Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Bele peči (1583 m), vidi Rjavina (2532 m)?
Glasuj

Šembije - Vrh

Natisni
Izhodišče: Šembije (597 m)
Širina/Dolžina: 45,6039°N 14,2314°E
Čas hoje: 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 180 m
Višinska razlika po poti: 180 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 3.695
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 27
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Postojna in cesti naprej sledimo v smeri Pivke, Reke in Ilirske Bistrice. V naselju Pivka zapustimo glavno cesto, ki pelje proti Ilirski Bistrici in z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. Le malo za Knežakom, pridemo do vasi Šembije, kjer sredi vasi zavijemo desno proti bližnji cerkvi. Nekoliko naprej od cerkve se vas konča, mi pa z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, po kateri se zložno vzpnemo do manjšega križišča v bližini starih bunkerjev. Parkiramo v bližini na primernem mestu ob cesti.
b) Zapeljemo se v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. Še preden prispemo v Šembije, pa zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti vasi Podtabor. Na začetku Podtabora prispemo na križišče večih cest, mi pa izberemo najbolj desno (skrajno desno dvorišče bližnje hiše) ter se po njej za kratek čas strmo vzpnemo. Ko se cesta položi, bomo na levi strani zagledali stare bunkerje, na desni pa manjši betonski križ, še nekaj metrov naprej pa se nahaja manjše križišče. Parkiramo nekje v bližini na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na stransko makadamsko cesto, ki se prične zložno vzpenjati proti severozahodu, le ta pa se hitro spremeni v širok kolovoz. Že po nekaj 10 m, se kolovoz razcepi na dva dela, mi pa izberemo levega, ki nas hitro pripelje nad zgornji rob prepadnih pečin. Z roba se nam odpre lep pogled na vas Podtabor, ki je skoraj navpično pod nami ter v daljavo proti Brkinom. Med nadaljnjim vzponom lahko ob poti opazimo celo kakšno staro ter obledelo markacijo, kar pa je prej redkost kot pravilo. Nekoliko višje nas pot vodi skozi nekaj redkih pasov grmičevja, nato pa postopoma preide na prostrana travnata pobočja. Tu pot zavije nekoliko v desno in nas pripelje do manjšega prevala (preval med vrhovoma Bezgovica 738 m in Vrh 777 m).
Na manjšem prevalu kolovoz zavije nekoliko v levo ter se prične zložno spuščati, mi pa ga ravno na tem mestu zapustimo in pot nadaljujemo desno po lepo vidni, a še naprej nemarkirani stezici. Pot nadaljujemo po precej zložni poti, po kateri se ob pogledu na Snežnik sprehodimo do bližnjega travnatega kolovoza. Kolovoz, ki se prehodno nekoliko strmeje vzpne ter se višje spremeni v lepo sledljivo stezico, nas čez prostrane travnike hitro pripelje do kovinskega droga, kjer se povsem položi. Od droga sledi le še nekaj 10 korakov hoje in razgledna pot nas pripelje do betonskega kamna na vrhu Vrh.
zemljevid poti - Vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Šembije - Vrh1
Šembije - Vrh2
Šembije - Vrh3
Šembije - Vrh4
Šembije - Vrh5
Šembije - Vrh6
Šembije - Vrh7
Šembije - Vrh8
Šembije - Vrh9
Šembije - Vrh10
Šembije - Vrh11
Šembije - Vrh12
Šembije - Vrh13
Šembije - Vrh14
Šembije - Vrh15
Šembije - Vrh16
Šembije - Vrh17
Šembije - Vrh18
Šembije - Vrh19
Šembije - Vrh20
Šembije - Vrh21
Šembije - Vrh22
Šembije - Vrh23
Šembije - Vrh24
Šembije - Vrh25
Šembije - Vrh26
Šembije - Vrh27
Diskusija o izletu Šembije - Vrh
bizgo937.3.2021
Kot domačin se na Vrh vzpnem precej pogosto. Opozoril bi, da za izlet iz dotične točke blizu izhodišča ne zagledamo starih bunkerjev (ti se nahajajo na slemenu Volovje rebri) - verjetno ste mislili na vodni zbiralnik in podzemno shrambo enega od lastnikov parcel.nasmeh
Poleg opisane poti priporočam še dve poti na Vrh.
Ena gre skozi Krivico (lepo označeno na geopediji) in je malce bolj razgibana in preči tudi dva pašnika. Vrnete se lahko po zgoraj opisani poti in se ustavite še na vrhu Bezgovica/Merejski vrh (738 m) od kjer je krasen pogled na Brkine in Čičarijo (predvsem je lepo ob sončnem zahodu).
Druga pot, ki je še najbolj slikovita, vendar jo je malce težje najti pa je iz Podtabora, kjer boste hodili po cesti pod veličastno Podtaborsko steno, kakšnih 200 m po izhodu iz tunela pa boste zavili desno na slabo vidno potko proti Uršji luknji (ta se nahaja le kakšnih 100 m iz poti). Tukaj se bo treba malce povzpeti skozi skale (potrebno je malo pazljivosti in predvsem imeti primerno obutev). Nato boste prišli na Brkinski rob ter se skozi cerov gozdiček priključili na zgoraj opisano pot.
Poleg zgoraj opisanih razgledov se iz Vrha ob lepem vremenu vidi celo del Kvarnerskega zaliva s Cresom v odzadju, na SZ pa tudi Dolomite.
Zelo lepi in slikoviti izletki po kraški pokrajini!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki