Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeKošutnikov turn / Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn
  

Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn (ob Mrzlem potoku in čez Cjajnik)

 
Izhodišče: Ridovc / Ridovcsäge (808 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,466°N / 14,3776°E
Cilj: Košutnikov turn (2133 m)
Ime poti: ob Mrzlem potoku in čez Cjajnik
Čas hoje: 5 h 55 min
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1325 m
Višinska razlika po poti: 1525 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 4859
Ocena: 1 glasov
Število slik: 111
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj (Tržič), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt. Za predorom Ljubelj se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do križišča, kjer se rahlo desno ter navzdol odcepi cesta proti kraju Borovlje / Ferlach. Cesta, ki se še naprej spušča nas hitro pripelje do omenjenega kraja, kjer kmalu prečimo železniško progo. Le malo za progo se priključimo na drugo cesto, kateri sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo v smeri kraja Sele / Zell - Pfarre. Višje nas cesta vodi skozi krajšo slikovito sotesko, nato pa že kmalu prispemo do ostrega levega ovinka pri domačiji Ridovc, kjer opazimo rumene planinske smerne table in avtobusno postajo. Parkiramo nekje v bližini na primernem mestu ob cesti.

Opis poti:

Od avtobusne postaje Ridovc nadaljujemo po asfaltni cesti (desno po makadamski cesti 15 minut daljša pot po dolini Hude jame), katero po nekaj metrih zapustimo in nadaljujemo desno proti bližnji stanovanjski hiši, katero obidemo po levi strani. Za hišo se cesta spremeni v kolovoz, po katerem se nato nekaj časa vzpenjamo ob Mrzlem potoku. Višje se priključimo gozdni učni poti in ji sledimo v desno, kjer najprej prečimo potok, nato pa jo po krajšem vzponu zapustimo, saj nas markacije povedejo levo na razmeroma strmo stezico. Nekaj časa se razmeroma strmo vzpenjamo, nato pa se pot in pobočje položita. Sledi kratka hoja po kolovozu, nato pa prečimo cesto, ki vodi od naselja Sele proti Koči pod Košuto.
Sledi nekajminutni strm vzpon, nato pa se vrnemo na cesto, mi pa po njej prispemo iz gozda v Mrzli log.
Od tu lahko nadaljujemo desno po markirani poti, ki se nadaljuje po dnu dolinice, ali pa po vzporedni makadamski cesti. Kjerkoli že nadaljujemo bomo po približno 15 minutah nadaljnje hoje prišli do Koče pod Košuto in nekaj korakov naprej še do parkirišča.
S parkirišča se usmerimo proti jugovzhodu za oznakami Lärchenturm / Cjajnik, Koschutnikturm / Košutnikov turn. Na začetku poti bomo tudi opazili veliko tablo s sliko Košute in natančno vrisanimi potmi na Cjajnik in Košutnikov turn. Pot nato nekaj časa poteka skozi gozd proti vzhodu in nas pripelje do razpotja kjer se usmerimo desno za oznakami Cjajnik. Kmalu pridemo iz gozda do melišča katerega nato v vzponu prečimo proti zahodu (v smeri proti Cjajniku). Pri prečenju melišča sledimo rdeče belim markacijam, velike rumene markacije na skalah pa naj nas ne zmedejo, saj vodijo po melišču navzgor proti grapi, ki vodi proti Cjajnikovi škrbini.
Pri vstopu v plezalni del poti se obvezno opremimo s čelado in samovarovalnim kompletom, zelo priporočljiva pa je tudi uporaba plezalnih rokavic. Pot se že na začetku strmo vzpne in nato preči strmo steno v desno. Pot je vseskozi dobro zavarovana z jeklenico, občasno nam je v pomoč tudi kakšna skoba, vendar precej manj kot bi morda kdo pričakoval. Stopov ni veliko in veliko dela pri vzponu moramo opraviti z rokami. Pot nato kar nekaj časa poteka rahlo v desno in se kar nekajkrat skoraj navpično vzpne. Kasneje pot zavije v levo in se vzpne po nekoliko lažjem rahlo poraščenem pobočju. Za kratek čas se nam tudi pokaže vrh Cjajnika, nato pa ponovno vstopimo v steno. Ponovno se zelo strmo vzpnemo in tudi izpostavljenost postaja vse večja. Strmina v nadaljevanju le redko popusti, nato pa pot zavije rahlo v desno in nas pripelje do razpotja pod vršnim stolpom. Na izbiro imamo dve poti, ki vodita na vrh, ne glede na to katero bomo izbrali pa nas čaka zelo zahtevno plezanje. Leva pot je označena s težavnostno stopnjo D, desna pa s težavnostno stopnjo C.
Avstrijci ocenjujejo težavnost plezalnih poti z ocenami od A do E pri čemer je A najlažja in E najzahtevnejša.
Desna lažja pot najprej obide vrh po desni strani, nato pa se na vrh vzpne z zahodne strani. Leva pot pa se od razpotja vzpne kar navpično proti vrhu. Plezanje je tu res zelo zahtevno saj v skali ni veliko oprimkov. V pomoč nam je le nekaj skob in pa navpična jeklenica.
Pot na Cjajnik je izjemno zahtevna in je primerna samo za najbolj izurjene gornike z dovolj moči v rokah in z obveznim samovarovanjem. Pot je med najtežjimi v Karavankah in težja od večine italijanskih izjemno zahtevnih poti v Julijskih Alpah.
Sestopimo lahko po poti vzpona (v zgornjem delu po poti C težavnostne stopnje). Druga možnost pa je da sestopimo proti jugu do Cjajnikove škrbine od koder nadaljujemo do glavnega grebena Košute in sestopimo na slovensko stran ali pa po plezalni poti na Košutnikov turn do izhodišča. Pot s Cjajnikove škrbine čez vzhodno grapo pa je zaradi padajočega kamenja zaprta.
Z vrha se nato spustimo po nekoliko lažji a še vedno izjemno zahtevni poti C težavnostne stopnje. Najprej moramo s severnega stolpa s pomočjo jeklenice prestopiti ozko škrbino nato pa se pričnemo spuščati po skoraj navpični steni. Kmalu bomo prišli do razpotja poti v zahodni steni Cjajnika. Usmerimo se levo proti Cjajnikovi škrbini (Lärchenscharte), desno pa vodi pot proti Koči pod Košuto. Od razpotja nato prečimo rahlo proti jugu, strmina pa ne popusti vse do Cjajnikove škrbine. Ko stopimo na trdna tla v škrbini si lahko malo oddahnemo saj je najhuje za nami. Na škrbini bomo tudi opazili stare markacije, ki s škrbine vodijo po vzhodni grapi v dolino. Ta pot ni primerna za sestop saj je zaradi velike krušljivosti zaprta.
S škrbine nato nadaljujemo po stezi, ki najprej vodi proti jugozahodu, nato pa se prične strmo vzpenjati po strmih travah proti Užniku. Sledi še rahlo krušljiv vzpon po ozki grapi in kmalu dosežemo glavni greben Košute.
Na grebenu se usmerimo levo in nadaljujemo po južni strani grebena. Pot sprva poteka po razmeroma strmih travnatih pobočjih, kasneje ko pridemo ponovno na greben pa postane pot nekoliko izpostavljena in v pomoč nam je tudi nekaj jeklenic. Z leve strani se nam nato priključi še plezalna pot na Košutnikov turn z avstrijske strani (ÖTK Steig Neu), nekaj metrov kasneje pa se nam z desne strani priključi še zahodna pot od Planine spodnja Dolga njiva. Nadaljujemo po južni strani grebena in po poti, ki postane nekoliko bolj strma kmalu dosežemo razgleden vrh.
Opisana pot je izjemno zahtevna, še posebno vzpon na Cjajnik in sestop v Cjajnikovo škrbino. Ta del poti je primeren samo za najbolj izurjene gornike z dovolj moči v rokah in z obveznim samovarovanjem. Pot na Cjajnik je med najtežjimi v Karavankah in je celo težja od večine italijanskih izjemno zahtevnih poti v Julijskih Alpah.
Sestopimo lahko po plezalni poti na Košutnikov turn (ÖTK Steig Neu).

zemljevid poti
Ob poti: Mrzli log (1185m), Koča pod Košuto / Koschutahaus (1280m), Cjajnik / Lärchenturm (1965m), Užnik (2079m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn1
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn2
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn3
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn4
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn5
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn6
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn7
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn8
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn9
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn10
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn11
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn12
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn13
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn14
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn15
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn16
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn17
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn18
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn19
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn20
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn21
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn22
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn23
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn24
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn25
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn26
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn27
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn28
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn29
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn30
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn31
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn32
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn33
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn34
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn35
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn36
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn37
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn38
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn39
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn40
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn41
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn42
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn43
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn44
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn45
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn46
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn47
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn48
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn49
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn50
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn51
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn52
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn53
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn54
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn55
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn56
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn57
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn58
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn59
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn60
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn61
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn62
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn63
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn64
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn65
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn66
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn67
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn68
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn69
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn70
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn71
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn72
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn73
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn74
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn75
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn76
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn77
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn78
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn79
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn80
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn81
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn82
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn83
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn84
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn85
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn86
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn87
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn88
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn89
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn90
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn91
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn92
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn93
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn94
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn95
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn96
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn97
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn98
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn99
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn100
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn101
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn102
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn103
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn104
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn105
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn106
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn107
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn108
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn109
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn110
Ridovc / Ridovcsäge - kosutnikov_turn111
Diskusija o izletu Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn (ob Mrzlem potoku in čez Cjajnik)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki