Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Karnijske AlpeMonte Coglians (Hohe Warte) / Rifugio Tolazzi - Monte Coglians (Hohe Warte)
  

Rifugio Tolazzi - Monte Coglians (Hohe Warte) (Weg der 26er)

 
Izhodišče: Rifugio Tolazzi (1350 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,59199°N / 12,8678°E
Cilj: Monte Coglians (Hohe Warte) (2780 m)
Ime poti: Weg der 26er
Čas hoje: 5 h 30 min
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1430 m
Višinska razlika po poti: 1430 m
Zemljevid: Tabacco 01
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bagi
Ogledov: 14983
Ocena: 4 glasov
Število slik: 34
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:

Iz Ljubljane po gorenjski avtocesti, izvoz Hrušica, nadaljevanje čez mejni prehod Rateče do Trbiža. Tam zavijemo na avtocesto, ki jo zapustimo na izvozu Tolmezzo. Nadaljujemo do Villa Santina in naprej po dobri cesti v smeri Ovaro, Comeglians, Rigolato do kraja Forni Avoltri. Tu zavijemo desno na ožjo cesto proti vasem Sigilletto, Collinetta in Colina do našega izhodišča koče Tolazzi. Za celotno pot od Ljubljane do parkirišča potrebujemo 2 uri in 40 minut.

Opis poti:

Od parkirišča nadaljujemo levo ob koči Tolazzi po cesti, ki vodi do sirarne Morareet. Mi ne gremo do nje, ampak nas oznake za pot 144 že kmalu usmerijo levo na drugo makadamsko cesto, od katere se po treh serpentinah odcepimo na gozdno stezo. Po njej pridemo do koče Lamberthengi, ki se nahaja nekaj minut pod prelazom Passo Volaia. Nad njo zagledamo jezerce Wolayer see z avstrijsko kočo Eduard Pichl Hutte na nasprotnem bregu. Ob desnem bregu jezera se rahlo spustimo po poti 403, ki zavije v smeri visokogorske krnice proti naslednjemu prelazu Valentin Torl. Premagati moramo 270 višincev, da prispemo do skalnega vršaca tik pred prelazom. Obidemo ga spodaj po desni strani in se na prelazu spet priključimo markirani poti.
Od tukaj naprej se v ključih dvigujemo proti ostenju Hohe Warte-ja. Po dobrih 20 minutah bodimo pozorni na odcep poti v desno, ki vodi v ferato Weg der 26er in ima oznako 427-1. Ker je po pobočju shojeno več potk, lahko v megli oznake hitro spregledamo. Ravno tako so tu lahko v zgodnjem poletju možna obširna snežišča. Po potki pridemo do vstopa v ferato, ki je označen s tablo. Opremimo se s čelado, samovarovalnim kompletom in plezalnimi rokavicami (nujno).
Začetni del smeri je praktično navpičen. Stena je dobro razčlenjena, skala kompaktna, varovalne jeklenice neprekinjeno. Stopov je dovolj, so pa precej oddaljeni med seboj, zato potrebujemo veliko energije za napredovanje. Kaj kmalu gledamo konkretno globino pod svojimi čevlji :) Navpični del preide v prečenje gladke, mokre skale brez možnosti počitka. Opor za noge praktično ni, oziroma so zelo plitve naravne zajede v skali. V pomoč nam bo, če si ogledamo in zapomnimo ključne točke in prečimo skalo v enem zamahu. Prostor za počitek je na drugi strani, kjer se pot zopet prevesi v navpičnico. Nadaljevanje poti je še vedno zahtevno, vendar so ključne točke za nami. Ko pridemo do skrinjice z vpisno knjigo se pot počasi prevesi v grebenski del. Z lahkotnim plezanjem in širnimi razgledi dosežemo vrh, kjer si lahko čestitamo :)

Sestop :
Najlažje se vrnemo po smeri običajnega pristopa na Hohe Warte in sicer po južni poti 143. Sestopamo po zagruščenem terenu, kjer je potrebna previdnost glede zdrsa in proženja kamnov. Pot namreč poteka v ključih in je temu primerno na udaru, saj večina pristopov na Hohe Warte poteka ravno tu. Čelada tudi tukaj sodi na glavo in ne v nahrbtnik :) Nižje pridemo do križišča, kjer izberemo gornjo pot 145. Ta pelje čez travnat vrh Pic Chiadin do koče Marinelli z lepim razgledom. Nadaljujemo v smeri naše poti 143 do sirarne Morareet in mimo nje do našega izhodišča koče Tolazzi.

Težavnost:

OPOZORILA :
Ferata Weg der 26er pokaže svoj značaj že takoj v začetku in stopnjuje težavnost do približno polovice poti. Po avstrijski lestvici doseže stopnjo D+ in je občutno težja od vzpona na nam bližji in bolj znani Cjajnik. Njen najtežji del nastopi po prehodu iz začetne navpičnice v vodoravno prečenje. Jeklenice so tu italijansko ohlapne, skala gladka in mokra, naklon velik, spodaj ogromno zraka. Stopov v tem delu praktično ni, vse skupaj deluje na molzenje jeklenice in plosko polaganje nog na steno.
Sidrišča za jeklenice so precej oddaljena med seboj, tako v navpičnem kot prečnem delu najtežjega dela poti. Da se prepreči morebitni daljši padec je pametno, da se vponke varovalnega kompleta prestavi na višje sidrišče takoj, ko je to možno.
Pri prečenju vodoravnega dela je priporočljivo, da zaradi ohlapne jeklenice ta del preči vsak posamezno in se s tem prepreči nezaželeno nihanje jeklenice.
V zgodnjem poletju so pred vstopnim delom v ferato in višje na plošči, kjer je vpisna knjiga možna snežišča, zato je pametno stanje poti predhodno preveriti v okoliških kočah.

Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte1
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte2
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte3
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte4
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte5
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte6
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte7
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte8
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte9
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte10
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte11
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte12
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte13
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte14
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte15
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte16
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte17
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte18
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte19
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte20
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte21
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte22
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte23
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte24
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte25
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte26
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte27
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte28
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte29
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte30
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte31
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte32
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte33
Rifugio Tolazzi - monte_coglians_hohe_warte34
Diskusija o izletu Rifugio Tolazzi - Monte Coglians (Hohe Warte) (Weg der 26er)
ljubitelj gora     
20.6.2012
Tole ferrato sem še z nekom preplezal preteklo nedeljo, začela sva na Avstrijski strani, pot je prehodna brez zimske opreme, nekaj malega je še bilo snega, prvi del poti je res težak, namreč imela sva še mokre skale, gladka skala, malo stopov kasneje pa pot postane lažja, varovala so vredu, povratek po južni strani, pazljivo zaradi padanja kamenja.
Darxta     
4.10.2013
N46.591867
E12.867576
Lahko preveriš na Google Maps, je celo Street View do koče.
Pa srečno! nasmeh

LP, Dare
darinka4     
23.5.2015
To ferato monte Coglians smo preplezali pred nekaj leti. V spominu mi je ostala začetna navpična stena ,bilo je poleti štirje smo bili lepa ferata. Vračali smo se po južni strani .Vzpon je zahteven, in treba je biti dobro pripravljen..
B.Smart     
10.7.2017
V soboto preplezali tole ferato. Takoj na začetku je še manjše snežišče, ki se zaključi s precej široko razpoko od skale, tako da je vstop v steno še nekoliko težji. Poleg tega mokri čevlji niso ravno v pomoč pri premagovanju začetnega stebra. Ferata je drugače zanimiva, lepo speljana in polna izzivov. Zajle so ponekod bolj, ponekod manj napete, v pomoč nam je nekaj stopov in usekov v skalo. V tej ferati je resnično pomembna pravilna tehnika plezanja po feratah in moč v rokah. Priporočam, da imate poleg kompleta za samovarovanje tudi popkovino, saj vam predvsem v prvem delu omogoči počitek za roke. Pot je primerna za ljudi, ki imajo dobro psihofizično kondicijo, saj prepadne stene in kak manjši zdrs hitro načnejo živce.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki