tej poti boste morali dvakrat premostiti tudi melišče (mesto, kjer se nahaja pesek, ki ob deževjih pridrvi s hriba). Na teh dveh mestih je tudi malce otežena hoja, vendar je planinsko društvo poskrbelo za utrditev poti.
V 40 minutah sem se tako spustil s planine OSREDEK (od planšarskih koč) nazaj na izhodišče pri kamnolomu. Nato pa vas čaka še pot skozi vas SLEVO nazaj na mesto, kjer ste pustili avto. V vasi SLEVO je tudi spomenik 10 partizanom, katere so v januarju 1945 ubili domobranski vojaki in tudi tu lahko prižgete svečo.
Srečno
zemljevid poti - Kamniški vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Slevo - Kamniški vrh1
Slevo - Kamniški vrh2
Slevo - Kamniški vrh3
Slevo - Kamniški vrh4
Slevo - Kamniški vrh5
Slevo - Kamniški vrh6
Slevo - Kamniški vrh7
Slevo - Kamniški vrh8
Slevo - Kamniški vrh9
Slevo - Kamniški vrh10
Slevo - Kamniški vrh11
Slevo - Kamniški vrh12
Slevo - Kamniški vrh13
Slevo - Kamniški vrh14
Slevo - Kamniški vrh15
Slevo - Kamniški vrh16
Slevo - Kamniški vrh17
Slevo - Kamniški vrh18
Slevo - Kamniški vrh19
Slevo - Kamniški vrh20
Slevo - Kamniški vrh21
Slevo - Kamniški vrh22
Slevo - Kamniški vrh23
Slevo - Kamniški vrh24
Slevo - Kamniški vrh25
Slevo - Kamniški vrh26
Slevo - Kamniški vrh27
Slevo - Kamniški vrh28
Slevo - Kamniški vrh29
Slevo - Kamniški vrh30
Slevo - Kamniški vrh31
Slevo - Kamniški vrh32
Slevo - Kamniški vrh33
Slevo - Kamniški vrh34
Slevo - Kamniški vrh35
Slevo - Kamniški vrh36
Slevo - Kamniški vrh37
Slevo - Kamniški vrh38
Slevo - Kamniški vrh39
Slevo - Kamniški vrh40
Slevo - Kamniški vrh41
Slevo - Kamniški vrh42
Diskusija o izletu Slevo - Kamniški vrh (mimo lovske koče)
fpetel128. 10. 2008
Osebno se mi zdi zel lep izlet (popoldanski ali dopoldanski) - tukaj sem sestopil. Orientacija kljub temu, da ni merkacij sploh ni zahtevna. Strmo pa je pod vrhom precej .
canislupus6. 07. 2009
Hi,

Pohvaliti moram natančen opis poti. Popolnoma se strinjam z vami, saj sem pot, ki ste jo opisali prehodila to soboto. Jaz sem si pri orientaciji pomagala z opisom iz knjige 111 izletov, kjer bi se lahko zgledovali po vas, vendar po svoje razumem problem s prostorom; knjiga bi izgledala kot atlas. Šla sem s psičko. Nisem hitela tako kot vi, ker se je vreme jasnilo. Izlet je resnično prečudovit. Ne vem zakaj niste omenili naravnega studenca, ki v vsem svojejm sijaju ponuja naravno osvežitev na planini osredek. Namenoma ne uporabljam velikih črk, ker se mi ne da.

lpnasmeh
milenacap7. 07. 2009
Imela bi samo popravek. Pod Kamniškim vrhom omenjena koča ni lovska. To je vikend naših prijateljev.
Ko pa že tako lepo opisujete to pot: lepo je videti tudi Korošaške slapove pod planino Osredek. In da prišepnem, tam je tudi veliko gob - jurčkov.
lp
amater26. 02. 2010
lp jutri se nameravam odpraviti na kamniški vrh in naprej proti krvavcu kjer bodo otroci smučali, kaj mi lahko kdo kaj svetuje glede poti, oznak , zahtevnosti in časa trajanja
klas17. 04. 2010
Cesta od mostička do kamnoloma je v dobrem stanju,povsem normalna makadamska cesta. Sicer res ni daleč, ampak vseeno.
Kriška1. 06. 2010
Strinjam se s klasom, kar se tiče stanja makadamske ceste - nič posebnega (najbrž so jo kaj urejali odkar je bil sestavljen opis dostopa). Je pa res, da te domačini nič kaj prijazno ne gledajo, ko se voziš mimo hišzadrega.
Kar se tiče povratka preko (bivše) planine Osredek, pa je prvi del prehoda preko melišča bil pred tremi tedni očitno pravkar na novo "pometen", medtem ko je bil drugi, težavnejši prehod (slika 33), še slabši in bolj izpostavljen, kot je videti na tej fotografiji (še nekaj lesa je odneslo). Res škoda, da le nekaj metrov nenadelane in nezavarovane poti celotno pot, ki je sicer res lepa in lahka, spremeni v zahtevno, ki je ne bi priporočala neizkušenim, otrokom in tistim, ki imajo težave z vrtoglavico.
Volk1. 06. 2010
Kriška, pri razpelu sestopiš naravnost navzdol, pa je. Pa še Korošaške slapove (slap) si lahko v spodnji bližini ogledaš. velik nasmeh
In mimogrede. Fotografija dve. Rož'ca je Slevška, ne Kamniška.

Lp.
Kriška2. 06. 2010
Ja, Volk, vem, ampak človek si včasih zaželi prehoditi tudi kakšno drugo pot, ne le tisto, ki jo že pozna. nasmeh
mcatar15. 08. 2011
Vzpon smo opravili mimo lovske koče, spust pa v isto smer, vendar po normalni planinski poti. Osebno bi vzpon mimo lovske koče zamenjal za običajno planinsko Slevo - Kamniški vrh, ker se mi zdi prijetnejša (razen v poletni vročini, ker je cela sončna).

Pri spustu se nismo vrnili do parkirišča pri kamnolomu, temveč smo se spustili preko potke po travniku direktno do glavne ceste v dolini.

sled:
- http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=1240780
- http://www.mapmytracks.com/explore/activity/232144
medka8. 04. 2017
V tem casu so cesto do vasi Slevo asfaltirali, kljub temu pa parkiranje pri kamnolomu ni bilo mogoce zaradi zaganja dreves. Tudi sicer hoja preko travnikov ni zazeljena, saj so table UPORABLJAJTE SAMO MARKIRANE POTI. Stanje na sliki 33 je se vedno zahtevno in res ni za izkusene. Sicer pa cudovita krozna tura!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki