Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Kalške gore (2047 m), vidi slap Rinka?
Glasuj

Rotek - Tonderškofel

Natisni
Izhodišče: Rotek (968 m)
Širina/Dolžina: 46,2272°N 14,032°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 358 m
Višinska razlika po poti: 358 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 593
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Železnikov in Tolmina. Nekaj kilometrov za Zalim Logom prispemo na križišče pri Podroštu, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Sorice in Soriške planine (levo Petrovo Brdo in Tolmin). Ko se nam nad Sorico z leve priključi cesta s Petrovega Brda nadaljujemo desno, nato pa se proti Soriški planini peljemo le še do križišča, kjer se v desno odcepita cesti proti Zgornjim in Spodnjim Danjam. Parkiramo na primernem mestu ob cesti. V zadnjem času je zaradi sanacije ceste Podrošt - Sorica, le ta pogosto zaprta. V tem primeru uporabimo obvoz in sicer tako, da pri Podroštu nadaljujemo v smeri Tolmina, nato pa na prvem križišču desno. Po dokaj strmi cesti prispemo v Sorico, kjer se priključimo nazaj na glavno cesto proti Soriški planini.
b) Iz smeri Baške grape se zapeljemo do Petrovega Brda, od tam pa nadaljujemo levo proti Soriški planini. Malo za tem, ko se priključimo cesti iz Sorice, pa prispemo do križišča, kjer se v desno odcepita cesti proti Zgornjim in Spodnjim Danjam. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Iz Bohinjske Bistrice z vožnjo nadaljujemo proti Soriški planini, od tam pa se pričnemo spuščati proti Sorici. Ko se po nekaj kilometrih spusta v levo odcepita cesti proti Zgornjim in Spodnjim Danjam, parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti v smeri Zgornjih Danj in Ratitovca, s katere se nam sprva odpre razgled proti cerkvi sv. Marka v Spodnjih Danjah, za prečenjem daljnovoda pa cesta preide v gozd, skozi katerega se prečno vzpenja. Po nekaj minutah se s ceste rahlo v levo odcepi širok kolovoz, po katerem nadaljujemo prečni vzpon. Sprva kolovoz poteka povsem ob cesti, nato pa se od nje nekoliko oddalji. Na nekaj razpotjih nadaljujemo naravnost oz. se držimo prečnega vzpona proti desni. Nekoliko višje, na kratkem nekoliko bolj razglednem delu, se nam z desne priključi še kolovoz, ki vodi od vasice Spodnje Danje, mi pa še naprej nadaljujemo v isti smeri. Za omenjenim razpotjem kolovoz postane nekoliko bolj strm, preide pa tudi na bolj strmo pobočje. V nadaljevanju se kolovoz obrača vse bolj v levo, nato pa hitro preide v manjšo dolinico, po kateri dosežemo gozdno cesto, ki vodi od Soriške planine proti Valantovemu robu.
Ko dosežemo cesto ji sledimo v levo, po njej pa se pričnemo najprej zložno, nato pa zmerno vzpenjati. Za daljšim levim ovinkom se cesta prehodno zravna, ne pa tudi položi. Na začetku desne serpentine se v smeri naravnost odcepi kolovoz, po katerem nadaljujemo pot. Malo naprej, na manjšem hrbtu se v desno odcepi zaraščen kolovoz, ki vodi proti vrhu Tonderškofel, v smeri naravnost pa se nadaljuje kolovoz proti vrhu Erbelc.
Nadaljujemo desno po sprva precej zaraščenem kolovozu, nato pa kolovoz zavije levo in postane manj zaraščen. Sledi polkrožen vzpon in kolovoz nas pripelje pod vrh Tonderškofla, katerega vrh dosežemo po nekaj korakih brezpotja.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (oktober).
zemljevid poti - Tonderškofel
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Rotek - Tonderškofel1
Rotek - Tonderškofel2
Rotek - Tonderškofel3
Rotek - Tonderškofel4
Rotek - Tonderškofel5
Rotek - Tonderškofel6
Rotek - Tonderškofel7
Rotek - Tonderškofel8
Rotek - Tonderškofel9
Rotek - Tonderškofel10
Rotek - Tonderškofel11
Rotek - Tonderškofel12
Rotek - Tonderškofel13
Rotek - Tonderškofel14
Rotek - Tonderškofel15
Rotek - Tonderškofel16
Rotek - Tonderškofel17
Rotek - Tonderškofel18
Rotek - Tonderškofel19
Rotek - Tonderškofel20
Rotek - Tonderškofel21
Rotek - Tonderškofel22
Rotek - Tonderškofel23
Rotek - Tonderškofel24
Rotek - Tonderškofel25
Rotek - Tonderškofel26
Rotek - Tonderškofel27
Rotek - Tonderškofel28
Rotek - Tonderškofel29
Rotek - Tonderškofel30
Diskusija o izletu Rotek - Tonderškofel
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki