Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Veliki vrh (nad Lomom) / Široko - Veliki vrh (nad Lomom) (skozi Kanalski Lom - po poti Lom je moj dom)

Široko - Veliki vrh (nad Lomom) (skozi Kanalski Lom - po poti Lom je moj dom)

Natisni
Izhodišče: Široko (750 m)
Širina/Dolžina: 46,13207°N 13,75932°E
Ime poti: skozi Kanalski Lom - po poti Lom je moj dom
Čas hoje: 2 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 321 m
Višinska razlika po poti: 530 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: zwbgr
Ogledov: 2.600
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 63
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Izhodišče je pri Turistični kmetiji Široko v Tolminskem Lomu. Podrobneje sta opisana dostop iz smeri Nove Gorice in Idrije, možen je tudi dostop iz smeri Tolmin in čez Banjško planoto čez Kanalski Lom.

a) Iz Nove Gorice sledimo oznakam za Bovec in Tolmin, se zapeljemo skozi Kanal in smo nato pozorni na odcep za Most na Soči (v smeri Idrije in Ljubljane). Z vožnjo nadaljujemo skozi vas Kozaršče, v središču Mosta na Soči pa v križišču zavijemo desno v smeri Loma (naprej smer Ljubljana, levo smer Tolmin). Ko prečkamo most čez reko Idrijco, nadaljujemo po strmi lokalni cesti v oster desni ovinek. Cesta se nadaljnje 4 kilometre vzpenja in pripelje do sedla, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Turistični kmetiji Široko. Po slabih dveh kilometrih nadaljnjega vzpenjanja pridemo do turistične kmetije, kjer poiščemo parkirno mesto.

b) Iz smeri Idrije sledimo oznakam za Tolmin. V središču Mosta na Soči v križišču zavijemo ostro levo v smeri Loma (naprej smer Nova Gorica, desno smer Tolmin). Ko prečkamo most čez reko Idrijco, nadaljujemo po strmi lokalni cesti v oster desni ovinek. Cesta se nadaljnje 4 kilometre vzpenja in pripelje do sedla, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Turistični kmetiji Široko. Po slabih dveh kilometrih nadaljnjega vzpenjanja pridemo do turistične kmetije, kjer poiščemo parkirno mesto.
Opis poti:
Pot je nezahtevna ter dobro označena z usmerjevalnimi tablami in modro-rumenimi markacijami (pohodniška pot "Lom je moj dom"), vendar je vseeno treba biti pozoren zaradi številnih križišč in odcepov. Poteka po raznovrstnih podlagah – kolovozih, gozdnih potek, betoniranih in asfaltnih cestah in stezah. Ob poti je več zanimivosti, ki so opisane na info tablah. Vrh je zelo razgleden.

Ko parkiramo pri turistični kmetiji, lahko naprej zavijemo na razgledno točko nad kmetijo, sicer pa poiščemo izhodišče, ki je nekoliko nižje od izteka asfaltne ceste, pod gostinskim vrtom. Tu nas smerokaz usmeri na kolovoz, ki se spušča proti Marijini kapelici. Od kapelice se še nekaj časa spuščamo po kolovozu, nato pa pridemo do betonske ceste, ki pelje skozi zaselek. Izven zaselka takoj za osamljeno hišo v desnem ovinku pri betonskemu električnemu zavijemo s ceste na levo navzdol na slabše viden kolovoz, ki pelje čez travnike. V toplejšem delu leta se tu lahko pasejo ovce, vendar se ograde da odpreti.

Po kolovozu pridemo do struge potoka, ki jo moramo prečkati (ne zavijemo takoj mimo hiš!), nato pridemo do betonske ceste, ki ji sledimo desno mimo dveh hiš in označenega korita do novega zaselka, kjer se betonska cesta priključi na asfaltno lokalno cesto. Tu je najnižja točka poti in na manjši stavbi informativna tabla. Lahko se sprehodimo naravnost do zanimive kapelice tik ob lokalni cesti, sicer pa nadaljujemo na levo mimo igrišča. Za zadnjo hišo v zaselku zavijemo na levo na položnejšo cesto, ki pelje proti cerkvi, vendar pred klancem, ki pelje do nje, pri opuščeni stavbi znova zavijemo levo. Ko pridemo do naslednjih hiš, sledimo cesti po klancu na levo (naravnost je dvorišče kmetije), ki nas mimo kozolca pripelje do Martinove domačije z zanimivim obokanim kalom. Tu gremo na desno in nadaljujemo po kolovozu, ki nas pripelje do pokopališča. Na desno se lahko sprehodimo do cerkve, sicer pa nadaljujemo po cesti na desno mimo več hiš in Arnejeve kovačije krite s kamnito kritino.

V naslednjem križišču na vrhu klanca zavijemo desno in sledimo cesti do prvega ostrega desnega ovinka. Tu asfalt zapustimo in se podamo naravnost skozi vrata na kolovoz na ograjenem pašniku. Pri koritu za napajanje živine zavijemo s širše poti na desno ožjo pot, ki vodi navkreber preko pašnika in je lahko v začetku pašne sezone poraščena z višjo travo. Priporočljivo je, da se nato držimo bolj na levo, saj je tam pot boljša. Višje se pot nekoliko izgubi, vendar kmalu zagledamo manjšo kočo in z modro barvo pobarvana vrata, skozi katera pridemo do omenjene koče na Kalu.

Usmerjevalna tabla na koči nas usmeri na levo proti Breznu v Špilah. Sledimo položni in široki gozdni cesti, naprej čez pašnik, kjer lahko na desni opazujemo Močilo na Kalu, nato pa skozi rampo naprej skozi gozd. Višje se široka cesta konča, mi pa gremo naprej na ožjo gozdno vlako, vendar že po nekaj korakih zavijemo na desno. V nadaljevanju se vlaka v nekaj ovinkih strmo vzpne do križišča z širšo gozdno vlako, ki položno preči gozd. Levo oz. naravnost se lahko vrnemo nazaj do izhodišča na Široko, proti Velikemu vrhu pa nadaljujemo ostro desno. Pot nas nato vodi mimo Brezna v Špilah nekoliko višje od poti, ki je urejeno za ogled. V nadaljevanju se pot po nekaj ovinkih zoži in povzpne do mejnega kamna. Za mejnim kamnom zavijemo desno na znova nekoliko širšo pot.

V posušenem smrekovem gozdu, tik pred jaso, pa pot zapustimo in zavijemo desno na ožjo stezo. Ta nas pripelje na neizrazit greben, ki se položno dviga proti Velikemu vrhu. Po nekaj minutah hoje ob stezi opazimo ohranjen opazovalni položaj iz 1. svetovne vojne, nato po kratkem spustu sledi samo še kratek vzpon do vrha. Čisto pod vrhom naletimo na klopce in info tablo s tematiko 1. svetovne vojne, do vrha pa nas loči le še nekaj metrov vzpona. Tudi na vrhu so klopce in miniaturen aljažev stolp z vpisno knjigo (odpre se ga z dvigom pokrova).

Vračamo se lahko po isti poti in za Breznom v Špilah mimo razgledne točke Ledince nadaljujemo naravnost na Široko, kamor pridemo v uri in pol. Lahko pa nadaljujemo po poti »Lom je moj dom« skozi Grudnico, kar nam pot podaljša za 30 minut v primerjavi s prvo varianto.
zemljevid poti - Veliki vrh (nad Lomom)
Ob poti: Razgledna točka Široko (755m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)1
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)2
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)3
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)4
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)5
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)6
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)7
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)8
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)9
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)10
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)11
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)12
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)13
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)14
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)15
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)16
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)17
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)18
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)19
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)20
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)21
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)22
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)23
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)24
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)25
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)26
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)27
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)28
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)29
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)30
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)31
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)32
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)33
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)34
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)35
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)36
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)37
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)38
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)39
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)40
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)41
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)42
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)43
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)44
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)45
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)46
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)47
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)48
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)49
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)50
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)51
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)52
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)53
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)54
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)55
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)56
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)57
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)58
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)59
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)60
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)61
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)62
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)63
Diskusija o izletu Široko - Veliki vrh (nad Lomom) (skozi Kanalski Lom - po poti Lom je moj dom)
acti6. 01. 2022 09:18:09
Zanima me,če je čas hoje mišljen v eno smer ali kot krožna pot.
Namreč,za celotno pot Lom je moj dom piše,daje čas hoje cca 4 ure.
ločanka6. 01. 2022 11:12:49
Na informativni tabli v vasi sem brala, da je krožna pot 12 km in 4,5 ure.
zwbgr6. 01. 2022 21:15:09
Čas hoje je v eno smer, od Širokega preko Kanalskega Loma do Velikega vrha (okrog 7 km). Če nadaljujete po krožni poti čez Grudnico, je nazaj na izhodišče še dobra ura (okrog 5 km)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki