Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Ojstre peči (516 m), vidi reka Sava?
Glasuj
Gorovja / Severne apneniške Alpe / Hochschwab / Seetal - Hochschwab

Seetal - Hochschwab

Natisni
Izhodišče: Seetal (942 m)
Širina/Dolžina: 47,62106°N 15,25597°E
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1335 m
Višinska razlika po poti: 1385 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 87
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 87
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Od MP Šentilj z vožnjo nadaljujemo po avtocesti proti Gradcu / Graz in dalje proti Linzu in Salzburgu. Avtocesto A9 kmalu zapustimo in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno v smeri proti Dunaju / Wien ter z vožnjo nadaljujemo po hitri cesti S35. V bližini kraja Bruck an der Mur dosežemo avtocesto S16, mi pa ji sledimo v smeri Dunaja. Nekoliko naprej za predorom zapustimo avtocesto in zapeljemo na izvoz za Kapfenberg ter nato sledimo oznakam za omenjeno mesto. Kmalu dosežemo glavno cesto 116, mi pa gremo iz bližnjega križišča rahlo desno v smeri naselja Thörl in Mariazzel. V naselju Thörl nadaljujemo po glavni cesti proti kraju Mariazzel, mi pa se po glavni cesti peljemo do kraja Seewiesen, kjer zavijemo levo na makadamsko cesto, ki se rahlo spusti in nas vodi mimo večje kapelice. Po tej cesti se peljemo še nekaj več kot 1 km, nato pa parkiramo na neurejenem parkirišču ob cesti.
Opis poti:
Na koncu parkirišča se cesta razcepi, mi pa izberemo desno cesto, ki je zaprta z zapornico in ob kateri so oznake za koči Voisthalerhütte in Schiestlhaus ter vrh Hochschwab. V nadaljevanju hodimo po zložni makadamski cesti, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na gore, ki se dvigajo nad dolino Seetal. Po približno pol ure hoje, oz. nekaj minut več pa gremo s ceste rahlo levo na markirano pešpot, ki se sprva nadaljuje zložno skozi gozd, že nekaj minut naprej pa se zmerno vzpenjamo. Za prečenjem hudournika pot postane še nekoliko strmejša ter nas pripelje do razgledišča, s katerega se nam odpre pogled proti dolini in naselju Seewiesen. Od tu sledi še nekaj minut vzpona in prispemo do jase na pobočju, s katere se nam odpre pogled na bližnjo kočo Florhütte do katere nas loči le še minuta hoda.
Kočo obidemo po desni strani, pot pa se vrne v gozd. Malo naprej prečimo večjo jaso, na tem delu zložna pot pa nas pripelje do zgornjega dela doline Untere Dullwitz, kjer se strmeje vzpnemo po ožjem delu doline. Ob pogledu na bližnja ostenja in vrhove pa na višini 1449 metrov nad morjem dosežemo preval Höllkampl, kjer na desni opazimo manjši spominski kovinski križ.
Tu nadaljujemo naravnost po markirani poti (levo neoznačena pot, ki vodi proti sedlu Fölzsattel), ki se prečno spusti do bližnje vrtače. V nekaj minutah se spustimo v dolino, nato pa se pričnemo vzpenjati med macesni, kjer nas pot vodi po predelu imenovanem Voisthalergasse, kjer pot postaja vse bolj strma. Ko višje strmina popusti dosežemo spodnji rob doline Obere Dullwitz, kjer se pot razcepi.
V levo se odcepi pot k bližnji koči Voisthalerhütte, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri vrha Hochschwab. Nekaj minut naprej se nam z leve priključi nekoliko daljša pot, ki vodi mimo omenjene koče, mi pa nadaljujemo naravnost ter hitro prispemo do naslednjega označenega razpotja, kjer se v desno odcepi pot Jägermayrsteig. Tudi tu nadaljujemo naravnost ter sprva hodimo skozi redek pas ruševja, nato pa po vse bolj slikoviti dolini Obere Dullwitz.
Razmeroma zložna, že visokogorska pot pa nas na višini 1750 metrov pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri koče Schiestelhaus in vrha Hochschwab (naravnost sedlo Trawiessattel in dolina Bodenbauer).
Pot naprej postopoma postane strma in preide na občasno precej strma pobočja, ki pa niso posebej izpostavljena, je pa ponekod vseeno potrebno nekaj več previdnosti. Višje nas pot vodi v zmernem vzponu preko več krajših vzponov, nato pa prispemo do razpotja, kjer se nam z desne priključi pot s prelaza Seebergsattel.
Nadaljujemo naravnost proti vrhu Hochschwab, pot pa se obrne nekoliko v levo ter se nadaljuje večinoma proti zahodu. V nadaljevanju je zaradi nekaj brezen potrebno še nekaj več previdnosti, še posebej v megli, mi pa vse bolj razgledni poti sledimo do izravnave v bližini koče Schiestelhaus, od koder se nam odpre lep pogled na Kleiner Hochschwab in Hochschwab.
Tu se v smeri naravnost nadaljuje markirana pot na Hochschwab (odcep ni označen), v desno pa vodi pot do koče Schiestelhaus.
Nadaljujemo naravnost, kjer se za nekaj deset korakov lahkotno spustimo, nato pa kratek čas nadaljujemo po travnati izravnavi. Ko se ponovno pričnemo vzpenjati pot postane bolj kamnita ter se prične vzpenjati po pobočjih vrha Kleiner Hochschwab. Nekaj minut se še vzpenjamo po pobočjih vrha Kleiner Hochschwab, nato pa pot zavije desno in nad manjšo konto preide na pobočja in pozneje greben vrha Hochschwab. Na grebenu se nam z desne priključi še nekaj minut daljša pot, ki vodi mimo koče Schiestlhaus, mi pa vse bolj razgledni poti sledimo do bližnjega vrha, na katerem se nahaja križ.
Seetal - Florhütte 1:15, Florhütte - razpotje pod kočo Voisthalerhütte 1:20, razpotje pod kočo Voisthalerhütte - bližina koče Schiestelhaus 2:00, bližina koče Schiestelhaus - Hochschwab 0:25.
Opis in slike se nanašajo na stanje septembra 2023.
zemljevid poti - Hochschwab
Ob poti: Lettanger (1042m), Florhütte (1284m), Höllkampl (1449m), Voisthalerhütte (1654m), Obere Dullwitz (1750m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Seetal - Hochschwab1
Seetal - Hochschwab2
Seetal - Hochschwab3
Seetal - Hochschwab4
Seetal - Hochschwab5
Seetal - Hochschwab6
Seetal - Hochschwab7
Seetal - Hochschwab8
Seetal - Hochschwab9
Seetal - Hochschwab10
Seetal - Hochschwab11
Seetal - Hochschwab12
Seetal - Hochschwab13
Seetal - Hochschwab14
Seetal - Hochschwab15
Seetal - Hochschwab16
Seetal - Hochschwab17
Seetal - Hochschwab18
Seetal - Hochschwab19
Seetal - Hochschwab20
Seetal - Hochschwab21
Seetal - Hochschwab22
Seetal - Hochschwab23
Seetal - Hochschwab24
Seetal - Hochschwab25
Seetal - Hochschwab26
Seetal - Hochschwab27
Seetal - Hochschwab28
Seetal - Hochschwab29
Seetal - Hochschwab30
Seetal - Hochschwab31
Seetal - Hochschwab32
Seetal - Hochschwab33
Seetal - Hochschwab34
Seetal - Hochschwab35
Seetal - Hochschwab36
Seetal - Hochschwab37
Seetal - Hochschwab38
Seetal - Hochschwab39
Seetal - Hochschwab40
Seetal - Hochschwab41
Seetal - Hochschwab42
Seetal - Hochschwab43
Seetal - Hochschwab44
Seetal - Hochschwab45
Seetal - Hochschwab46
Seetal - Hochschwab47
Seetal - Hochschwab48
Seetal - Hochschwab49
Seetal - Hochschwab50
Seetal - Hochschwab51
Seetal - Hochschwab52
Seetal - Hochschwab53
Seetal - Hochschwab54
Seetal - Hochschwab55
Seetal - Hochschwab56
Seetal - Hochschwab57
Seetal - Hochschwab58
Seetal - Hochschwab59
Seetal - Hochschwab60
Seetal - Hochschwab61
Seetal - Hochschwab62
Seetal - Hochschwab63
Seetal - Hochschwab64
Seetal - Hochschwab65
Seetal - Hochschwab66
Seetal - Hochschwab67
Seetal - Hochschwab68
Seetal - Hochschwab69
Seetal - Hochschwab70
Seetal - Hochschwab71
Seetal - Hochschwab72
Seetal - Hochschwab73
Seetal - Hochschwab74
Seetal - Hochschwab75
Seetal - Hochschwab76
Seetal - Hochschwab77
Seetal - Hochschwab78
Seetal - Hochschwab79
Seetal - Hochschwab80
Seetal - Hochschwab81
Seetal - Hochschwab82
Seetal - Hochschwab83
Seetal - Hochschwab84
Seetal - Hochschwab85
Seetal - Hochschwab86
Seetal - Hochschwab87
Diskusija o izletu Seetal - Hochschwab
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki