Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Tofana di Mezzo / Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo (Via Ferrata Formenton)

Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo (Via Ferrata Formenton)

Natisni
Izhodišče: Rifugio Dibona (2083 m)
Širina/Dolžina: 46,5326°N 12,0703°E
Ime poti: Via Ferrata Formenton
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Ferata: B/C
Višinska razlika: 1161 m
Višinska razlika po poti: 1470 m
Zemljevid: Tabacco 03 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 7.105
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 164
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Dostop z Gorenjske: Čez MP Rateče ali Predel do Trbiža / Tarvisio in nato po avtocesti v smeri Vidma / Udine do izvoza Tolmezzo. Iz Tolmezza cesti sledimo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato spusti in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (možno tudi desno) v smeri Cortine d'Ampezzo. V vseh naslednjih križiščih se držimo oznak za Cortino d'Ampezzo.
V Cortini d'Ampezzo nato sledimo oznakam za alpski prelaz Passo di Falzarego. Tej vzpenjajoči cesti nato sledimo do mesta, kjer se desno odcepi cesta v smeri koče Rifugio Dibona (odcep je na višini cca 1700 m). Sprva asfaltirana cesta nas višje pripelje na križišče, kjer nadaljujemo po levi spodnji cesti (desno koča Duca d'Aosta) in ji sledimo do parkirišča za kočo Dibona.
S primorske strani: Peljemo se po avtocesti proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadalujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Opis poti:
S parkirišča pri koči Dibona nadaljujemo desno na pot 421. Pot sprva preči melišča in se prične rahlo vzpenjati. Pot tu poteka proti vzhodu in nas kmalu pripelje do nekoliko širše hudourniške grape. Pri grapi pot zavije levo in se prične strmeje vzpenjati ob grapi. Zaradi drsečega peska je na tem delu potrebno tudi nekaj malega previdnost. Pot nato preči grapo in se še naprej dokaj strmo vzpenja.
Kasneje se desno dokaj neopazno odcepi direktna pot proti koči Rifugio Duca d'Aosta, le malo za tem pa se nam z leve priključi zavarovana pot Via ferrata Astaldi. Od razpotja se pot nato še nekaj časa vzpenja skozi ruševje in nas kmalu pripelje do koče Rifugio Pomedes.
Pri koči nadaljujemo proti severu za oznakami »Sentiero Attrezzato Giuseppe Olivieri« in se sprva malenkost spustimo, nato pa prečimo melišča nad smučiščem. Pot nas nato pripelje pod ostenja na vzhodni strani vrha Punta Anna in se nekajkrat vzpne ob jeklenici. V nadaljevanju se pot prečno vzpenja nad nekoliko strmejši pobočji in nato tudi preči nekaj izpostavljenih grap.
Kasneje postane pot še nekoliko zahtevnejša in se vzpne čez navpično lestev ter se nato še nekajkrat strmo vzpne ob jeklenici. Pot nato zavije nekoliko v levo in se nato vzpne po manj strmem pobočju. S poti imamo sicer ves čas zelo lep razgled predvsem na vrhove nad Cortino d'Ampezzo, na jugu pa se nam pričnejo odpirati tudi razgledi proti Monte Pelmu in Civetti. V nadaljevanju sledi ponovno nekoliko strmejši del poti, kjer nam je znova v pomoč lestev in nekaj jeklenic. Pot nato postane manj zahtevna in nas pripelje na smučišče s katerega se nam odpre pogled proti Tofani di Mezzo.
Na označenem razpotju nadaljujemo desno navzdol proti koči Rifugio Ra Valles, levo pa vodi pot proti vrhovoma Punta Anna ter Tofana di Mezzo. Pot se v nadaljevanju večino časa rahlo spušča in nas pripelje do koče Ra Valles kjer je tudi postaja gondolske žičnice.
Od koče nadaljujemo proti severu se rahlo spustimo, nato pa nadaljujemo levo pod ostenja vrhov Tofana di Mezzo ter Tofana di Dentro. Pot se nato nekaj časa prečno vzpenja in kmalu vstopimo v naravni park Parco Naturale delle Dolomiti d'Ampezzo. Pot nato še nekaj časa poteka proti severu in nas pripelje do označenega razpotja.
Desno vodi pot navzdol po dolini Canalon de Ra Ola, mi pa nadaljujemo rahlo levo in se vzpnemo po meliščih pod stenami vrha Tofana di Dentro. Pot po melišču nas pripelje do vojaških ruševin iz prve svetovne vojne. Tu nadaljujemo rahlo desno in pot nas skozi okno pripelje na bolj strma pobočja. Pot v nadaljevanju zavije nekoliko v levo in se večinoma v strmih ključih vzpenja po strmem pobočju navzgor. Pobočje je tu precej strmo in občasno nam je v pomoč tudi jeklenica. Pot nato zavije v desno in sledi nekoliko izpostavljeno prečenje, ki nas pripelje do sedla na južni strani vrha Cima Formenton.
Na sedlu kjer se nam odpre razgled proti zahodu nadaljujemo levo in se nato vzpenjamo po pobočju ob grebenu. Na nekaj mestih nam je v pomoč tudi jeklenica, nato pa pot zavije nekoliko v levo in nas po prečenju pripelje do bivaka Baracca degli Alpini.
Od bivaka nas po kratkem prečenju pot kmalu pripelje na greben po katerem se nato nekaj časa vzpenjamo. V nadaljevanju nas pot iz grebena pripelje na melišča na vzhodni strani vrha Tofana di Dentro. Sprva v vzponu prečimo melišča proti jugu, nato pa pot zavije v desno in sledi vzpon po razmeroma strmem melišču vse do zelo razglednega vrha Tofana di Dentro.
Z vrha nadaljujemo proti jugu in se pričnemo dokaj strmo spuščati s pomočjo jeklenic. Ob poti bomo tu opazili tudi nekaj vojaških ruševin in rovov iz časa prve svetovne vojne. Pot v nadaljevanju poteka po levi strani grebena in se še naprej spušča. Kasneje nas pot pripelje na greben s katerega se nam ponovno odpre pogled proti Tofani di Rozes ter Marmoladi. Sledi še kratek spust po izpostavljenem vendar dobro zavarovanem grebenu do škrbine Forcella Tofana, ki se nahaja med Tofano di Dentro ter Tofano di Mezzo.
Od sedla se pot ponovno prične vzpenjati in poteka po desni (zahodni) strani grebena. Pot je tukaj dokaj strma in večino časa nam je v pomoč jeklenica. Zaradi grušča na poti pa je potrebno tudi nekaj več previdnosti. Kasneje se priključimo široki poti od gondolske žičnice in do vrha sledi le še krajši nezahteven vzpon.
Sestop je razmeroma dolg, precej pa ga lahko skrajšamo s pomočjo gondolske žičnice. Prva možnost je da se z gondolo zapeljemo do koče Ra Valles (avgust 2012 – 6€) in nato po poti vzpona mimo koče Pomedes nazaj do izhodišča. Druga možnost pa je da se z gondolo zapeljemo do koče Col Druscie, nato se peš spustimo do restavracije Pietofana in nato s sedežnico do koče Pomedes od katere sestopimo nazaj do izhodišča. Če nismo vezani na izhodišče se lahko z gondolsko žičnico zapeljemo vse do Cortine d'Ampezzo.
Ob poti: Rifugio Pomedes (2203m), Rifugio Ra Valles (2470m), Bivak Baracca degli Alpini (2922m), Tofana di Dentro (3238m), Forcella Tofana (3084m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo1
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo2
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo3
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo4
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo5
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo6
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo7
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo8
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo9
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo10
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo11
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo12
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo13
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo14
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo15
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo16
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo17
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo18
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo19
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo20
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo21
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo22
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo23
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo24
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo25
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo26
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo27
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo28
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo29
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo30
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo31
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo32
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo33
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo34
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo35
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo36
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo37
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo38
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo39
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo40
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo41
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo42
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo43
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo44
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo45
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo46
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo47
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo48
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo49
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo50
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo51
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo52
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo53
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo54
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo55
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo56
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo57
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo58
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo59
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo60
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo61
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo62
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo63
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo64
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo65
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo66
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo67
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo68
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo69
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo70
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo71
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo72
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo73
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo74
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo75
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo76
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo77
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo78
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo79
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo80
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo81
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo82
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo83
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo84
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo85
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo86
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo87
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo88
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo89
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo90
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo91
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo92
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo93
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo94
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo95
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo96
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo97
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo98
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo99
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo100
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo101
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo102
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo103
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo104
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo105
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo106
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo107
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo108
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo109
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo110
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo111
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo112
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo113
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo114
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo115
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo116
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo117
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo118
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo119
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo120
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo121
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo122
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo123
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo124
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo125
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo126
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo127
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo128
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo129
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo130
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo131
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo132
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo133
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo134
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo135
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo136
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo137
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo138
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo139
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo140
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo141
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo142
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo143
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo144
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo145
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo146
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo147
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo148
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo149
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo150
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo151
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo152
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo153
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo154
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo155
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo156
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo157
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo158
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo159
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo160
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo161
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo162
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo163
Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo164
Diskusija o izletu Rifugio Dibona - Tofana di Mezzo (Via Ferrata Formenton)
nezica24.7.2013
Je kdo v zadnjem času bil tu? Kakšno je stanje?
jedriličar24.7.2013
Imaš na ovom linku web kameru:
http://www.belledolomiti.it/res/webcam/original/ravalles.jpg
Vidi se da su još snežišča gore, nad 2500 nmv .... pitanje je da li je uopće put od RaValles na Tof. di Dentro prohodan, naročito greben oko biv. Alpini ???
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki