Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kako se imenuje 1313 metrov visok vrh na Nanosu?
Glasuj

Širje - Kopitnik

Natisni
Izhodišče: Širje (450 m)
Širina/Dolžina: 46,0927°N 15,1608°E
Čas hoje: 1 h 55 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 460 m
Višinska razlika po poti: 580 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 13.874
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 29
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Iz Sevnice ali Celja se zapeljemo v Zidani Most, kjer se usmerimo proti Hrastniku. Na koncu vasi Zidani Most pa nas oznake za cerkev Marije Širje usmerijo desno navzgor na ozko asfaltirano cesto, ki se strmo vzpenja. Ko strmina ceste popusti bomo na desni strani le te opazili parkirišče ob cesti, kjer parkiramo.
Iz Hrastnika se peljemo proti Zidanemu Mostu. Kmalu za vasjo Suhadol pa se ostro levo odcepi cesta k cerkvi Marije Širje. Naprej sledi zgornjemu opisu.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, ki nas čez obsežen travnik v petih minutah pripelje do cerkve v vasi. Le nekaj korakov naprej od cerkve pa nas markacije usmerijo levo na pot, ki gre med hišami. Za hišami preidemo na kolovoz, ki nas po nekaj minutah pripelje do makadamske ceste. Tej cesti, ki se zmerno vzpenja in postaja vse slabša, sledimo do mesta, kjer le ta pride iz gozda. Tu nadaljujemo desno navzgor po kolovozu, ki nas pelje mimo dvojnega kozolca (toplar) in nas za njim pripelje na razpotje poti.
Naprej nadaljujemo po označeni poti v smeri Gore. Pot naprej ponovno poteka skozi gozd, kjer se prečno vzpenja. Čez čas pot zavije desno in kmalu za tem preide iz gozda na travnata pobočja, kjer tudi strmina popusti. Sledi kratka hoja čez travnik za katerim pridemo na razpotje poti. Tu nadaljujemo naravnost po neoznačenem kolovozu, ki nas hitro pripelje na cesto. Tu nadaljujemo po cesti levo rahlo navzdol do križišča, kjer opazimo oznake za Kopitnik. Nadaljujemo desno po cesti, ki se rahlo vzpenja. po nekaj minutah cesta postane makadamska in se občasno rahlo spušča. Po nadaljnji nekaj minutni hoji pa pridemo do trikotnega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kopitnika. Le malo naprej pa se nam z leve priključi markirana pot od doma v Gorah. Mi tu še naprej nadaljujemo po cesti, ki nas v naslednjih nekaj korakih pripelje na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Kopitnik, koča. Ta cesta (lahko tudi po markirani bližnjici) pa nas nato v petih minutah pripelje do koče na Kopitniku.
Od koče nadaljujemo po poti v smeri vrha. Po nekaj minutah nas pot pripelje na gozdno cesto, kjer nadaljujemo levo. Cesta nas nato pelje mimo igrišče in se za tem spremeni v kolovoz. S kolovoza pa se levo odcepi markirana peš pot, ki nas skozi gozd pripelje na predvrh Kopitnika. Sledi kratek spust nato pa vzpon po strmem in rahlo izpostavljenem pobočju. Pri zadnjem vzponu na vrh so nam v pomoč varovala, ki pa niso nujno potrebna. Večja previdnost je potrebna na samem vrhu, saj je vrh ozek in prepaden.
zemljevid poti - Kopitnik
Ob poti: Koča na Kopitniku (865m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Širje - Kopitnik1
Širje - Kopitnik2
Širje - Kopitnik3
Širje - Kopitnik4
Širje - Kopitnik5
Širje - Kopitnik6
Širje - Kopitnik7
Širje - Kopitnik8
Širje - Kopitnik9
Širje - Kopitnik10
Širje - Kopitnik11
Širje - Kopitnik12
Širje - Kopitnik13
Širje - Kopitnik14
Širje - Kopitnik15
Širje - Kopitnik16
Širje - Kopitnik17
Širje - Kopitnik18
Širje - Kopitnik19
Širje - Kopitnik20
Širje - Kopitnik21
Širje - Kopitnik22
Širje - Kopitnik23
Širje - Kopitnik24
Širje - Kopitnik25
Širje - Kopitnik26
Širje - Kopitnik27
Širje - Kopitnik28
Širje - Kopitnik29
Diskusija o izletu Širje - Kopitnik
iziizi26. 02. 2012
Le malo naprej pa se nam z leve priključi markirana pot od doma v Gorah. POZOR, ne zavijte prezgodaj - le malo naprej - to je 15 minut hoje, drugače zelo natančno opisano.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki