Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Tolstem vrhu (1715 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Veliki vrh (nad Lomom) / Široko - Veliki vrh (nad Lomom) (direktna pot)

Široko - Veliki vrh (nad Lomom) (direktna pot)

Natisni
Izhodišče: Široko (750 m)
Širina/Dolžina: 46,13207°N 13,75932°E
Ime poti: direktna pot
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 321 m
Višinska razlika po poti: 355 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: zwbgr
Ogledov: 1.740
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 29
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Izhodišče je pri Turistični kmetiji Široko v Tolminskem Lomu. Podrobneje sta opisana dostop iz smeri Nove Gorice in Idrije, možen je tudi dostop iz smeri Tolmin in čez Banjško planoto čez Kanalski Lom.

a) Iz Nove Gorice sledimo oznakam za Bovec in Tolmin, se zapeljemo skozi Kanal in smo nato pozorni na odcep za Most na Soči (v smeri Idrije in Ljubljane). Z vožnjo nadaljujemo skozi vas Kozaršče, v središču Mosta na Soči pa v križišču zavijemo desno v smeri Loma (naprej smer Ljubljana, levo smer Tolmin). Ko prečkamo most čez reko Idrijco, nadaljujemo po strmi lokalni cesti v oster desni ovinek. Cesta se nadaljnje 4 kilometre vzpenja in pripelje do sedla, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Turistični kmetiji Široko. Po slabih dveh kilometrih nadaljnjega vzpenjanja pridemo do turistične kmetije, kjer poiščemo parkirno mesto.

b) Iz smeri Idrije sledimo oznakam za Tolmin. V središču Mosta na Soči v križišču zavijemo ostro levo v smeri Loma (naprej smer Nova Gorica, desno smer Tolmin). Ko prečkamo most čez reko Idrijco, nadaljujemo po strmi lokalni cesti v oster desni ovinek. Cesta se nadaljnje 4 kilometre vzpenja in pripelje do sedla, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Turistični kmetiji Široko. Po slabih dveh kilometrih nadaljnjega vzpenjanja pridemo do turistične kmetije, kjer poiščemo parkirno mesto.
Opis poti:
Pot je dobro označena z usmerjevalnimi tablami in nezahtevna. Večinoma poteka po makadamskih cesti in gozdnih poteh, pod vrhom kratek čas po ožji stezi. Ob poti je več označenih zanimivosti in dve razgledni točki s panoramskimi tablami (Široko in Ledince), razgleden je tudi vrh.

Ko parkiramo pri turistični kmetiji, lahko naprej zavijemo na razgledno točko nad kmetijo, sicer pa poiščemo izhodišče ob izteku ceste, kjer se cesta spusti do hiš in kjer so smetnjaki. Tu opazimo smerokaze za Ledince, Grudnico in Veliki vrh, ki nas usmerijo na strmo makadamsko gozdno cesto. Ta se nekaj časa vzpenja, nato pa se zlagoma položi. Široko makadamsko cesto zapustimo na vrhu naslednjega daljšega klanca, kjer nas table usmerijo desno proti razgledni točki Ledince ter Velikem vrhu (oznaka bližnjica).

Od razgledne točke pot nadaljujemo po položni gozdni vlaki do naslednjega označenega križišča, kjer zavijemo rahlo levo navzgor, desno navzdol gre pot v smeri Močila na Kalu in Kanalskega Loma. Od tu je pot dobro označena z usmerjevalnimi tablami in modro-rumenimi markacijami, ki označujejo krožno pot »Lom je moj dom«. Pot gre mimo brezna v Špilah nekoliko višje od poti, ki je urejeno za ogled, tudi z opisom na info tabli. Pot se nato po nekaj ovinkih zoži in povzpne do mejnega kamna, kjer je naslednja info tabla.

Za mejnim kamnom zavijemo desno na znova nekoliko širšo pot. V posušenem smrekovem gozdu, tik pred jaso, pa pot zapustimo in zavijemo desno na ožjo stezo. Ta nas pripelje na neizrazit greben, ki se položno dviga proti Velikemu vrhu. Po nekaj minutah hoje ob opazimo ohranjen opazovalni položaj iz 1. svetovne vojne, nato po kratkem spustu sledi samo še kratek vzpon do vrha. Čisto pod vrhom je še info tabla s tematiko 1. svetovne vojne, na vrhu pa je miniaturen aljažev stolp z vpisno knjigo (odpre se ga z dvigom pokrova).

Vračamo se lahko po isti poti ali naredimo ovinek po označeni poti »Lom je moj dom« v smeri Grudnice (pot podaljša za 30 minut, nazaj se priključimo pri razgledni točki Ledince). Lahko pa nazaj grede za breznom zavijemo skrajno levo proti Močilu na Kalu in se po poti »Lom je moj dom« v drugo smer spustimo v Kanalski Lom in nato vzpnemo nazaj na Široko (pot podaljša za dobro 1 uro in dodaten 200 metrski vzpon).
zemljevid poti - Veliki vrh (nad Lomom)
Ob poti: Razgledna točka Široko (755m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)1
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)2
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)3
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)4
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)5
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)6
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)7
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)8
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)9
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)10
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)11
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)12
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)13
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)14
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)15
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)16
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)17
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)18
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)19
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)20
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)21
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)22
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)23
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)24
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)25
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)26
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)27
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)28
Široko - Veliki vrh (nad Lomom)29
Diskusija o izletu Široko - Veliki vrh (nad Lomom) (direktna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki