Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Smokuškega vrha (1122 m), vidi Bohinjsko jezero?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Ojstrica / Robanov kot - Ojstrica (čez Malo Ojstrico)

Robanov kot - Ojstrica (čez Malo Ojstrico)

Natisni
Izhodišče: Robanov kot (650 m)
Širina/Dolžina: 46,3948°N 14,703°E
Ime poti: čez Malo Ojstrico
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1700 m
Višinska razlika po poti: 1750 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 46.719
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 72
Število komentarjev: 52
Dostop do izhodišča:
Preko prelaza Volovljek (Kranjski Rak) ali iz Mozirja se zapeljemo v Luče, nato pa sledimo oznakam za Solčavo in Logarsko dolino. Ko prispemo v naselje Robanov Kot nas oznake za alpsko dolino Robanov kot usmerijo levo na stransko cesto, po kateri se peljemo do parkirišča v bližini kmetije Roban, kjer parkiramo. Parkiramo lahko tudi že 500 m nižje, kjer je še eno urejeno parkirišče, parkirati pa ne smemo na parkirišču penziona Govc-Vršnik, ker posledično ni prostora za goste penziona.
Opis poti:
Če smo parkirali na spodnjem parkirišču nadaljujemo po cesti do parkirišča pri kmetiji Roban, le nekaj metrov naprej od zadnjega parkirišča pa prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost, po cesti, kjer je zapornica (desno Strelovec).
Cesta proti Robanovi planini gre nato v gozd in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo naravnost, še naprej po cesti (levo partizanska bolnica 45 min).
Cesta nas nato pripelje iz gozda na Robanov travnik, kjer se nam odpre lep razgled na okoliška ostenja. Na drugi strani travnika gre cesta ponovno v gozd in se nekoliko bolj vzpne. Sledi še prečenje pašne ograje in kmalu za tem pridemo iz gozda na razgledno Robanovo planino.
S planine nadaljujemo za oznakami »Korošica, Ojstrica« in široka pot nas že po nekaj metrih pripelje v gozd. Po kratkem vzponu zavije pot v levo in preči nekaj strug hudournikov. Ponovno se vzpnemo skozi gozd in kmalu pridemo do manjšega slapa pod pobočji Moličke peči in Velike Zelenice. Tu pot zavije v desno in se prične s pomočjo jeklenice in nekaj klinov vzpenjati po precej strmih pobočjih. Sledi ponovno kratek vzpon skozi gozd po nekoliko položnejših pobočjih, nato pa pridemo v nekoliko bolj skalnat del poti. Pot se nato kar nekaj časa vzpenja po strmih pobočjih nad hudourniško grapo. Pot je tu speljana po lepih prehodih in je zelo dobro zavarovana z jeklenico, tako da vzpon ne povzroča večjih težav. Na poti so nam v pomoč tudi številni klini in v skalo vklesani stopi. Sledi še nekaj strmejših vzponov s pomočjo jeklenice in klinov nato pa nas pot pripelje na položna pobočja poraščena z ruševjem. Pot nas nato skozi ruševje v kratkem spustu pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Korošice (desno Molička planina 10 minut). Sledi kratek vzpon in priključimo se poti s Planine Podvežak, ki nas po nadaljnjem kratkem prečnem vzponu pripelje na Sedelce.
S Sedelca nadaljujemo desno v smeri Ojstrice in Male Ojstrice po poti, ki se začne razmeroma strmo vzpenjati in nas po približno 20 minutah pripelje do neizrazitega vrha Male Ojstrice. Tu se pot obrne v levo in se vzpenja po in ob grebenu, ki je občasno kar precej izpostavljen. Čez čas strmina pobočij prehodno popusti, pot pa nas za tem pripelje do vršnega pobočja Ojstrice. Tu se pot, ki je mestoma izpostavljena in na ključnih mestih dobro varovana začne strmeje vzpenjati. Vse bolj razgledna pot pa nas po uri in pol hoje od Sedelca pripelje na 2350m visok vrh.
Robanov kot - Robanova planina 1:00, Robanova planina - Sedelce 2:45, Sedelce - Ojstrica 1:30.
zemljevid poti - Ojstrica
Ob poti: Robanova planina (890m), Sedelce (1900m), Mala Ojstrica (2017m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Robanov kot - Ojstrica1
Robanov kot - Ojstrica2
Robanov kot - Ojstrica3
Robanov kot - Ojstrica4
Robanov kot - Ojstrica5
Robanov kot - Ojstrica6
Robanov kot - Ojstrica7
Robanov kot - Ojstrica8
Robanov kot - Ojstrica9
Robanov kot - Ojstrica10
Robanov kot - Ojstrica11
Robanov kot - Ojstrica12
Robanov kot - Ojstrica13
Robanov kot - Ojstrica14
Robanov kot - Ojstrica15
Robanov kot - Ojstrica16
Robanov kot - Ojstrica17
Robanov kot - Ojstrica18
Robanov kot - Ojstrica19
Robanov kot - Ojstrica20
Robanov kot - Ojstrica21
Robanov kot - Ojstrica22
Robanov kot - Ojstrica23
Robanov kot - Ojstrica24
Robanov kot - Ojstrica25
Robanov kot - Ojstrica26
Robanov kot - Ojstrica27
Robanov kot - Ojstrica28
Robanov kot - Ojstrica29
Robanov kot - Ojstrica30
Robanov kot - Ojstrica31
Robanov kot - Ojstrica32
Robanov kot - Ojstrica33
Robanov kot - Ojstrica34
Robanov kot - Ojstrica35
Robanov kot - Ojstrica36
Robanov kot - Ojstrica37
Robanov kot - Ojstrica38
Robanov kot - Ojstrica39
Robanov kot - Ojstrica40
Robanov kot - Ojstrica41
Robanov kot - Ojstrica42
Robanov kot - Ojstrica43
Robanov kot - Ojstrica44
Robanov kot - Ojstrica45
Robanov kot - Ojstrica46
Robanov kot - Ojstrica47
Robanov kot - Ojstrica48
Robanov kot - Ojstrica49
Robanov kot - Ojstrica50
Robanov kot - Ojstrica51
Robanov kot - Ojstrica52
Robanov kot - Ojstrica53
Robanov kot - Ojstrica54
Robanov kot - Ojstrica55
Robanov kot - Ojstrica56
Robanov kot - Ojstrica57
Robanov kot - Ojstrica58
Robanov kot - Ojstrica59
Robanov kot - Ojstrica60
Robanov kot - Ojstrica61
Robanov kot - Ojstrica62
Robanov kot - Ojstrica63
Robanov kot - Ojstrica64
Robanov kot - Ojstrica65
Robanov kot - Ojstrica66
Robanov kot - Ojstrica67
Robanov kot - Ojstrica68
Robanov kot - Ojstrica69
Robanov kot - Ojstrica70
Robanov kot - Ojstrica71
Robanov kot - Ojstrica72
Diskusija o izletu Robanov kot - Ojstrica (čez Malo Ojstrico)
Prikaži starejša sporočila
mosovnik9.6.2009
Če greš iz Robana na Škrbino med Krofičko in Ojstrico, ne greš na Škarje (bi se moral spustiti in nato pod ostenji Ojstrice zaviti na markirano pot proti Škarjam in dalje....)ampak se na sedlu priključiš markirani Kopinškovi, ki je, mimogrede, kar zahtevna, predvsem v zgornjem delu (pazi snežišče). Z vrha Ojstrice pa se lahko vračaš čez Škarje na Klemenčo jamo in nato izbereš primerno smer nazaj v R.kot in tako "zašpiliš" klobaso.
Pa srečno.
Jacek9.6.2009
Hvala za odgovor, vendar zanima me, ali je iz Robanovego kakšna steza na Škrbino, ali je to čisto brezpotje. Vsak nasvet je dobrodošel. Je kdo, ki že poskusil z te strani? Lp.
geppo9.6.2009
Po žlebu se da prit, ampak je čisto brezpotje. Steza ne obstaja ( vsaj jaz ne vem zanjo ). Ne priporočam!!
Lp
free9.6.2009
mogoče čez Črni hriber - iz Robanove planine na Krofičko, pa dol na Škrbino? Opis v kamniško-Savinjske alpe, Stritar, Sidarta.nasmeh
Jacek9.6.2009
Geppo, si napisal, da po žlebu se da priti, ampak kaj to pomeni? Bi moral plezat, rabim vrv, kako dolg je ta žleb? Pa še: zakaj ne priporočaš te poti?
Jacek9.6.2009
Free, hvala za predlog. Študiral sem tudi to turo, vendar to ni isto kot z Robana direktno na Škrbino. Pa me mika ta pot. Lp.
geppo9.6.2009
Jacek, poti ti ne priporočam, ker bi bilo neodgovorno od mene, da ti svetujem kako priti do Škrbine!
Že iz vprašanje, ki si ga postavil in ti je odgovoril "mosovnik" je jasno, da je vprašanje popolnoma napačno zastavljeno.

( Je mogoče kakšna pot z Robanovega kota na Škarje in naprej po Kopinškovi poti na Ojstrico? )

Jacek, pojdi iz Klemenče do Škrbine in po Kopinškovi na vrh Ojstice. Lepo si lahko ogledaš pristope iz Robana do Škrbine in se odločiš.
Pozor!!
"mosovnik" je že opozoril na snežišče malo pod vrhom ( severna stran )tam bo pa potrebna še nekaj časa zimska oprema!!
Lp
Jacek9.6.2009
Geppo, v redu. Hvala za prijazen nasvet. Kopinškovo pot poznam, druge poti tudi. Mislil sem, da je kakšen nezahteven dostop iz Robana, ker z te strani bi bilo res zanimivo poplezat gor. Bom še premislil. nasmeh Še enkrat hvala. Lp.
geppo9.6.2009
Nezahtevnega - žal ne poznam!! Jaz žleba nisem uporabljal za ta prehod na Škrbino - ga je pa kolega in potem ti dam informacijo, kot sem jo dobil od njega!
Imamo pa namen po dolgih letih ponoviti Ute - bom tudi si malo več ogledal za to varianto, ki je zanimiva. Po moji oceni ko sem gledal iz Škrbine v Robana ( že kar nekajkrat )ni pa enostavna!!
Lp
Jacek9.6.2009
Še enkrat hvala. Tudi za skrb. Pa za podatke bi bil res hvaležen. Lp.
mosovnik10.6.2009
Jacek, si pa vztrajen. Iz spominov :v R.kotu,pred zatrepom, če boš tako vztrajen kot na forumu, boš našel neizrazito stezico (kako je sedaj, ne vem), ki se strmo vzpne v desno skozi gozd, nato čez trave v smeri škrbine(jo že vidiš) in v/ob žlebu slediš naravnim prehodom(mestoma izpostavljeno in težavno). Računati moraš na precejšnjo krušljivost (zelo rado leti navzdol po žlebu) .Kot rečeno,pot(beri brezpotje) je strmo in mestoma zelo nevarno, priporočljivo na omenjenih mestih varovanje in popolna oprema.Ne podajaj pa se sam, ker tam imaš družbo samo s tamkajšnjimi prebivalci te, lahko se reče,divjine, ki ti ne morejo pomagati, če zaideš v zagato.
Verjetno ne boš zadovoljen z opisom, vendar boljšega ti ne morem dati, ker je veliko let od takrat, ko sem jaz z kolegi kolovratil po tistem koncu in sedaj spodaj najti stezico, ki te iz R.popelje navzgor, je verjetno še težje (zaraščeno).Žleb se verjetno ni kaj bistveno spremenil,tudi takrat so bila izpostavljena in krušljiva mesta,sedaj mogoče na kakšnem drugem mestu, vsled erozije tal in plazov.
Premisli in srečno.
Jacek10.6.2009
Wow! To je že nekaj! Hvala lepa. Seveda ne bom šel sam. Opis je ker v redu, saj vem, da ga ne bom našel v nobenim vodniku. Zdaj bom vztrajno čakal, da se stopi sneg... nasmeh Lp.
jprim15.6.2009
Kako so kaj razmere glede snega na tej poti? Je mogoč vzpon brez zimske opreme ali še ne?
LP in hvala za odgovor.
mosovnik16.6.2009
Zgoraj v grapah lahko naletiš na sneg. Zasigurno pa je na zgornji prečnici, ki je tudi dokaj izpostavljena in v tem času ob teh razmerah je zimska oprema OBVEZNA. Preverjeno v soboto, sicer na Planjavi, vendar zgornje snežišče v Kopinškovi na Ojstrici je dolžno vse pozornosti in opreme obiskovalca.
veoniq16.6.2009
Ali so na poti iz Korošice na Ojstrico tudi še zaplate snega? zmeden
Lp
gregcs116.6.2009
Pot iz Korošice preko Male Ojstrice je kopna in bolj priporočljiva kot (gruščnata in mestoma zasnežena) direktna.
jprim16.6.2009
'Mosovnik' nimam v mislih Kopinškove poti, za to vem, da je še v avgustu eno snežišče.
Pot iz Robenovega kota ...
LP!
lepenatka1.7.2009
Živjo, je kdo zadnje dni hodil čez Robanov kot na Moličko planino?
Je pot kopna in prehodna?
lokalc16.7.2009
lepenatka, danes sem jo prehodil. Je povsem kopna in prehodna, pazit je treba na kamenje, ki ga je zima pustila na poti (možni zdrsi), ampak ni panike.
lepenatka16.7.2009
Hvala ya odgovor.Ko bo vrocin apopustila, jo mahnem tu gor in na grebensko pot na Ojstrico.Veliko užitkov v hribih želim.
saren28.8.2009
pozdrav, v septembru nameravam opraviti to pot na ojstrico.. zanima pa me če je samovarovalni komplet nujen za ta vzpon, obenem pa dodajam, da sem dokaj frišen gornik.. za sabo imam "zelo zahtevno" plezalno pot na raduho, ki sem jo opravil brez samovarovalnega kompleta in še nekaj manjših vzponov (okrešelj, raduha po navadni poti...); sprašujem pa tudi, če je kdo že bil na omenjeni plezalni poti na raduho in tej poti na ojstrico, da bi ju primerjal..

lp
Tadej28.8.2009
Za vzpon po zgoraj opisani poti ti komplet za samovarovanje pride prav le malo kje, zato ga ne potrebuješ. Če pa se nameravaš povzpeti po Kopinškovi poti, pa ga le imej s seboj.
brish11.6.2011
23.6.nameravam iz R.kota na Ojstrico,naslednji dan pa s Korošice na Planjavo in preko Kamniškega sedla na Okrešelj in Logarsko dolino.Zanima me kako je s snežišči,ali je pot kopna?Vsakršna informacija bo dobrodošla.Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Paintball27.6.2011
Brish, verjetno si se o razmerah že sam prepričal, pa vendarle. Pot iz Robanovega kota na Ojstrico je povsem kopna in normalno prehodna. Na poti do Moličke peči je sicer kar nekaj klinov ampak pot ni pretirano izpostavljena, je pa zelo razgibana z zelo lepimi razgledi na okoliške gore in Robanov kot.
matic430.6.2011
Ko pridemo do križpotja na robu Moličke pl. si lahko pot skrajšamo tako, da zavijemo desno proti kapelici (par minut hoje). Od Kocbekovega zavetišča oz. kapelice sv. Cirila in Metoda se lahko direktno vzpnemo na malo Ojstrico. Pot je celo markirana (sicer bolj po domače).
petra9.9.2011
S prijateljico sva štartale iz Robanovega kota-pot zelo zanimiva in pa tudi naporna.
Moram pa malo pokritizirati TABLE, ki te usmerijo, nikjer ni za ojstrico, še tista, ki je, pa je stara in se sploh nič ne vidi kaj piše!!!
penuša14.9.2011
Tudi midva z možem sva izbrala pot iz Robanovega kota preko Male Ojstrice na Ojstrico, in na Kocbekov dom. Vračala sva se po isti poti v Robanov kot. Se strinjam s Petro, pot je super, zanimiva, in tudi zelo dolga.
velkavrh17.9.2011
Danes končno osvojil Ojstrico prek najatraktivnega pristopa -iz Robanovega kota.Varovana pot je super. To je ena najlepših varovanih poti pri nas-vsaj zame. Vleče se edino od parkirišča v Robanovem kotu do slapa. Stritar je v svojem vodniku kar prav preštel vse kline in zmeril jelkenice. Obiska danes kot na Ojstrici in pri koči na Korošici ogromno. Danes je bil zgleda vsaj zaenkrat zadnji ugodnejši dan za visokogorje.
mary5.6.2012
Pozdravljeni! Je mogoče kdo hodil po tej poti v zadnjem času in bi znal povedati ali je na poti še kaj ostankov snega? Hvala
mary5.6.2012
Sem pozabila napisati, da me predvsem zanima pot iz Robanovega kota do Sedelca..nasmeh
geppo5.6.2012
Pred 14 dnevi ko sem šel na Krofičko iz Robanove planine sem se spogledoval s to potjo.
Ne bi smelo biti več težav na tej poti. Videli so se še ostanki snega v grapah,ki je verjetno že skopnel.
lp
mary5.6.2012
Hvala, lp
pohodnik389.6.2012
Včeraj v petek 8.6.opravil tole turo,res zanimiva pot z lepimi razgledi na nekaj odsekih malo poškodovana kar je nato v sestopu malce zoprno,drugače pa z Korošice na Malo Ojstrico in potem na sam osrednji vrh brez problemov.Snega ni več nikjer,vreme bilo vredu le veter je bil siln.

VIDEO
čemšeničan10.6.2012
Pohodnik lep video si naredil in nama obudil lepe spomine na to prehojeno pot pred 20 leti ko sva z ženo takrat bila še fant in dekle.Hvala ti.
Lep pozdrav in srečno
pohodnik3818.6.2012
Res je čudovita pot fajn samotna odmaknjena od "magistral" kot so z Podvežaka ali čez Škarje čeravno zelo zahtevna je vredna vsakega korakanasmeh

pa še SLIKE
rok.si2.7.2012
Krasna pot, prehodili smo jo včeraj, je kar naporna, sploh vzpon in dooolg spust po strmini od Sedelca do Robanove planšarije. Smo porabili kar nekaj časa več od "obljubljenih" 5:15, bilo pa je res vroče.
Kot že napisano, lahko bi bila kakšna tabla na razpotjih več, markacije in varovala pa so v dobrem stanju.

Če še nimate dovolj kilometrine (kot mi) se na Ojstrico odpravite s spoštovanjem in računajte na 12 urno turo in ne začenjajte prepozno!
BibaS3.7.2012
O, pot izgleda fantastično! Super fotografije, pohodnik38!
lepenatka5.10.2012
Zanima me,če morda kdo ve, kako najti staro Kocbekovo pot na Ojstrico,ki je startala nad nekdanjo Kocbekovo kočo na Molički planini in se je priključila sedanji grebenski.
Hvala.
LidijaJesih5.10.2012
Če se ne motim je označena in sicer je treba do kapelice na Molički planini in od nje proti Korošici. Menda kar za prvim ovinkom po minutki ali dveh se na desno odcepi Kocbekova pot. Se ne da zgrešit.
garmont5.10.2012
OD kapelice se povzpneš cca 50 višincev nad kapelo, kjer boš opazila votlino na desni. Tu je tudi lesena tabla z napisom "Kocbekova pot", ki te usmeri na desno stran ob votlini.Naravnost bi nadaljevala do Korošice.
Pot je markirana z rdečim sprejem.jezen
Poti strmo slediš do jase na Mali Ojstrici, kjer se pridruži normalno markirani poti.
lepenatka6.10.2012
Najlepša hvala obema za hiter odgovor.nasmeh
Ronaldinho8220.6.2013
Je mogoče kdo zadnje dni hodil po tej poti? Je snega še kaj?
Hvala
sam-zee18.7.2014
Eno vprašanje - je ta pot primerna za 13letnico, ki sicer nima veliko izkušenj z viskogorjem, a je spretna plezalka in je opravila 2-3 ture z nekaj klini in jeklenicami? Je pa sicer v dobri kondiciji.

Kako pa je trenutno s snegom?
franca18.7.2014
Najbrž sam najbolje poznaš svojo 13-letnico. Spretnost je nekaj, drugo je odgovornost za sebe in zmožnost daljše osredotočenosti. Na zavarovanih delih je (delno) možno samovarovanje, na izpostavljenih delih poti brez varoval pa ne. Jaz sem šla pred leti po tej poti (celotno prečenje KS Alp) z 12- letnico in 14-letnikom brez pomislekov, ker smo prej že opravili kar nekaj skupnih, tudi zahtevnih, poti.
zokipoki7.7.2016
Želel bi informacijo glede snega na poti skozi grapo od robana do moličke. Menim da je pot kopna. Ali mogoče kdo ve? Hvala
mailman10.7.2016
Kopna, da bolj kopna ne more biti. Bil sem skozi konec Junija.
zokipoki10.7.2016
Hvala lepa za info nasmeh
daver27.9.2017
Pozdravljeni.
Zanima me, če kdo ve, kakšna je situacija na potu na Ojstrico? Imamo namen iti ta vikend, pa smo malce v dvomih...
Je kopno?
bperc27.9.2017
V soboto 23. 9 je bila pot v snegu. Pokliči na kočo in ti naj pove, če je sneg pobralo, samo ne verjamem. V soboto je bilo kar precej snega, ampak južen in se ti udira do pasu, kar pa zna biti kar naporno in s hojo po grebenu, tudi nevarno.
pohodnik3818.7.2020
V ponedeljek 13.7. sem opravil omenjeno pot ki je brez posebnosti vreme mi je bilo naklonjeno dopoldan z soncem popoldan z nekaj oblačnosti in brez vročine.Ob poti sem imel priliko opazovati živali ki so celotno turo še dodatno popestrile.V spodnjem videu je zajetih nekaj utrinkov z omenjene poti.

VIDEO

Lp! Tonenasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki