Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Košutnikov turn / Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn (čez Cjajnik)

Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn (čez Cjajnik)

Natisni
Izhodišče: Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre (948 m)
Širina/Dolžina: 46,4717°N 14,3878°E
Ime poti: čez Cjajnik
Čas hoje: 5 h 45 min
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Ferata: D
Višinska razlika: 1185 m
Višinska razlika po poti: 1385 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 5.245
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 115
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj (Tržič), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt. Za predorom Ljubelj se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do križišča, kjer se rahlo desno ter navzdol odcepi cesta proti kraju Borovlje / Ferlach. Cesta, ki se še naprej spušča nas hitro pripelje do omenjenega kraja, kjer kmalu prečimo železniško progo. Le malo za progo se priključimo na drugo cesto, kateri sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo v smeri kraja Sele / Zell - Pfarre. Ko prispemo v omenjeni kraj parkiramo na parkirišču nasproti cerkve.
Opis poti:
S parkirišča se po glavni cesti vrnemo proti Borovljam, nato pa še pred koncem vasi opazimo oznake za Kočo pod Košuto, ki nas usmerijo levo na cesto, katera vodi do dvorišča bližnjih hiš. Za hišami pot preide na kolovoz, le ta pa se prečno vzpne čez travnik, s katerega se nam odpre lep pogled na Setiče / Freiberg. Po nekaj minutah vzpona prispemo do zaselka nekaj hiš, kjer stopimo na sprva še asfaltno cesto, ki vodi proti Koči pod Košuto. Kratek čas hodimo po asfaltni cesti, s katere se odpre lep pogled na ostenja Košute, nato pa cesta preide v gozd in izgubi asfaltno prevleko. Po makadamski cesti, katera nas višje vodi mimo manjšega slapišča, hodimo do označenega razpotja, kjer se nam z desne priključi markirana pot od domačije Ridovc / Ridovcsäge.
Na omenjenem mestu zapustimo cesto in nadaljujemo levo v strm breg, po katerem nas skozi gozd vodi strma stezica. Višje se vrnemo na cesto, mi pa po njej prispemo iz gozda v Mrzli log.
Od tu lahko nadaljujemo desno po markirani poti, ki se nadaljuje po dnu dolinice, ali pa po vzporedni makadamski cesti. Kjerkoli že nadaljujemo bomo po približno 15 minutah nadaljnje hoje prišli do Koče pod Košuto in nekaj korakov naprej še do parkirišča.
S parkirišča se usmerimo proti jugovzhodu za oznakami Lärchenturm / Cjajnik, Koschutnikturm / Košutnikov turn. Na začetku poti bomo tudi opazili veliko tablo s sliko Košute in natančno vrisanimi potmi na Cjajnik in Košutnikov turn. Pot nato nekaj časa poteka skozi gozd proti vzhodu in nas pripelje do razpotja kjer se usmerimo desno za oznakami Cjajnik. Kmalu pridemo iz gozda do melišča katerega nato v vzponu prečimo proti zahodu (v smeri proti Cjajniku). Pri prečenju melišča sledimo rdeče belim markacijam, velike rumene markacije na skalah pa naj nas ne zmedejo, saj vodijo po melišču navzgor proti grapi, ki vodi proti Cjajnikovi škrbini.
Pri vstopu v plezalni del poti se obvezno opremimo s čelado in samovarovalnim kompletom, zelo priporočljiva pa je tudi uporaba plezalnih rokavic. Pot se že na začetku strmo vzpne in nato preči strmo steno v desno. Pot je vseskozi dobro zavarovana z jeklenico, občasno nam je v pomoč tudi kakšna skoba, vendar precej manj kot bi morda kdo pričakoval. Stopov ni veliko in veliko dela pri vzponu moramo opraviti z rokami. Pot nato kar nekaj časa poteka rahlo v desno in se kar nekajkrat skoraj navpično vzpne. Kasneje pot zavije v levo in se vzpne po nekoliko lažjem rahlo poraščenem pobočju. Za kratek čas se nam tudi pokaže vrh Cjajnika, nato pa ponovno vstopimo v steno. Ponovno se zelo strmo vzpnemo in tudi izpostavljenost postaja vse večja. Strmina v nadaljevanju le redko popusti, nato pa pot zavije rahlo v desno in nas pripelje do razpotja pod vršnim stolpom. Na izbiro imamo dve poti, ki vodita na vrh, ne glede na to katero bomo izbrali pa nas čaka zelo zahtevno plezanje. Leva pot je označena s težavnostno stopnjo D, desna pa s težavnostno stopnjo C.
Avstrijci ocenjujejo težavnost plezalnih poti z ocenami od A do E pri čemer je A najlažja in E najzahtevnejša.
Desna lažja pot najprej obide vrh po desni strani, nato pa se na vrh vzpne z zahodne strani. Leva pot pa se od razpotja vzpne kar navpično proti vrhu. Plezanje je tu res zelo zahtevno saj v skali ni veliko oprimkov. V pomoč nam je le nekaj skob in pa navpična jeklenica.
Pot na Cjajnik je izjemno zahtevna in je primerna samo za najbolj izurjene gornike z dovolj moči v rokah in z obveznim samovarovanjem. Pot je med najtežjimi v celotnih Karavankah in težja od večine italijanskih izjemno zahtevnih poti v Julijskih Alpah.
Sestopimo lahko po poti vzpona (v zgornjem delu po poti C težavnostne stopnje). Druga možnost pa je da sestopimo proti jugu do Cjajnikove škrbine od koder nadaljujemo do glavnega grebena Košute in sestopimo na slovensko stran ali pa po plezalni poti na Košutnikov turn do izhodišča. Pot s Cjajnikove škrbine čez vzhodno grapo pa je zaradi padajočega kamenja zaprta.
Z vrha se nato spustimo po nekoliko lažji a še vedno izjemno zahtevni poti C težavnostne stopnje. Najprej moramo s severnega stolpa s pomočjo jeklenice prestopiti ozko škrbino nato pa se pričnemo spuščati po skoraj navpični steni. Kmalu bomo prišli do razpotja poti v zahodni steni Cjajnika. Usmerimo se levo proti Cjajnikovi škrbini (Lärchenscharte), desno pa vodi pot proti Koči pod Košuto. Od razpotja nato prečimo rahlo proti jugu, strmina pa ne popusti vse do Cjajnikove škrbine. Ko stopimo na trdna tla v škrbini si lahko malo oddahnemo saj je najhuje za nami. Na škrbini bomo tudi opazili stare markacije, ki s škrbine vodijo po vzhodni grapi v dolino. Ta pot ni primerna za sestop saj je zaradi velike krušljivosti zaprta.
S škrbine nato nadaljujemo po stezi, ki najprej vodi proti jugozahodu, nato pa se prične strmo vzpenjati po strmih travah proti Užniku. Sledi še rahlo krušljiv vzpon po ozki grapi in kmalu dosežemo glavni greben Košute.
Na grebenu se usmerimo levo in nadaljujemo po južni strani grebena. Pot sprva poteka po razmeroma strmih travnatih pobočjih, kasneje ko pridemo ponovno na greben pa postane pot nekoliko izpostavljena in v pomoč nam je tudi nekaj jeklenic. Z leve strani se nam nato priključi še plezalna pot na Košutnikov turn z avstrijske strani (ÖTK Steig Neu), nekaj metrov kasneje pa se nam z desne strani priključi še zahodna pot od Planine spodnja Dolga njiva. Nadaljujemo po južni strani grebena in po poti, ki postane nekoliko bolj strma kmalu dosežemo razgleden vrh.
Opisana pot je izjemno zahtevna, še posebno vzpon na Cjajnik in sestop v Cjajnikovo škrbino. Ta del poti je primeren samo za najbolj izurjene gornike z dovolj moči v rokah in z obveznim samovarovanjem. Pot na Cjajnik je med najtežjimi v Karavankah in celo težja od večine italijanskih izjemno zahtevnih poti v Julijskih Alpah.
Sestopimo lahko po plezalni poti na Košutnikov turn (ÖTK Steig Neu).
zemljevid poti - Košutnikov turn
Ob poti: Mrzli log (1185m), Koča pod Košuto / Koschutahaus (1280m), Cjajnik / Lärchenturm (1965m), Užnik (2079m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn1
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn2
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn3
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn4
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn5
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn6
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn7
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn8
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn9
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn10
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn11
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn12
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn13
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn14
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn15
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn16
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn17
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn18
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn19
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn20
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn21
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn22
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn23
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn24
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn25
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn26
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn27
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn28
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn29
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn30
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn31
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn32
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn33
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn34
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn35
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn36
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn37
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn38
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn39
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn40
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn41
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn42
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn43
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn44
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn45
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn46
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn47
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn48
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn49
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn50
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn51
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn52
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn53
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn54
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn55
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn56
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn57
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn58
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn59
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn60
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn61
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn62
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn63
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn64
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn65
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn66
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn67
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn68
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn69
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn70
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn71
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn72
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn73
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn74
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn75
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn76
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn77
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn78
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn79
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn80
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn81
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn82
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn83
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn84
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn85
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn86
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn87
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn88
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn89
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn90
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn91
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn92
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn93
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn94
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn95
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn96
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn97
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn98
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn99
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn100
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn101
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn102
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn103
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn104
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn105
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn106
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn107
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn108
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn109
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn110
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn111
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn112
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn113
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn114
Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn115
Diskusija o izletu Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre - Košutnikov turn (čez Cjajnik)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki