Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Podrta gora / Ski hotel Vogel - Podrta gora (po Bohinjski planinski poti)

Ski hotel Vogel - Podrta gora (po Bohinjski planinski poti)

Natisni
Izhodišče: Ski hotel Vogel (1540 m)
Širina/Dolžina: 46,2758°N 13,8358°E
Ime poti: po Bohinjski planinski poti
Čas hoje: 4 h 40 min
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 521 m
Višinska razlika po poti: 755 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 4.700
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 51
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost po levi (južni) strani jezera v smeri Ukanca in slapa Savice. Tej cesti sledimo do spodnje postaje nihalke na Vogel, nato kupimo karto in se z žičnico odpeljemo do zgornje postaje, ki je izhodišče za našo turo, razen če ga še dodatno skrajšamo (za 30 min), če se s štirisedežnico pripeljemo na Orlove glave. Sedežnica deluje tudi v poletni sezoni.
Opis poti:
Pot poteka mimo Ski hotela Vogel, mimo planinske koče Merjasec in po smučišču navzdol mimo postaje Storeč in štirisedežnice, ki pelje do Orlovih glav (tu je možnost tudi prevoz s sedežnico, ki pot skrajša za 30 minut). Pot nato poteka pod štirisedežnico do zgornje postaje Orlovih glav. Tu se nadaljuje naprej pod sedežnico, ki pelje na zgornjo postajo Šija. Pot sprva poteka po transportni cesti za potrebe smučišča, kmalu pa se zoži v pešpot. Pri robu proge smučišča Šija - Zadnji Vogel (tj. malo pred najbolj strmem odseku izmed vseh prog na smučišču Vogel) se je potrebno usmeriti desno in prečiti smučarsko traso ter nadaljevati v zahodni smeri pod pobočji Šije. Pri naslednjem razpotju se lahko nadaljuje po zgornji grebenski poti (zahtevna pot) ali po nekoliko daljši spodnji lahki poti, ki se začne spuščati in zavije nekoliko desno, pri čemer človek dobi občutek, da gre narobe. Kmalu se priključi pot od zgornje postaje dvosedežnice Zadnji Vogel. Tu se pot nadaljuje levo in se nato še nekoliko spusti. Pot nato ujame pravi ritem in se začne rahlo vzpenjati. Malo naprej sledi razpotje, kjer stoji smerokaz za Vogel, ki se mu sledi po poti navzgor. Pot se tu začne vzpenjati in kmalu se ponovno združi z zahtevno potjo ter v nadaljnjih korakih pripelje na škrbino Vrata oz. Vratca, ki je druga najnižja točka med Primorsko in Gorenjsko od Mangarta do Črne Prsti (po Vršiču). Pot nato vodi po grebenu, ki je strm in zahteven, vendar dobro varovan. Pot nato preči pobočja in pripelje do razpotja za Vogel, od katerega se nadaljuje naravnost v smeri Konjskega sedla, do katerega v nadaljevanju vodi razgledna in položna pot. Od sedla se pot spusti za oznakami »Komna« in preči pobočja na zahodni strani Bohinjskega Migovca (1896 m). Pri naslednjem razpotju se nadaljuje levo (desno Komna) v smeri Koče na planini Razor.
Po krajšem prečenju pot vodi mimo manjše dolinice, kjer se stopi s pobočij Bohinjskega Migovca na bolj kamnita pobočja Vrha nad Škrbino. Tu pot zavije nekoliko desno in poteka čez manjše grobo melišče. Pot naprej po levi strani obide manjšo konto, v kateri se preko celega leta zadrži sneg. Na drugi strani konte se pot prične strmo vzpenjati proti Škrbini, katero se doseže po približno 15 minutah nadaljnjega vzpona.
Na Škrbini se odpre pogled na primorsko stran. Levo oz. naravnost poteka pot proti pl. Razor in proti Vrhu nad Škrbino, desno pa proti Podrti gori, Zelenemu vrhu in Tolminskemu Kuku. V nadaljevanju pot preči pobočja pod Podrto goro in se rahlo vzpenja. Ko je pot relativno blizu Zelenemu vrhu in doseže svoj neizrazit maksimum ter je pobočje na desni meliščnato, se je najbolje odcepiti na brezpotje po strmem bregu navzgor. Usmeriti se je potrebno levo od vrha in najprej preiti na greben, ki se mu nato sledi na vrh. Pristop je mogoč tudi direktno po bregu in čez skale na vrh, vendar je ta pristop za odtenek bolj zahteven. Brez lažjega poplezavanja ne gre. Z vrha je lep razgled na Bohinjsko jezero in na kraljestvo Triglava.
zemljevid poti - Podrta gora
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Ski hotel Vogel - Podrta gora1
Ski hotel Vogel - Podrta gora2
Ski hotel Vogel - Podrta gora3
Ski hotel Vogel - Podrta gora4
Ski hotel Vogel - Podrta gora5
Ski hotel Vogel - Podrta gora6
Ski hotel Vogel - Podrta gora7
Ski hotel Vogel - Podrta gora8
Ski hotel Vogel - Podrta gora9
Ski hotel Vogel - Podrta gora10
Ski hotel Vogel - Podrta gora11
Ski hotel Vogel - Podrta gora12
Ski hotel Vogel - Podrta gora13
Ski hotel Vogel - Podrta gora14
Ski hotel Vogel - Podrta gora15
Ski hotel Vogel - Podrta gora16
Ski hotel Vogel - Podrta gora17
Ski hotel Vogel - Podrta gora18
Ski hotel Vogel - Podrta gora19
Ski hotel Vogel - Podrta gora20
Ski hotel Vogel - Podrta gora21
Ski hotel Vogel - Podrta gora22
Ski hotel Vogel - Podrta gora23
Ski hotel Vogel - Podrta gora24
Ski hotel Vogel - Podrta gora25
Ski hotel Vogel - Podrta gora26
Ski hotel Vogel - Podrta gora27
Ski hotel Vogel - Podrta gora28
Ski hotel Vogel - Podrta gora29
Ski hotel Vogel - Podrta gora30
Ski hotel Vogel - Podrta gora31
Ski hotel Vogel - Podrta gora32
Ski hotel Vogel - Podrta gora33
Ski hotel Vogel - Podrta gora34
Ski hotel Vogel - Podrta gora35
Ski hotel Vogel - Podrta gora36
Ski hotel Vogel - Podrta gora37
Ski hotel Vogel - Podrta gora38
Ski hotel Vogel - Podrta gora39
Ski hotel Vogel - Podrta gora40
Ski hotel Vogel - Podrta gora41
Ski hotel Vogel - Podrta gora42
Ski hotel Vogel - Podrta gora43
Ski hotel Vogel - Podrta gora44
Ski hotel Vogel - Podrta gora45
Ski hotel Vogel - Podrta gora46
Ski hotel Vogel - Podrta gora47
Ski hotel Vogel - Podrta gora48
Ski hotel Vogel - Podrta gora49
Ski hotel Vogel - Podrta gora50
Ski hotel Vogel - Podrta gora51
Diskusija o izletu Ski hotel Vogel - Podrta gora (po Bohinjski planinski poti)
ElBombinho22. 09. 2016
Za lažji pristop bom zadevo dodatno opisal glede na včerajšnjo izkušnjo. Na pot sem krenil iz Planine Razor v oblačnem in zelo vetrovnem vremenu, ki se tekom dneva žal ni izboljšalo. preko Vrha nad Škrbino sem se spustil na Škrbino, kjer se je moja pot priključila poti od Ski hotela.
Sprva sem krenil kar po grebenu do Vrha konte (do tu brez težav), nadaljevanje pa je bilo zaradi zelo slabe vidljivosti in vetra precej zahtevnejše. Skala je dokaj krušljiva, greben pa izpostavljen. Prišel sem do točke, ko se naprej ni videlo čisto nič, na cariniku, grebenskem stebriču, ki ga je bilo potrebno prečiti, pa je visela plezalna vrvica, ki je dala slutiti, da težave ne pojenjajo. Zaradi nepoznavanja terena in slabih vremenskih razmer sem se tako vrnil na Škrbino ter poskusil na Podrto goro po smeri, ki jo predlaga komentirani opis.
Od Škrbine sem sledil poti proti Tolminskemu Kuku, ki preči obsežna melišča, do nezgrešljivega zelenega, travnatega pomola, kamor se pot nekoliko vzpne. Resnično ga ni moč zgrešiti, od Škrbine je do tu približno deset minut hoje. Tu se pri možicu (sedaj je tam, morda ga v prihodnje ne bo) usmerimo desno v breg, kar po vpadnici pobočja. Sicer opis predlaga, da se držimo levo od vrha, sam sem šel desno. Poplezovanje res ni zahtevno, tudi pretirano izpostavljeno ni, nekaj je sicer šodra. Sam sem postavil tri dodatne možice v vznožju skal, ki bi morali zadoščati za lociranje prehodov. Vsaj na dnu skal čez prehode vodi celo slabše uhojena stezica.
Tu bi se zahvalil neznani avtorici, ki je v opisu svojega pristopa omenila travnati pomol in tako bistveno olajšala iskanje..
ElBombinho23. 09. 2016
Citiram (http://www2.arnes.si/~mcuder/vrh/vrh_konte.html): Nadaljevanje po grebenu do škrbine med Podrto goro in Vrhom konte je močno oteženo s skokom v spodnjem delu. Čez skok ni priporočljivo brez varovanja, saj je teren izpostavljen in skala močno krušljiva (blizu III, 3m).
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki