Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Velika glava / Rudnik v Topli - Velika glava

Rudnik v Topli - Velika glava

Natisni
Izhodišče: Rudnik v Topli (1080 m)
Širina/Dolžina: 46,4859°N 14,7647°E
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 997 m
Višinska razlika po poti: 1000 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 6.511
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 31
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Črno na Koroškem (do sem iz Raven na Koroškem ali iz Šoštanja preko prelaza Spodnje Sleme), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Koprivni. V nadaljevanju se vzpenjamo ob reki Meži, mi pa se ob njem peljemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Pot naprej nas vodi ob potoku Topla, mi pa se po vzpenjajoči cesti peljemo do parkirišča ob vhodu v rudnik v Topli.
b) Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali iz Kamnika čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak)), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. V vasi Solčava zapustimo glavno cesto proti Logarski dolini in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Podolševe, prelaza Spodnje Sleme in Črne na Koroškem. V nadaljevanju cesta izgubi asfaltno prevleko, mi pa po nekaj kilometrih na križišču v Podolševi zavijemo desno proti Črni na Koroškem. Cesta, ki se v nadaljevanju v glavnem prečno vzpenja, pa nas čez čas pripelje do prelaza Spodnje Sleme. S prelaza se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo v smeri Črne na Koroške. Ko se po nekaj kilometrih spustimo v dolino, na križišču zavijemo desno proti Črni na Koroškem (levo Koprivna). Po glavni cesti se spuščamo le kratek čas, nato pa nas oznake za dolino Tople usmerijo levo na vzpenjajočo cesto. Pot naprej nas vodi ob potoku Topla, mi pa se po vzpenjajoči cesti peljemo do parkirišča ob vhodu v rudnik v Topli.
Opis poti:
Na koncu parkirišča prispemo na križišče dveh slabših makadamskih cest, kjer se usmerimo ostro levo v smeri Doma na Peci. V nadaljevanju cesta preči jaso nad parkiriščem ter nas le malo višje pripelje na naslednje križišče, kjer pa nadaljujemo desno (levo vhod v rudnik - 5 minut). Pot naprej nas vodi po cesti, ki se postopoma spremeni v kolovoz, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega označenega razpotja.
Na omenjenem razpotju nadaljujemo levo (rahlo desno Dom na Peci) v smeri Knipsovega sedla (na tablah Knepsovo sedlo) ter se v nadaljevanju vzpenjamo po travnatem kolovozu. Višje se priključimo na kamnit kolovoz, kateri preči pobočja proti levi, mi pa se po njem vzpnemo do mesta, kjer nas oznake za Peco in Knipsovo sedlo usmerijo desno strmo v breg.
V nadaljevanju se pot strmo vzpenja pri tem pa preči strma pobočja proti levi (na tem delu je posebej v mokrem nevarnost zdrsa). Po 10 minutah strmega vzpona pot preči travnato grapo, nato pa se na drugi strani le te še strmeje vzpne. Zelo strma pot nas višje pripelje do manjše razgledne točke, s katere se nam odpre lep razgled proti Raduhi. Le malo višje na drevesu opazimo smerokaz, ki nas usmeri levo. Pot naprej nas vodi skozi postopoma vse bolj redek gozd, s katerega se nam občasno odpre nekaj razgleda. V nadaljevanju pot preide med ruševje, kjer strmina prične popuščati. Sledi še približno 15 minut lahkotne hoje in pot nas pripelje na Knipsovo sedlo, kjer stojijo informativne table.
Na sedlu, kjer stojijo informativne table nadaljujemo naravnost po komaj vidni in neoznačeni poti (desno Kordeževa glava, levo Bistriška špica). Po nekaj korakih hoje pa na desni strani opazimo ozko poseko med rušjem, po kateri poteka slabše vidna stezica. Usmerimo se na omenjeno pot, po kateri po dobrih 10 minutah vzpona prispemo na vrh Velike glave.
zemljevid poti - Velika glava
Ob poti: Knipsovo sedlo (2012m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Rudnik v Topli - Velika glava1
Rudnik v Topli - Velika glava2
Rudnik v Topli - Velika glava3
Rudnik v Topli - Velika glava4
Rudnik v Topli - Velika glava5
Rudnik v Topli - Velika glava6
Rudnik v Topli - Velika glava7
Rudnik v Topli - Velika glava8
Rudnik v Topli - Velika glava9
Rudnik v Topli - Velika glava10
Rudnik v Topli - Velika glava11
Rudnik v Topli - Velika glava12
Rudnik v Topli - Velika glava13
Rudnik v Topli - Velika glava14
Rudnik v Topli - Velika glava15
Rudnik v Topli - Velika glava16
Rudnik v Topli - Velika glava17
Rudnik v Topli - Velika glava18
Rudnik v Topli - Velika glava19
Rudnik v Topli - Velika glava20
Rudnik v Topli - Velika glava21
Rudnik v Topli - Velika glava22
Rudnik v Topli - Velika glava23
Rudnik v Topli - Velika glava24
Rudnik v Topli - Velika glava25
Rudnik v Topli - Velika glava26
Rudnik v Topli - Velika glava27
Rudnik v Topli - Velika glava28
Rudnik v Topli - Velika glava29
Rudnik v Topli - Velika glava30
Rudnik v Topli - Velika glava31
Diskusija o izletu Rudnik v Topli - Velika glava
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki