Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeKravji vrh / Kuhberg / Šajda / Schaidasattel - Kravji vrh / Kuhberg
  

Šajda / Schaidasattel - Kravji vrh / Kuhberg (strma pot)

 
Izhodišče: Šajda / Schaidasattel (1069 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4794°N / 14,4676°E
Cilj: Kravji vrh / Kuhberg (2017 m)
Ime poti: strma pot
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 948 m
Višinska razlika po poti: 948 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1979
Ocena: 2 glasov
Število slik: 50
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a1) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj (Tržič), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt. Za predorom Ljubelj se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do križišča, kjer se rahlo desno ter navzdol odcepi cesta proti kraju Borovlje / Ferlach. Cesta, ki se še naprej spušča nas hitro pripelje do omenjenega kraja, kjer kmalu prečimo železniško progo. Le malo za progo se priključimo na drugo cesto, kateri sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo v smeri kraja Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre. V nadaljevanju se cesta prične vzpenjati proti omenjenemu naselju, katero se nahaja na približno 950 m.n.m. Sledi postopen spust do naselja Sele - Borovnica / Zell - Freibach in do križišča, kjer se nam priključi cesta mimo Borovniškega pregradnega jezera (opis a2). Tu nadaljujemo desno proti naselju Sele - Šajda / Zell - Schaida in Železni Kapli / Bad Eisenkappel. Cesti proti Železni Kapli pa sledimo le do alpskega prelaza Šajda / Schaidasattel, kjer parkiramo na urejenem asfaltnem parkirišču. Od vstopa v tunel pa do izhodišča je približno 33 km
a2) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj (Tržič), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt. Za predorom Ljubelj se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do križišča, kjer se rahlo desno ter navzdol odcepi cesta proti kraju Borovlje / Ferlach. Cesta, ki se še naprej spušča nas hitro pripelje do omenjenega kraja, kjer kmalu prečimo železniško progo. Le malo za progo se priključimo na drugo cesto, kateri sledimo v levo (desno Sele pri Cerkvi / Zell - Pfarre (opis a1)), nato pa na naslednjem nekoliko večjem križišču desno. Na koncu Borovelj prispemo do krožišča, iz katerega ponovno nadaljujemo v smeri Železne Kaple. Z vožnjo nadaljujemo skozi vasi Medborovnica / Unterferlach, Ostrovca / Ostrouza, Trata / Tratten, Glinje / Glainach, Vesca / Dörfl, Ždovlje / Seidolach, Dobrova / Dobrowa, Kočuha / Gotschuchen, Šmarjeta v Rožu / Sankt Margareten in Rosental, Dolnja vas / Niederdörfl do vasi Zgornja Vesca / Oberdörfl. Le malo za zadnjim omenjenim krajem pa prispemo na nekoliko večje križišču, kjer nadaljujemo desno v smeri naselja Sele / Zell (Pri Cerkvi / Zell - Pfarre, Borovnica / Freibach in Šajda / Schaida). V nadaljevanju se peljemo mimo Borovniškega pregradnega jezera / Freibach - Stausee, za katerim cesta postane nekoliko ožja, nato pa nas kaj hitro pripelje do mesta, kjer se priključimo cesti od naselja Sele pri Cerkvi (opis a1). Tu nadaljujemo levo proti naselju Sele - Šajda / Zell - Schaida in Železni Kapli / Bad Eisenkappel. Cesti proti Železni Kapli pa sledimo le do alpskega prelaza Šajda / Schaidasattel, kjer parkiramo na urejenem asfaltnem parkirišču. Od vstopa v tunel pa do izhodišča je približno 38,5 km
b) Preko MP Jezerski vrh ali Pavličev vrh se zapeljemo v Avstrijo ter z vožnjo nadaljujemo proti Železni Kapli / Bad Eisenkappel. V Železni Kapli zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri naselja Obirsko / Ebriach in naselja Sele - Šajda / Zell Schaida. Po nekaj kilometrih prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti vasi Korte / Trögern, mi pa nadaljujemo naravnost in vzpenjajoči se cesti sledimo do prelaza Šajda / Schaidasattel, kjer parkiramo na parkirišču na levi strani cesti. Od MP Jezerski vrh do izhodišča je nekaj več kot 28 km, od MP Pavličev vrh pa približno 30 km.
c) Najprej se zapeljemo v Dravograd, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti MP Vič in kraju Labot / Lavamünd Avstriji. V omenjenem kraju gremo levo ter se nato peljemo proti Pliberku / Bleiburg in Železni Kapli / Bad Eisenkappel. V Železni Kapli zavijemo desno v smeri naselja Obirsko / Ebriach in naselja Sele - Šajda / Zell Schaida. Po nekaj kilometrih prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti vasi Korte / Trögern, mi pa nadaljujemo naravnost in vzpenjajoči se cesti sledimo do prelaza Šajda / Schaidasattel, kjer parkiramo na parkirišču na levi strani cesti. Od MP Vič do izhodišča je nekaj več kot 64 km.

Opis poti:

S parkirišča se sprehodimo do bližnjega prelaza, od tam pa nadaljujemo desno v smeri vrha Ojstrc / Hochobir (Ojstrc je najvišji vrh Obirja). Pot nas na samem začetku vodi mimo prijetnega prostora za počitek, nato pa po makadamski cesti, s katere se nam odpre lep pogled na severna ostenja Košute, Setiče / Freiberg in še kam. Po makadamski cesti, ki se z glavne odcepi na prelazu Šajda hodimo do kažipotov, ki nas usmerijo desno na pot, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Pot, ki v nadaljevanju 8 krat preči makadamsko cesto se večino časa vzpenja skozi gozd, a je vmes dovolj posek, travnatih pobočij in redkega gozda, od koder se nam odpre lep pogled predvsem proti jugu in zahodu. Ko dokončno zapustimo cesto se vzpnemo po lesenih stopnicah, nato pa iz gozda prispemo na večji travnik, kjer na desni opazimo Kacmunov križ.
Pri Kacmunovem križu pot zavije najprej levo ter nas vodi mimo vhoda v rov. Za rovom markirana pot na Ojstrc zavije desno v gozd, mi pa nadaljujemo naravnost po travnatem pobočju. Po travnatem pobočju se vzpnemo do roba gozda oz. še malo bolj levo, tam pa opazimo začetek slabše uhojene, a sledljive stezice, ki se nadaljuje skozi gozd. Dokaj strma pot, ki je "opremljena" z možici se najprej prečno vzpenja, nato pa doseže manjši stranski grebenček, kjer zavije nekoliko v desno. V nadaljevanju se strmo vzpenjamo po poti, ki se v kratkih okljukih vzpenja po pobočju. Ko se gozd konča prispemo v pas ruševja, kjer je steza zaradi izsekanega rušja lažje sledljiva. Pot naprej nas vodi mimo zanimive skulpture (napis na tablici "beim moži"), nato pa skozi pas ruševja dosežemo glavni greben Kravjega vrha, kjer na "viharniku" opazimo manjše znamenje. Vzpon nadaljujemo po in ob razglednem grebenu, s katerega se nam odpre lep pogled na Kamniško Savinjske Alpe, osrednje Karavanke, del Dravske doline ter Krške in Labotniške Alpe (ob lepi vidljivosti razgled seže tudi do Julijskih, Karnijskih in Ziljskih Alp ter Visokih in Nizkih Tur). Nekoliko naprej se pot in greben položita, nas pa do vrha s križem loči le še nekaj 10 korakov prijetne hoje.

Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg1
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg2
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg3
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg4
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg5
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg6
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg7
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg8
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg9
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg10
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg11
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg12
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg13
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg14
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg15
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg16
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg17
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg18
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg19
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg20
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg21
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg22
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg23
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg24
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg25
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg26
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg27
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg28
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg29
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg30
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg31
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg32
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg33
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg34
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg35
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg36
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg37
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg38
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg39
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg40
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg41
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg42
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg43
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg44
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg45
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg46
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg47
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg48
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg49
Šajda / Schaidasattel - kravji_vrh___kuhberg50
Diskusija o izletu Šajda / Schaidasattel - Kravji vrh / Kuhberg (strma pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki