Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovjeVeliki vrh (nad Lomom) / Široko - Veliki vrh (nad Lomom)
  

Široko - Veliki vrh (nad Lomom) (skozi Grudnico - po poti Lom je moj dom)

 
Izhodišče: Široko (750 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,13207°N / 13,75932°E
Cilj: Veliki vrh (nad Lomom) (1071 m)
Ime poti: skozi Grudnico - po poti Lom je moj dom
Čas hoje: 1 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 321 m
Višinska razlika po poti: 400 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: zwbgr
Ogledov: 450
Ocena: 1 glasov
Število slik: 25
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:

Izhodišče je pri Turistični kmetiji Široko v Tolminskem Lomu. Podrobneje sta opisana dostop iz smeri Nove Gorice in Idrije, možen je tudi dostop iz smeri Tolmin in čez Banjško planoto čez Kanalski Lom.

a) Iz Nove Gorice sledimo oznakam za Bovec in Tolmin, se zapeljemo skozi Kanal in smo nato pozorni na odcep za Most na Soči (v smeri Idrije in Ljubljane). Z vožnjo nadaljujemo skozi vas Kozaršče, v središču Mosta na Soči pa v križišču zavijemo desno v smeri Loma (naprej smer Ljubljana, levo smer Tolmin). Ko prečkamo most čez reko Idrijco, nadaljujemo po strmi lokalni cesti v oster desni ovinek. Cesta se nadaljnje 4 kilometre vzpenja in pripelje do sedla, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Turistični kmetiji Široko. Po slabih dveh kilometrih nadaljnjega vzpenjanja pridemo do turistične kmetije, kjer poiščemo parkirno mesto.

b) Iz smeri Idrije sledimo oznakam za Tolmin. V središču Mosta na Soči v križišču zavijemo ostro levo v smeri Loma (naprej smer Nova Gorica, desno smer Tolmin). Ko prečkamo most čez reko Idrijco, nadaljujemo po strmi lokalni cesti v oster desni ovinek. Cesta se nadaljnje 4 kilometre vzpenja in pripelje do sedla, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Turistični kmetiji Široko. Po slabih dveh kilometrih nadaljnjega vzpenjanja pridemo do turistične kmetije, kjer poiščemo parkirno mesto.

Opis poti:

Pot je dobro označena z usmerjevalnimi tablami in modro-rumenimi markacijami (pohodniška pot "Lom je moj dom") ter nezahtevna. Večinoma poteka po makadamski cesti, pod vrhom kratek čas po kolovozu in nato po ožji stezi. Ob poti sta dve razgledni točki s panoramskimi tablami (Široko in Ledince), razgleden je tudi vrh.
Ko parkiramo pri turistični kmetiji, lahko naprej zavijemo na razgledno točko nad kmetijo, sicer pa poiščemo izhodišče ob izteku ceste, kjer se cesta spusti do hiš in kjer so smetnjaki. Tu opazimo smerokaze za Ledince, Grudnico in Veliki vrh, ki nas usmerijo na strmo makadamsko gozdno cesto. Ta se nekaj časa vzpenja, nato pa se zlagoma položi. Na vrhu naslednjega daljšega klanca je križišče, na desno nas table usmerijo do razgledne točke Ledince nekaj korakov stran ter proti Velikemu vrhu po direktni poti. Mi nadaljujemo naprej po cesti proti Grudnici. Po makadamski cesti se kmalu začnemo spuščati, dokler ne pridemo do Grudnice in križišča z asfaltno cestno. Tu zavijemo rahlo desno, levo je sirarna Tratar, kjer ponujajo domač sir in skuto. Asfaltna cesta se kmalu konča, mi pa nadaljujemo naravnost, še nekaj korakov po ravnem, nato pa po betoniranemu klancu strmo navzgor. Preden se ta klanec konča, v levem ovinku opazimo na desni strani dober kolovoz, kamor nas usmeri tudi tabla. Po še nekaj minutah strmine pridemo na odprto senožet, kjer nadaljujemo naravnost, a se naša pot kmalu zopet odcepi na desno in navzgor na ožji kolovoz. Tudi tega kolovoza je za nas kmalu konec, preden se spusti skozi odprtino v zidu, se namreč usmerimo levo na dobro uhojeno ožjo stezo.
Od tu odcepov več ni, steza ni pretirano strma, je pa potrebna previdnost pri hoji zaradi korenin in večjih kamnom. Čisto pod vrhom naletimo na klopce in info tablo s tematiko 1. svetovne vojne, do vrha pa nas loči le še nekaj metrov vzpona. Tudi na vrhu so klopce in miniaturen aljažev stolp z vpisno knjigo (odpre se ga z dvigom pokrova). Priporočamo povratek po drugi strani, pod vrhom namesto nazaj proti Grudnici zavijemo levo. Tudi v tej smeri je pot dobro označena z markacijami in tablami, ob poti pa je več zanimivosti z info tablami. V križišču za Breznov v Špilah sta mogoči dve varianti. Krajša, ki vodi naravnost, nas pripelje do razgledne točke Ledince in makadamske ceste Široko - Grudnica. Če pa zavijemo skrajno levo proti Močilu na Kalu, se po poti »Lom je moj dom« lahko spustimo v Kanalski Lom in nato vzpnemo nazaj na Široko (to pot podaljša za dobro uro in dodaten 200 metrski vzpon).

Ob poti: Razgledna točka Široko (755m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Široko - veliki_vrh_nad_lomom1
Široko - veliki_vrh_nad_lomom2
Široko - veliki_vrh_nad_lomom3
Široko - veliki_vrh_nad_lomom4
Široko - veliki_vrh_nad_lomom5
Široko - veliki_vrh_nad_lomom6
Široko - veliki_vrh_nad_lomom7
Široko - veliki_vrh_nad_lomom8
Široko - veliki_vrh_nad_lomom9
Široko - veliki_vrh_nad_lomom10
Široko - veliki_vrh_nad_lomom11
Široko - veliki_vrh_nad_lomom12
Široko - veliki_vrh_nad_lomom13
Široko - veliki_vrh_nad_lomom14
Široko - veliki_vrh_nad_lomom15
Široko - veliki_vrh_nad_lomom16
Široko - veliki_vrh_nad_lomom17
Široko - veliki_vrh_nad_lomom18
Široko - veliki_vrh_nad_lomom19
Široko - veliki_vrh_nad_lomom20
Široko - veliki_vrh_nad_lomom21
Široko - veliki_vrh_nad_lomom22
Široko - veliki_vrh_nad_lomom23
Široko - veliki_vrh_nad_lomom24
Široko - veliki_vrh_nad_lomom25
Diskusija o izletu Široko - Veliki vrh (nad Lomom) (skozi Grudnico - po poti Lom je moj dom)
valerija112     
22.11.2020
Zelo lepa tura.Ko nam odprejo občinske meje,jo res priporočam. Hvala za opis.
zdejan     
23.11.2020
To turo sem obdelal kakšen teden po otvoritvi krožne poti. Odlična tura!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki