Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Gorjanci, Medvednica in Medžimurje / Ham / Seljanec - Ham (ob Seljanečkem potoku)

Seljanec - Ham (ob Seljanečkem potoku)

Natisni
Izhodišče: Seljanec (235 m)
Širina/Dolžina: 46,2076°N 16,2412°E
Ime poti: ob Seljanečkem potoku
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 444 m
Višinska razlika po poti: 444 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: Marx
Ogledov: 2.706
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 55
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Čez MP Gruškovje se zapeljemo na Hrvaško ter se v nadaljevanju peljemo po hrvaški avtocesti, katero zapustimo na prvem izvozu. V nadaljevanju se peljemo v smeri Trakoščana in Ivanca. Na koncu kraja Ivanec prispemo do vasi Ivanečko Naselje, kjer zapustimo glavno cesto proti Varaždinu in nadaljujemo v smeri Margečana (glavno cesto proti Varaždinu zapustimo le nekaj 10 metrov pred železniškim podvozom). V nadaljevanju se peljemo skozi vas Salinovec, nato prečkamo most preko Bednje in preidemo v njeno sotesko. Ko se soteska konča kmalu prispemo do križišča, kjer nadaljujemo desno v vas Margečan. Ko se vas Margečan konča pa prispemo v sosednjo vas Seljanec, kjer parkiramo na majhnem parkirišču v Belski ulici (parkiramo za modrim mostičkom ali pa nekje ob glavni cesti).
b) Najprej se zapeljemo v Varaždin, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Zagrebu. V vasi Turčin ne zavijemo levo proti avtocesti, ampak sprva nadaljujemo naravnost skozi vas, nato pa zavijemo desno proti kraju Ivanec. V vasi Sveti Ilija gremo levo in se peljemo do naslednje vasi Beletinec, od koder nadaljujemo v smeri Ivanovca. Na koncu vasi Završje nadaljujemo čez most preko Bednje (rumena ograja), nato pa v vasi Bela zagledamo planinko puščico. Cesta nas nato vodi ob obnovljenem dvorcu Bela, za katerim prispemo v vas Seljanec.
Opis poti:
Ne glede na to kje v Seljancu smo parkirali, se najprej vrnemo na glavno cesto, od koder nadaljujemo proti vzhodu. Ko se naselje konča nadaljujemo desno po Barunski ulici ter na koncu nje po kolovozu v gozd, kjer prvič prečimo Seljanečki potok, ob katerem se nato vzpenjamo približno tretjino poti. Kolovoz nas nato hitro pripelje na razpotje, ob katerem je običajno veliko drv in žagovine. Nadaljujemo naprej po zložnem kolovozu, ki nas v nadaljevanju pripelje do dveh zaporednih prečenj že prej omenjenega potoka. Tu bomo ob poti opazili krmilnico za divjad ter odcep poti v desno proti plezališču Velika Zija.
Nadaljujemo po levi poti, katera se s kolovoza hitro spremeni v gozdno stezico, le ta pa nato še nekajkrat preči potoček. V nadaljevanju pot postane bolj strma ter se vzpenja po in ob grabnu že večkrat omenjenega Seljanečkega potoka. Nad mestom, ko zadnjič prečimo potoček stopimo na običajno precej blaten kolovoz, kateri nas le malo naprej pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo desno proti vrhu Ham (rahlo levo planinska koča Lujčekova Hiža na Pokojcu - 10 minut). Nekaj časa še nadaljujemo po zložnem kolovozu, nato pa prispemo na travnik, od koder ponovno nadaljujemo desno v gozd (ob robu gozda se nahaja klopca na kateri si lahko odpočijemo). Tu se pot prične strmeje vzpenjati, le ta pa nas hitro pripelje do razpotje, kjer lahko zaidemo, saj je puščica slabo narisana. Nadaljujemo levo, čeprav se zdi, da je bolj logično desno. Ko nekoliko naprej prispemo do naslednjega razcepa poti, pa nadaljujemo navzgor po še bolj strmi poti, katera se nato vzpenja po jugozahodnem pobočju Hama. Ko strmina popusti bomo stopili na opuščeno planino Velika Raven (nekoč so na planino pasli govedo, danes je planina zapuščena in zaraščena).
Nadaljujemo po markiranem kolovozu v gozd, kateri ponovno postane precej strm. Višje nas markacije s kolovoza usmerijo na markirano stezico, katera se prehodno položi, nato pa nas pripelje na bolj strmo ter deloma skalnato pobočje, kjer je predvsem v mokrem nekoliko večja nevarnost za zdrs. Ko višje prispemo na greben Hama se pot položi, mi pa v minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo na vrh.
Vrh je porasel z gozdom, tako da moramo za razgled z vrha nadaljevati v desno do bližnje razgledne točke, s katere se nam odpre lep razgled na Ivanščico, Ravno goro in Hamec, ob zelo dobri vidljivosti pa se vidijo tudi Kamniško Savinjske Alpe.
zemljevid poti - Ham
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Seljanec - Ham1
Seljanec - Ham2
Seljanec - Ham3
Seljanec - Ham4
Seljanec - Ham5
Seljanec - Ham6
Seljanec - Ham7
Seljanec - Ham8
Seljanec - Ham9
Seljanec - Ham10
Seljanec - Ham11
Seljanec - Ham12
Seljanec - Ham13
Seljanec - Ham14
Seljanec - Ham15
Seljanec - Ham16
Seljanec - Ham17
Seljanec - Ham18
Seljanec - Ham19
Seljanec - Ham20
Seljanec - Ham21
Seljanec - Ham22
Seljanec - Ham23
Seljanec - Ham24
Seljanec - Ham25
Seljanec - Ham26
Seljanec - Ham27
Seljanec - Ham28
Seljanec - Ham29
Seljanec - Ham30
Seljanec - Ham31
Seljanec - Ham32
Seljanec - Ham33
Seljanec - Ham34
Seljanec - Ham35
Seljanec - Ham36
Seljanec - Ham37
Seljanec - Ham38
Seljanec - Ham39
Seljanec - Ham40
Seljanec - Ham41
Seljanec - Ham42
Seljanec - Ham43
Seljanec - Ham44
Seljanec - Ham45
Seljanec - Ham46
Seljanec - Ham47
Seljanec - Ham48
Seljanec - Ham49
Seljanec - Ham50
Seljanec - Ham51
Seljanec - Ham52
Seljanec - Ham53
Seljanec - Ham54
Seljanec - Ham55
Diskusija o izletu Seljanec - Ham (ob Seljanečkem potoku)
Marx7. 06. 2015
Bil danes (07.06.) na tej poti. Ob začetku je nekaj podrtih drves , ampak je le z enim težavno. Potoka skoraj da ni , ampak je zato del od zadnjeg prečkanja Seljanečkeg potoka (Slika 28) do livade Frukov Krč (Slika 36) precej blatno kljub vručini brez dežja.
Žal je razglednik ob vrhu zdaj preraščen z gozdom in razgleda več ni...

Tista pot je za zdaj edina uradna in markirana pot na Ham. Jaz za sestop (In občasno za vzpon) rabim neuradno severno varijanto. Od vrha je potrebno iti na jug in po nekaj minut hoje se pride na kolovoz. Zdaj taj kolovoz pratimo vse do Seljanca. Problem je kar je na nekaj mest izjemno zahtevna podlaga ker se kolovoz rabi za spuščanje drves v dol in je ob blatu in snegu skoraj pa neprohoden.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki