Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Grad Divja Loka (Stari grad) / Škofja Loka - Grad Divja Loka (Stari grad) (Pot treh gradov)

Škofja Loka - Grad Divja Loka (Stari grad) (Pot treh gradov)

Natisni
Izhodišče: Škofja Loka (348 m)
Širina/Dolžina: 46,1669°N 14,309°E
Ime poti: Pot treh gradov
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 154 m
Višinska razlika po poti: 154 m
Zemljevid: Če si je nismo prenesli s spleta, lahko v škofjeloškem TIC dobimo zloženko o poti
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: jerque
Ogledov: 767
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 0
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Iz Ljubljane, Kranja ali Gorenje vasi se zapeljemo v Škofjo Loko ter parkiramo na enem od parkirišč v bližini starega mestnega jedra oz. Loškega gradu.
Opis poti:
Tematska krožna pot je zelo solidno markirana s podobami črnega možica (paža). Izbira barve sicer ni najbolj posrečena, ker so markacije večinoma narisane na drevesih in moramo kar pozorno opazovati, da jih ne spregledamo.

Pot se uradno prične izpred vhoda v grajski kompleks Loškega gradu, do koder lahko pridemo po pešpoti z južnega konca osrednjega Mestnega trga ali z vzporedne Klobovsove ulice. Namesto, da vstopimo v kompleks, nadaljujemo navzgor po sprva še asfaltirani Grajski poti zunaj grajskega obzidja. Kmalu po desnem ovinku asfalta zmanjka in na levo se odcepi več stez. Usmerimo se na zadnjo izmed njih in že po nekaj metrih pridemo do ograde in vratic, kjer nas napis obvesti, da vstopamo na območje pašnika, in nas obenem naproša, naj za seboj zapiramo vratca. Od vratic nadaljujemo po uhojeni poti strmo navzgor in kmalu dosežemo ruševine stolpa na Kranclju.

Od razvalin nadaljujemo proti zahodu in takoj skozi nova vratca zapustimo območje pašnika. Držimo se glavne poti (na morebitnih razpotjih se držimo "naravnost") spočetka še skozi gozd. Ko gozda zmanjka, se po uhojeni potki spustimo čez travnik do kolovoza, kjer zavijemo levo. Kolovoz nas kmalu pripelje do manjšega zaselka, ki je po hišnih številkah sodeč uradno "dislocirana enota" Vincarij. V križišču v zaselku ubogamo oznako na košu za smeti in nadaljujemo naravnost. Kolovoz se blago vzpenja in kmalu doseže gozd. V gozdu se pot še nekaj časa vzpenja, nato pa se na prelazu Kobila spusti navzdol, dokler ne dosežemo 180 stopinjske serpentine asfaltirane ceste med Podpulfrco in Gabrovim. Omenjeno mesto služi tudi kot izhodišče poti na Lubnik, zato rob ceste služi tudi kot parkirišče.

Nekaj metrov hodimo ob robu najbolj ovinkastega dela ceste in na desni opazimo markiran odcep poti do večih planinskih ciljev, vključno z našo potjo. Če dosledno sledimo črnemu možicu, bomo nekaj časa hodili po relativno položni poti, sicer nadelani v dokaj strmo pobočje. Ko po njej obkrožimo grapo, sčasoma zapustimo gozd in se takoj znajdemo na novem razpotju.

Če želimo doseči grad Divja Loka na zaraščenem vrhu tik pred nami, gremo naravnost (sledimo markaciji za "Stari grad" oz. tam, kjer sta poleg našega možica narisani še puščici za naprej in nazaj). Pot je sprva nasuta z grobim kamenjem in še ne prestrma. Nenadoma se prelevi v zelo ozko in strmo "kozjo stezico" med skalovjem, kjer je potrebno kar nekaj previdnosti in občutka za ravnotežje. Po nekaj strmih zavojih dosežemo ruševine gradu, ki pa so žal obdane z gozdom in tako ni možnosti razgleda. Ker druge možnosti ni, se do prej omenjenega razcepa vrnemo po isti stezici/poti.

Če se ne želimo vračati po isti poti, na razcepu zavijemo desno (markacija za "Pot treh gradov"). Pot nas kmalu pripelje do novega razcepa, kjer zavijemo desno in se po precej razriti gozdni cesti spustimo na dno grape. Tu na novem razcepu znova zavijemo desno in se priključimo na drugo gozdno cesto, ki je nekoliko udobnejša za hojo, če le ni blata. Od tu dalje položna cesta čez čas zavije levo in kmalu dosežemo Vincarje, ki so v bistvu že skoraj predmestje Škofje Loke. Ko v naselju dosežemo asfaltno cesto, zavijemo desno in hodimo skozi naselje. V bližini manjše RTP je nov razcep. Naravnost bi dosegli zahodne predele Škofje Loke, desno pa nas cesta mimo tovarne LTH Castings in ob nabrežju Selške Sore kmalu pripelje do Kapucinskega (ali Kamnitega) mosta, kjer je vhod v škofjeloško staro mestno jedro.
zemljevid poti - Grad Divja Loka (Stari grad)
Ob poti: Loški Grad (348m), Krancelj (453m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Diskusija o izletu Škofja Loka - Grad Divja Loka (Stari grad) (Pot treh gradov)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki