Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Dom na Peci / Rudnik v Topli - Dom na Peci

Rudnik v Topli - Dom na Peci

Natisni
Izhodišče: Rudnik v Topli (1080 m)
Širina/Dolžina: 46,4859°N 14,7647°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 585 m
Višinska razlika po poti: 650 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 18.868
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 39
Število komentarjev: 9
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Črno na Koroškem (do sem iz Raven na Koroškem ali iz Šoštanja preko prelaza Spodnje Sleme), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Koprivni. V nadaljevanju se vzpenjamo ob reki Meži, mi pa se ob njem peljemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Pot naprej nas vodi ob potoku Topla, mi pa se po vzpenjajoči cesti peljemo do parkirišča ob vhodu v rudnik v Topli.
b) Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali iz Kamnika čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak)), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. V vasi Solčava zapustimo glavno cesto proti Logarski dolini in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Podolševe, prelaza Spodnje Sleme in Črne na Koroškem. V nadaljevanju cesta izgubi asfaltno prevleko, mi pa po nekaj kilometrih na križišču v Podolševi zavijemo desno proti Črni na Koroškem. Cesta, ki se v nadaljevanju v glavnem prečno vzpenja, pa nas čez čas pripelje do prelaza Spodnje Sleme. S prelaza se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo v smeri Črne na Koroške. Ko se po nekaj kilometrih spustimo v dolino, na križišču zavijemo desno proti Črni na Koroškem (levo Koprivna). Po glavni cesti se spuščamo le kratek čas, nato pa nas oznake za dolino Tople usmerijo levo na vzpenjajočo cesto. Pot naprej nas vodi ob potoku Topla, mi pa se po vzpenjajoči cesti peljemo do parkirišča ob vhodu v rudnik v Topli.
Opis poti:
Na koncu parkirišča prispemo na križišče dveh slabših makadamskih cest, kjer se usmerimo ostro levo v smeri Doma na Peci. V nadaljevanju cesta preči jaso nad parkiriščem ter nas le malo višje pripelje na naslednje križišče, kjer pa nadaljujemo desno (levo vhod v rudnik - 5 minut). Pot naprej nas vodi po cesti, ki se postopoma spremeni v kolovoz, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega označenega razpotja.
Nadaljujemo po spodnjem širšem kolovozu (rahlo levo Knipsovo sedlo), ki v nadaljevanju preči pašno ograjo in nas za njo pripelje do korita z vodo. Pot naprej preči deloma razgleden travnik, za katerim preide v gozd ter se prične strmeje vzpenjati. Višje nas pot vodi preko grape, za njo pa se prične vzpenjati po gozdu poraslim s travo. Še nekoliko višje prispemo do mesta, kjer nas znak »novo trasirana pot« usmeri levo v strm breg (stara pot je zaradi plazu, ki preprečuje varen prehod zaprta). Kratek čas se strmo vzpenjamo, nato pa nas pot pripelje do prej omenjenega plazu, katerega pa dosežemo višje kot stara pot. Tudi na novi trasi poti je prehod nekoliko neroden in nevaren za zdrs. Na drugi strani plazovitega pobočja se pot ponovno prične strmo vzpenjati ter se v nadaljevanju vrne na nadelano staro pot. Pot naprej v zmernem vzponu preči pobočja proti vzhodu, mi pa po njej hodimo do razpotja pri lovski koči (lovsko kočo opazimo na desni strani, le ta pa je nekoliko umaknjena s poti).
Z razpotja nadaljujemo v smeri Doma na Peci, nas pa pot po nekaj minutah pripelje do naslednjega razpotja.
Tu nadaljujemo direktno do Doma na Peci, do katerega imamo le še nekaj minut hoje, lahko pa nadaljujemo desno do votline Kralja Matjaža, do katere imamo približno 5 minut hoje. Če nadaljujemo mimo votline je pot za približno 10 minut daljša.
zemljevid poti - Dom na Peci
Ob poti: Votlina Kralja Matjaža (1670m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Mala Peca ( 10 min), Končnikov vrh, Bistriška špica/Feistritzer Spitze, Kordeževa glava (Peca)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Rudnik v Topli - Dom na Peci1
Rudnik v Topli - Dom na Peci2
Rudnik v Topli - Dom na Peci3
Rudnik v Topli - Dom na Peci4
Rudnik v Topli - Dom na Peci5
Rudnik v Topli - Dom na Peci6
Rudnik v Topli - Dom na Peci7
Rudnik v Topli - Dom na Peci8
Rudnik v Topli - Dom na Peci9
Rudnik v Topli - Dom na Peci10
Rudnik v Topli - Dom na Peci11
Rudnik v Topli - Dom na Peci12
Rudnik v Topli - Dom na Peci13
Rudnik v Topli - Dom na Peci14
Rudnik v Topli - Dom na Peci15
Rudnik v Topli - Dom na Peci16
Rudnik v Topli - Dom na Peci17
Rudnik v Topli - Dom na Peci18
Rudnik v Topli - Dom na Peci19
Rudnik v Topli - Dom na Peci20
Rudnik v Topli - Dom na Peci21
Rudnik v Topli - Dom na Peci22
Rudnik v Topli - Dom na Peci23
Rudnik v Topli - Dom na Peci24
Rudnik v Topli - Dom na Peci25
Rudnik v Topli - Dom na Peci26
Rudnik v Topli - Dom na Peci27
Rudnik v Topli - Dom na Peci28
Rudnik v Topli - Dom na Peci29
Rudnik v Topli - Dom na Peci30
Rudnik v Topli - Dom na Peci31
Rudnik v Topli - Dom na Peci32
Rudnik v Topli - Dom na Peci33
Rudnik v Topli - Dom na Peci34
Rudnik v Topli - Dom na Peci35
Rudnik v Topli - Dom na Peci36
Rudnik v Topli - Dom na Peci37
Rudnik v Topli - Dom na Peci38
Rudnik v Topli - Dom na Peci39
Diskusija o izletu Rudnik v Topli - Dom na Peci
bostjan854. 06. 2010
vem da to vprašanje ni ravno na to temo zgoraj,pa vseeno bi vprašal,kako se pride do Božičeve kmetije,v nedeljo grem na Peco,pa če bom že v teh krajih bi še si rad ogledal Rezmanov slap in Božičev slap.
Petr5. 06. 2010
če v Črno iz Šoštanja, 2 km pred centrom Črne, 1km pred tablo za Črno, na ovinku (desno hiša) zaviješ levo strmo na makadamsko cesto (oznaka Najevska lipa). iz Črne pa obratno 2 km proti Šoštanju in potem desno za Najevsko lipo. po oznaki kmetija Senčnik desno, sledijo štirje desni oviki. v tretjem je levo Rezmanov, v četrtem pa Božičev slap. 100 m naprej je kmetija Božič. Božičev slap je delno viden že s ceste, Rezmanov pa s ceste ni viden.
bostjan855. 06. 2010
Petr,hvala ti,bom poskusilnasmeh
Bajtur28. 07. 2011
Pozdravljeni!

Sem ubral eno družinsko po tej poti. Lepa pot, a žal je bilo vreme bolj kislo. Hvala bogu za pelerino. Tisti nevarni prehod čez grapo je res že bogi. Lesena lojtra iz debel visi samo še na eni točki in bo vsak čas zgrmela v dolino. Priporočam plazenje po vseh štirih tik ob steni.mežikanje
megalodon25. 06. 2012
Bi šli z družino po tej poti, najmlajši star 4,5 let navajen hoje po planinskih poteh, pa me vseeno zanima kako je zdaj s tem prehodom preko grape(hudournika). Je zrihtano, varno?zmeden
Hvala za vsakršno informacijo.mežikanje
jprim25. 06. 2012
Ta pot preko hudournika je že nekaj časa nazaj urejena - nadelana, je pa treba na tem območju pazit na gade.
LP!
megalodon25. 06. 2012
eek dobra novica (tale o gadih), glede na to, da naši nadebudneži med potjo niso ravno "privezani" na naju z ženo in gredo prav radi tudi sami malo naprej. A lahko kako informacijo več o teh gadih. A so pogosti skozi celotno pot ali samo na tem predelu. zadrega
(Sam se jih sicer ne bojim preveč velik nasmeh, čeprav nisem njihov "fan" bolj mi gre zaradi otrok)
jprim25. 06. 2012
Srečala sem ga na tem predelu, bil je kar na sami poti, skoraj bi ga pohodila, verjetno še kje drugje, če povem, da sem enega skorah spet pohodila na poti iz Komne proti planini govnjač, umaknil se je zadni čas in potem še ob povratku iz Kuka na mulatjeri, kjer sem slišala samo sikanje - bila sem kar v trenutku v zraku, videl ge je mož, ki je obakrat bil za menoj, komentiral je, 'ta je bil še mladič in pospravljal je miš na poti ... nauk zgodbe, glej pod noge na pot in ne bodi preveč hiternasmeh
rifnik2. 06. 2018
Pozdravljeni!Zanima me če je v Domu na Peci žig tudi od vrha Pece,Kordeževe glave.Hvala
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki