Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeKošutnikov turn / Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn
  

Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn (čez Cjajnik)

 
Izhodišče: Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre (948 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4717°N / 14,3878°E
Cilj: Košutnikov turn (2133 m)
Ime poti: čez Cjajnik
Čas hoje: 5 h 45 min
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1185 m
Višinska razlika po poti: 1385 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 5105
Ocena: 1 glasov
Število slik: 115
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj (Tržič), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt. Za predorom Ljubelj se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do križišča, kjer se rahlo desno ter navzdol odcepi cesta proti kraju Borovlje / Ferlach. Cesta, ki se še naprej spušča nas hitro pripelje do omenjenega kraja, kjer kmalu prečimo železniško progo. Le malo za progo se priključimo na drugo cesto, kateri sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo v smeri kraja Sele / Zell - Pfarre. Ko prispemo v omenjeni kraj parkiramo na parkirišču nasproti cerkve.

Opis poti:

S parkirišča se po glavni cesti vrnemo proti Borovljam, nato pa še pred koncem vasi opazimo oznake za Kočo pod Košuto, ki nas usmerijo levo na cesto, katera vodi do dvorišča bližnjih hiš. Za hišami pot preide na kolovoz, le ta pa se prečno vzpne čez travnik, s katerega se nam odpre lep pogled na Setiče / Freiberg. Po nekaj minutah vzpona prispemo do zaselka nekaj hiš, kjer stopimo na sprva še asfaltno cesto, ki vodi proti Koči pod Košuto. Kratek čas hodimo po asfaltni cesti, s katere se odpre lep pogled na ostenja Košute, nato pa cesta preide v gozd in izgubi asfaltno prevleko. Po makadamski cesti, katera nas višje vodi mimo manjšega slapišča, hodimo do označenega razpotja, kjer se nam z desne priključi markirana pot od domačije Ridovc / Ridovcsäge.
Na omenjenem mestu zapustimo cesto in nadaljujemo levo v strm breg, po katerem nas skozi gozd vodi strma stezica. Višje se vrnemo na cesto, mi pa po njej prispemo iz gozda v Mrzli log.
Od tu lahko nadaljujemo desno po markirani poti, ki se nadaljuje po dnu dolinice, ali pa po vzporedni makadamski cesti. Kjerkoli že nadaljujemo bomo po približno 15 minutah nadaljnje hoje prišli do Koče pod Košuto in nekaj korakov naprej še do parkirišča.
S parkirišča se usmerimo proti jugovzhodu za oznakami Lärchenturm / Cjajnik, Koschutnikturm / Košutnikov turn. Na začetku poti bomo tudi opazili veliko tablo s sliko Košute in natančno vrisanimi potmi na Cjajnik in Košutnikov turn. Pot nato nekaj časa poteka skozi gozd proti vzhodu in nas pripelje do razpotja kjer se usmerimo desno za oznakami Cjajnik. Kmalu pridemo iz gozda do melišča katerega nato v vzponu prečimo proti zahodu (v smeri proti Cjajniku). Pri prečenju melišča sledimo rdeče belim markacijam, velike rumene markacije na skalah pa naj nas ne zmedejo, saj vodijo po melišču navzgor proti grapi, ki vodi proti Cjajnikovi škrbini.
Pri vstopu v plezalni del poti se obvezno opremimo s čelado in samovarovalnim kompletom, zelo priporočljiva pa je tudi uporaba plezalnih rokavic. Pot se že na začetku strmo vzpne in nato preči strmo steno v desno. Pot je vseskozi dobro zavarovana z jeklenico, občasno nam je v pomoč tudi kakšna skoba, vendar precej manj kot bi morda kdo pričakoval. Stopov ni veliko in veliko dela pri vzponu moramo opraviti z rokami. Pot nato kar nekaj časa poteka rahlo v desno in se kar nekajkrat skoraj navpično vzpne. Kasneje pot zavije v levo in se vzpne po nekoliko lažjem rahlo poraščenem pobočju. Za kratek čas se nam tudi pokaže vrh Cjajnika, nato pa ponovno vstopimo v steno. Ponovno se zelo strmo vzpnemo in tudi izpostavljenost postaja vse večja. Strmina v nadaljevanju le redko popusti, nato pa pot zavije rahlo v desno in nas pripelje do razpotja pod vršnim stolpom. Na izbiro imamo dve poti, ki vodita na vrh, ne glede na to katero bomo izbrali pa nas čaka zelo zahtevno plezanje. Leva pot je označena s težavnostno stopnjo D, desna pa s težavnostno stopnjo C.
Avstrijci ocenjujejo težavnost plezalnih poti z ocenami od A do E pri čemer je A najlažja in E najzahtevnejša.
Desna lažja pot najprej obide vrh po desni strani, nato pa se na vrh vzpne z zahodne strani. Leva pot pa se od razpotja vzpne kar navpično proti vrhu. Plezanje je tu res zelo zahtevno saj v skali ni veliko oprimkov. V pomoč nam je le nekaj skob in pa navpična jeklenica.
Pot na Cjajnik je izjemno zahtevna in je primerna samo za najbolj izurjene gornike z dovolj moči v rokah in z obveznim samovarovanjem. Pot je med najtežjimi v celotnih Karavankah in težja od večine italijanskih izjemno zahtevnih poti v Julijskih Alpah.
Sestopimo lahko po poti vzpona (v zgornjem delu po poti C težavnostne stopnje). Druga možnost pa je da sestopimo proti jugu do Cjajnikove škrbine od koder nadaljujemo do glavnega grebena Košute in sestopimo na slovensko stran ali pa po plezalni poti na Košutnikov turn do izhodišča. Pot s Cjajnikove škrbine čez vzhodno grapo pa je zaradi padajočega kamenja zaprta.
Z vrha se nato spustimo po nekoliko lažji a še vedno izjemno zahtevni poti C težavnostne stopnje. Najprej moramo s severnega stolpa s pomočjo jeklenice prestopiti ozko škrbino nato pa se pričnemo spuščati po skoraj navpični steni. Kmalu bomo prišli do razpotja poti v zahodni steni Cjajnika. Usmerimo se levo proti Cjajnikovi škrbini (Lärchenscharte), desno pa vodi pot proti Koči pod Košuto. Od razpotja nato prečimo rahlo proti jugu, strmina pa ne popusti vse do Cjajnikove škrbine. Ko stopimo na trdna tla v škrbini si lahko malo oddahnemo saj je najhuje za nami. Na škrbini bomo tudi opazili stare markacije, ki s škrbine vodijo po vzhodni grapi v dolino. Ta pot ni primerna za sestop saj je zaradi velike krušljivosti zaprta.
S škrbine nato nadaljujemo po stezi, ki najprej vodi proti jugozahodu, nato pa se prične strmo vzpenjati po strmih travah proti Užniku. Sledi še rahlo krušljiv vzpon po ozki grapi in kmalu dosežemo glavni greben Košute.
Na grebenu se usmerimo levo in nadaljujemo po južni strani grebena. Pot sprva poteka po razmeroma strmih travnatih pobočjih, kasneje ko pridemo ponovno na greben pa postane pot nekoliko izpostavljena in v pomoč nam je tudi nekaj jeklenic. Z leve strani se nam nato priključi še plezalna pot na Košutnikov turn z avstrijske strani (ÖTK Steig Neu), nekaj metrov kasneje pa se nam z desne strani priključi še zahodna pot od Planine spodnja Dolga njiva. Nadaljujemo po južni strani grebena in po poti, ki postane nekoliko bolj strma kmalu dosežemo razgleden vrh.
Opisana pot je izjemno zahtevna, še posebno vzpon na Cjajnik in sestop v Cjajnikovo škrbino. Ta del poti je primeren samo za najbolj izurjene gornike z dovolj moči v rokah in z obveznim samovarovanjem. Pot na Cjajnik je med najtežjimi v Karavankah in celo težja od večine italijanskih izjemno zahtevnih poti v Julijskih Alpah.
Sestopimo lahko po plezalni poti na Košutnikov turn (ÖTK Steig Neu).

zemljevid poti
Ob poti: Mrzli log (1185m), Koča pod Košuto / Koschutahaus (1280m), Cjajnik / Lärchenturm (1965m), Užnik (2079m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn1
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn2
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn3
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn4
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn5
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn6
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn7
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn8
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn9
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn10
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn11
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn12
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn13
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn14
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn15
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn16
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn17
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn18
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn19
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn20
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn21
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn22
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn23
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn24
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn25
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn26
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn27
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn28
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn29
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn30
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn31
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn32
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn33
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn34
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn35
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn36
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn37
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn38
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn39
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn40
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn41
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn42
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn43
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn44
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn45
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn46
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn47
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn48
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn49
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn50
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn51
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn52
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn53
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn54
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn55
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn56
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn57
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn58
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn59
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn60
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn61
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn62
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn63
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn64
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn65
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn66
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn67
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn68
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn69
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn70
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn71
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn72
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn73
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn74
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn75
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn76
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn77
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn78
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn79
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn80
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn81
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn82
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn83
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn84
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn85
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn86
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn87
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn88
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn89
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn90
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn91
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn92
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn93
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn94
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn95
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn96
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn97
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn98
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn99
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn100
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn101
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn102
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn103
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn104
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn105
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn106
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn107
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn108
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn109
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn110
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn111
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn112
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn113
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn114
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - kosutnikov_turn115
Diskusija o izletu Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn (čez Cjajnik)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki