Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Gorjanci, Medvednica in Medžimurje / Oštrc / Rude - Oštrc (strma pot skozi Braslovje)

Rude - Oštrc (strma pot skozi Braslovje)

Natisni
Izhodišče: Rude (284 m)
Ime poti: strma pot skozi Braslovje
Čas hoje: 1 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 468 m
Višinska razlika po poti: 468 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Avtor: Marx
Ogledov: 1.756
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 35
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Na Hrvaško prispemo preko MP Obrežje, nato pa se zapeljemo v Samobor, od koder sledimo oznakam za center mesta. Iz centra mesta nadaljujemo v smeri "Jasterbarsko-Rude". Od kraja Samobor do vasi Rude je približno 5 minut vožnje. Parkiramo v vasi Rude na parkirišču ob rokometni dvorani.
b) S Štajerske se najprej zapeljemo na Ptuj, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti MP Gruškovje in dalje po avtocesti proti Zagrebu. Na avtocestnem križišču zahodno od Zagreba nadaljujemo v smeri Ljubljane, mi pa avtocesti sledimo do izvoza za Samobor, od koder sledimo oznakam za center mesta. Iz centra mesta nadaljujemo v smeri "Jasterbarsko-Rude". Od kraja Samobor do vasi Rude je približno 5 minut vožnje. Parkiramo v vasi Rude na parkirišču ob rokometni dvorani.
Opis poti:
S parkirišča v centru naselja Rude gremo naprej v smeri Jastrebarsko (jug) skozi vas. Po asfaltni cesti hodimo kakih deset minut, oz. dokler ne pridemo do desnega odcepa, kjer piše Vinski potok - Nerze. Tu gremo desno na vzporedno cesto in na ostrem ovinku nadaljujemo po asfaltu navzgor. Gremo mimo nekaj hiš in že bomo zapustili kraj Rude. Zdaj se naša pot prične kar strmo vzpenjati po asfaltu proti vasi Braslovje.
V Braslovju se pot položi. Na prvem razpotju gremo naravnost, na drugem rahlo desno navzgor. Za zadnjo kmetijo (tu je glasen pes) bomo končno prišli v gozd.
V gozdu se bo naša pot začela strmo vzpenjati. Ko pridemo do zidanega izvira gre desno neuradna zelo strma bližnjica, mi pa gremo levo in pridemo do širšega kolovoza. Ta nas popelje iz gozda na razpotje, kjer bomo le prehodno stopili na asfalt in hitro šli desno nazaj v gozd.
Sedaj hodimo po kolovozu, ki je še nekaj časa položen, gozd skozi katerega se vzpenjamo, pa se na nekaj mestih razredči in odpre se nam razgled na vzhod. Na tem delu poti so "umazano-rdeči" drogi el. napeljave, ki vodijo do koče. Ko se kolovoz prične v levem ovinku strmeje vzpenjati skozi gozd ga zapustimo in gremo desno na pobočje.
Tu se bomo začeli strmo vzpenjati po poti, katera se postopoma spremeni v kolovoz. Višje, ko bo strmina še večja, pa se bomo pričeli vzpenjati v serpentinah.
Za eno serpentino bo pot zavila desno na vzhod in prešla v razredčen gozd. Tu bo podlaga spet postala zelo gruščnata in nekoliko nevarna za zdrs. Takšna pot nas pripelje na greben, kjer se bomo končno malo odpočili na položnem delu.
Pot po grebenu je položna le do vhoda v gozd, potem pa se skozi gozd prične spet strmo vzpenjati vse dokler ne pridemo do razpotja, kjer se združimo s Hoffmannovo potjo. Tu smo minuto oddaljeni do doma Željezničar, katerega pa obidemo. Čaka nas še strma in zaradi podlage (grušč) zelo drsna pot na vrh Oštrc. Do vrha je kakih pet minut. Med vzponom se večkrat odpre lep razgled na sever vse do Pohorja. Vrh je v gozdu in nima razgleda, ampak minuto naprej je križ in od njega razgled na jug.
zemljevid poti - Oštrc
Priporočamo: podobni izleti
Slike:
Rude - Oštrc1
Rude - Oštrc2
Rude - Oštrc3
Rude - Oštrc4
Rude - Oštrc5
Rude - Oštrc6
Rude - Oštrc7
Rude - Oštrc8
Rude - Oštrc9
Rude - Oštrc10
Rude - Oštrc11
Rude - Oštrc12
Rude - Oštrc13
Rude - Oštrc14
Rude - Oštrc15
Rude - Oštrc16
Rude - Oštrc17
Rude - Oštrc18
Rude - Oštrc19
Rude - Oštrc20
Rude - Oštrc21
Rude - Oštrc22
Rude - Oštrc23
Rude - Oštrc24
Rude - Oštrc25
Rude - Oštrc26
Rude - Oštrc27
Rude - Oštrc28
Rude - Oštrc29
Rude - Oštrc30
Rude - Oštrc31
Rude - Oštrc32
Rude - Oštrc33
Rude - Oštrc34
Rude - Oštrc35
Diskusija o izletu Rude - Oštrc (strma pot skozi Braslovje)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki