Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj

Selski most - Danejeva planina

Natisni
Izhodišče: Selski most (427 m)
Širina/Dolžina: 46,3459°N 14,1026°E
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 663 m
Višinska razlika po poti: 700 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del - 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 609
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 45
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu. Na Bledu "spregledamo" leve odcepe v smeri proti Koritnem, Bodeščam, Ribnem in Selu ter z vožnjo nadaljujemo do semaforja, kjer se v desno odcepi cesta proti Gorjam in Pokljuki. Na omenjenem križišču nadaljujemo naravnost ter se pričnemo spuščati proti Blejskemu jezeru. Ko na levi opazimo Kitajsko restavracijo Peking zapustimo glavno cesto proti Bohinjski Bistrici in z vožnjo za restavracijo nadaljujemo levo na ulico Narodnih herojev. Na nekaj manjših križiščih nadaljujemo po glavni cesti, nato pa prispemo na Cankarjevo cesto, po kateri se nato peljemo nekaj časa, oz. do križišča ob kapelici, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Sela in Dobre gore (še naprej po glavni cesti Ribno). Z vožnjo nadaljujemo po postopoma ožji cesti, ki nas nekaj časa vodi ob travnikih in poljih, nato pa preide v gozd skozi katerega se prične spuščati. Nižje se gozd konča, mi pa prispemo v vas Selo in nekoliko naprej še na manjše križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo in nato takoj desno) navzdol v smeri Save in Kupljenika (levo Ribno, desno Bled). Sledi še nekaj spusta po še vedno razmeroma ozki cesti, nato pa se asfalt konča, mi pa se po nekoliko širši makadamski cesti zapeljemo do Selskega mostu preko reke Save Bohinjke. Parkiramo na primernem mestu ob mostu.
b) Najprej se zapeljemo v Podbrdo od tam pa v Bohinjsko Bistrico (z avtovlakom ali preko Soriške planine). Iz Bohinjske Bistrice z vožnjo nadaljujemo proti Bledu, tam pa, ko prispemo do jezera zavijemo desno v smeri Sela. V nadaljevanju se peljemo po ozki Mlinski cesti. Bled se kmalu konča, še naprej razmeroma ozka cesta pa nas pripelje v vas Selo, kjer na manjšem križišču sredi vasi nadaljujemo desno v smeri Save in Kupljenika (levo Bled, naravnost Ribno). Sledi še nekaj spusta po še vedno razmeroma ozki cesti, nato pa se asfalt konča, mi pa se po nekoliko širši makadamski cesti zapeljemo do Selskega mostu preko reke Save Bohinjke. Parkiramo na primernem mestu ob mostu.
Opis poti:
Z izhodišča se napotimo čez most preko Save Bohinjke, s katerega se odpre lep pogled na Ribensko goro, za mostom pa nadaljujemo desno v smeri Bohinjske Bele, Kupljenika in Taleža. Kratek čas nadaljujemo po makadamski cesti, ki se nadaljuje ob reki, nato pa na prvem križišču nadaljujemo levo na slabšo cesto v smeri Taleža (naravnost Kupljenik). Slabša cesta se nekaj minut vzpenja ob pašni ograji, na koncu le te pa se razcepi na dva kolovoza.
Nadaljujemo po levem kolovozu (razpotje ni označeno), ki postopoma zavije levo in nas hitro pripelje na senožet, s katere se nam odpre nekaj razgleda proti Karavankam, le ta pa ni tako lep kot spodaj od izhodišča, saj del razgleda zakrivajo smreke. Za propadajočim senikom, ki se nahaja ob koncu senožeti, se pot vrne v gozd ter se prične strmeje vzpenjati. Pot nadaljujemo po razmeroma široki vlaki, kjer "spregledamo" vse desne odcepe stranskih kolovozov. Ko višje prispemo na manjše razpotje, ob katerem opazimo oznake za Lovsko kočo na Taležu, pa nadaljujemo rahlo desno, po še vedno širšem kolovozu. Pot naprej se prečno vzpenja proti desni ter poteka po občasno bolj strmih pobočjih Tolstega vrha (883 m). Na delu, kjer se pot prehodno nekoliko položi, se nam z desne priključi še tehnično nekoliko zahtevnejša pot s Kupljenika, ki pa je od leta 2014 zaradi žledoloma zaprta.
Od razpotja naprej nadaljujemo v smeri Taleža, po prehodno markirani poti, po kateri v nekaj minutah nadaljnjega vzpona prispemo na razpotje na manjšem sedelcu, ob katerem se nahaja manjša klop in obeležje NOB.
Na sedlu se v levo nadaljuje pot na Tolsti vrh in dalje do Lovske koče na Taležu, naravnost vodi pot do planine Talež, proti desni pa se nadaljuje pot proti planini Vršana in Jelovici.
Nadaljujemo v smeri planine Vršana (ob razpotju ni oznak za planino Vršana) ter se pričnemo prečno vzpenjati proti desni. Sledi še nekaj minut zmernega vzpona, nato pa nas pot pripelje ob rob planine Vršana, na kateri se nahaja krmišče za divjad.
Planino obidemo po desni strani ter vzpon nadaljujemo po poti, ob kateri nas spremljajo sicer redke označbe ob poti v obliki planinskega čevlja. Nekaj minut višje stopimo na razmeroma novo gozdno cesto, ob kateri pa so oznake le za smer, od koder prihajamo. Cesti sledimo v levo, mi pa po njej hodimo vse dokler ne pridemo iz gozda na rob Danejeve planine. Tu pred seboj že zagledamo leseno kočo na planini, do katere nas loči le še nekaj korakov hoje.
zemljevid poti - Danejeva planina
Ob poti: Planina Vršana (900m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Selski most - Danejeva planina1
Selski most - Danejeva planina2
Selski most - Danejeva planina3
Selski most - Danejeva planina4
Selski most - Danejeva planina5
Selski most - Danejeva planina6
Selski most - Danejeva planina7
Selski most - Danejeva planina8
Selski most - Danejeva planina9
Selski most - Danejeva planina10
Selski most - Danejeva planina11
Selski most - Danejeva planina12
Selski most - Danejeva planina13
Selski most - Danejeva planina14
Selski most - Danejeva planina15
Selski most - Danejeva planina16
Selski most - Danejeva planina17
Selski most - Danejeva planina18
Selski most - Danejeva planina19
Selski most - Danejeva planina20
Selski most - Danejeva planina21
Selski most - Danejeva planina22
Selski most - Danejeva planina23
Selski most - Danejeva planina24
Selski most - Danejeva planina25
Selski most - Danejeva planina26
Selski most - Danejeva planina27
Selski most - Danejeva planina28
Selski most - Danejeva planina29
Selski most - Danejeva planina30
Selski most - Danejeva planina31
Selski most - Danejeva planina32
Selski most - Danejeva planina33
Selski most - Danejeva planina34
Selski most - Danejeva planina35
Selski most - Danejeva planina36
Selski most - Danejeva planina37
Selski most - Danejeva planina38
Selski most - Danejeva planina39
Selski most - Danejeva planina40
Selski most - Danejeva planina41
Selski most - Danejeva planina42
Selski most - Danejeva planina43
Selski most - Danejeva planina44
Selski most - Danejeva planina45
Diskusija o izletu Selski most - Danejeva planina
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki