Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeStrelovec / Robanov kot - Strelovec
  

Robanov kot - Strelovec

 
Izhodišče: Robanov kot (650 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3948°N / 14,703°E
Cilj: Strelovec (1763 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: delno zahtevno
Višinska razlika: 1113 m
Višinska razlika po poti: 1113 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 36467
Ocena: 1 glasov
Število slik: 27
Število komentarjev: 22
Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. V vasi Robanov kot nas oznake za alpsko dolino Robanov kot usmerijo levo. Usmerimo se na to cesto in ji sledimo do prvega parkirišča ob označevalnih tablah, kjer parkiramo. Naslednje parkirišče je slab km naprej a na tistem pobirajo parkirnino 2€.

Opis poti:

Z označenega parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti naprej, le ta pa nas kmalu pripelje do zadnjega javnega parkirišča (cena 2€). Tu je tudi znak, ki prepoveduje nadaljnjo vožnjo (krajinski park Robanov kot). Cesta, ki nato postane makadamska pa nas po nekaj minutah zložnega vzpona pripelje na križišče, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost Robanova planina - rampa). Cesti, ki se nato začne strmeje vzpenjati sledimo vse do kmetije Knez (do sem potrebujemo približno 1,5 ure).
Le nekaj metrov pred kmetijo je križišče, kjer nadaljujemo po levi cesti (možno tudi naravnost, a tu gremo čez dvorišče), kateri se po daljšem ovinku priključi tista čez dvorišče. Ob cesti pa nato po nekaj minutah hoje od kmetije, opazimo leseno planinsko tablo (na tabli piše Strelovec), ki nas usmeri levo rahlo navzdol na kolovoz. Kolovoz naprej preči manjši studenček, ki v sušnih dneh presahne, nato pa se začne vzpenjati večinoma skozi gozd in se višje spremeni v strmo peš pot, ki nato preči nekaj strmih pobočij. Pot nato preide v strnjen gozd, ki se konča z lepo razgledno točko (razgled na vrhove nad Robanovim kotom). Sledi prečenje rahlo poraščenih travnatih pobočij, nato pa gre pot v gozd za katerim stopimo na razgledno Knezovo planino.
Za planino gre pot v gozd in se v prečnem vzponu začne strmo vzpenjati. Ko ponovno stopimo iz gozda se steza nenadoma izgubi. Tu se usmerimo desno proti glavnemu grebenu, ki ga dosežemo po dobrih 5 minutah strmega vzpona (na tem delu je več manjših stezic,ki nas pripeljejo do grebena). Na grebenu nadaljujemo desno (levo Krofička in Klemenča jama) in vzpon nadaljujemo po deloma poraščenem vršnem grebenu Strelovca. Po 10 minutah grebenske hoje pa dosežemo razgleden vrh Strelovca.
Robanov kot - Knezova planina 2:30, Knezova planina - Strelovec 30 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Knezova planina (1520m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Robanov kot - strelovec1
Robanov kot - strelovec2
Robanov kot - strelovec3
Robanov kot - strelovec4
Robanov kot - strelovec5
Robanov kot - strelovec6
Robanov kot - strelovec7
Robanov kot - strelovec8
Robanov kot - strelovec9
Robanov kot - strelovec10
Robanov kot - strelovec11
Robanov kot - strelovec12
Robanov kot - strelovec13
Robanov kot - strelovec14
Robanov kot - strelovec15
Robanov kot - strelovec16
Robanov kot - strelovec17
Robanov kot - strelovec18
Robanov kot - strelovec19
Robanov kot - strelovec20
Robanov kot - strelovec21
Robanov kot - strelovec22
Robanov kot - strelovec23
Robanov kot - strelovec24
Robanov kot - strelovec25
Robanov kot - strelovec26
Robanov kot - strelovec27
Diskusija o izletu Robanov kot - Strelovec ()
martina56     
14.12.2006
PREČUDOVITO ZA NAS ZAČETNIKE....
Gost     
15.4.2007
Super! Kakšen razgled!Sončna nedelja 15.4.07. Opis: z avtom sem se odpeljala z Robanovega kota do kmetije Knez,od tam pa peš naprej do Knezove planine, do tu ni več sledu snega! Prvič se sneg na poti pojavi v gozdu nad to planino (gaz je dobra,ampak jo sproti topi sonce s svetlobno hitrostjo),vendar samo do grebena(cca 30min.hoje po južnem snegu),kjer je kopno do samega vrha! Razgled:ČUDOVIT!!! Sestopila sem po isti poti, vendar je možno priti tudi do koče na Klemenči jami, ampak je na S strani še zelo veliko snega! Priporočam za dopoldansko turco, saj hoja traja res prbl. 1uro 40 min gor, dol pa gre hitreje 1 ura 15 min. LP Klavdija
jprim     
8.10.2008
In tako je bilo na Strelovcu, oziroma pogled s Strelovca 5. 10. 2008. Skratka prečudovito.
jprim     
8.10.2008
Pa ubadam se s pošiljanjem fotografij in upam, da mi bo uspelo, če ne pa več sreče prihodnjič ...
geppo     
8.10.2008
Tukaj ne bo šlo..
Pojdi na trenutna razmere - Strelovc je že odprt in tam naloži!
Lp
jprim     
8.10.2008
Berem in berem, ampak res ne najdem na trenutnih razmerah Strelovca. Ali pa ...?
Jany     
9.10.2008
Če pa vpišeš "STRELOVEC" in ne "STRELOV'C" bo pa šlo. Le poskusi!

LP
hasto     
27.7.2009
Ima kdo kakšne izkušnje s turno smuko s Strelovca proti Robanovemu kotu?
Danes sem bil na vrhu (smer vzpona z Logarske prek Klemenče jame in nazaj) in so mi delovala travnata pobočja, ki se spuščajo proti robanovemu kotu zanimiva za presmučat vendar ne vem kakšne so razmere nižje v gozdnem delu spusta proti Robanovemu kotu.
Alpinist23     
9.7.2010
Lepša pot je pa še iz Icmanikove planine.
ditka     
22.8.2012
...bili v soboto, parkirnine niso pobirali in ker smo želeli parkirati na tem omenjem zadnjem plačljivem parkirišču smo se potem odpeljali celo do knezove kmetije...potem pa po opisu dalje....bilo je krasno...
garmont     
21.11.2015
Še preden prispemo na Knezovo planino se odcepi desno lepa stezica ( slika št.16 ), ki nas odpelje direkt na vrh. Opisano pot čez Knezovo planino pa lahko izkoristimo za povratek na Robanovo stran.
fpetel1     
9.10.2016
Lepa tura.
Včeraj smo se uspeli na poti izguiti.
Nekoliko čudno označeno in dalje nisem videl markacije, tako, da smo pred planino zavili desno v pobočje po zaraščenih ovčjih poteh in strmih travah do grebena in levo na vrh.
Zanimivo, vendar odsvetujem v mokrem in za navzdol.
fpetel1     
9.10.2016
Lepa tura.
Včeraj smo se uspeli na poti izguiti.
Nekoliko čudno označeno in dalje nisem videl markacije, tako, da smo pred planino zavili desno v pobočje po zaraščenih ovčjih poteh in strmih travah do grebena in levo na vrh.
Zanimivo, vendar odsvetujem v mokrem in za navzdol.
ljubitelj gora     
9.10.2016
Okrog slike 16 je odcep za gor, lani podobno šel po strmih travah na greben in nadaljeval po grebenu do Krofičke.
garmont     
13.12.2018
Namesto levo navzdol ( slika 10 ), po novem nadaljujemo naravnost po cesti do prvega desnega ovinka. Od tu naravnost po slabšem kolovozu ( smerna tabla ). Po cca 100 metrih se opuščena spodnja in nova zgornja pot združita. Dalje po zgornjem opisu...
franjo66     
1.3.2019
Kakšne so razmere?
Hvala za odgovor
Lp
seinfeld     
17.6.2019
Včeraj smo opravili ta izlet. Tudi mi smo se peljali skoraj do Knezove kmetije, parkirali smo v gozdu pod njo. Da bi pešačil uro in pol po prašni cesti bi bil čisti mazohizem.
Pred knezovo planino smo zavili desno navzgor po nemarkirani poti do vrha, nazaj po markirani. Po poti in na vrhu so nori razgledi.
Cela pot je solidno označena, so pa markacije stare in ponekod zbledele. Je treba biti pozoren in prebrati komentarje pod navodili.
postopač     
17.6.2019
Tudi midva včeraj gor.Peš od Govca, ja tudi po cesti, ki je prašna zaradi avtomobilov in kombijev, kot je bil vaš. Tako da, planinci hodimo peš in nismo zaradi tega mazohisti, kajne?
geppo     
18.6.2019
Iz Solčave vodi stara pot, ki se prične oziroma konča 100nad cerkvico Marije Snežne. Je zelo lepo izpeljana po gozdu. Nekoč so jo uporabljali Knezi/Haudeji za pristop do Solčave ( obiskovanje bogoslužja in drugih dejavnosti ). Je markirana in lepo vidna. Opažam, da ni preveč obiskana. Je pa težava v začetku in na koncu poti. Nad cerkvico jo je presekala gozdna vlaka, na koncu pri Haudeju, ko prideš ven na travnik je je pa deloma uničil hudournik.
Parkiraš lahko na parkirišču pri cervi v Solčavi ( veliko parkirišče ). Potem grem čez pašnik, ki je ograjen ( paša ovc ). Na koncu so pašna vrata. Ko jih odpreš si na začetku poti. V hudourniškem grabnu nad pašnikom je lepo vidna potka. Nekaj časa pelje ob potoku potem skrene levo in te pripelje na blatno gozdno vlako. Po vlaki cck. 500m ( smer SV )potem vidiš v da z vlake se strmo ( nabrežina vlake ) povzpnejo pohodniki v gozd ( desno ) - strmo ). V gozdu pa takoj uloviš vidno potko in markacije. Pot je tako lepo izpeljana da je uživanje, ko greš po njej. Potem kmalu prideš zopet na vlako, ki je presekala potko. Po tej vlaki se vzpenjaš cc. 10 - 15min )in na koncu vlake zopet v gozd, kjer je vidna pot. Malo pred Haudeju tik predno stopiš na njihov travnik je hudournik delno uničil pot. Temu se lahko izogneš da greš cck. 50m nižje po gozdni vlaki, ki te pripelje na travnik. Torej prideš ven cck. nekaj sto metrov od domačije Haudej. Ko enkrat osvojiš to pot se boš še večkrat vrnil na njo.
Nekaj insertov te poti je na mojih objavah: Trenutne razmere / Strelovec 11.10.2018
Malo pozornosti je potrebno, da loviš markacije/sledi poti in problemov ne smelo biti!!
Želim vam lep izlet v tem koncu
lp
Planinecizgg     
22.2.2020
Zdravo,
ali kdo ve,kakšne so trenutno razmere na tej poti. Lep pozdrav.
Tejama     
28.12.2020
Tudi mene zanima kakšne so sedaj razmere. Sedaj v teh dneh naj bi tudi še kaj zapadlo. Hvala za odgovor.
zokipoki     
28.12.2020
Strelovec je v celoti zasnežen in v nasledjih dneh lahko zapade še veliko snega. Zimski Strelovec ni lahka tura.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki