Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Prešernovi koči na Stolu?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Averau / Rifugio Bai de Dones - Averau (mimo Rifugio Cinque Torri)

Rifugio Bai de Dones - Averau (mimo Rifugio Cinque Torri)

Natisni
Izhodišče: Rifugio Bai de Dones (1889 m)
Širina/Dolžina: 46,5189°N 12,0379°E
Ime poti: mimo Rifugio Cinque Torri
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 760 m
Višinska razlika po poti: 775 m
Zemljevid: Tabacco 03 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 982
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 83
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo do kraja Dobbiaco / Toblach, kjer zavijemo levo proti Cortini d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Cesta se nad Cortino d'Ampezzo prične strmeje vzpenjati, mi pa ji sledimo kar nekaj časa, točneje do mesta, kjer se tik pred ostrim desnim ovinkom v levo odcepi cesta po kateri hitro prispemo do velikega parkirišča pri koči Rifugio Bai de Dones. Iz Kranjske Gore do izhodišča je 208 km.
b) Iz Kranjske gore čez MP Rateče do Trbiža / Tarvisio in naprej po avtocesti proti Vidmu / Udine. Avtocesto zapustimo pri kraju Tolmezzo, od koder z vožnjo nadaljujemo proti kraju Ampezzo in naprej proti alpskemu prelazu Passo della Mauria (1298 m). Cesta se nato začne spuščati in nas pripelje v dolino Cadore, kjer nadaljujemo desno proti kraju Auronzo di Cadore. V naslednjih križiščih sledimo oznakam za Cortino d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Cesta se nad Cortino d'Ampezzo prične strmeje vzpenjati, mi pa ji sledimo kar nekaj časa, točneje do mesta, kjer se tik pred ostrim desnim ovinkom v levo odcepi cesta po kateri hitro prispemo do velikega parkirišča pri koči Rifugio Bai de Dones. Iz Kranjske Gore do izhodišča je 198 km.
c) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo do kraja Portogruaro, kjer na avtocestnem razcepu zavijemo v smeri Kraja Belluno. Avtocesti sledimo do njenega konca (ne zavijemo v smeri proti kraju Belluno), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Cortini d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Cesta se nad Cortino d'Ampezzo prične strmeje vzpenjati, mi pa ji sledimo kar nekaj časa, točneje do mesta, kjer se tik pred ostrim desnim ovinkom v levo odcepi cesta po kateri hitro prispemo do velikega parkirišča pri koči Rifugio Bai de Dones. Od mejnega prehoda do izhodišča je približno 230 km.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo proti vzhodu na pot 425 za oznakami »Cinque Torri, Rifugio Scoiattoli«. Na začetku nekaj metrov hodimo po makadamski cesti, nato pa nas markacije usmerijo levo na lepo urejeno peš pot. Tu sprva hodimo po nekoliko močvirnatem terenu, pot pa nas nato hitro pripelje v gozd in nas nato vodi mimo jezera Lago Bai de Dones. Za jezerom pot zavije rahlo v desno in se tudi malenkost spusti. Takšna pot nas nato pripelje do razpotja kjer se nam z leve strani priključi pot 424.
Pri razpotju pot zavije ponovno v desno in se kmalu prične vzpenjati skozi gozd. Pot se še nekaj časa vzpenja skozi gozd, nato pa se priključi asfaltirani cesti.
V nadaljevanju se vzpenjamo po cesti s katere se nam pričnejo odpirati razgledi predvsem proti Tofanam. Kasneje nas pot pripelje do označenega razpotja kjer se desno odcepi zanimiva pot imenovana Trincee, ki poteka po obnovljenih vojaških jarkih in ob kateri so predstavljene zanimivosti iz prve svetovne vojne.
Mi na razpotju še naprej nadaljujemo po cesti s katere se nam kmalu odprejo lepi razgledi tudi proti jugu. Tu cesta zavije v desno in nas kmalu pripelje do koče Cinque Torri. Malo pred kočo se nam z leve strani priključi še pot 437 od mostu Ponte di Rucurto (cesta proti prelazu Passo Giau).
Od koče nadaljujemo za oznakami »Rifugio Scoiattoli« in se pričnemo vzpenjati v ključih po pobočju na južni strani stolpov Cinque Torri. Vzpenjajoča se pot nas kmalu pripelje do označenega razpotja.
Desno vodi krožna pot okoli stolpov Cinque Torri (Giro delle Torri), mi pa nadaljujemo levo proti koči Scoiattoli. Pot od razpotja postane manj strma in v nadaljevanju preči pobočja proti zahodu. Desno se kmalu odcepi še ena pot proti stolpom, mi pa nadaljujemo po levi spodnji poti in še naprej prečimo pobočja. Ko pridemo na zahodno stran stolpov, se nam z leve najprej priključi pot od prelaza Passo Giau, malo za tem pa še z desne pot Trincee.
S poti se nam odpirajo vse lepši razgledi na vse strani in sledi le še krajši vzpon ob večinoma travnatem pobočju do koče Scoiattoli.
Od koče Rifugio Scoiattoli, od katere je lep pogled na Cinque Torri, se usmerimo desno za oznakami Rifugio Nuvolau in Rifugio Averau. Pot naprej nas vodi po kamniti cesti, oz. za hojo veliko prijetnejši vzporedni planinski poti, ki se vzpenja po levi strani ceste. Po dobrih 20 minutah zmernega vzpona, čez razgledno, sprva tudi še travnato pobočje, pa se steza razcepi na dva dela (razpotje je neoznačeno).
Leva pot, ki se nadaljuje po zmerno strmem pobočju vodi na Nuvolau, mi pa nadaljujemo po desni poti, ki pa se priključi prej omenjeni cesti. Nadaljujemo po cesti, ki nas pripelje v manjšo dolinico med vrhovoma Nuvolau in Averau, mi pa po njej nadaljujemo vse do sedla med obema omenjenima vrhovoma, kjer stoji planinska koča Averau.
Od koče nadaljujemo desno ter pot nadaljujemo po gorski cesti. Že po nekaj metrih nas bo napis »Ferrata Averau« usmeril levo navzgor. Pot nato najprej preči melišča na vzhodni strani gore in kmalu zavije v levo kjer vstopimo v plezalni del poti. Na začetku plezalne poti se strmo vzpnemo ob jeklenici čez strmo steno, nato pa pridemo do razpotja poti. Leva malenkost lažja pot se navpično vzpne po skobah skozi preduh. Desna pot pa se tudi vzpne skoraj navpično, le da na poti ni skob. Opozoriti velja, da je leva pot pogosto vlažna in tudi sneg se zadrži nekoliko dlje časa. Po kratkem strmem odseku poti se obe poti ponovno združita in sledi prečenje s pomočjo jeklenice v desno. Plezalnega dela poti je hitro konec in kmalu pridemo na manj strma vršna pobočja gore. V zadnjem delu pot ni več zahtevna in kmalu dosežemo zelo razgleden vrh.
Rifugio Bai de Dones - Rifugio Cinque Torri 1:00, Rifugio Cinque Torri - Rifugio Scoiattoli 30 minut, Rifugio Scoiattoli - Rifugio Averau 30 minut, Rifugio Averau - Averau 45 minut.
zemljevid poti - Averau
Ob poti: Lago Bai de Dones (1895m), Rifugio Cinque Torri (2137m), Rifugio Scoiattoli (2255m), Rifugio Averau (2413m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Rifugio Bai de Dones - Averau1
Rifugio Bai de Dones - Averau2
Rifugio Bai de Dones - Averau3
Rifugio Bai de Dones - Averau4
Rifugio Bai de Dones - Averau5
Rifugio Bai de Dones - Averau6
Rifugio Bai de Dones - Averau7
Rifugio Bai de Dones - Averau8
Rifugio Bai de Dones - Averau9
Rifugio Bai de Dones - Averau10
Rifugio Bai de Dones - Averau11
Rifugio Bai de Dones - Averau12
Rifugio Bai de Dones - Averau13
Rifugio Bai de Dones - Averau14
Rifugio Bai de Dones - Averau15
Rifugio Bai de Dones - Averau16
Rifugio Bai de Dones - Averau17
Rifugio Bai de Dones - Averau18
Rifugio Bai de Dones - Averau19
Rifugio Bai de Dones - Averau20
Rifugio Bai de Dones - Averau21
Rifugio Bai de Dones - Averau22
Rifugio Bai de Dones - Averau23
Rifugio Bai de Dones - Averau24
Rifugio Bai de Dones - Averau25
Rifugio Bai de Dones - Averau26
Rifugio Bai de Dones - Averau27
Rifugio Bai de Dones - Averau28
Rifugio Bai de Dones - Averau29
Rifugio Bai de Dones - Averau30
Rifugio Bai de Dones - Averau31
Rifugio Bai de Dones - Averau32
Rifugio Bai de Dones - Averau33
Rifugio Bai de Dones - Averau34
Rifugio Bai de Dones - Averau35
Rifugio Bai de Dones - Averau36
Rifugio Bai de Dones - Averau37
Rifugio Bai de Dones - Averau38
Rifugio Bai de Dones - Averau39
Rifugio Bai de Dones - Averau40
Rifugio Bai de Dones - Averau41
Rifugio Bai de Dones - Averau42
Rifugio Bai de Dones - Averau43
Rifugio Bai de Dones - Averau44
Rifugio Bai de Dones - Averau45
Rifugio Bai de Dones - Averau46
Rifugio Bai de Dones - Averau47
Rifugio Bai de Dones - Averau48
Rifugio Bai de Dones - Averau49
Rifugio Bai de Dones - Averau50
Rifugio Bai de Dones - Averau51
Rifugio Bai de Dones - Averau52
Rifugio Bai de Dones - Averau53
Rifugio Bai de Dones - Averau54
Rifugio Bai de Dones - Averau55
Rifugio Bai de Dones - Averau56
Rifugio Bai de Dones - Averau57
Rifugio Bai de Dones - Averau58
Rifugio Bai de Dones - Averau59
Rifugio Bai de Dones - Averau60
Rifugio Bai de Dones - Averau61
Rifugio Bai de Dones - Averau62
Rifugio Bai de Dones - Averau63
Rifugio Bai de Dones - Averau64
Rifugio Bai de Dones - Averau65
Rifugio Bai de Dones - Averau66
Rifugio Bai de Dones - Averau67
Rifugio Bai de Dones - Averau68
Rifugio Bai de Dones - Averau69
Rifugio Bai de Dones - Averau70
Rifugio Bai de Dones - Averau71
Rifugio Bai de Dones - Averau72
Rifugio Bai de Dones - Averau73
Rifugio Bai de Dones - Averau74
Rifugio Bai de Dones - Averau75
Rifugio Bai de Dones - Averau76
Rifugio Bai de Dones - Averau77
Rifugio Bai de Dones - Averau78
Rifugio Bai de Dones - Averau79
Rifugio Bai de Dones - Averau80
Rifugio Bai de Dones - Averau81
Rifugio Bai de Dones - Averau82
Rifugio Bai de Dones - Averau83
Diskusija o izletu Rifugio Bai de Dones - Averau (mimo Rifugio Cinque Torri)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki