Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Domu pri izviru Završnice?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Sveta Gora / Skalnica - Sveta Gora (pot po jarkih)

Skalnica - Sveta Gora (pot po jarkih)

Natisni
Izhodišče: Skalnica (320 m)
Širina/Dolžina: 45,9872°N 13,6619°E
Ime poti: pot po jarkih
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 361 m
Višinska razlika po poti: 370 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): svetilka, čelada
Priporočena oprema (zima): svetilka, dereze, čelada
Ogledov: 14.712
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 43
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu in Kobaridu. Glavni cesti proti Tolminu sledimo le do Solkana, kjer v semaforiziranem križišču nadaljujemo desno v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero nadaljujemo rahlo levo v smeri Svete Gore. V nadaljevanju se peljemo po ožji asfaltni cesti, ob kateri parkiramo na primernem mestu ob cesti (najbolje še pred prvim križem, katerega bomo opazili na levi strani ceste).
b) Iz Tolmina ali Mosta na Soči se peljemo po glavni cesti proti Novi Gorici, nato pa le malo pred Novo Gorico, točneje v semaforiziranem križišču v Solkanu zavijemo levo v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero nadaljujemo rahlo levo v smeri Svete Gore. V nadaljevanju se peljemo po ožji asfaltni cesti, ob kateri parkiramo na primernem mestu ob cesti (najbolje še pred prvim križem, katerega bomo opazili na levi strani ceste).
c) Iz Goriških Brd se zapeljemo v Solkan, kjer v prvem križišču za novim Solkanskim mostom nadaljujemo naravnost v smeri Svete Gore. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero nadaljujemo rahlo levo v smeri Svete Gore. V nadaljevanju se peljemo po ožji asfaltni cesti, ob kateri parkiramo na primernem mestu ob cesti (najbolje še pred prvim križem, katerega bomo opazili na levi strani ceste).
Opis poti:
Od mesta, kjer smo parkirali se najprej sprehodimo do prvega križa, od tam pa nadaljujemo rahlo levo na markirano pešpot, ki vodi na Sveto Goro. Po dobrih 50 metrih od križa bomo prišli na manjše razpotje, kjer nadaljujemo desno po poti po jarkih (naravnost Sveta Gora - lahka pot).
Pot po jarkih se le nekaj metrov naprej ponovno razcepi, mi pa nadaljujemo desno v kaverno (rahlo levo pot, ki obide prvo in drugo kaverno). V nadaljevanju nam bo prav prišla čelna svetilka ter zaradi ponekod nizkega stropa in nevarnosti padajočega kamenja tudi čelada. Na drugi strani prve kaverne pot zavije nekoliko v levo ter se zmerno vzpne skozi gozd. Višje prispemo do druge kaverne, katera je razmeroma kratka. Ko izstopimo iz nje se vrnemo na pot, katera je obšla prvi dve kaverni in katera je za nekaj minut krajša.
V nadaljevanju pot postane bolj strma, le ta pa nas vodi po in ob nekdanjih vojaških jarkih. Nekoliko višje prispemo do lepega razgledišča, katero je s poti oddaljeno le nekaj korakov (z razgledišča se nam odpre lep pogled na oba Solkanska mostova, Novo Gorico in Sabotin). Nad razglediščem se pot položi, nato pa se povsem približa asfaltni cesti, ki vodi na Sveto Goro.
Na mestu, kjer se povsem približamo cesti, bomo opazili vhod v tretjo 260 metrov dolgo kaverno. Tu si ponovno nadenemo čelado in svetilko ter se spustimo v kaverno, kamor nas usmerja tudi markacija nad njenim vhodom. Pot skozi kaverno je sprva precej spolzka ter razmeroma strma, saj so nam poleg debele jeklenice na več mestih v pomoč tudi skobe. Višje se pot oz. kaverna položi, prav tako pa se končajo tudi vsa varovala. Sledi še nekaj minut hoje in pot nas pripelje iz kaverne, kjer se priključimo poti iz Grgarja.
Tu nadaljujemo desno ter vzpon nadaljujemo po poti, ki se prečno vzpenja skozi gozd. V nadaljevanju nas pot vodi še mimo nekaj manjših kavern, nato pa se prehodno nekoliko bolj vzpne in nas pripelje na Frančiškov hrib, s katerega se nam odpre lep razgled.
S Frančiškovega hriba nadaljujemo po široki grebenski poti, po kateri v dobrih 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do pokopališče ter nekaj 10 metrov naprej še do vrha Svete Gore.
zemljevid poti - Sveta Gora
Ob poti: Frančiškov hrib (632m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vodice ( 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Skalnica - Sveta Gora1
Skalnica - Sveta Gora2
Skalnica - Sveta Gora3
Skalnica - Sveta Gora4
Skalnica - Sveta Gora5
Skalnica - Sveta Gora6
Skalnica - Sveta Gora7
Skalnica - Sveta Gora8
Skalnica - Sveta Gora9
Skalnica - Sveta Gora10
Skalnica - Sveta Gora11
Skalnica - Sveta Gora12
Skalnica - Sveta Gora13
Skalnica - Sveta Gora14
Skalnica - Sveta Gora15
Skalnica - Sveta Gora16
Skalnica - Sveta Gora17
Skalnica - Sveta Gora18
Skalnica - Sveta Gora19
Skalnica - Sveta Gora20
Skalnica - Sveta Gora21
Skalnica - Sveta Gora22
Skalnica - Sveta Gora23
Skalnica - Sveta Gora24
Skalnica - Sveta Gora25
Skalnica - Sveta Gora26
Skalnica - Sveta Gora27
Skalnica - Sveta Gora28
Skalnica - Sveta Gora29
Skalnica - Sveta Gora30
Skalnica - Sveta Gora31
Skalnica - Sveta Gora32
Skalnica - Sveta Gora33
Skalnica - Sveta Gora34
Skalnica - Sveta Gora35
Skalnica - Sveta Gora36
Skalnica - Sveta Gora37
Skalnica - Sveta Gora38
Skalnica - Sveta Gora39
Skalnica - Sveta Gora40
Skalnica - Sveta Gora41
Skalnica - Sveta Gora42
Skalnica - Sveta Gora43
Diskusija o izletu Skalnica - Sveta Gora (pot po jarkih)
VanSims20. 02. 2013
Jaz bi tisti tunel označil kar za zahtevnega. Res spolzko in tudi precej strmo. Poleg tega je notri res temno kot v rogu. Obvezna res dobra svetilka.

Ko sem jaz prišel iz tunela sem šel na levo. Tam sem šel najprej kake 10-15 min. po ozki nemarkirani stezici. Potem sem prišel na označeno križišče(ne spomnim se kam je peljala pot navzdol, navzgor pa se po serpentinah tudi pride na Sveto goro.
Majdag26. 10. 2022 14:38:15
Pot po jarkih- Sveta Gora- pa se mi je uresničila želja, ki je dolgo čakala v mojih mislih.nasmeh V začetku rova je v pomoč običajna vrh. V nadaljevanju pa debela al. jeklenica, ki se večinoma vleče po tleh rova. Skale so mokre, gladke, voda ves čas curlja. Brez svetilk je prehod nemogoč. Na nekaterih koncih se kar strmo vzpenja in pot ni lahka. Je pa užitek, Gorenjci imamo usta do ušes, ko prilezemo z rova. Super!nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2022/10/pot-po-jarkih-sveta-gora.html
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki