Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Frančiškov hrib / Skalnica - Frančiškov hrib (pot po jarkih)

Skalnica - Frančiškov hrib (pot po jarkih)

Natisni
Izhodišče: Skalnica (320 m)
Širina/Dolžina: 45,9872°N 13,6619°E
Ime poti: pot po jarkih
Čas hoje: 50 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 312 m
Višinska razlika po poti: 320 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, svetilka
Priporočena oprema (zima): čelada, dereze, svetilka
Ogledov: 4.306
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 34
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu in Kobaridu. Glavni cesti proti Tolminu sledimo le do Solkana, kjer v semaforiziranem križišču nadaljujemo desno v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero nadaljujemo rahlo levo v smeri Svete Gore. V nadaljevanju se peljemo po ožji asfaltni cesti, ob kateri parkiramo na primernem mestu ob cesti (najbolje še pred prvim križem, katerega bomo opazili na levi strani ceste).
b) Iz Tolmina ali Mosta na Soči se peljemo po glavni cesti proti Novi Gorici, nato pa le malo pred Novo Gorico, točneje v semaforiziranem križišču v Solkanu zavijemo levo v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero nadaljujemo rahlo levo v smeri Svete Gore. V nadaljevanju se peljemo po ožji asfaltni cesti, ob kateri parkiramo na primernem mestu ob cesti (najbolje še pred prvim križem, katerega bomo opazili na levi strani ceste).
c) Iz Goriških Brd se zapeljemo v Solkan, kjer v prvem križišču za novim Solkanskim mostom nadaljujemo naravnost v smeri Svete Gore. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero nadaljujemo rahlo levo v smeri Svete Gore. V nadaljevanju se peljemo po ožji asfaltni cesti, ob kateri parkiramo na primernem mestu ob cesti (najbolje še pred prvim križem, katerega bomo opazili na levi strani ceste).
Opis poti:
Od mesta, kjer smo parkirali se najprej sprehodimo do prvega križa, od tam pa nadaljujemo rahlo levo na markirano pešpot, ki vodi na Sveto Goro. Po dobrih 50 metrih od križa bomo prišli na manjše razpotje, kjer nadaljujemo desno po poti po jarkih (naravnost Sveta Gora - lahka pot).
Pot po jarkih se le nekaj metrov naprej ponovno razcepi, mi pa nadaljujemo desno v kaverno (rahlo levo pot, ki obide prvo in drugo kaverno). V nadaljevanju nam bo prav prišla čelna svetilka ter zaradi ponekod nizkega stropa in nevarnosti padajočega kamenja tudi čelada. Na drugi strani prve kaverne pot zavije nekoliko v levo ter se zmerno vzpne skozi gozd. Višje prispemo do druge kaverne, katera je razmeroma kratka. Ko izstopimo iz nje se vrnemo na pot, katera je obšla prvi dve kaverni in katera je za nekaj minut krajša.
V nadaljevanju pot postane bolj strma, le ta pa nas vodi po in ob nekdanjih vojaških jarkih. Nekoliko višje prispemo do lepega razgledišča, katero je s poti oddaljeno le nekaj korakov (z razgledišča se nam odpre lep pogled na oba Solkanska mostova, Novo Gorico in Sabotin). Nad razglediščem se pot položi, nato pa se povsem približa asfaltni cesti, ki vodi na Sveto Goro.
Na mestu, kjer se povsem približamo cesti, bomo opazili vhod v tretjo 260 metrov dolgo kaverno. Tu si ponovno nadenemo čelado in svetilko ter se spustimo v kaverno, kamor nas usmerja tudi markacija nad njenim vhodom. Pot skozi kaverno je sprva precej spolzka ter razmeroma strma, saj so nam poleg debele jeklenice na več mestih v pomoč tudi skobe. Višje se pot oz. kaverna položi, prav tako pa se končajo tudi vsa varovala. Sledi še nekaj minut hoje in pot nas pripelje iz kaverne, kjer se priključimo poti iz Grgarja.
Tu nadaljujemo desno ter vzpon nadaljujemo po poti, ki se prečno vzpenja skozi gozd. V nadaljevanju nas pot vodi še mimo nekaj manjših kavern, nato pa se prehodno nekoliko bolj vzpne in nas pripelje na Frančiškov hrib, s katerega se nam odpre lep razgled.
zemljevid poti - Frančiškov hrib
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vodice ( 55 min), Sveta Gora ( 10 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Skalnica - Frančiškov hrib1
Skalnica - Frančiškov hrib2
Skalnica - Frančiškov hrib3
Skalnica - Frančiškov hrib4
Skalnica - Frančiškov hrib5
Skalnica - Frančiškov hrib6
Skalnica - Frančiškov hrib7
Skalnica - Frančiškov hrib8
Skalnica - Frančiškov hrib9
Skalnica - Frančiškov hrib10
Skalnica - Frančiškov hrib11
Skalnica - Frančiškov hrib12
Skalnica - Frančiškov hrib13
Skalnica - Frančiškov hrib14
Skalnica - Frančiškov hrib15
Skalnica - Frančiškov hrib16
Skalnica - Frančiškov hrib17
Skalnica - Frančiškov hrib18
Skalnica - Frančiškov hrib19
Skalnica - Frančiškov hrib20
Skalnica - Frančiškov hrib21
Skalnica - Frančiškov hrib22
Skalnica - Frančiškov hrib23
Skalnica - Frančiškov hrib24
Skalnica - Frančiškov hrib25
Skalnica - Frančiškov hrib26
Skalnica - Frančiškov hrib27
Skalnica - Frančiškov hrib28
Skalnica - Frančiškov hrib29
Skalnica - Frančiškov hrib30
Skalnica - Frančiškov hrib31
Skalnica - Frančiškov hrib32
Skalnica - Frančiškov hrib33
Skalnica - Frančiškov hrib34
Diskusija o izletu Skalnica - Frančiškov hrib (pot po jarkih)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki