Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Košutnikov turn / Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn (ob Mrzlem potoku in čez Cjajnik)

Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn (ob Mrzlem potoku in čez Cjajnik)

Natisni
Izhodišče: Ridovc / Ridovcsäge (808 m)
Širina/Dolžina: 46,466°N 14,3776°E
Ime poti: ob Mrzlem potoku in čez Cjajnik
Čas hoje: 5 h 55 min
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Ferata: D
Višinska razlika: 1325 m
Višinska razlika po poti: 1525 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 4.889
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 111
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj (Tržič), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt. Za predorom Ljubelj se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do križišča, kjer se rahlo desno ter navzdol odcepi cesta proti kraju Borovlje / Ferlach. Cesta, ki se še naprej spušča nas hitro pripelje do omenjenega kraja, kjer kmalu prečimo železniško progo. Le malo za progo se priključimo na drugo cesto, kateri sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo v smeri kraja Sele / Zell - Pfarre. Višje nas cesta vodi skozi krajšo slikovito sotesko, nato pa že kmalu prispemo do ostrega levega ovinka pri domačiji Ridovc, kjer opazimo rumene planinske smerne table in avtobusno postajo. Parkiramo nekje v bližini na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Od avtobusne postaje Ridovc nadaljujemo po asfaltni cesti (desno po makadamski cesti 15 minut daljša pot po dolini Hude jame), katero po nekaj metrih zapustimo in nadaljujemo desno proti bližnji stanovanjski hiši, katero obidemo po levi strani. Za hišo se cesta spremeni v kolovoz, po katerem se nato nekaj časa vzpenjamo ob Mrzlem potoku. Višje se priključimo gozdni učni poti in ji sledimo v desno, kjer najprej prečimo potok, nato pa jo po krajšem vzponu zapustimo, saj nas markacije povedejo levo na razmeroma strmo stezico. Nekaj časa se razmeroma strmo vzpenjamo, nato pa se pot in pobočje položita. Sledi kratka hoja po kolovozu, nato pa prečimo cesto, ki vodi od naselja Sele proti Koči pod Košuto.
Sledi nekajminutni strm vzpon, nato pa se vrnemo na cesto, mi pa po njej prispemo iz gozda v Mrzli log.
Od tu lahko nadaljujemo desno po markirani poti, ki se nadaljuje po dnu dolinice, ali pa po vzporedni makadamski cesti. Kjerkoli že nadaljujemo bomo po približno 15 minutah nadaljnje hoje prišli do Koče pod Košuto in nekaj korakov naprej še do parkirišča.
S parkirišča se usmerimo proti jugovzhodu za oznakami Lärchenturm / Cjajnik, Koschutnikturm / Košutnikov turn. Na začetku poti bomo tudi opazili veliko tablo s sliko Košute in natančno vrisanimi potmi na Cjajnik in Košutnikov turn. Pot nato nekaj časa poteka skozi gozd proti vzhodu in nas pripelje do razpotja kjer se usmerimo desno za oznakami Cjajnik. Kmalu pridemo iz gozda do melišča katerega nato v vzponu prečimo proti zahodu (v smeri proti Cjajniku). Pri prečenju melišča sledimo rdeče belim markacijam, velike rumene markacije na skalah pa naj nas ne zmedejo, saj vodijo po melišču navzgor proti grapi, ki vodi proti Cjajnikovi škrbini.
Pri vstopu v plezalni del poti se obvezno opremimo s čelado in samovarovalnim kompletom, zelo priporočljiva pa je tudi uporaba plezalnih rokavic. Pot se že na začetku strmo vzpne in nato preči strmo steno v desno. Pot je vseskozi dobro zavarovana z jeklenico, občasno nam je v pomoč tudi kakšna skoba, vendar precej manj kot bi morda kdo pričakoval. Stopov ni veliko in veliko dela pri vzponu moramo opraviti z rokami. Pot nato kar nekaj časa poteka rahlo v desno in se kar nekajkrat skoraj navpično vzpne. Kasneje pot zavije v levo in se vzpne po nekoliko lažjem rahlo poraščenem pobočju. Za kratek čas se nam tudi pokaže vrh Cjajnika, nato pa ponovno vstopimo v steno. Ponovno se zelo strmo vzpnemo in tudi izpostavljenost postaja vse večja. Strmina v nadaljevanju le redko popusti, nato pa pot zavije rahlo v desno in nas pripelje do razpotja pod vršnim stolpom. Na izbiro imamo dve poti, ki vodita na vrh, ne glede na to katero bomo izbrali pa nas čaka zelo zahtevno plezanje. Leva pot je označena s težavnostno stopnjo D, desna pa s težavnostno stopnjo C.
Avstrijci ocenjujejo težavnost plezalnih poti z ocenami od A do E pri čemer je A najlažja in E najzahtevnejša.
Desna lažja pot najprej obide vrh po desni strani, nato pa se na vrh vzpne z zahodne strani. Leva pot pa se od razpotja vzpne kar navpično proti vrhu. Plezanje je tu res zelo zahtevno saj v skali ni veliko oprimkov. V pomoč nam je le nekaj skob in pa navpična jeklenica.
Pot na Cjajnik je izjemno zahtevna in je primerna samo za najbolj izurjene gornike z dovolj moči v rokah in z obveznim samovarovanjem. Pot je med najtežjimi v Karavankah in težja od večine italijanskih izjemno zahtevnih poti v Julijskih Alpah.
Sestopimo lahko po poti vzpona (v zgornjem delu po poti C težavnostne stopnje). Druga možnost pa je da sestopimo proti jugu do Cjajnikove škrbine od koder nadaljujemo do glavnega grebena Košute in sestopimo na slovensko stran ali pa po plezalni poti na Košutnikov turn do izhodišča. Pot s Cjajnikove škrbine čez vzhodno grapo pa je zaradi padajočega kamenja zaprta.
Z vrha se nato spustimo po nekoliko lažji a še vedno izjemno zahtevni poti C težavnostne stopnje. Najprej moramo s severnega stolpa s pomočjo jeklenice prestopiti ozko škrbino nato pa se pričnemo spuščati po skoraj navpični steni. Kmalu bomo prišli do razpotja poti v zahodni steni Cjajnika. Usmerimo se levo proti Cjajnikovi škrbini (Lärchenscharte), desno pa vodi pot proti Koči pod Košuto. Od razpotja nato prečimo rahlo proti jugu, strmina pa ne popusti vse do Cjajnikove škrbine. Ko stopimo na trdna tla v škrbini si lahko malo oddahnemo saj je najhuje za nami. Na škrbini bomo tudi opazili stare markacije, ki s škrbine vodijo po vzhodni grapi v dolino. Ta pot ni primerna za sestop saj je zaradi velike krušljivosti zaprta.
S škrbine nato nadaljujemo po stezi, ki najprej vodi proti jugozahodu, nato pa se prične strmo vzpenjati po strmih travah proti Užniku. Sledi še rahlo krušljiv vzpon po ozki grapi in kmalu dosežemo glavni greben Košute.
Na grebenu se usmerimo levo in nadaljujemo po južni strani grebena. Pot sprva poteka po razmeroma strmih travnatih pobočjih, kasneje ko pridemo ponovno na greben pa postane pot nekoliko izpostavljena in v pomoč nam je tudi nekaj jeklenic. Z leve strani se nam nato priključi še plezalna pot na Košutnikov turn z avstrijske strani (ÖTK Steig Neu), nekaj metrov kasneje pa se nam z desne strani priključi še zahodna pot od Planine spodnja Dolga njiva. Nadaljujemo po južni strani grebena in po poti, ki postane nekoliko bolj strma kmalu dosežemo razgleden vrh.
Opisana pot je izjemno zahtevna, še posebno vzpon na Cjajnik in sestop v Cjajnikovo škrbino. Ta del poti je primeren samo za najbolj izurjene gornike z dovolj moči v rokah in z obveznim samovarovanjem. Pot na Cjajnik je med najtežjimi v Karavankah in je celo težja od večine italijanskih izjemno zahtevnih poti v Julijskih Alpah.
Sestopimo lahko po plezalni poti na Košutnikov turn (ÖTK Steig Neu).
zemljevid poti - Košutnikov turn
Ob poti: Mrzli log (1185m), Koča pod Košuto / Koschutahaus (1280m), Cjajnik / Lärchenturm (1965m), Užnik (2079m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn1
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn2
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn3
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn4
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn5
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn6
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn7
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn8
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn9
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn10
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn11
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn12
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn13
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn14
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn15
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn16
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn17
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn18
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn19
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn20
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn21
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn22
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn23
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn24
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn25
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn26
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn27
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn28
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn29
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn30
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn31
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn32
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn33
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn34
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn35
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn36
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn37
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn38
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn39
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn40
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn41
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn42
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn43
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn44
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn45
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn46
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn47
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn48
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn49
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn50
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn51
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn52
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn53
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn54
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn55
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn56
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn57
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn58
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn59
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn60
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn61
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn62
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn63
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn64
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn65
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn66
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn67
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn68
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn69
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn70
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn71
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn72
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn73
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn74
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn75
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn76
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn77
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn78
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn79
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn80
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn81
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn82
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn83
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn84
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn85
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn86
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn87
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn88
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn89
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn90
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn91
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn92
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn93
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn94
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn95
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn96
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn97
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn98
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn99
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn100
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn101
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn102
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn103
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn104
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn105
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn106
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn107
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn108
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn109
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn110
Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn111
Diskusija o izletu Ridovc / Ridovcsäge - Košutnikov turn (ob Mrzlem potoku in čez Cjajnik)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki