Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Stol / Razpotje Vragovec - Stol (čez Doslovško planino in mimo lovske koče)

Razpotje Vragovec - Stol (čez Doslovško planino in mimo lovske koče)

Natisni
Izhodišče: Razpotje Vragovec (1125 m)
Širina/Dolžina: 46,4142°N 14,1713°E
Ime poti: čez Doslovško planino in mimo lovske koče
Čas hoje: 3 h 10 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 1111 m
Višinska razlika po poti: 1150 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.580
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 67
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa iz krožišča nadaljujemo v smeri Žirovnice in Vrbe. V nadaljevanju se peljemo po glavni cesti proti Jesenicam, ki nas najprej vodi mimo Vrbe, nato pa še mimo Žirovnice. Za mostom preko Završnice, pa na prvem križišču nadaljujemo ostro desno (odcep ni označen) proti Mostam. V naslednjem križišču kakih 50 m naprej pa levo v smeri Završnice. Po dolini Završnice se peljemo do označenega križišča, ki se nahaja nekaj 10 m pred Završniškim jezerom, pa gremo levo v smeri Valvasorjevega doma pod Stolom. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči (večinoma) makadamski cesti, kateri sledimo približno 4 km do označenega križišča, kjer gremo desno v smeri Zabreške in Doslovške planine (naravnost Valvasorjev dom, Potoška planina...). Od križišča naprej z vožnjo nadaljujemo po cesti, ki se prečno vzpenja proti desni, na ipsilon (Y) križišču pa nadaljujemo levo na bolj strmo cesto, kateri nato sledimo do manjšega križišča, kjer je običajno spravljenih več hlodov. Parkiramo v bližini križišča, tako da ne oviramo morebitnih gozdarskih del.
b) Najprej se zapeljemo na Bled, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Lescam in avtocesti. Iz krožišča v neposredni bližini avtoceste, zapeljemo na izvoz proti Vrbi in Žirovnici. V nadaljevanju se peljemo po glavni cesti proti Jesenicam, ki nas najprej vodi mimo Vrbe, nato pa še mimo Žirovnice. Za mostom preko Završnice, pa na prvem križišču nadaljujemo ostro desno (odcep ni označen) proti Mostam. V naslednjem križišču kakih 50 m naprej pa levo v smeri Završnice. Po dolini Završnice se peljemo do označenega križišča, ki se nahaja nekaj 10 m pred Završniškim jezerom, pa gremo levo v smeri Valvasorjevega doma pod Stolom. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči (večinoma) makadamski cesti, kateri sledimo približno 4 km do označenega križišča, kjer gremo desno v smeri Zabreške in Doslovške planine (naravnost Valvasorjev dom, Potoška planina...). Od križišča naprej z vožnjo nadaljujemo po cesti, ki se prečno vzpenja proti desni, na ipsilon (Y) križišču pa nadaljujemo levo na bolj strmo cesto, kateri nato sledimo do manjšega križišča, kjer je običajno spravljenih več hlodov. Parkiramo v bližini križišča, tako da ne oviramo morebitnih gozdarskih del.
c) Z Jesenic se po stari cesti peljemo proti Lescam. Pri oznaki ceste 4 km opazimo tudi tablo, ki označuje začetek občine Žirovnica, mi pa na prvem križišču za omenjeno tablo nadaljujemo rahlo levo proti Mostam (odcep z glavne ceste ni označen). V naslednjem križišču kakih 50 m naprej pa levo v smeri Završnice. Po dolini Završnice se peljemo do označenega križišča, ki se nahaja nekaj 10 m pred Završniškim jezerom, pa gremo levo v smeri Valvasorjevega doma pod Stolom. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči (večinoma) makadamski cesti, kateri sledimo približno 4 km do označenega križišča, kjer gremo desno v smeri Zabreške in Doslovške planine (naravnost Valvasorjev dom, Potoška planina...). Od križišča naprej z vožnjo nadaljujemo po cesti, ki se prečno vzpenja proti desni, na ipsilon (Y) križišču pa nadaljujemo levo na bolj strmo cesto, kateri nato sledimo do manjšega križišča, kjer je običajno spravljenih več hlodov. Parkiramo v bližini križišča, tako da ne oviramo morebitnih gozdarskih del.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po desni cesti (leva cesta vodi proti Zabreški planini), ki se dokaj hitro spremeni v kolovoz, mi pa po njem v približno 10 minutah prispemo do Doslovške planine.
Za planino kolovoz preide v gozd, nato pa nas pripelje do mesta, kjer preči markirano pot, ki vodi od Tinčkove koče proti Valvasorjevemu domu. Omenjeno markirano pot le prečimo, nato pa na naslednjih razpotjih nadaljujemo po levem kolovozu. Višje se kolovoz položi, nato pa nas pripelje do lovske koče, od katere se nam odpre lep razgled na del Julijskih Alp.
Za lovsko kočo pot preide v gozd ter se sprva nadaljuje brez večjih sprememb višine. Po nekaj minutah prispemo na manj opazno razpotje, kjer se leva pot prične spuščati proti Stari planini, desna, slabše uhojena pot, po kateri nadaljujemo mi, pa se prične vzpenjati skozi gozd ter deloma tudi izgubljati. Tudi, če izgubimo "pravo" pot z orientacijo ne bomo imeli večjih težav, če nadaljujemo v isti smeri. Po krajšem vzponu dosežemo dobro vidno pot, ki vodi od zgornjega dela Stare planine, mi pa ji sledimo v desno. Po lepo sledljivi poti hodimo 2 do 3 minute, nato pa nadaljujemo levo na nekoliko ožjo, a lepo sledljivo stezico, po kateri nadaljujemo vzpon. Med vzponom nam pot zaustavi podrto drevo, katerega je najbolje obiti po levi strani. Hitro se vrnemo na stezo, po njej pa se vzpnemo do markirane Zabreške poti. Sledi še nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa prispemo na večjo jaso, ob robu katere se nahaja Betonska bajta.
Za bajto nas oznake za Stol usmerijo desno, v gozd, kjer takoj opazimo tablo, ki nas nagovarja, da k Prešernovi koči odnesemo kakšno poleno. v nadaljevanju še kratek čas hodimo skozi gozd, nato pa mimo prijetne klopi "počitek pri Janezu" prispemo do levega ovinka, kjer se nam le nekaj korakov pred ovinkom, z desne priključi še slabše uhojena nemarkirana stezica od Tinčkove koče. Od ovinka naprej se prečno vzpenjamo skozi pas ruševja, po vedno bolj razgledni poti, s katere se nam odpirajo lepi pogledi proti Gorenjski in Julijskim Alpam. Višje se pot ponovno obrne desno, nato pa nas mimo Finžgarjeve skale pripelje na travnato izravnavo, kjer markirana pot zavije levo ter preide na vršno jugovzhodno pobočje Malega Stola. V nadaljevanje se vzpenjamo po poti, s katere se nam odpirajo res lepi pogledi proti vzhodu, mi pa se ob razgledih, ki sežejo tudi na Julijske Alpe, v približno 30 minutah nadaljnjega vzpona, povzpnemo do Prešernove koče.
Od koče nadaljujemo v smeri Stola, kjer se najprej v minuti povzpnemo na Mali Stol.
Z Malega Stola sledi spust v dolinico, ki se nahaja med obema Stoloma, od tam pa nadaljujemo naravnost (desno Ljubelj, Celovška koča...) ponovno v smeri Stola. Sledi še približno 10 minutni vzpon in pot nas brez večjih tehničnih težav pripelje na najvišji vrh Karavank.
Izhodišče - Doslovška planina 10 minut, Doslovška planina - lovska koča 20 minut, lovska koča - Prešernova koča 2:25, Prešernova koča - Stol 15 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (september).
zemljevid poti - Stol
Ob poti: Doslovška planina (1210m), Lovska koča nad Doslovško planino (1325m), Betonska bajta (1606m), Finžgarjeva skala (1850m), Prešernova koča na Stolu (2174m), Mali Stol (2198m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Razpotje Vragovec - Stol1
Razpotje Vragovec - Stol2
Razpotje Vragovec - Stol3
Razpotje Vragovec - Stol4
Razpotje Vragovec - Stol5
Razpotje Vragovec - Stol6
Razpotje Vragovec - Stol7
Razpotje Vragovec - Stol8
Razpotje Vragovec - Stol9
Razpotje Vragovec - Stol10
Razpotje Vragovec - Stol11
Razpotje Vragovec - Stol12
Razpotje Vragovec - Stol13
Razpotje Vragovec - Stol14
Razpotje Vragovec - Stol15
Razpotje Vragovec - Stol16
Razpotje Vragovec - Stol17
Razpotje Vragovec - Stol18
Razpotje Vragovec - Stol19
Razpotje Vragovec - Stol20
Razpotje Vragovec - Stol21
Razpotje Vragovec - Stol22
Razpotje Vragovec - Stol23
Razpotje Vragovec - Stol24
Razpotje Vragovec - Stol25
Razpotje Vragovec - Stol26
Razpotje Vragovec - Stol27
Razpotje Vragovec - Stol28
Razpotje Vragovec - Stol29
Razpotje Vragovec - Stol30
Razpotje Vragovec - Stol31
Razpotje Vragovec - Stol32
Razpotje Vragovec - Stol33
Razpotje Vragovec - Stol34
Razpotje Vragovec - Stol35
Razpotje Vragovec - Stol36
Razpotje Vragovec - Stol37
Razpotje Vragovec - Stol38
Razpotje Vragovec - Stol39
Razpotje Vragovec - Stol40
Razpotje Vragovec - Stol41
Razpotje Vragovec - Stol42
Razpotje Vragovec - Stol43
Razpotje Vragovec - Stol44
Razpotje Vragovec - Stol45
Razpotje Vragovec - Stol46
Razpotje Vragovec - Stol47
Razpotje Vragovec - Stol48
Razpotje Vragovec - Stol49
Razpotje Vragovec - Stol50
Razpotje Vragovec - Stol51
Razpotje Vragovec - Stol52
Razpotje Vragovec - Stol53
Razpotje Vragovec - Stol54
Razpotje Vragovec - Stol55
Razpotje Vragovec - Stol56
Razpotje Vragovec - Stol57
Razpotje Vragovec - Stol58
Razpotje Vragovec - Stol59
Razpotje Vragovec - Stol60
Razpotje Vragovec - Stol61
Razpotje Vragovec - Stol62
Razpotje Vragovec - Stol63
Razpotje Vragovec - Stol64
Razpotje Vragovec - Stol65
Razpotje Vragovec - Stol66
Razpotje Vragovec - Stol67
Diskusija o izletu Razpotje Vragovec - Stol (čez Doslovško planino in mimo lovske koče)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki