Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plešivcu (1801 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Babji zob / Selski most - Babji zob (čez Kupljenik)

Selski most - Babji zob (čez Kupljenik)

Natisni
Izhodišče: Selski most (427 m)
Širina/Dolžina: 46,3459°N 14,1026°E
Ime poti: čez Kupljenik
Čas hoje: 2 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 701 m
Višinska razlika po poti: 745 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del - 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 6.790
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 87
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu. Na Bledu "spregledamo" leve odcepe v smeri proti Koritnem, Bodeščam, Ribnem in Selu ter z vožnjo nadaljujemo do semaforja, kjer se v desno odcepi cesta proti Gorjam in Pokljuki. Na omenjenem križišču nadaljujemo naravnost ter se pričnemo spuščati proti Blejskemu jezeru. Ko na levi opazimo Kitajsko restavracijo Peking zapustimo glavno cesto proti Bohinjski Bistrici in z vožnjo za restavracijo nadaljujemo levo na ulico Narodnih herojev. Na nekaj manjših križiščih nadaljujemo po glavni cesti, nato pa prispemo na Cankarjevo cesto, po kateri se nato peljemo nekaj časa, oz. do križišča ob kapelici, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Sela in Dobre gore (še naprej po glavni cesti Ribno). Z vožnjo nadaljujemo po postopoma ožji cesti, ki nas nekaj časa vodi ob travnikih in poljih, nato pa preide v gozd skozi katerega se prične spuščati. Nižje se gozd konča, mi pa prispemo v vas Selo in nekoliko naprej še na manjše križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo in nato takoj desno) navzdol v smeri Save in Kupljenika (levo Ribno, desno Bled). Sledi še nekaj spusta po še vedno razmeroma ozki cesti, nato pa se asfalt konča, mi pa se po nekoliko širši makadamski cesti zapeljemo do Selskega mostu preko reke Save Bohinjke. Parkiramo na primernem mestu ob mostu.
b) Najprej se zapeljemo v Podbrdo od tam pa v Bohinjsko Bistrico (z avtovlakom ali preko Soriške planine). Iz Bohinjske Bistrice z vožnjo nadaljujemo proti Bledu, tam pa, ko prispemo do jezera zavijemo desno v smeri Sela. V nadaljevanju se peljemo po ozki Mlinski cesti. Bled se kmalu konča, še naprej razmeroma ozka cesta pa nas pripelje v vas Selo, kjer na manjšem križišču sredi vasi nadaljujemo desno v smeri Save in Kupljenika (levo Bled, naravnost Ribno). Sledi še nekaj spusta po še vedno razmeroma ozki cesti, nato pa se asfalt konča, mi pa se po nekoliko širši makadamski cesti zapeljemo do Selskega mostu preko reke Save Bohinjke. Parkiramo na primernem mestu ob mostu.
Opis poti:
Z izhodišča se napotimo čez most preko Save Bohinjke, s katerega se odpre lep pogled na Ribensko goro, za mostom pa nadaljujemo desno v smeri Bohinjske Bele, Kupljenika in Taleža. Kratek čas nadaljujemo po makadamski cesti, nato pa prispemo na manjše križišče, kjer se v levo odcepi sprva še cesta proti Taležu, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Kupljenika. Še naprej nadaljujemo po cesti, nato pa na naslednjem križišču, ki ni označeno nadaljujemo rahlo levo, tako da hodimo ob desnem robu bližnje ograje. V nadaljevanju se še vedno zložna cesta spremeni v kolovoz, kateremu pa na razpotjih sledimo v smeri Kupljenika. Nekaj minut naprej, ko pot preide na pobočja Homa (675 m), pa se prične strmeje vzpenjati proti desni, pri tem pa nas vodi preko dokaj strmih pobočij. Višje se gozd prehodno konča in pot nas pripelje do lepega razgledišča pri kapelici Na Koren, kjer lahko za kratko ustavimo korak in se naužijemo lepih razgledov.
Pot naprej se prehodno vrne v gozd, nato pa nas vodi ob robu travnikov. Nekoliko za obeležjem NOB, katerega opazimo na levi strani, pot zavije nekoliko bolj v levo ter se prične ob razgledih na Babji zob vzpenjati proti naselju Kupljenik. Asfaltno cesto, ki vodi skozi Kupljenik dosežemo nekaj korakov nad manjšo kapelico, mi pa ji sledimo levo v smeri Jame. Pot naprej nas vodi mimo razmeroma novega križa, nato pa se cesta počasi prične obračati vse bolj v desno. Na manjšem križišču, ki se nahaja med posameznimi hišami nadaljujemo desno (levo Talež), nato pa pot nadaljujemo po zložni asfaltni cesti, s katere se nam odpirajo lepi razgledi proti Karavankam in Blejskemu jezeru. Mimo še enega obeležja NOB in mimo gasilskega doma, pa kmalu prispemo do mesta, kjer se v levo odcepi kratka pot k cerkvi sv. Štefana (od cerkve je preko senožeti možno nadaljevati do markirane poti Kupljenik - Babji zob, saj v omenjeni smeri kažejo tudi oznake za jamo pod Babjim zobom, a domačini rajši vidijo, da se uporablja nekaj minut daljša pot, ki se senožeti umakne), mi pa nadaljujemo naravnost, po cesti, ki najprej zavije nekoliko desno, nato pa zavije levo ter se spusti do desne serpentine.
Na desni serpentini zapustimo cesto in nadaljujemo naravnost na označeno parkirišče, kjer se začne markirana pešpot Kupljenik - Babji zob.
Z označenega parkirišča nadaljujemo po slabši cesti v smeri jame pod Babjim zobom in Babjega zoba. Cesta nas najprej vodi ob robu pašnika, od koder se nam prehodno odpre lep razgled, ki seže vse do najvišjih vrhov Karavank, nato pa za levim ovinkom, kjer opazimo planinske smerne table postopoma preide v gozd. Nekaj minut hodimo po cesti, nato pa na razmeroma novem križišču makadamskih cest nadaljujemo rahlo levo (v času opisa razpotje ni bilo označeno) na kolovoz, ki po nekaj metrih zavije še bolj v levo (naravnost jama pod Babjim zobom). Sledi vzpon skozi gozd, nekaj minut višje pa nas kolovoz pripelje na razgledno senožet, kjer se ob njenem spodnjem robu nahaja lesena koča, nam pa se odpre lep pogled proti Blejskemu jezeru in delu Karavank okrog Golice. Kolovoz nas le malo višje pripelje na drugo senožet, kjer nas oznake povedejo desno, na sprva slabše opazno stezico, ki preide v gozd. Ko stopimo v gozd, postane steza lepo sledljiva, le ta pa se prične strmeje vzpenjati. Nekaj minut višje prečimo novo, še ne v celoti dokončano gozdno cesto, nad njo pa se markirana pot dokaj strmo vzpenja skozi gozd. Ko pot zavije desno se nekoliko položi, nato pa se prečno vzpenja proti desni čez vse bolj strma pobočja. Višje postane pobočje še bolj strmo, a je pot razmeroma široka, tako da večjih težav prečenje ne povzroča, je pa v mokrem, snegu ali listju potrebno nekaj več previdnosti, še zlasti pri sestopu. Ko pot obide nekaj skalnih stolpičev zavije levo, preide v dolinico, nekaj korakov naprej pa še iz gozda na planino Prihod, ki ima ravno pravšnje ime, saj smo prišli na rob Jelovice.
Ko dosežemo planino nadaljujemo naravnost oz. rahlo proti desni, nato pa stopimo na kolovoz, kjer se nam priključi pot s planine Vršana in Danejeve planine. Kolovoz se kmalu spremeni v pešpot, ki nas s "pomočjo" smerne table popelje na prepaden greben. Pot večinoma poteka nekaj metrov levo od prepada, tako da kake večje nevarnosti za zdrs ni, previdni moramo biti predvsem, ko za lep razgled stopimo nekaj korakov v desno z markirane poti. Pot, s katere se nam med krošnjami dreves odpirajo lepi pogledi proti Bledu, Bohinjski Beli in najvišjim vrhovom Julijskih Alp, nas pripelje na predvrh, kjer se v levo odcepi slabše opazna stezica proti bližnji planini Ricman.
Nadaljujemo naravnost, po poti, ki se prične vidno spuščati. Po nekaj minutah se spust konča, nas pa do razgledne točke in vpisne skrinjice Babjega zoba loči le še kratek zmeren vzpon.
Selski most - kapelica Na Koren 30 minut, kapelica Na Koren - Kupljenik 35 minut, Kupljenik - planina Prihod 1:05, planina Prihod - Babji zob 30 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (april).
zemljevid poti - Babji zob
Ob poti: Kapelica Na Koren (550m), Sveti Štefan (Kupljenik) (642m), Planina Prihod (1017m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Selski most - Babji zob1
Selski most - Babji zob2
Selski most - Babji zob3
Selski most - Babji zob4
Selski most - Babji zob5
Selski most - Babji zob6
Selski most - Babji zob7
Selski most - Babji zob8
Selski most - Babji zob9
Selski most - Babji zob10
Selski most - Babji zob11
Selski most - Babji zob12
Selski most - Babji zob13
Selski most - Babji zob14
Selski most - Babji zob15
Selski most - Babji zob16
Selski most - Babji zob17
Selski most - Babji zob18
Selski most - Babji zob19
Selski most - Babji zob20
Selski most - Babji zob21
Selski most - Babji zob22
Selski most - Babji zob23
Selski most - Babji zob24
Selski most - Babji zob25
Selski most - Babji zob26
Selski most - Babji zob27
Selski most - Babji zob28
Selski most - Babji zob29
Selski most - Babji zob30
Selski most - Babji zob31
Selski most - Babji zob32
Selski most - Babji zob33
Selski most - Babji zob34
Selski most - Babji zob35
Selski most - Babji zob36
Selski most - Babji zob37
Selski most - Babji zob38
Selski most - Babji zob39
Selski most - Babji zob40
Selski most - Babji zob41
Selski most - Babji zob42
Selski most - Babji zob43
Selski most - Babji zob44
Selski most - Babji zob45
Selski most - Babji zob46
Selski most - Babji zob47
Selski most - Babji zob48
Selski most - Babji zob49
Selski most - Babji zob50
Selski most - Babji zob51
Selski most - Babji zob52
Selski most - Babji zob53
Selski most - Babji zob54
Selski most - Babji zob55
Selski most - Babji zob56
Selski most - Babji zob57
Selski most - Babji zob58
Selski most - Babji zob59
Selski most - Babji zob60
Selski most - Babji zob61
Selski most - Babji zob62
Selski most - Babji zob63
Selski most - Babji zob64
Selski most - Babji zob65
Selski most - Babji zob66
Selski most - Babji zob67
Selski most - Babji zob68
Selski most - Babji zob69
Selski most - Babji zob70
Selski most - Babji zob71
Selski most - Babji zob72
Selski most - Babji zob73
Selski most - Babji zob74
Selski most - Babji zob75
Selski most - Babji zob76
Selski most - Babji zob77
Selski most - Babji zob78
Selski most - Babji zob79
Selski most - Babji zob80
Selski most - Babji zob81
Selski most - Babji zob82
Selski most - Babji zob83
Selski most - Babji zob84
Selski most - Babji zob85
Selski most - Babji zob86
Selski most - Babji zob87
Diskusija o izletu Selski most - Babji zob (čez Kupljenik)
tango9. 02. 2019
Današnja tura ni ravno ne vem kakšen podvig, bila pa je čudovita. Bled z Blejskim jezerom je res podoba raja, sploh s kuliso zasneženih Karavank in lepo zeleno Savo. Edino Julijci in Bohinjske gore so bile bolj slabo vidne, saj je nebo prekrivala tanka koprenasta oblačnost. Za navzdol so bile male derezice kar dobrodošle, čeprav bi šlo tudi brez njih, a malo bolj počasi.Priporočam.
čara30. 09. 2021 12:18:01
Lepa pot. Zahvaljujoč se lokacij iizhodišča na google maps se nisem izgubila. Je pa na poti proti Babjemu zobu precej zastavic in to tudi polomljenih.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki