Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Golici (1835 m)?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Furcia Rossa III / Rifugio Pederü - Furcia Rossa III

Rifugio Pederü - Furcia Rossa III

Natisni
Izhodišče: Rifugio Pederü (1548 m)
Širina/Dolžina: 46,63867°N 12,0414°E
Čas hoje: 4 h 50 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Ferata: C
Višinska razlika: 1243 m
Višinska razlika po poti: 1420 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 190
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 139
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo mimo krajev Dobbiaco / Toblach, Villabassa / Niederdorf, Monguelfo - Tesido / Welsberg - Taisten, Brunico / Bruneck. Le malo za zadnjim omenjenim krajem, mimo katerega vodi obvoznica, pa zavijemo levo v dolino Val Badia. Naprej se peljemo po omenjeni dolini in v kraju Longega zavijemo levo proti kraju San Vigilio. V San Vigiliu pa nato v križišču zavijemo levo za oznakami »Pederü«. Po približno 200 metrih pa nato zavijemo desno prav tako za oznakami »Pederü«. Tej cesti nato sledimo vse do velikega parkirišča pred kočo Rifugio Pederü.

b) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadaljujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Passo Falzarego (2105 m) zavijemo desno v smeri prelaza Valparola in naprej proti Alta Badii. V kraju La Villa zavijemo desno proti kraju Brunico. Cesti nato sledimo do kraja Longega kjer zavijemo desno proti kraju San Vigilio. V San Vigiliu pa nato v križišču zavijemo levo za oznakami »Pederü«. Po približno 200 metrih pa nato zavijemo desno prav tako za oznakami »Pederü«. Tej cesti nato sledimo vse do velikega parkirišča pred kočo Rifugio Pederü.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo do razpotja za kočo. Smerokazi nas usmerijo rahlo desno na peš pot proti kočama Lavarela in Fanes, levo pa vodi pot proti koči Fodara Vedla. Položna pot najprej preči potok in cesto, nato pa se prične nekoliko strmeje vzpenjati skozi ruševje. Po začetnem nekoliko strmejšem delu postane pot v nadaljevanju položnejša, na krajšem delu pa se tudi nekoliko spusti. Pot se nekajkrat tudi za kratek čas priključi cesti, nato pa ponovno poteka večinoma skozi ruševje na desni strani doline.
V nadaljevanju pot zavije nekoliko v desno in odpirati se nam pričnejo tudi vse lepši razgledi na okoliške vrhove. Kasneje se ponovno priključimo gorski cesti, ki poteka ob potoku Rü dal Plan. Rahlo vzpenjajoča se cesta nas nato pripelje do križišča.
Desno vodi cesta proti koči Rifugio Lavarella (5 minut), mi pa v križišču nadaljujemo levo. Cesta se nato nekoliko vzpne in nas kmalu pripelje do koče.
Pri koči se usmerimo na pot 10 proti sedlu Limo pass in planini Gran Fanes. Sprva se nekoliko strmeje vzpnemo po peš poti skozi gozd, ki nas ponovno pripelje na cesto. Nadaljujemo desno po razgledni cesti. Nekoliko višje cesta zavije v levo in nas ob travnatih pobočjih pripelje do sedla Ju de Limo (italijansko Passo di Limo, nemško Limopass).
Cesta se od sedla malenkost spusti in nas hitro pripelje do jezera Lago di Limo pri katerem se levo odcepi pot proti vrhu Col Bechei.
Mi od jezera še naprej nadaljujemo po položni cesti, ki nas kmalu pripelje do še enega razpotja.
Levo navzdol se odcepi peš pot proti dolini Valle di Fanes, mi pa nadaljujemo desno po razgledni cesti, ki se še naprej nekoliko spušča. Nekoliko nižje se nam z leve priključi še makadamska cesta iz doline Valle di Fanes. Od križišča sledi le še kratek spust po razgledni cesti do koče Ütia de Gran Fanes.
Od koče nadaljujemo po cesti, ki nas vodi po razgledni planini in se še malenkost spustimo. Cesta nato preči mostiček ter nas kmalu pripelje do označenega razpotja.
Mi se na razpotju usmerimo levo na pot številka 17 oz. Pot miru (Fridensweg / Via della pace). Pot od razpotja sprva poteka po travnatem pobočju in nas nato pripelje v pas zelo redkega macesnovega in borovega gozda. Pot je v nadaljevanju označena s številko 17 ter z oznakami VB ter FR, kar označuje vrhova Vallon Bianco in Furcia Rossa. Pot se še naprej rahlo vzpenja in poteka po stari vojaški mulatjeri proti jugovzhodu. Pot počasi zavije še nekoliko v levo in odpirati se nam prične razgled proti vzhodu na dolino Valle di Fanes. Mulatjera nas tu pripelje na bolj kamnit teren po katerem kmalu dosežemo razpotje.
Desno vodi pot 17 proti Monte Castello oz. bivaku Bivacco della Pace, mi pa nadaljujemo levo po poti proti vrhovom Furcia Rossa in Vallon Bianco. Od razpotja pot nato kar nekaj časa preči pobočja nekoliko bolj proti vzhodu in nas pripelje do nekoliko strmejših pobočij. Sledi vzpon večinoma v ključih po strmem pobočju in pot nas pripelje do naslednjega razpotja.
Tokrat se usmerimo desno proti zavarovani plezalni poti, ki vodi proti vrhu Furcia Rossa III (označeno z napisom Ferrata – Klettersteig, Furcia Rossa). Naravnost pa vodi pot proti vrhu Vallon Bianco ter Furcia Rossa II). Od razpotja nato prečimo pobočje proti jugozahodu in pot nas pripelje na široko polico pod prepadnimi stenami. Pot nato zavije v levo in še naprej poteka ob robu ostenja ter se prične tudi nekoliko vzpenjati. Višje nato pot zavije nekoliko v desno in nas pripelje do začetka zavarovane poti.
Pred vstopom v zavarovan del poti se opremimo s čelado in samovarovalnim kompletom. Na začetku zavarovane poti se najprej nekoliko spustimo ob jeklenici, nato pa sledi še strmejši spust s pomočjo nekaj lestev. Po spustu postane pot ponovno manj zahtevna in se prične vzpenjati proti pobočjem vrha Furcia Rossa III. Tu v vzponu prečimo dolino na vzhodni strani omenjenega vrha in nato sledi nekoliko strmejši vzpon po nekoliko krušljivem pobočju kjer je pot nekoliko uničena. V zgodnjem poletju je lahko tu tudi še snežišče. Takšna pot nas nato pripelje do ostenja kjer je nadaljevanje zavarovane poti. Pot se tu vzpenja ob jeklenici in v pomoč nam je ponovno tudi nekaj lestev. Višje nato pot zavije v desno in nas po občasno nekoliko izpostavljenem pobočju pripelje do najzahtevnejšega dela poti. Tu se navpično vzpnemo s pomočjo številnih skob, na krajšem delu pa je stena celo malenkost previsna. Nad skobami se še nekaj časa vzpenjamo s pomočjo jeklenic, nato pa nas pot pripelje na manj zahtevna pobočja na severni strani vrha Furcia Rossa III. Tu najprej prečimo pobočje proti zahodu in pot nas pripelje do razpotja.
Mi nadaljujemo levo proti že omenjenemu vrhu desno pa vodi naprej zavarovana pot proti vrhu Monte Castello in bivaku Bivacco della Pace. Od razpotja nato sledi še krajši vzpon ob razglednem grebenu in pot nas kmalu pripelje do vrha na katerem bomo opazili manjši križ ter zanimivo klopco.
Sestopimo lahko tako, da nadaljujemo po omenjeni zavarovani poti in se nato vrnemo po poti številka 17 nazaj proti planini Malga Gran Fanes. Sestop je možen tudi po poti vzpona.
zemljevid poti - Furcia Rossa III
Ob poti: Rifugio Fanes (2060m), Ju de Limo (2174m), Lago di Limo (2159m), Ütia de Gran Fanes (2102m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III1
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III2
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III3
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III4
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III5
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III6
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III7
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III8
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III9
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III10
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III11
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III12
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III13
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III14
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III15
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III16
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III17
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III18
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III19
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III20
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III21
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III22
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III23
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III24
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III25
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III26
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III27
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III28
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III29
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III30
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III31
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III32
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III33
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III34
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III35
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III36
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III37
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III38
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III39
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III40
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III41
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III42
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III43
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III44
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III45
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III46
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III47
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III48
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III49
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III50
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III51
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III52
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III53
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III54
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III55
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III56
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III57
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III58
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III59
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III60
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III61
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III62
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III63
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III64
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III65
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III66
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III67
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III68
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III69
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III70
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III71
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III72
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III73
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III74
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III75
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III76
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III77
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III78
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III79
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III80
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III81
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III82
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III83
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III84
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III85
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III86
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III87
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III88
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III89
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III90
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III91
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III92
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III93
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III94
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III95
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III96
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III97
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III98
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III99
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III100
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III101
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III102
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III103
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III104
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III105
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III106
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III107
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III108
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III109
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III110
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III111
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III112
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III113
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III114
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III115
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III116
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III117
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III118
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III119
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III120
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III121
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III122
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III123
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III124
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III125
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III126
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III127
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III128
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III129
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III130
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III131
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III132
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III133
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III134
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III135
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III136
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III137
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III138
Rifugio Pederü - Furcia Rossa III139
Diskusija o izletu Rifugio Pederü - Furcia Rossa III
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki