Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste letos že ujeli sončni vzhod nad 1000 metri nadmorske višine?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Col de Lasta / Rifugio Pederü - Col de Lasta

Rifugio Pederü - Col de Lasta

Natisni
Izhodišče: Rifugio Pederü (1548 m)
Širina/Dolžina: 46,63867°N 12,0414°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahko brezpotje
Višinska razlika: 763 m
Višinska razlika po poti: 780 m
Zemljevid: Tabacco 03 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 1.383
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 45
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo mimo krajev Dobbiaco / Toblach, Villabassa / Niederdorf, Monguelfo - Tesido / Welsberg - Taisten, Brunico / Bruneck. Le malo za zadnjim omenjenim krajem, mimo katerega vodi obvoznica, pa zavijemo levo v dolino Val Badia. Naprej se peljemo po omenjeni dolini in v kraju Longega zavijemo levo proti kraju San Vigilio. V San Vigiliu pa nato v križišču zavijemo levo za oznakami »Pederü«. Po približno 200 metrih pa nato zavijemo desno prav tako za oznakami »Pederü«. Tej cesti nato sledimo vse do velikega parkirišča pred kočo Rifugio Pederü.
b) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadaljujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Passo Falzarego (2105 m) zavijemo desno v smeri prelaza Valparola in naprej proti Alta Badii. V kraju La Villa zavijemo desno proti kraju Brunico. Cesti nato sledimo do kraja Longega kjer zavijemo desno proti kraju San Vigilio. V San Vigiliu pa nato v križišču zavijemo levo za oznakami »Pederü«. Po približno 200 metrih pa nato zavijemo desno prav tako za oznakami »Pederü«. Tej cesti nato sledimo vse do velikega parkirišča pred kočo Rifugio Pederü.
Opis poti:
Od koče Rifugio Pederü nadaljujemo levo na makadamsko cesto kamor nas usmerijo smerokazi za kočo. Cesta, ki je zaprta za promet se v začetku prične zelo strmo vzpenjati v ključih in odpirati se nam pričnejo lepi razgledi na okoliške vrhove. V nadaljevanju postane cesta za odtenek manj strma in poteka večinoma skozi gozd. Po dobre pol ure hoje od izhodišča nas cesta pripelje do označenega razpotja.
Naravnost vodi cesta proti koči Fodara, mi pa nadaljujemo levo za oznakami »Rif. Sennes Hütte«. Pri razpotju se rahlo spustimo in prečimo potok. Pot je tu nekaj časa dokaj položna nato pa zavije levo in v vzponu preči strma pobočja proti severozahodu. Višje pot zavije v desno in kmalu se priključimo cesti od koče Fodara.
V nadaljevanju hodimo po cesti, ki se ves čas rahlo vzpenja, počasi pa se nam pričnejo odpirati tudi vse lepši razgledi. Gozd ob cesti zamenja ruševje in z desne se nam priključi še peš pot od koče Fodara.
Cesta v nadaljevanju postane nekoliko položnejša in kmalu pridemo do križišča kjer se desno odcepi cesta proti kočama Rifugio Ra Stua ter Rifugio Biella. Mi v križišču nadaljujemo levo in do koče Rifugio Sennes sledi le še nekaj hoje po položni cesti.
Od koče nadaljujemo po peš poti proti koči Munt de Sennes. Pot nas vodi pod pobočji vrha Col de Lasta. Ko pridemo na severovzhodno stran vrha zapustimo označeno pot proti koči Munt de Sennes in se usmerimo levo na brezpotje.
Severovzhodna pobočja gore niso pretirano strma zato iskanje prehodov ni posebej težavno. Pri orientaciji so nam v pomoč tudi možici in križ na vrhu gore.
Ob poti: Rifugio Sennes (2126m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Rifugio Pederü - Col de Lasta1
Rifugio Pederü - Col de Lasta2
Rifugio Pederü - Col de Lasta3
Rifugio Pederü - Col de Lasta4
Rifugio Pederü - Col de Lasta5
Rifugio Pederü - Col de Lasta6
Rifugio Pederü - Col de Lasta7
Rifugio Pederü - Col de Lasta8
Rifugio Pederü - Col de Lasta9
Rifugio Pederü - Col de Lasta10
Rifugio Pederü - Col de Lasta11
Rifugio Pederü - Col de Lasta12
Rifugio Pederü - Col de Lasta13
Rifugio Pederü - Col de Lasta14
Rifugio Pederü - Col de Lasta15
Rifugio Pederü - Col de Lasta16
Rifugio Pederü - Col de Lasta17
Rifugio Pederü - Col de Lasta18
Rifugio Pederü - Col de Lasta19
Rifugio Pederü - Col de Lasta20
Rifugio Pederü - Col de Lasta21
Rifugio Pederü - Col de Lasta22
Rifugio Pederü - Col de Lasta23
Rifugio Pederü - Col de Lasta24
Rifugio Pederü - Col de Lasta25
Rifugio Pederü - Col de Lasta26
Rifugio Pederü - Col de Lasta27
Rifugio Pederü - Col de Lasta28
Rifugio Pederü - Col de Lasta29
Rifugio Pederü - Col de Lasta30
Rifugio Pederü - Col de Lasta31
Rifugio Pederü - Col de Lasta32
Rifugio Pederü - Col de Lasta33
Rifugio Pederü - Col de Lasta34
Rifugio Pederü - Col de Lasta35
Rifugio Pederü - Col de Lasta36
Rifugio Pederü - Col de Lasta37
Rifugio Pederü - Col de Lasta38
Rifugio Pederü - Col de Lasta39
Rifugio Pederü - Col de Lasta40
Rifugio Pederü - Col de Lasta41
Rifugio Pederü - Col de Lasta42
Rifugio Pederü - Col de Lasta43
Rifugio Pederü - Col de Lasta44
Rifugio Pederü - Col de Lasta45
Diskusija o izletu Rifugio Pederü - Col de Lasta
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki