Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Selski most - Babji zob

 
Izhodišče: Selski most (427 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3459°N / 14,1026°E
Cilj: Babji zob (1128 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 701 m
Višinska razlika po poti: 775 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del - 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2274
Ocena: 1 glasov
Število slik: 74
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu. Na Bledu "spregledamo" leve odcepe v smeri proti Koritnem, Bodeščam, Ribnem in Selu ter z vožnjo nadaljujemo do semaforja, kjer se v desno odcepi cesta proti Gorjam in Pokljuki. Na omenjenem križišču nadaljujemo naravnost ter se pričnemo spuščati proti Blejskemu jezeru. Ko na levi opazimo Kitajsko restavracijo Peking zapustimo glavno cesto proti Bohinjski Bistrici in z vožnjo za restavracijo nadaljujemo levo na ulico Narodnih herojev. Na nekaj manjših križiščih nadaljujemo po glavni cesti, nato pa prispemo na Cankarjevo cesto, po kateri se nato peljemo nekaj časa, oz. do križišča ob kapelici, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Sela in Dobre gore (še naprej po glavni cesti Ribno). Z vožnjo nadaljujemo po postopoma ožji cesti, ki nas nekaj časa vodi ob travnikih in poljih, nato pa preide v gozd skozi katerega se prične spuščati. Nižje se gozd konča, mi pa prispemo v vas Selo in nekoliko naprej še na manjše križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo in nato takoj desno) navzdol v smeri Save in Kupljenika (levo Ribno, desno Bled). Sledi še nekaj spusta po še vedno razmeroma ozki cesti, nato pa se asfalt konča, mi pa se po nekoliko širši makadamski cesti zapeljemo do Selskega mostu preko reke Save Bohinjke. Parkiramo na primernem mestu ob mostu.
b) Najprej se zapeljemo v Podbrdo od tam pa v Bohinjsko Bistrico (z avtovlakom ali preko Soriške planine). Iz Bohinjske Bistrice z vožnjo nadaljujemo proti Bledu, tam pa, ko prispemo do jezera zavijemo desno v smeri Sela. V nadaljevanju se peljemo po ozki Mlinski cesti. Bled se kmalu konča, še naprej razmeroma ozka cesta pa nas pripelje v vas Selo, kjer na manjšem križišču sredi vasi nadaljujemo desno v smeri Save in Kupljenika (levo Bled, naravnost Ribno). Sledi še nekaj spusta po še vedno razmeroma ozki cesti, nato pa se asfalt konča, mi pa se po nekoliko širši makadamski cesti zapeljemo do Selskega mostu preko reke Save Bohinjke. Parkiramo na primernem mestu ob mostu.

Opis poti:

Z izhodišča se napotimo čez most preko Save Bohinjke, s katerega se odpre lep pogled na Ribensko goro, za mostom pa nadaljujemo desno v smeri Bohinjske Bele, Kupljenika in Taleža. Kratek čas nadaljujemo po makadamski cesti, ki se nadaljuje ob reki, nato pa na prvem križišču nadaljujemo levo na slabšo cesto v smeri Taleža (naravnost Kupljenik). Slabša cesta se nekaj minut vzpenja ob pašni ograji, na koncu le te pa se razcepi na dva kolovoza.
Nadaljujemo po levem kolovozu (razpotje ni označeno), ki postopoma zavije levo in nas hitro pripelje na senožet, s katere se nam odpre nekaj razgleda proti Karavankam, le ta pa ni tako lep kot spodaj od izhodišča, saj del razgleda zakrivajo smreke. Za propadajočim senikom, ki se nahaja ob koncu senožeti, se pot vrne v gozd ter se prične strmeje vzpenjati. Pot nadaljujemo po razmeroma široki vlaki, kjer "spregledamo" vse desne odcepe stranskih kolovozov. Ko višje prispemo na manjše razpotje, ob katerem opazimo oznake za Lovsko kočo na Taležu, pa nadaljujemo rahlo desno, po še vedno širšem kolovozu. Pot naprej se prečno vzpenja proti desni ter poteka po občasno bolj strmih pobočjih Tolstega vrha (883 m). Na delu, kjer se pot prehodno nekoliko položi, se nam z desne priključi še tehnično nekoliko zahtevnejša pot s Kupljenika, ki pa je od leta 2014 zaradi žledoloma zaprta.
Od razpotja naprej nadaljujemo v smeri Taleža, po prehodno markirani poti, po kateri v nekaj minutah nadaljnjega vzpona prispemo na razpotje na manjšem sedelcu, ob katerem se nahaja manjša klop in obeležje NOB.
Na sedlu se v levo nadaljuje pot na Tolsti vrh in dalje do Lovske koče na Taležu, naravnost vodi pot do planine Talež, proti desni pa se nadaljuje pot proti planini Vršana in Jelovici.
Nadaljujemo v smeri planine Vršana (ob razpotju ni oznak za planino Vršana) ter se pričnemo prečno vzpenjati proti desni. Sledi še nekaj minut zmernega vzpona, nato pa nas pot pripelje ob rob planine Vršana, na kateri se nahaja krmišče za divjad.
Planino obidemo po desni strani ter vzpon nadaljujemo po poti, ob kateri nas spremljajo sicer redke označbe ob poti v obliki planinskega čevlja. Nekaj minut višje stopimo na razmeroma novo gozdno cesto, ob kateri pa so oznake le za smer, od koder prihajamo. Cesti sledimo v levo, nato pa, ko po nekaj korakih na desni opazimo stezico, zapustimo cesto in se usmerimo na omenjeno stezo. Sledi še nekaj minut zmernega vzpona, nato pa se pot položi in nas pripelje ob rob planote, kjer opazimo oznako, da smo na Babi in ker smo preko 1000 metrov višine, da tudi ni greha.
Od tu še kratek čas nadaljujemo po dokaj zložni poti skozi gozd, nato pa prispemo na slabšo gozdno cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa hitro prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo levo, torej na cesto, ob kateri na deblu opazimo "čevelj" (naravnost manj kot 5 minut izjemna razgledna točka pri gozdarski koči na Babi). Pot nadaljujemo po dokaj slabi cesti, kateri na manjšem križišču sledimo v desno. Sledi nekajminutni spust in pot nas pripelje na planino Prihod.
S planine nadaljujemo levo po kolovozu, nam pa se že takoj z desne priključi markirana pot s Kupljenika. Kolovoz se kmalu spremeni v pešpot, ki nas s "pomočjo" smerne table popelje na prepaden greben. Pot večinoma poteka nekaj metrov levo od prepada, tako da kake večje nevarnosti za zdrs ni, previdni moramo biti predvsem, ko za lep razgled stopimo nekaj korakov v desno z markirane poti. Pot, s katere se nam med krošnjami dreves odpirajo lepi pogledi proti Bledu, Bohinjski Beli in najvišjim vrhovom Julijskih Alp, nas pripelje na predvrh, kjer se v levo odcepi slabše opazna stezica proti bližnji planini Ricman.
Nadaljujemo naravnost, po poti, ki se prične vidno spuščati. Po nekaj minutah se spust konča, nas pa do razgledne točke in vpisne skrinjice Babjega zoba loči le še kratek zmeren vzpon.
Selski most - planina Vršana 1:15, planina Vršana - planina Prihod 45 minut, planina Prihod - Babji zob 30 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (april).

zemljevid poti
Ob poti: Planina Vršana (900m), Na Babi (1001m), Planina Prihod (1017m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Selski most - babji_zob1
Selski most - babji_zob2
Selski most - babji_zob3
Selski most - babji_zob4
Selski most - babji_zob5
Selski most - babji_zob6
Selski most - babji_zob7
Selski most - babji_zob8
Selski most - babji_zob9
Selski most - babji_zob10
Selski most - babji_zob11
Selski most - babji_zob12
Selski most - babji_zob13
Selski most - babji_zob14
Selski most - babji_zob15
Selski most - babji_zob16
Selski most - babji_zob17
Selski most - babji_zob18
Selski most - babji_zob19
Selski most - babji_zob20
Selski most - babji_zob21
Selski most - babji_zob22
Selski most - babji_zob23
Selski most - babji_zob24
Selski most - babji_zob25
Selski most - babji_zob26
Selski most - babji_zob27
Selski most - babji_zob28
Selski most - babji_zob29
Selski most - babji_zob30
Selski most - babji_zob31
Selski most - babji_zob32
Selski most - babji_zob33
Selski most - babji_zob34
Selski most - babji_zob35
Selski most - babji_zob36
Selski most - babji_zob37
Selski most - babji_zob38
Selski most - babji_zob39
Selski most - babji_zob40
Selski most - babji_zob41
Selski most - babji_zob42
Selski most - babji_zob43
Selski most - babji_zob44
Selski most - babji_zob45
Selski most - babji_zob46
Selski most - babji_zob47
Selski most - babji_zob48
Selski most - babji_zob49
Selski most - babji_zob50
Selski most - babji_zob51
Selski most - babji_zob52
Selski most - babji_zob53
Selski most - babji_zob54
Selski most - babji_zob55
Selski most - babji_zob56
Selski most - babji_zob57
Selski most - babji_zob58
Selski most - babji_zob59
Selski most - babji_zob60
Selski most - babji_zob61
Selski most - babji_zob62
Selski most - babji_zob63
Selski most - babji_zob64
Selski most - babji_zob65
Selski most - babji_zob66
Selski most - babji_zob67
Selski most - babji_zob68
Selski most - babji_zob69
Selski most - babji_zob70
Selski most - babji_zob71
Selski most - babji_zob72
Selski most - babji_zob73
Selski most - babji_zob74
Diskusija o izletu Selski most - Babji zob ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki