Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / DolomitiCima Nove / Neunerspitze / Rifugio Pederü - Cima Nove / Neunerspitze
  

Rifugio Pederü - Cima Nove / Neunerspitze

 
Izhodišče: Rifugio Pederü (1548 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,63867°N / 12,0414°E
Cilj: Cima Nove / Neunerspitze (2968 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 4 h 50 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1420 m
Višinska razlika po poti: 1460 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 400
Ocena: 1 glasov
Število slik: 112
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo mimo krajev Dobbiaco / Toblach, Villabassa / Niederdorf, Monguelfo - Tesido / Welsberg - Taisten, Brunico / Bruneck. Le malo za zadnjim omenjenim krajem, mimo katerega vodi obvoznica, pa zavijemo levo v dolino Val Badia. Naprej se peljemo po omenjeni dolini in v kraju Longega zavijemo levo proti kraju San Vigilio. V San Vigiliu pa nato v križišču zavijemo levo za oznakami »Pederü«. Po približno 200 metrih pa nato zavijemo desno prav tako za oznakami »Pederü«. Tej cesti nato sledimo vse do velikega parkirišča pred kočo Rifugio Pederü.
b) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadaljujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Passo Falzarego (2105 m) zavijemo desno v smeri prelaza Valparola in naprej proti Alta Badii. V kraju La Villa zavijemo desno proti kraju Brunico. Cesti nato sledimo do kraja Longega kjer zavijemo desno proti kraju San Vigilio. V San Vigiliu pa nato v križišču zavijemo levo za oznakami »Pederü«. Po približno 200 metrih pa nato zavijemo desno prav tako za oznakami »Pederü«. Tej cesti nato sledimo vse do velikega parkirišča pred kočo Rifugio Pederü.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo do razpotja za kočo. Smerokazi nas usmerijo rahlo desno na peš pot proti kočama Lavarela in Fanes, levo pa vodi pot proti koči Fodara Vedla. Položna pot najprej preči potok in cesto, nato pa se prične nekoliko strmeje vzpenjati skozi ruševje. Po začetnem nekoliko strmejšem delu postane pot v nadaljevanju položnejša, na krajšem delu pa se tudi nekoliko spusti. Pot se nekajkrat tudi za kratek čas priključi cesti, nato pa ponovno poteka večinoma skozi ruševje na desni strani doline.
V nadaljevanju pot zavije nekoliko v desno in odpirati se nam pričnejo tudi vse lepši razgledi na okoliške vrhove. Kasneje se ponovno priključimo gorski cesti, ki poteka ob potoku Rü dal Plan. Rahlo vzpenjajoča se cesta nas nato pripelje do križišča.
Levo vodi cesta proti koči Rifugio Fanes (5 minut), mi pa nadaljujemo desno proti koči Rifugio Lavarela. Cesta nas še naprej vodi ob potoku in pašnikih in nas kmalu pripelje do koče.
Pri koči nadaljujemo desno in po kratkem vzponu po travnatem pobočju pridemo do razpotja. Levo vodi pot št. 12 proti sedlu Ju dla Crusc ter Forcela de Medesc, mi pa nadaljujemo desno po poti št. 13 proti sedlu Ju de Sant Antone.
Od razpotja se pot še naprej vzpenja po travnatem pobočju proti severu in nas kmalu pripelje do še enega razpotja. Levo se odcepi še pot št. 7 proti sedloma Ju dla Crusc ter Forcela de Medesc, mi pa ponovno nadaljujemo desno proti sedlu Ju de Sant Antone. V nadaljevanju kar nekaj časa hodimo po dokaj položnih travnatih pobočjih proti severu. Razgledna pot se nato približa ograji, ki je namenjena živini, ki se tu pase v poletnih mesecih. Kasneje pot tudi preči omenjeno ograjo in nas pripelje na melišča na jugozahodni strani vrha Piz Sant Antone. Pot nato v vzponu preči melišča vse do sedla Ju de Sant Antone na katerem je postavljena tudi kapelica posvečena svetemu Antonu. Kapelica lahko služi tudi kot zasilno zavetišče v primeru slabega vremena.
Na sedlu kjer se nam s severa priključi še pot iz doline Val de Fanes, nadaljujemo levo navzgor kamor nas usmerijo oznake »Cima Nove, Neunerspitze«. Pot se sprva vzpenja proti zahodu nato pa zavije nekoliko v levo in nas pripelje na strmejša pobočja. Pot je tu označena z rdečimi pikami ter nekaj možici. V nadaljevanju večinoma v vzponu prečimo pobočje, ki ni zavarovano in je zato potrebno tudi nekaj previdnosti. S strmejših pobočij nas nato pot pripelje na položnejši teren na južni strani grebena. Pot zavije v desno in poteka po večinoma travnatem terenu proti grebenu. Pot je tu nekoliko slabše uhojena, pri orientaciji pa so nam v pomoč številni možici. Ko dosežemo greben nadaljujemo levo, travnata pobočja pa preidejo v skalnato. V nadaljevanju hodimo ob grebenu, ki je na južno stran sprva še položno in vzpon ni zahteven. Nekoliko višje pa postane greben strmejši in kmalu vstopimo v zavarovani del poti. V nadaljevanju je priporočljiva uporaba samovarovalnega kompleta.
Sprva se nekaj časa vzpenjamo po grebenu, ki je zavarovan z jeklenico, nato pa se pot za kratek čas umakne grebenu na levo stran in preči strme gladke plošče. Sledi precej strm vzpon nazaj proti grebenu, zaradi razmeroma ohlapne jeklenice in dolgih raztežajev pa je na tem delu potrebno še nekaj več previdnosti. V nadaljevanju nato pot poteka ves čas ob grebenu in je še naprej zavarovana z jeklenico. Na nekaj mestih se pot še nekoliko strmeje vzpne nato pa postane greben položnejši in zavarovana pot se konča.
Greben v nadaljevanju je na severno stran še naprej prepaden, mi pa se vzpenjamo po položnejšem terenu na južni strani grebena. Steza je na tem delu ponovno slabše vidna še naprej pa so nam v pomoč možici. Vzpon v nadaljevanju ni več zahteven in vse bolj razgledna pot nas kmalu pripelje do vrha na katerem je postavljen večji križ.
Sestopimo po poti vzpona.

Ob poti: Rifugio Lavarella (2042m), Ju de Sant Antone (2466m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem,
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze1
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze2
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze3
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze4
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze5
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze6
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze7
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze8
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze9
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze10
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze11
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze12
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze13
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze14
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze15
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze16
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze17
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze18
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze19
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze20
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze21
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze22
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze23
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze24
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze25
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze26
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze27
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze28
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze29
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze30
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze31
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze32
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze33
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze34
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze35
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze36
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze37
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze38
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze39
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze40
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze41
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze42
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze43
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze44
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze45
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze46
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze47
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze48
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze49
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze50
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze51
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze52
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze53
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze54
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze55
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze56
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze57
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze58
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze59
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze60
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze61
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze62
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze63
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze64
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze65
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze66
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze67
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze68
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze69
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze70
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze71
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze72
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze73
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze74
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze75
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze76
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze77
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze78
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze79
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze80
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze81
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze82
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze83
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze84
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze85
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze86
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze87
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze88
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze89
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze90
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze91
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze92
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze93
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze94
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze95
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze96
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze97
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze98
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze99
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze100
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze101
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze102
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze103
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze104
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze105
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze106
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze107
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze108
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze109
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze110
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze111
Rifugio Pederü - cima_nove___neunerspitze112
Diskusija o izletu Rifugio Pederü - Cima Nove / Neunerspitze ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki