Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Ojstre peči (516 m), vidi reka Sava?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Furcia Rossa III / Sant'Uberto - Furcia Rossa III

Sant'Uberto - Furcia Rossa III

Natisni
Izhodišče: Sant'Uberto (1421 m)
Širina/Dolžina: 46,60229°N 12,1072°E
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Ferata: C
Višinska razlika: 1370 m
Višinska razlika po poti: 1540 m
Zemljevid: Tabacco 03 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 138
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 142
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Čez MP Rateče se zapeljemo do Trbiža / Tarvisio, kjer se usmerimo na avtocesto v smeri Vidma / Udine. Avtocesto zapustimo na izvozu za Tolmezzo in cesti sledimo do omenjenega kraja. Iz Tolmezza nadaljujemo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato začne spuščati in nas pripelje v dolino Cadore, kjer nadaljujemo desno (levo Belluno in Cortina d'Ampezzo) v smeri naselja Auronzo. Po nekaj nadaljnjih km vožnje pa pridemo do naslednjega večjega križišča, kjer se usmerimo desno v smeri kraja Misurina (levo prelaz Tre Croci). Od tu se spustimo po cesti do večjega križišča kjer nadaljujemo levo proti Cortini d'Ampezzo (desno Avstrija). Od omenjenega križišča nadaljujemo še približno 10 km proti Cortini d'Ampezzo, nato pa se v ostrem levem ovinku usmerimo desno na cesto proti koči Rifugio Ra Stua. Parkiramo na parkirišču, ki se nahaja čisto na začetku omenjene ceste.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo levo na kolovoz za oznakami »Valle di Fanes« (pot št. 10). Kolovoz se od parkirišča prične spuščati in nas hitro pripelje do označenega razpotja. Na razpotju se usmerimo desno na peš pot za oznakami »Valle di Fanes«. Od razpotja se pot prične spuščati skozi gozd in nas pripelje na asfaltirano cesto.
Nadaljujemo desno po cesti in prečimo most čez potok Rio di Fanes. Cesta, ki poteka ob potoku nas nato pripelje do križišča.
Desno vodi zahtevnejša pot imenovana Sentiero dei Canyons, mi pa se usmerimo levo (pot št. 10) na cesto, ki je kratek čas še asfaltirana nato pa postane makadamska. V nadaljevanju se cesta večinoma rahlo vzpenja skozi gozd, občasno pa se nam odprejo tudi razgledi na bližnje vrhove.
Kasneje se levo odcepi peš pot proti sedlu Posporcora, mi pa še naprej nadaljujemo po makadamski cesti. Cesta nato zavije nekoliko v desno in preko mostu preči globoko sotesko Gola di Fanes. Še naprej nadaljujemo po cesti in hitro smo ponovno na razpotju. V bližini razpotja je tudi nekaj klopi ter miz.
Mi na razpotju nadaljujemo levo po cesti, naravnost vodi pot Scorciatoia (bližnjica), ki je nekoliko strmejša in se kasneje ponovno priključi cesti. Z omenjene bližnjice se nato tudi odcepi pot Sentiero dei Canyons. Na razpotju desno pa vodi pot proti slapu Cascata di Fanes do katerega je le nekaj minut hoje po izpostavljeni polici (priporočljiva uporaba samovarovanja).
Mi torej nadaljujemo levo in se še naprej vzpenjamo po makadamski cesti, ki je primerna tudi za gorske kolesarje. Po kratkem vzponu pridemo do še enega razpotja kjer se levo odcepi pot 401 proti škrbini Forcella Posporcora. Mi nadaljujemo desno in se še naprej vzpenjamo po cesti skozi gozd s katerega se nam vse pogosteje odpirajo razgledi na okoliške vrhove. Cesta se v nadaljevanju nekajkrat strmeje vzpne in je občasno tudi betonirana. Višje se levo odcepi še pot Sentiero dei Canyons, ki vodi tudi proti dolini Val Travenanzes.
Naša pot se nato počasi obrne v desno in se ponovno približa potoku Rio di Fanes. Tu se nam z desne strani priključi pot Scorciatoia, malo za tem pa se desno odcepi še pot do zadnjega slapa na potoku Rio di Fanes. Do slapa je le nekaj minut hoje po izpostavljeni poti. Tudi tukaj je priporočljiva uporaba samovarovanja.
Pri razpotju cesta zavije rahlo v levo in v nadaljevanju poteka ob omenjenem potoku. Pot nas nato kmalu pripelje iz gozda in odprejo se nam čudoviti razgledi na okoliške vrhove. Razgledna pot nas nato pripelje do jezera Lago di Fanes.
Na koncu jezera prečimo most in nadaljujemo po položnem kolovozu ob potoku. Pot nas pripelje do ograje kjer zapustimo naravni park Dolomiti d'Ampezzo ter vstopimo v naravni park Fanes-Senes-Braies. Tu poteka tudi meja med deželo Benečija (Veneto) ter Južno Tirolsko (Trentinsko - Zgornje Poadižje). Nadaljujemo po kolovozu, ki kratek čas še poteka ob potoku nato pa se nekoliko strmeje vzpne in nas s travnatega pobočja pripelje v gozd. Gozd postaja vse redkejši in s poti imamo lep razgled na vrhove nad dolino Valle di Fanes. Naša pot nekaj časa ponovno poteka ob potoku in nas pripelje do razpotja.
Desno vodi pot 10A proti koči Rifugio Fanes, mi pa nadaljujemo levo po cesti proti planini Malga Fanes Grande. V nadaljevanju poteka cesta v rahlem vzponu proti jugozahodu. Kasneje se cesta prične rahlo spuščati in z desne se nam priključi še cesta od koče Rifugio Fanes. Sledi le še kratek spust po razgledni cesti do koče Ütia de Gran Fanes.
Od koče nadaljujemo po cesti, ki nas vodi po razgledni planini in se še malenkost spustimo. Cesta nato preči mostiček ter nas kmalu pripelje do označenega razpotja.
Mi se na razpotju usmerimo levo na pot številka 17 oz. Pot miru (Fridensweg / Via della pace). Pot od razpotja sprva poteka po travnatem pobočju in nas nato pripelje v pas zelo redkega macesnovega in borovega gozda. Pot je v nadaljevanju označena s številko 17 ter z oznakami VB ter FR, kar označuje vrhova Vallon Bianco in Furcia Rossa. Pot se še naprej rahlo vzpenja in poteka po stari vojaški mulatjeri proti jugovzhodu. Pot počasi zavije še nekoliko v levo in odpirati se nam prične razgled proti vzhodu na dolino Valle di Fanes. Mulatjera nas tu pripelje na bolj kamnit teren po katerem kmalu dosežemo razpotje.
Desno vodi pot 17 proti Monte Castello oz. bivaku Bivacco della Pace, mi pa nadaljujemo levo po poti proti vrhovom Furcia Rossa in Vallon Bianco. Od razpotja pot nato kar nekaj časa preči pobočja nekoliko bolj proti vzhodu in nas pripelje do nekoliko strmejših pobočij. Sledi vzpon večinoma v ključih po strmem pobočju in pot nas pripelje do naslednjega razpotja.
Tokrat se usmerimo desno proti zavarovani plezalni poti, ki vodi proti vrhu Furcia Rossa III (označeno z napisom Ferrata – Klettersteig, Furcia Rossa). Naravnost pa vodi pot proti vrhu Vallon Bianco ter Furcia Rossa II). Od razpotja nato prečimo pobočje proti jugozahodu in pot nas pripelje na široko polico pod prepadnimi stenami. Pot nato zavije v levo in še naprej poteka ob robu ostenja ter se prične tudi nekoliko vzpenjati. Višje nato pot zavije nekoliko v desno in nas pripelje do začetka zavarovane poti.
Pred vstopom v zavarovan del poti se opremimo s čelado in samovarovalnim kompletom. Na začetku zavarovane poti se najprej nekoliko spustimo ob jeklenici, nato pa sledi še strmejši spust s pomočjo nekaj lestev. Po spustu postane pot ponovno manj zahtevna in se prične vzpenjati proti pobočjem vrha Furcia Rossa III. Tu v vzponu prečimo dolino na vzhodni strani omenjenega vrha in nato sledi nekoliko strmejši vzpon po nekoliko krušljivem pobočju kjer je pot nekoliko uničena. V zgodnjem poletju je lahko tu tudi še snežišče. Takšna pot nas nato pripelje do ostenja kjer je nadaljevanje zavarovane poti. Pot se tu vzpenja ob jeklenici in v pomoč nam je ponovno tudi nekaj lestev. Višje nato pot zavije v desno in nas po občasno nekoliko izpostavljenem pobočju pripelje do najzahtevnejšega dela poti. Tu se navpično vzpnemo s pomočjo številnih skob, na krajšem delu pa je stena celo malenkost previsna. Nad skobami se še nekaj časa vzpenjamo s pomočjo jeklenic, nato pa nas pot pripelje na manj zahtevna pobočja na severni strani vrha Furcia Rossa III. Tu najprej prečimo pobočje proti zahodu in pot nas pripelje do razpotja.
Mi nadaljujemo levo proti že omenjenemu vrhu desno pa vodi naprej zavarovana pot proti vrhu Monte Castello in bivaku Bivacco della Pace. Od razpotja nato sledi še krajši vzpon ob razglednem grebenu in pot nas kmalu pripelje do vrha na katerem bomo opazili manjši križ ter zanimivo klopco.
Sestopimo lahko tako, da nadaljujemo po omenjeni zavarovani poti in se nato vrnemo po poti številka 17 nazaj proti planini Malga Gran Fanes. Sestop je možen tudi po poti vzpona.
zemljevid poti - Furcia Rossa III
Ob poti: Lago di Fanes (1832m), Ütia de Gran Fanes (2102m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Sant'Uberto - Furcia Rossa III1
Sant'Uberto - Furcia Rossa III2
Sant'Uberto - Furcia Rossa III3
Sant'Uberto - Furcia Rossa III4
Sant'Uberto - Furcia Rossa III5
Sant'Uberto - Furcia Rossa III6
Sant'Uberto - Furcia Rossa III7
Sant'Uberto - Furcia Rossa III8
Sant'Uberto - Furcia Rossa III9
Sant'Uberto - Furcia Rossa III10
Sant'Uberto - Furcia Rossa III11
Sant'Uberto - Furcia Rossa III12
Sant'Uberto - Furcia Rossa III13
Sant'Uberto - Furcia Rossa III14
Sant'Uberto - Furcia Rossa III15
Sant'Uberto - Furcia Rossa III16
Sant'Uberto - Furcia Rossa III17
Sant'Uberto - Furcia Rossa III18
Sant'Uberto - Furcia Rossa III19
Sant'Uberto - Furcia Rossa III20
Sant'Uberto - Furcia Rossa III21
Sant'Uberto - Furcia Rossa III22
Sant'Uberto - Furcia Rossa III23
Sant'Uberto - Furcia Rossa III24
Sant'Uberto - Furcia Rossa III25
Sant'Uberto - Furcia Rossa III26
Sant'Uberto - Furcia Rossa III27
Sant'Uberto - Furcia Rossa III28
Sant'Uberto - Furcia Rossa III29
Sant'Uberto - Furcia Rossa III30
Sant'Uberto - Furcia Rossa III31
Sant'Uberto - Furcia Rossa III32
Sant'Uberto - Furcia Rossa III33
Sant'Uberto - Furcia Rossa III34
Sant'Uberto - Furcia Rossa III35
Sant'Uberto - Furcia Rossa III36
Sant'Uberto - Furcia Rossa III37
Sant'Uberto - Furcia Rossa III38
Sant'Uberto - Furcia Rossa III39
Sant'Uberto - Furcia Rossa III40
Sant'Uberto - Furcia Rossa III41
Sant'Uberto - Furcia Rossa III42
Sant'Uberto - Furcia Rossa III43
Sant'Uberto - Furcia Rossa III44
Sant'Uberto - Furcia Rossa III45
Sant'Uberto - Furcia Rossa III46
Sant'Uberto - Furcia Rossa III47
Sant'Uberto - Furcia Rossa III48
Sant'Uberto - Furcia Rossa III49
Sant'Uberto - Furcia Rossa III50
Sant'Uberto - Furcia Rossa III51
Sant'Uberto - Furcia Rossa III52
Sant'Uberto - Furcia Rossa III53
Sant'Uberto - Furcia Rossa III54
Sant'Uberto - Furcia Rossa III55
Sant'Uberto - Furcia Rossa III56
Sant'Uberto - Furcia Rossa III57
Sant'Uberto - Furcia Rossa III58
Sant'Uberto - Furcia Rossa III59
Sant'Uberto - Furcia Rossa III60
Sant'Uberto - Furcia Rossa III61
Sant'Uberto - Furcia Rossa III62
Sant'Uberto - Furcia Rossa III63
Sant'Uberto - Furcia Rossa III64
Sant'Uberto - Furcia Rossa III65
Sant'Uberto - Furcia Rossa III66
Sant'Uberto - Furcia Rossa III67
Sant'Uberto - Furcia Rossa III68
Sant'Uberto - Furcia Rossa III69
Sant'Uberto - Furcia Rossa III70
Sant'Uberto - Furcia Rossa III71
Sant'Uberto - Furcia Rossa III72
Sant'Uberto - Furcia Rossa III73
Sant'Uberto - Furcia Rossa III74
Sant'Uberto - Furcia Rossa III75
Sant'Uberto - Furcia Rossa III76
Sant'Uberto - Furcia Rossa III77
Sant'Uberto - Furcia Rossa III78
Sant'Uberto - Furcia Rossa III79
Sant'Uberto - Furcia Rossa III80
Sant'Uberto - Furcia Rossa III81
Sant'Uberto - Furcia Rossa III82
Sant'Uberto - Furcia Rossa III83
Sant'Uberto - Furcia Rossa III84
Sant'Uberto - Furcia Rossa III85
Sant'Uberto - Furcia Rossa III86
Sant'Uberto - Furcia Rossa III87
Sant'Uberto - Furcia Rossa III88
Sant'Uberto - Furcia Rossa III89
Sant'Uberto - Furcia Rossa III90
Sant'Uberto - Furcia Rossa III91
Sant'Uberto - Furcia Rossa III92
Sant'Uberto - Furcia Rossa III93
Sant'Uberto - Furcia Rossa III94
Sant'Uberto - Furcia Rossa III95
Sant'Uberto - Furcia Rossa III96
Sant'Uberto - Furcia Rossa III97
Sant'Uberto - Furcia Rossa III98
Sant'Uberto - Furcia Rossa III99
Sant'Uberto - Furcia Rossa III100
Sant'Uberto - Furcia Rossa III101
Sant'Uberto - Furcia Rossa III102
Sant'Uberto - Furcia Rossa III103
Sant'Uberto - Furcia Rossa III104
Sant'Uberto - Furcia Rossa III105
Sant'Uberto - Furcia Rossa III106
Sant'Uberto - Furcia Rossa III107
Sant'Uberto - Furcia Rossa III108
Sant'Uberto - Furcia Rossa III109
Sant'Uberto - Furcia Rossa III110
Sant'Uberto - Furcia Rossa III111
Sant'Uberto - Furcia Rossa III112
Sant'Uberto - Furcia Rossa III113
Sant'Uberto - Furcia Rossa III114
Sant'Uberto - Furcia Rossa III115
Sant'Uberto - Furcia Rossa III116
Sant'Uberto - Furcia Rossa III117
Sant'Uberto - Furcia Rossa III118
Sant'Uberto - Furcia Rossa III119
Sant'Uberto - Furcia Rossa III120
Sant'Uberto - Furcia Rossa III121
Sant'Uberto - Furcia Rossa III122
Sant'Uberto - Furcia Rossa III123
Sant'Uberto - Furcia Rossa III124
Sant'Uberto - Furcia Rossa III125
Sant'Uberto - Furcia Rossa III126
Sant'Uberto - Furcia Rossa III127
Sant'Uberto - Furcia Rossa III128
Sant'Uberto - Furcia Rossa III129
Sant'Uberto - Furcia Rossa III130
Sant'Uberto - Furcia Rossa III131
Sant'Uberto - Furcia Rossa III132
Sant'Uberto - Furcia Rossa III133
Sant'Uberto - Furcia Rossa III134
Sant'Uberto - Furcia Rossa III135
Sant'Uberto - Furcia Rossa III136
Sant'Uberto - Furcia Rossa III137
Sant'Uberto - Furcia Rossa III138
Sant'Uberto - Furcia Rossa III139
Sant'Uberto - Furcia Rossa III140
Sant'Uberto - Furcia Rossa III141
Sant'Uberto - Furcia Rossa III142
Diskusija o izletu Sant'Uberto - Furcia Rossa III
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki