Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plešivcu (1801 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Sveti Urh (Zavratec) / Rovte - Sveti Urh (Zavratec) (čez Kamnikov Grič)

Rovte - Sveti Urh (Zavratec) (čez Kamnikov Grič)

Natisni
Izhodišče: Rovte (596 m)
Širina/Dolžina: 45,9869°N 14,1516°E
Ime poti: čez Kamnikov Grič
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 128 m
Višinska razlika po poti: 180 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 716
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 40
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Žirem. Iz Žirov z vožnjo nadaljujemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti proti Rovtam in Logatcu, kateri sledimo do oznake ceste med 13 in 12,5 km, oz. do mesta, kjer se v desno odcepi ožja asfaltna cesta, ob kateri se nahaja avtobusna postaja in planinske oznake za Medvedje Brdo. Tu zavijemo desno in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti (najprimernejše mesto je takoj za manjšim mostom).
Iz Žirov (od križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Idriji) pa do izhodišča je približno 9 km.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Logatec nato pa z vožnjo nadaljujemo do Logatca. Iz krožišča, kjer dosežemo staro cesto Vrhnika - Postojna nadaljujemo desno (smer Vrhnika) ter z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Vrhniki, mi pa se po njej peljemo le nekaj 100 m, nato pa zavijemo levo na cesto v smeri Rovt in Žirov. V nadaljevanju se peljemo po postopoma vse bolj ovinkasti cesti, mi pa se po njej peljemo do oznake ceste med 12,5 in 13 km. Tu bomo na levi strani opazili avtobusno postajo in manjše križišče, ob katerem se nahajajo planinske smerne table za Medvedje Brdo in Vrh Svetih Treh kraljev. Tu zavijemo levo in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti (najprimernejše mesto je takoj za manjšim mostom).
c) Zapeljemo se v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logatcu. Še pred koncem Idrije zavijemo levo na strmo cesto, ki se prične vzpenjati proti vasici Gore. Višje dosežemo planoto, cesta pa se položi. V križiščih nato sledimo oznakam proti sosednjemu naselju Dole ter pozneje naselju Zavrate. Za koncem omenjenega kraja se pričnemo spuščati proti dolini Sovre, kjer tudi dosežemo glavno cesto Žiri - Logatec. Omenjeni cesti sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do oznake ceste med 13 in 12,5 km oz. do mesta, kjer se v desno odcepi ožja asfaltna cesta, ob kateri se nahaja avtobusna postaja in planinske oznake za Medvedje Brdo. Tu zavijemo desno in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti (najprimernejše mesto je takoj za manjšim mostom).
Od mesta, kjer smo dosegli cesto Žiri - Logatec, pa do izhodišča je približno 900 m.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali, le ta pa nas sprva vodi ob Globovškem potoku. Višje se potoku umaknemo desno, oz. preidemo v sosednjo dolinico, kjer nas pot vodi mimo dveh domačij. Pri drugi domačiji (na zemljevidu domačija Kamnik) nadaljujemo desno, še naprej po asfaltni cesti ter se v nekaj ovinkih vzpnemo do križišča ob klopci in križu.
Z omenjenega križišča nadaljujemo levo (desno domačija Luka) ter pot nadaljujemo po zložni makadamski cesti. Pri nekaj minut oddaljeni lovski opazovalnici nadaljujemo desno, nato pa se ob prehodnih lepih razgledih vrnemo v gozd. Cesta, katera je razmeroma dobro označena, nas nato mimo domačije Nartar popelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo rahlo levo (desno domačija Rupe). V nadaljevanju nas pot vodi še mimo starih italijanskih kavern iz časa Rapalske meje, mi pa se po zmerno strmi cesti vzpnemo do križišča, kjer se priključimo cesti Medvedje Brdo - Zavratec.
Omenjeni cesti sledimo desno, se pravi v smeri Zavratca (levo Medvedje Brdo). Sledi nekajminutni nekoliko bolj strm spust, nato pa dosežemo vasico Potok, kjer cesta ponovno postane asfaltna. V vasi se cesta povsem položi, vodi pa nas mimo nekaj hiš ter v glavnem čez travnike. Na drugi strani vasice cesta preide v gozd, kjer se kratek čas zložno spušča ob bližnjem potočku, nato pa se pred samotno hišo prične vzpenjati. Ko se nekaj minut višje cesta položi, prispemo do športnega igrišča, nekaj 10 korakov naprej pa še v vas Zavratec. Sledi še kratek spust in cesta nas pripelje do cerkve sv. Urha na Zavratcu.
zemljevid poti - Sveti Urh (Zavratec)
Ob poti: Potok (730m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)1
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)2
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)3
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)4
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)5
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)6
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)7
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)8
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)9
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)10
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)11
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)12
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)13
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)14
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)15
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)16
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)17
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)18
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)19
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)20
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)21
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)22
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)23
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)24
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)25
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)26
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)27
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)28
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)29
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)30
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)31
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)32
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)33
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)34
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)35
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)36
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)37
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)38
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)39
Rovte - Sveti Urh (Zavratec)40
Diskusija o izletu Rovte - Sveti Urh (Zavratec) (čez Kamnikov Grič)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki