Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na vseh vrhovih, ki jih vidite od doma?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Vodice / Skalnica - Vodice (pot po jarkih)

Skalnica - Vodice (pot po jarkih)

Natisni
Izhodišče: Skalnica (320 m)
Širina/Dolžina: 45,9872°N 13,6619°E
Ime poti: pot po jarkih
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 331 m
Višinska razlika po poti: 520 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, svetilka
Priporočena oprema (zima): čelada, dereze, svetilka
Ogledov: 3.815
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 70
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu in Kobaridu. Glavni cesti proti Tolminu sledimo le do Solkana, kjer v semaforiziranem križišču nadaljujemo desno v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero nadaljujemo rahlo levo v smeri Svete Gore. V nadaljevanju se peljemo po ožji asfaltni cesti, ob kateri parkiramo na primernem mestu ob cesti (najbolje še pred prvim križem, katerega bomo opazili na levi strani ceste).
b) Iz Tolmina ali Mosta na Soči se peljemo po glavni cesti proti Novi Gorici, nato pa le malo pred Novo Gorico, točneje v semaforiziranem križišču v Solkanu zavijemo levo v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero nadaljujemo rahlo levo v smeri Svete Gore. V nadaljevanju se peljemo po ožji asfaltni cesti, ob kateri parkiramo na primernem mestu ob cesti (najbolje še pred prvim križem, katerega bomo opazili na levi strani ceste).
c) Iz Goriških Brd se zapeljemo v Solkan, kjer v prvem križišču za novim Solkanskim mostom nadaljujemo naravnost v smeri Svete Gore. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero nadaljujemo rahlo levo v smeri Svete Gore. V nadaljevanju se peljemo po ožji asfaltni cesti, ob kateri parkiramo na primernem mestu ob cesti (najbolje še pred prvim križem, katerega bomo opazili na levi strani ceste).
Opis poti:
Od mesta, kjer smo parkirali se najprej sprehodimo do prvega križa, od tam pa nadaljujemo rahlo levo na markirano pešpot, ki vodi na Sveto Goro. Po dobrih 50 metrih od križa bomo prišli na manjše razpotje, kjer nadaljujemo desno po poti po jarkih (naravnost Sveta Gora - lahka pot).
Pot po jarkih se le nekaj metrov naprej ponovno razcepi, mi pa nadaljujemo desno v kaverno (rahlo levo pot, ki obide prvo in drugo kaverno). V nadaljevanju nam bo prav prišla čelna svetilka ter zaradi ponekod nizkega stropa in nevarnosti padajočega kamenja tudi čelada. Na drugi strani prve kaverne pot zavije nekoliko v levo ter se zmerno vzpne skozi gozd. Višje prispemo do druge kaverne, katera je razmeroma kratka. Ko izstopimo iz nje se vrnemo na pot, katera je obšla prvi dve kaverni in katera je za nekaj minut krajša.
V nadaljevanju pot postane bolj strma, le ta pa nas vodi po in ob nekdanjih vojaških jarkih. Nekoliko višje prispemo do lepega razgledišča, katero je s poti oddaljeno le nekaj korakov (z razgledišča se nam odpre lep pogled na oba Solkanska mostova, Novo Gorico in Sabotin). Nad razglediščem se pot položi, nato pa se povsem približa asfaltni cesti, ki vodi na Sveto Goro.
Na mestu, kjer se povsem približamo cesti, bomo opazili vhod v tretjo 260 metrov dolgo kaverno. Tu si ponovno nadenemo čelado in svetilko ter se spustimo v kaverno, kamor nas usmerja tudi markacija nad njenim vhodom. Pot skozi kaverno je sprva precej spolzka ter razmeroma strma, saj so nam poleg debele jeklenice na več mestih v pomoč tudi skobe. Višje se pot oz. kaverna položi, prav tako pa se končajo tudi vsa varovala. Sledi še nekaj minut hoje in pot nas pripelje iz kaverne, kjer se priključimo poti iz Grgarja.
Tu nadaljujemo desno ter vzpon nadaljujemo po poti, ki se prečno vzpenja skozi gozd. V nadaljevanju nas pot vodi še mimo nekaj manjših kavern, nato pa se prehodno nekoliko bolj vzpne in nas pripelje na Frančiškov hrib, s katerega se nam odpre lep razgled.
S Frančiškovega hriba nadaljujemo po široki grebenski poti, po kateri v dobrih 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do pokopališče ter nekaj 10 metrov naprej še do vrha Svete Gore.
Cerkev, gostinski lokal ter druge objekte večinoma obidemo po desni strani, nato pa nadaljujemo desno navzdol po stopnicah, po katerih se spustimo do bližnjega parkirišča.
S parkirišča nadaljujemo po cesti v smeri Vodic in konjeniške poti treh svetišč (kažipoti se nahajajo nekoliko nad parkiriščem, točneje ob bližnjem križišču), katera izgubi asfaltno prevleko ter se zmerno spušča. V nadaljevanju se cesta po večini spušča skozi nizek gozd, a se nam kljub temu občasno odpre lep razgled proti Krnu in okoliškim goram. Po dobrih 150 višinskih metrih spusta prispemo na manjši preval imenovan Preški vrh, kjer je križišče večih gozdnih cest.
S prevala nadaljujemo naravnost po slabši vzpenjajoči cesti v smeri Vodic, katero pa le nekaj 10 korakov naprej zapustimo, saj nas markacije povedejo levo na markirano pešpot. Pot naprej se vrne v nizek gozd, nato pa se nadaljuje v zmernem vzponu. V nadaljevanju nas pot vodi mimo več jarkov in nekaj kavern iz časa prve svetovne vojne, nato pa se prehodno nekoliko strmeje vzpne. Strmina zelo hitro popusti in razmeroma zložna pot nas pripelje iz gozda na zaraščen travnik, s katerega že vidimo vrh Vodic, na katerem stoji mavzolej generala Gonzage in katerega dosežemo po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Vodice
Ob poti: Frančiškov hrib (632m), Sveta Gora (681m), Preški vrh (503m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Skalnica - Vodice1
Skalnica - Vodice2
Skalnica - Vodice3
Skalnica - Vodice4
Skalnica - Vodice5
Skalnica - Vodice6
Skalnica - Vodice7
Skalnica - Vodice8
Skalnica - Vodice9
Skalnica - Vodice10
Skalnica - Vodice11
Skalnica - Vodice12
Skalnica - Vodice13
Skalnica - Vodice14
Skalnica - Vodice15
Skalnica - Vodice16
Skalnica - Vodice17
Skalnica - Vodice18
Skalnica - Vodice19
Skalnica - Vodice20
Skalnica - Vodice21
Skalnica - Vodice22
Skalnica - Vodice23
Skalnica - Vodice24
Skalnica - Vodice25
Skalnica - Vodice26
Skalnica - Vodice27
Skalnica - Vodice28
Skalnica - Vodice29
Skalnica - Vodice30
Skalnica - Vodice31
Skalnica - Vodice32
Skalnica - Vodice33
Skalnica - Vodice34
Skalnica - Vodice35
Skalnica - Vodice36
Skalnica - Vodice37
Skalnica - Vodice38
Skalnica - Vodice39
Skalnica - Vodice40
Skalnica - Vodice41
Skalnica - Vodice42
Skalnica - Vodice43
Skalnica - Vodice44
Skalnica - Vodice45
Skalnica - Vodice46
Skalnica - Vodice47
Skalnica - Vodice48
Skalnica - Vodice49
Skalnica - Vodice50
Skalnica - Vodice51
Skalnica - Vodice52
Skalnica - Vodice53
Skalnica - Vodice54
Skalnica - Vodice55
Skalnica - Vodice56
Skalnica - Vodice57
Skalnica - Vodice58
Skalnica - Vodice59
Skalnica - Vodice60
Skalnica - Vodice61
Skalnica - Vodice62
Skalnica - Vodice63
Skalnica - Vodice64
Skalnica - Vodice65
Skalnica - Vodice66
Skalnica - Vodice67
Skalnica - Vodice68
Skalnica - Vodice69
Skalnica - Vodice70
Diskusija o izletu Skalnica - Vodice (pot po jarkih)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki