Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Kopitnik / Rimske Toplice - Kopitnik (po dolini Ogeškega potoka)

Rimske Toplice - Kopitnik (po dolini Ogeškega potoka)

Natisni
Izhodišče: Rimske Toplice (213 m)
Širina/Dolžina: 46,1208°N 15,2007°E
Ime poti: po dolini Ogeškega potoka
Čas hoje: 2 h 5 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 697 m
Višinska razlika po poti: 715 m
Zemljevid: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 29.004
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 55
Število komentarjev: 8
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Celje - center, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Laškega in pozneje Rimskih Toplic. Pri koncu kraja Rimske Toplice (takoj za križiščem, kjer se levo preko mostu odcepi cesta proti vasi Globoko in železniški postaji Rimske Toplice) zavijemo ostro desno v smeri Rimskih term. Naprej se peljemo še nekaj 10 m, nato pa prispemo do naslednjega križišča, ob katerem parkiramo (v bližini izhodišča se nahaja trgovina Tuš).
b) Iz Zasavja se najprej zapeljemo v Hrastnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Celju. Ko prispemo v Rimske Toplice bomo v glavnem križišču zavili desno v smeri Zidanega Mostu. Pri koncu kraja Rimske Toplice (takoj za križiščem, kjer se levo preko mostu odcepi cesta proti vasi Globoko in železniški postaji Rimske Toplice) zavijemo ostro desno v smeri Rimskih term. Naprej se peljemo še nekaj 10 m, nato pa prispemo do naslednjega križišča, ob katerem parkiramo (v bližini izhodišča se nahaja trgovina Tuš).
c) Iz smeri Posavja se najprej zapeljemo v Zidani Most, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Celju. Ko prispemo v Rimske Toplice postanemo pozorni, saj bomo na začetku kraja zavili levo v smeri Rimskih term (glavno cesto zapustimo le nekaj metrov pred mestom, kjer se v desno preko mostu odcepi cesta v vas Globoko). Naprej se peljemo še nekaj 10 m, nato pa prispemo do naslednjega križišča, ob katerem parkiramo (v bližini izhodišča se nahaja trgovina Tuš).
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na cesto, ki se nadaljuje ob manjšem potočku (smer Kopitnik). Cesta nas hitro pripelje do bližnje stanovanjske hiše, za katero se le ta spremeni v zmerno strmo planinsko pot. Kratek čas še nadaljujemo ob potočku, nato pa nas markacije usmerijo desno na pobočje, preko katerega se pričnemo strmeje vzpenjati. Malo višje nas pot pripelje iz gozda, nato pa nas mimo križa in naslednje stanovanjske hiše pripelje do asfaltne ceste. Cesti sledimo navkreber, nato pa v naslednjem križišču desno v smeri Kopitnika. Nekaj minut še nadaljujemo po cesti, nato pa prispemo na označeno razpotje.
Na razpotju zapustimo asfaltno cesto in nadaljujemo desno na pešpot v smeri "Kopitnik - koča" (naravnost Kopitnik in Stražnik). Pot naprej se prečno vzpne proti desni, se kmalu položi in se priključi slabši gozdni cesti, kateri sledimo do njenega konca.
Od konca ceste nadaljujemo po dobro uhojeni poti, ki se prične zmerno do občasno strmo vzpenjati skozi gozd. Višje nas pot vodi ob "poljih" čemaža, nato pa se priključi kolovozu, kateremu sledimo v desno. Kolovoz že kmalu zavije precej v desno ter se prečno vzpne na manj strmo pobočje, kjer stopimo ob rob gozda. Tu pot zavije v levo ter se postopoma razširi v makadamsko cesto. Še nekoliko naprej se nam z desne priključi pot od Šmarjete, mi pa nadaljujemo naravnost do bližnje domačije na Izeri.
Pri domačiji cesta postane asfaltna, mi pa po njej hodimo le nekaj metrov, nato pa nas napis na drevesu "koča" usmeri levo v gozd. Naprej se kratek čas vzpenjamo skozi gozd, nato pa se priključimo poti iz vasi Marno in Turje. Od razpotja naprej stopimo iz gozda, nas pa zložna pot, ki se nadaljuje čez večji travnik v nekaj minutah pripelje do Koče na Kopitniku.
Od Koče na Kopitniku nadaljujemo levo, sprva celo rahlo navzdol, nato pa steza postane razločnejša ter se prične vzpenjati. Po kratkem vzponu stopimo na cesto ter ji sledimo v levo. Pot naprej nas vodi mimo gozdarske koče, za katero se nam z desne priključi pot iz Zidanega Mosta. Tu nadaljujemo naravnost ter nato na naslednjem razpotju rahlo levo v smeri vrha. Pot se v rahlem vzponu nadaljuje skozi gozd, nato pa se za nekaj metrov spusti. Sledi kratek vzpon in pot nas pripelje na greben, kjer se nam priključi še pot od Lukovškega prevala (izhodišče Rimske Toplice).
Tu nadaljujemo desno na ozek in deloma prepaden greben, po katerem nadaljujemo pot. Ker je pot v nadaljevanju dovolj široka in na izpostavljenih mestih tudi varovana z jeklenico, nam vzpon na vrh Kopitnika v kopnem ne predstavlja večjih težav.
zemljevid poti - Kopitnik
Ob poti: Koča na Kopitniku (865m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Rimske Toplice - Kopitnik1
Rimske Toplice - Kopitnik2
Rimske Toplice - Kopitnik3
Rimske Toplice - Kopitnik4
Rimske Toplice - Kopitnik5
Rimske Toplice - Kopitnik6
Rimske Toplice - Kopitnik7
Rimske Toplice - Kopitnik8
Rimske Toplice - Kopitnik9
Rimske Toplice - Kopitnik10
Rimske Toplice - Kopitnik11
Rimske Toplice - Kopitnik12
Rimske Toplice - Kopitnik13
Rimske Toplice - Kopitnik14
Rimske Toplice - Kopitnik15
Rimske Toplice - Kopitnik16
Rimske Toplice - Kopitnik17
Rimske Toplice - Kopitnik18
Rimske Toplice - Kopitnik19
Rimske Toplice - Kopitnik20
Rimske Toplice - Kopitnik21
Rimske Toplice - Kopitnik22
Rimske Toplice - Kopitnik23
Rimske Toplice - Kopitnik24
Rimske Toplice - Kopitnik25
Rimske Toplice - Kopitnik26
Rimske Toplice - Kopitnik27
Rimske Toplice - Kopitnik28
Rimske Toplice - Kopitnik29
Rimske Toplice - Kopitnik30
Rimske Toplice - Kopitnik31
Rimske Toplice - Kopitnik32
Rimske Toplice - Kopitnik33
Rimske Toplice - Kopitnik34
Rimske Toplice - Kopitnik35
Rimske Toplice - Kopitnik36
Rimske Toplice - Kopitnik37
Rimske Toplice - Kopitnik38
Rimske Toplice - Kopitnik39
Rimske Toplice - Kopitnik40
Rimske Toplice - Kopitnik41
Rimske Toplice - Kopitnik42
Rimske Toplice - Kopitnik43
Rimske Toplice - Kopitnik44
Rimske Toplice - Kopitnik45
Rimske Toplice - Kopitnik46
Rimske Toplice - Kopitnik47
Rimske Toplice - Kopitnik48
Rimske Toplice - Kopitnik49
Rimske Toplice - Kopitnik50
Rimske Toplice - Kopitnik51
Rimske Toplice - Kopitnik52
Rimske Toplice - Kopitnik53
Rimske Toplice - Kopitnik54
Rimske Toplice - Kopitnik55
Diskusija o izletu Rimske Toplice - Kopitnik (po dolini Ogeškega potoka)
šoni12. 01. 2013
tega opisa ne razumem, cesta je med savinjo in rimskimi toplicami, se pravi na desnem bregu, kako potem desno čez most čez savinjo?
šoni12. 01. 2013
mislim glavno cesto celje-zidani most, po mojem se ne gre nič čez savinjo, razen če se ni kpotnik kam prestavil jezik
šoni12. 01. 2013
kopitnik zmeden
Tadej13. 01. 2013
Hvala za opozorilo, sem popravil.
mustejn21. 12. 2014
danes sem prehodil to pot in sem bil zelo zadovoljen.Pot je dobro označena,kava v koči odlična... skratka vredno obiska.
modrook123. 02. 2020
Po tej poti se vračamo iz Kopitnika. Pot na določenih delih slabo markirana,markacije zbledene. Pot skozi lurd veliko bolj prijetna
garmont23. 02. 2020
Lahko pa na razpotju pri sliki 14 nadaljujemo levo po cesti in sledimo markacijam pod razglednim Stražnikom na vrh Kopitnika. Tako se bomo najprej povzpeli na vrh, sestopili pa bomo krožno mimo koče.
garmont26. 04. 2021 15:25:47
Na sliki št.7 je markirana pot označena ostro levo, mimo hiše. Bolj priporočljivo je pot nadaljevati naravnost in se izogniti hoji mimo stanovanjskega objekta. Pri obeh variantah pridemo na asfaltno cesto, po kater nadaljujemo pot.nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki