Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeMatkov kot / Robanov kot - Matkov kot
  

Robanov kot - Matkov kot (pot RMK)

 
Izhodišče: Robanov kot (700 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3948°N / 14,703°E
Cilj: Matkov kot (920 m)
Ime poti: pot RMK
Čas hoje: 21 h
Zahtevnost: zelo zahtevno brezpotje
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 220 m
Višinska razlika po poti: 3500 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Avtor: medo*
Ogledov: 10865
Ocena: 5 glasov
Število slik: 126
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se v smeri Logarske doline, kjer zavijemo levo proti Robanovem kotu. Parkiramo na parkirišču pred Robanovo kmetijo.

Opis poti:

Andrej Stritar v vodniku Kamniško - Savinjske Alpe, 2003, str. 199, opisuje Pot KK, po brezpotju iz Matkovega kota v Robanov kot. Ko sem tako raziskoval te konce, se mi je utrnila nova, malo drugačna povezava med Matkovim in Robanovim kotom. Želel sem čim bolj direktno smer po najlepših brezpotjih, obiskom lepih krnic in da vodi pot tudi čez vrhove. Tako se moja pot precej razlikuje in zaradi težavnosti hoje navzdol skozi Hudi prask sem obrnil tudi smer poti iz Robanovega v Matkov kot. Zato sem svojo prehojeno pot poimenoval v »Pot RMK« - iz Robanovega v Matkov kot, ki se jo prehodi v treh dneh oziroma rundah, lahko pa tudi postopoma po delih. Prespi se lahko v Koči na Klemenči jami in na Okrešlju.

Prva runda - Krofička:
Robanov kot - Črni hriber - Ute - greben Krofičke - Krofička - po lovski v Škrbino - Klemenča jama

Od Robanove kmetije pridemo po slabi uri hoje do planšarije. Tu se usmerimo desno in gremo po poseki, kjer ob koncu zavijemo levo v gozd. Steza se prične kakih 150 višinskih metrov nad dolino, na vrhu trikotne vzpetine, ki se jo vidi od planšarije. Na njo pridemo po levi strani. V gozdu se držimo desno in se vzpnemo po sprva široki grapi, ki se zgoraj zoži. Na sedlu zagledamo značilno pokončno skalo in nasproti nje je začetek steze. Nato sledimo dokaj dobro vidni stezi čez strme trave. Ko prispemo do sedla, kjer je na drugi strani široka grapa, napredujemo v desno, po manj izraziti poti. Naslednje ključno mesto je odcep na neizrazitem travnatem svetu, kjer skrenemo desno in zapustimo pot čez Črni hriber. Prečimo krajši poraščen travnik in pot nadaljujemo po gozdu. Pot nas pripelje do strmejšega melišča, kjer se napotimo navzgor do travnika in se napotimo po njem v desno smer, kjer kmalu spet zasledimo stezico. Prečimo v desno pod stenami dokler ne vstopimo v zagruščen in poraščen graben in se povzpnemo po njem. Tu nas med potjo pozdravi potoček, kjer pa ni vedno vode. Na vrhu grabna se svet odpre v slikovito krnico, kjer je včasih bival Robanov pastir in sedaj stoji obnovljena kočica pod Utami. Potem nadaljujemo navzgor do sedla na vrh grebena, ki nam odpre pogled v Logarsko dolino. Spustimo se v levo, kjer podrto deblo nudi enega lepših razgledov na Logarsko dolino. Prečimo po travah pod grebenom v smeri Krofičke. Ko postane greben položnejši, poiščemo prehod med ruševjem na vrh grebena. Sedaj hodimo bolj ali manj po grebenu, če postane svet težavnejši, se spustimo bolj v desno. Tako pridemo do naslednjega vrha v grebenu - Travnik, 2029 m. Kmalu se greben izravna in je na desni odsekan, na levi pa močno poraščen z ruševjem. Iščemo prehode med ruševjem ali se mu umaknemo nekaj deset metrov nižje. Malo pred vrhom Krofičke se vzpenjamo po levi strani grebena, vrh dosežemo po desni. Nato se najprej nekaj metrov spustimo po isti poti v široko nagruščeno grapo pod vrhom. Prečimo pod vršnjim delom Krofičke skozi ruševje nadelano pot. Ko prispemo mimo gladkih plošč, sledi strm spust med ruševjem in travnato - skalnim svetom. Ko strmina popusti, se v desno smer pomaknemo na travnike in se narahlo spuščamo do ruševja, kjer poiščemo stezico. Po nekaj metrih prispemo do skoraj navpičnega kamina, ki je visok približno 10 m, in se ob poškodovani jeklenici spustimo na manjše sedlo. Nadaljujemo naravnost po sedlu v ruševje in sestopamo po grebenu zavarovanem z jeklenico v grapo, kjer je spominska plošča. Desno ob skalah Škrbine dosežemo markirano pot na Ojstrico. Tu zavijemo desno do Koče na Klemenči jami.

Posebnosti: orientacijsko zahtevna tura, priporočljiva zaščita proti klopom in dolge hlače za hojo skozi ruševje, nevarnost zdrsa na strmih travah, tehnično zahteven spust po lovski poti iz Krofičke v Škrbino.

Druga runda - Rjavčki vrh:
Klemeča jama - Rjavčki vrh - čez Grlo na Pasje sedlo - Okrešelj

Od Koče na Klemenči jami gremo po markirani poti na Ojstrico čez Škarje. Na sedelcu pod Rjavčkim vrhom pred značilno skalo zavijemo z markirane poti ostro desno po stezici navzgor. Pot vodi čez malo krničico z bujno travo. Sledi še približno 50 m vzpona do Rjavčkega vrha. Po isti poti se vrnemo nazaj na markirano pot in na sedelcu zavijemo desno pod ostenje Rjavčkega vrha. Spustimo se v krnico in se držimo desne strani precej strmega pobočja. Prečimo dva manjša melišča. Pod krnico v ruševju poiščemo kar precej dobro vidno stezo, saj je včasih tu vodila markirana pot, zato so ponekod še vidne zbledele markacije. Ko nižje postane na travniku pot položnejša, prečimo levo proti steni Planjave. Pobočje se zoži v krajši skok, ki ga preplezamo v ključih s pomočjo klinov. Pod njim se spustimo po stezi v travi levo od nagruščene grape. V dolini zopet obrnemo navzgor levo čez melišča pod Planjavo proti Pasjemu sedlu, sprva je vzpon bolj položen, potem vedno bolj strm. Na vrhu sedla se prečno spustimo do markirane poti na Kamniško sedlo, kjer zavijemo desno na Frischaufov dom na Okrešlju.

Posebnosti: tehnično je zahtevnejši spust skozi Grlo, veliko melišča.

Tretja runda - Krnička gora:
Okrešelj - Hudi prask - Latvica - Krnička gora - Matkova krnica - po spodnji poti v Matkov kot

Od Frischaufovega doma na Okrešlju gremo po markirani poti proti Mrzli gori. Ko prečimo drugo hudourniško strugo, zavijemo desno v gozd, kjer sledimo precej dobro vidni stezici. Ta nas pripelje do trikotnega melišča pod Hudim praskom. Spominska plošča na skali pred tem, nam potrdi, da smo na pravi poti. Takoj na začetku je treba preplezati skalni skok II. stopnje, potem se grapa razširi. Zavijemo desno in hodimo najprej po precej krušljivem skrotju, nato se grapa zoži v žleb. Pod vrhom grebena zavijemo levo in prečimo po lažjem terenu do naslednje grape. Na vrhu te grape se po stezici napotimo proti skali pokončne štirioglate oblike, ki jo obidemo po levi strani in splezamo proti vrhu grebena. Malo pod njim v ruševju poiščemo pot v levo, kjer spodaj zagledamo značilno škrbinico skozi katero moramo iti. Nato se spustimo na sedelce in nato še nižje ob steni do ruševja, skozi katerega pridemo na travnik. Povzpnemo se direktno na vrh grebena, kjer je prehod na Latvico. Spustimo se na markirano pot za Mrzlo goro, po kateri gremo malo nižje. Prečimo v smeri Krničke gore po zelo krušljivi stečini, ki preči pod dobro vidnim odlomom. Ko prispemo na travnat svet, se med ruševjem povzpnemo naravnost navzgor na sedlo pred začetek grebena Mrzle gore. Spustimo se na avstrijsko stran in hodimo desno proti ruševju. Nato se dvignemo na greben in plezamo po njem, ruševju se umikamo na levo. Na vrh Krničke gore se povzpnemo po široki polici. Z vrha nadaljujemo naprej tako, da se najprej malo spustimo in nato zopet rahlo povzpnemo prečno levo po ruševnatem žlebu. Ponovno se spustimo in nato prečno plezamo po žlebičih. Prestopimo še manjšo škrbinico in smo na grebenu Krničke gore. Naprej se držimo desne po grebenu, kasneje leve. Ob koncu grebena se ob ruševju spustimo do značilne škrbine poraščene z ruševjem. Tu se prične izpostavljeno plezanje II. stopnje skozi lusko na krušljivem terenu ali pa se spustimo ob vrvi. Ob vznožju se nam na desni odpre pogled v idilično Matkovo krnico. Med ruševjem poiščemo prehod do ostankov kočice Matkovega pastirja. Pot nadaljujemo med ruševjem po vpadnici, kjer je začetek stezice. Kasneje nas vodi v levo pod ostenjem do grape, ki jo prečimo in zavijemo desno dol. Stezica pelje vzporedno z grapo po travi na levi. Kasneje ponovno prečimo grapo in hodimo po desni. Malo nižje zopet prečimo grapo v levo ob tolmunčkih. Nekaj časa še hodimo po strmih travah, nato se spustimo v gozd. Prečimo še nekaj grap, ponekod skozi nje teče voda. Steza se rahlo spušča in se izgubi pri značilnem štoru, 60 višinskih metrov nad kolovozom. Spustimo se na kolovoz in dvakrat zavijemo desno, da pridemo ven v Matkovem kotu ob začetku markirane poti na Mrzlo goro.

Posebnosti: tehnično najbolj zahtevna tura na opisani poti, alpinistični vzpon do II. stopnje, skala je ponekod precej krušljiva, potrebno je varovanje, za neizkušene spremstvo vodnika. Orientacija je prav tako zahtevna.

zemljevid poti
Ob poti: Robanova kmetija (650m), Robanova planina (890m), Robanovega krnica (1700m), Krofička (2083m), Škrbina (1792m), Koča na Klemenči jami (1208m), Rjavčki vrh (Planinšca) (1898m), Dno poti skozi Grlo (980m), Pasje sedlo (1636m), Dom na Okrešlju (1396m), Vrh Hudega praska (1800m), Latvica (1750m), Sedlo med Mrzlo in Krničko goro (1900m), Krnička gora (2064m), Krničko sedlo (1811m), Matkova krnica (1700m), Matkov kot (920m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Matkov kot (0 min)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem,
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Robanov kot - matkov_kot1
Robanov kot - matkov_kot2
Robanov kot - matkov_kot3
Robanov kot - matkov_kot4
Robanov kot - matkov_kot5
Robanov kot - matkov_kot6
Robanov kot - matkov_kot7
Robanov kot - matkov_kot8
Robanov kot - matkov_kot9
Robanov kot - matkov_kot10
Robanov kot - matkov_kot11
Robanov kot - matkov_kot12
Robanov kot - matkov_kot13
Robanov kot - matkov_kot14
Robanov kot - matkov_kot15
Robanov kot - matkov_kot16
Robanov kot - matkov_kot17
Robanov kot - matkov_kot18
Robanov kot - matkov_kot19
Robanov kot - matkov_kot20
Robanov kot - matkov_kot21
Robanov kot - matkov_kot22
Robanov kot - matkov_kot23
Robanov kot - matkov_kot24
Robanov kot - matkov_kot25
Robanov kot - matkov_kot26
Robanov kot - matkov_kot27
Robanov kot - matkov_kot28
Robanov kot - matkov_kot29
Robanov kot - matkov_kot30
Robanov kot - matkov_kot31
Robanov kot - matkov_kot32
Robanov kot - matkov_kot33
Robanov kot - matkov_kot34
Robanov kot - matkov_kot35
Robanov kot - matkov_kot36
Robanov kot - matkov_kot37
Robanov kot - matkov_kot38
Robanov kot - matkov_kot39
Robanov kot - matkov_kot40
Robanov kot - matkov_kot41
Robanov kot - matkov_kot42
Robanov kot - matkov_kot43
Robanov kot - matkov_kot44
Robanov kot - matkov_kot45
Robanov kot - matkov_kot46
Robanov kot - matkov_kot47
Robanov kot - matkov_kot48
Robanov kot - matkov_kot49
Robanov kot - matkov_kot50
Robanov kot - matkov_kot51
Robanov kot - matkov_kot52
Robanov kot - matkov_kot53
Robanov kot - matkov_kot54
Robanov kot - matkov_kot55
Robanov kot - matkov_kot56
Robanov kot - matkov_kot57
Robanov kot - matkov_kot58
Robanov kot - matkov_kot59
Robanov kot - matkov_kot60
Robanov kot - matkov_kot61
Robanov kot - matkov_kot62
Robanov kot - matkov_kot63
Robanov kot - matkov_kot64
Robanov kot - matkov_kot65
Robanov kot - matkov_kot66
Robanov kot - matkov_kot67
Robanov kot - matkov_kot68
Robanov kot - matkov_kot69
Robanov kot - matkov_kot70
Robanov kot - matkov_kot71
Robanov kot - matkov_kot72
Robanov kot - matkov_kot73
Robanov kot - matkov_kot74
Robanov kot - matkov_kot75
Robanov kot - matkov_kot76
Robanov kot - matkov_kot77
Robanov kot - matkov_kot78
Robanov kot - matkov_kot79
Robanov kot - matkov_kot80
Robanov kot - matkov_kot81
Robanov kot - matkov_kot82
Robanov kot - matkov_kot83
Robanov kot - matkov_kot84
Robanov kot - matkov_kot85
Robanov kot - matkov_kot86
Robanov kot - matkov_kot87
Robanov kot - matkov_kot88
Robanov kot - matkov_kot89
Robanov kot - matkov_kot90
Robanov kot - matkov_kot91
Robanov kot - matkov_kot92
Robanov kot - matkov_kot93
Robanov kot - matkov_kot94
Robanov kot - matkov_kot95
Robanov kot - matkov_kot96
Robanov kot - matkov_kot97
Robanov kot - matkov_kot98
Robanov kot - matkov_kot99
Robanov kot - matkov_kot100
Robanov kot - matkov_kot101
Robanov kot - matkov_kot102
Robanov kot - matkov_kot103
Robanov kot - matkov_kot104
Robanov kot - matkov_kot105
Robanov kot - matkov_kot106
Robanov kot - matkov_kot107
Robanov kot - matkov_kot108
Robanov kot - matkov_kot109
Robanov kot - matkov_kot110
Robanov kot - matkov_kot111
Robanov kot - matkov_kot112
Robanov kot - matkov_kot113
Robanov kot - matkov_kot114
Robanov kot - matkov_kot115
Robanov kot - matkov_kot116
Robanov kot - matkov_kot117
Robanov kot - matkov_kot118
Robanov kot - matkov_kot119
Robanov kot - matkov_kot120
Robanov kot - matkov_kot121
Robanov kot - matkov_kot122
Robanov kot - matkov_kot123
Robanov kot - matkov_kot124
Robanov kot - matkov_kot125
Robanov kot - matkov_kot126
Diskusija o izletu Robanov kot - Matkov kot (pot RMK)
pika     
14.8.2013
Medo, čestitke, in hvala za izčrpen opis poti.
garmont     
14.8.2013
Lažji ( in priporočljivejši ) vstop v Hudi prask je levo od spominske plošče. V desnem vstopu sta nad prvo skalno stopnjo dva klina za varovanje - priporočljivo v mokrem.
Lp
dprapr     
14.8.2013
Zanimiva "pot"!
Kljub zelo obiskanemu območju se izogne v samotne predele nad dolinami RK, LD in že tako manj obiskanemu MK.
Lepo pripravljen opis!
medo*     
14.8.2013
Hvala, Pika in Dprapr nasmeh
Garmont, vem za levi prehod v Hudem prasku in tudi pod grebenom Krničke gore se lahko naredi obvoz po »poti« iz Belske Kočne in tako najti lažji prehod na sedlo nad Matkovo krnico in se izogniti plezanju po krušljivi luski… po brezpotju je itak več variant, a nekje je treba potegniti črto. Vendar se meni zdi pot po grebenu zelo lepa in mal začinjenosti mora bit, da je runda bolj okusna mežikanje
pohodnik38     
15.9.2013
31.8.se povzpel po delčku te poti to je skozi Hudi prask do Latvice.Kasneje sem nadaljeval v smer Mrzle gore.Navdušen nad potjo na terenu je res včasih kaj drugače zato pa velja izkušenost in pustolovski duh.

SLIKE in osebni vtis z ture

Lp! Tone
pohodnik38     
21.9.2013
Pred časom se povzpel na Krničko goro ki se najde v tem opisu in iz smeri Latvice pa zanimivem in zahtevnem prehodu.

Nekaj vtisov in občutkov z ture tukaj

Lp! Tone
pohodnik38     
8.7.2014
Pred časom sem se zopet povzpel po enem delu te poti to je čez Črni hriber na Krofičko ki pa na cca polovici zavije v desno in nas na koncu pripelje do pstirskega stanu pod Utami.

SLIKE in osebni vtis z ture-5-7-2014

Lp! Tonecool
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki