Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Šilentabor / Šembije - Šilentabor (po Brkinškem robu)

Šembije - Šilentabor (po Brkinškem robu)

Natisni
Izhodišče: Šembije (597 m)
Širina/Dolžina: 45,6039°N 14,2314°E
Ime poti: po Brkinškem robu
Čas hoje: 2 h 5 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 154 m
Višinska razlika po poti: 330 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 5.612
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 62
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Postojna in cesti naprej sledimo v smeri Pivke, Reke in Ilirske Bistrice. V naselju Pivka zapustimo glavno cesto, ki pelje proti Ilirski Bistrici in z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. Le malo za Knežakom, pridemo do vasi Šembije, kjer sredi vasi zavijemo desno proti bližnji cerkvi. Nekoliko naprej od cerkve se vas konča, mi pa z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, po kateri se zložno vzpnemo do manjšega križišča v bližini starih bunkerjev. Parkiramo v bližini na primernem mestu ob cesti.
b) Zapeljemo se v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. Še preden prispemo v Šembije, pa zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti vasi Podtabor. Na začetku Podtabora prispemo na križišče večih cest, mi pa izberemo najbolj desno (skrajno desno dvorišče bližnje hiše) ter se po njej za kratek čas strmo vzpnemo. Ko se cesta položi, bomo na levi strani zagledali stare bunkerje, na desni pa manjši betonski križ, še nekaj metrov naprej pa se nahaja manjše križišče. Parkiramo nekje v bližini na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na stransko makadamsko cesto, ki se prične zložno vzpenjati proti severozahodu, le ta pa se hitro spremeni v širok kolovoz. Že po nekaj 10 m, se kolovoz razcepi na dva dela, mi pa izberemo levega, ki nas hitro pripelje nad zgornji rob prepadnih pečin. Z roba se nam odpre lep pogled na vas Podtabor, ki je skoraj navpično pod nami ter v daljavo proti Brkinom. Med nadaljnjim vzponom lahko ob poti opazimo celo kakšno staro ter obledelo markacijo, kar pa je prej redkost kot pravilo. Nekoliko višje nas pot vodi skozi nekaj redkih pasov grmičevja, nato pa postopoma preide na prostrana travnata pobočja. Tu pot zavije nekoliko v desno in nas pripelje do manjšega prevala (preval med vrhovoma Bezgovica 738 m in Vrh 777 m).
Na prevalu prečimo pašno ograjo ter se za njo pričnemo zložno spuščati. Kolovoz se hitro položi, mi pa po njem hodimo le še kratek čas, nato pa na levi strani opazimo več manjših stezic, ki se prečno vzpenjajo čez zložno travnato pobočje. Nadaljujemo po eni izmed stezic, pri tem pa pazimo, da se držimo čim bolj levih poti, torej tistih, ki potekajo čim bližje Brkinškemu robu. Višje prečimo kratek pas gozda, nas pa pot, ki postopoma preide na izrazit greben, ob vse lepših razgledih hitro pripelje na manj znan, a razmeroma razgleden vrh Gradišča.
Z vrha nadaljujemo po poti, ki gre v gozd, skozi katerega se prične zložno spuščati. Pot naprej občasno še poteka ob Brkinškem robu, nato pa postopoma preide v precej zaraščen del, kjer je predvsem v poletnih mesecih prehod zaradi trnja otežen. Nekoliko naprej pot zavije nekoliko desno ter se priključi širšemu kolovozu, kateri nas nato v rahlem spustu vodi čez razgledna pobočja. Pot nadaljujemo ob robu pašnikov, le ta pa nas ob pogledu na Snežnik in Zgornjo Pivško kotlino pripelje do razpotja na sedelcu Klanec.
Tu se levo navzdol odcepi pot k bližnjemu križu, Narinu in Ratečevemu Brdu, mi pa nadaljujemo naravnost (desno navzdol Zagorje) ter pot še naprej nadaljujemo po razmeroma zložnem in razglednem kolovozu. Po približno 15 minutah nadaljnje hoje, pa prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi makadamska cesta proti bližnji cerkvici sv. Martina, mi pa nadaljujemo naravnost po asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do naslednjega križišča.
Tu nadaljujemo desno v vas Šilentabor (levo Narin), kjer se mimo nekaj hiš, sprehodimo do mesta, kjer se nam z desne priključi še markirana pot iz Pivke.
Tu nadaljujemo naravnost ter se mimo vpisne skrinjice in oddajnikov v nekaj minutah sprehodimo do razglednega vrha.
zemljevid poti - Šilentabor
Ob poti: Gradišče (Čepan) (791m), Klanec (706m), Sveti Martin (Šilentabor) (723m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Šembije - Šilentabor1
Šembije - Šilentabor2
Šembije - Šilentabor3
Šembije - Šilentabor4
Šembije - Šilentabor5
Šembije - Šilentabor6
Šembije - Šilentabor7
Šembije - Šilentabor8
Šembije - Šilentabor9
Šembije - Šilentabor10
Šembije - Šilentabor11
Šembije - Šilentabor12
Šembije - Šilentabor13
Šembije - Šilentabor14
Šembije - Šilentabor15
Šembije - Šilentabor16
Šembije - Šilentabor17
Šembije - Šilentabor18
Šembije - Šilentabor19
Šembije - Šilentabor20
Šembije - Šilentabor21
Šembije - Šilentabor22
Šembije - Šilentabor23
Šembije - Šilentabor24
Šembije - Šilentabor25
Šembije - Šilentabor26
Šembije - Šilentabor27
Šembije - Šilentabor28
Šembije - Šilentabor29
Šembije - Šilentabor30
Šembije - Šilentabor31
Šembije - Šilentabor32
Šembije - Šilentabor33
Šembije - Šilentabor34
Šembije - Šilentabor35
Šembije - Šilentabor36
Šembije - Šilentabor37
Šembije - Šilentabor38
Šembije - Šilentabor39
Šembije - Šilentabor40
Šembije - Šilentabor41
Šembije - Šilentabor42
Šembije - Šilentabor43
Šembije - Šilentabor44
Šembije - Šilentabor45
Šembije - Šilentabor46
Šembije - Šilentabor47
Šembije - Šilentabor48
Šembije - Šilentabor49
Šembije - Šilentabor50
Šembije - Šilentabor51
Šembije - Šilentabor52
Šembije - Šilentabor53
Šembije - Šilentabor54
Šembije - Šilentabor55
Šembije - Šilentabor56
Šembije - Šilentabor57
Šembije - Šilentabor58
Šembije - Šilentabor59
Šembije - Šilentabor60
Šembije - Šilentabor61
Šembije - Šilentabor62
Diskusija o izletu Šembije - Šilentabor (po Brkinškem robu)
bizgo9328. 02. 2021
Prekrasen in precej dolg krožni pohod (14 km) s krasnimi razgledi in pohodi čez pašnike in skozi borove gozdičke. Strmejši vzpon je le na začetku proti Bezgovici, nato pa se pohod po Brkinskem robu zmerno vzpenja in po vrhu Gradišče (791 m) do cerkvice sv. Martina rahlo pada. Že med samo potjo je lep razgled na Brkine z dolino reke Reke in Čičarijo na zahodu ter Snežnik z okoliškim hribovjem in kneško kotlino na vzhodu. Iz samega vrha nad vasjo pa se ta odpre še proti Nanosu, Vremščici, v daljavi pa vidimo tudi Dolomite, Julijce in Trnovsko planoto. Za nazaj predlagam da se krožno vrnete po stari italijanski cesti proti Podtaboru, kjer lahko opazujete krasno pokrajino, kjer se mešata fliš in apnenec, ta pa se po izklesanem tunelu zaključi s prekrasno Podtaborsko steno. Nekje 100 m naprej od ostankov grada Tabor v steni, boste opazili potko, ki se bo strmo vzpela skozi gozd in vas bo vrnila do izhodišča v Šembijah.
navdušena26. 04. 2021 20:43:12
Lepa pot, markacij pa do Šilentabora ni. Nič hudega, saj je lahko sledljiva. V megli pa le ne hodite tja!
ločanka23. 02. 2022 18:22:49
Kot opisuje bizgo93 čudovita pot po tem Brkinskem robu, a najlepša sigurno krožna, le da sva jo midva včeraj delala v obratni smeri. Gor po stari italijanski poti skozi Mussolinijev tunel pod čudovitimi stenami iz vasice Podtabor. Vračala pa po zgoraj opisani poti z razgledi na obe strani, po grebenu med lepimi borovčki, kasneje ob robu pašnikov. Vmes označena točka za Gradišče 791 m. Prekrasno res!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki